Connect with us
Data: 10/01/2025
.

Actualitate

Poveștile a trei biserici de lemn din județ, cuprinse într-un documentar realizat cu ajutorul dronelor

Publicat

pe

Trei biserici de lemn din județul Hunedoara au fost incluse, alături de alte lăcașuri de cult de acest fel din România, într-un film documentar, care va avea premiera în luna februarie. Producătorii acestei pelicule de prezentare s-au folosit de ajutorul dronelor pentru a surprinde, din aer, imagini spectaculoase cu aceste impresionante construcții.

Construită în jurul anului 1785, biserica de lemn din Curechiu, sat hunedorean rămas cunoscut în istorie ca primul loc de adunare al țăranilor zărăndeni răsculați, conduși de Crișan, figurează pe lista monumentelor istorice.

Construită în jurul anului 1785, biserica de lemn din Curechiu, sat hunedorean rămas cunoscut în istorie ca primul loc de adunare al țăranilor zărăndeni răsculați, conduși de Crișan, figurează pe lista monumentelor istorice.

Poveștile bisericii de lemn din satul Curechiu, comuna hunedoreană Bucureșci, de unde a început, în 1784, răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan, a lăcașului de cult, tot din lemn, din satul Lunca, de la Baia de Criș, precum și a bisericii de la Deleni, comuna Zam, vor putea fi descoperite în documentarul realizat de o casă de producție independentă, cu sediul în București și Los Angeles.

Biserca de lemn din satul Lunca, comuna hunedoreană Baia de Criș, a fost construită spre sfârșitul secolului al XVII-lea, pe dealul numit ”Gorgon”, de credincioșii ortodocși din satul Țebea. Lăcașul de cult are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice. Din anul 1991, biserica se află sub ocrotirea Muzeului Țăranului Român.

Biserca de lemn din satul Lunca, comuna hunedoreană Baia de Criș, a fost construită spre sfârșitul secolului al XVII-lea, pe dealul numit ”Gorgon”, de credincioșii ortodocși din satul Țebea. Lăcașul de cult are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice. Din anul 1991, biserica se află sub ocrotirea Muzeului Țăranului Român.

Filmul „Biserici de lemn din România”, căci despre acesta este vorba, este o incursiune aparte, care încearcă să surprindă poveştile bisericilor de lemn, construite în secolul XIX, şi atmosfera din jurul lor. „Este un film de prezentare a unor construcții cu valoare pentru specificul național arhitectural. Filmul se concentrează mai puțin asupra ritualurilor religioase și mai mult asupra istoriei clădirilor, a meșteșugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcție cu lemn, a decorațiunilor interioare și exterioare. Pentru a face legătura cu prezentul a acestor monumente căzute în uitare, filmul insistă și asupra prezentării cadrului natural și a micilor comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici”, explică regizorul Cristian Kiki Vasilescu.

Difuzat în februarie

Documentarul, în care sunt prezentate și cele trei biserici de lemn hunedorene, alături de alte astfel lăcașuri de cult din țară, are și un trailer oficial. O parte din filmări au fost realizate cu drone, iar imaginile spectaculoase, suprinse din aer, pot fi văzute în cele trei minute și jumătate ale trailerului. Muzica a fost special compusă pentru documentar de către Brian Katona.

Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti urmează să difuzeze filmul, din februarie 2016.

Sursa foto: Wikipedia

Advertisement
Advertisement

Actualitate

FOTO: Gospodărie cuprinsă de flăcări în Bucium-Orlea

Publicat

pe

Redactat de

Echipaje de intervenție formate din 20 pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit, în această după-amiază, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la casa de locuit și la anexele unei gospodării din satul Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea.

La sosirea pompierilor ardea generalizat casa de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Echipajele au intervenit de urgență cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, de medie și mare capacitate, o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.

Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei.

La sosirea pompierilor, într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite 4 animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului.

Pompierii care au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului fac parte din subunitățile ISU Hunedoara de la Deva, Bretea Română, Baru, Totești și de la Detașamentul de pompieri Hunedoara al cărui comandant a coordonat intervenția.

La intervenția pentru stingerea focului, alături de pompierii militari au participat și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din comuna Sântămăria Orlea.

Advertisement

După lichidarea incendiului, misiunea pompierilor a continuat pentru a pune în siguranță proprietatea prin eliminarea oricărei posibilități de reaprindere a flăcărilor, având în vedere că pe terenul gospodăriei se află o cantitate mare de material lemnos.

Cauzele probabile care au determinat izbucnirea incendiului urmează să fie stabilite.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoara găzduiește etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică

Publicat

pe

Redactat de

În acest sfârșit de săptămână, Hunedoara devine un centru al inovației și creativității tehnologice, găzduind etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică. Evenimentul se desfășoară sâmbătă și duminică, 11-12 ianuarie, în Sala de Sport a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” și reunește 18 echipe de robotică din 10 județe ale țării, reprezentând școli din vestul și sudul României.

Programul competiției

Evenimentul începe în ambele zile la ora 11:00, iar meciurile propriu-zise se vor desfășura după următorul program:

12:00 – 13:30: prima sesiune de meciuri;

14:30 – 16:45: a doua sesiune de meciuri.

Publicul are acces gratuit, fiind invitat să participe și să susțină echipele tinere în această competiție captivantă.

Advertisement

Organizatori locali și spirit de echipă

Competiția este organizată de echipele de robotică din Hunedoara, RavenTech HD și RobotX Hunedoara, care joacă un rol esențial în promovarea educației STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) în rândul elevilor din comunitate.

Această etapă preliminară este o oportunitate de a celebra inovația, pasiunea pentru tehnologie și spiritul de echipă, oferindu-le participanților șansa de a se califica pentru etapele superioare ale competiției naționale.

Hunedoara își reconfirmă astfel statutul de oraș implicat în educația de excelență și în dezvoltarea competențelor tehnice ale tinerei generații.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Colectare gratuită a brazilor de Crăciun în Deva: O inițiativă pentru un oraș mai curat și mai verde

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva, prin Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM), a demarat colectarea gratuită a brazilor de Crăciun de la locuitorii orașului. Scopul acestei inițiative este gestionarea responsabilă a deșeurilor și transformarea pomilor de iarnă în compost, o soluție ecologică ce contribuie la protejarea mediului.

Cum se realizează colectarea?

Pentru o desfășurare eficientă, cetățenii sunt invitați să depoziteze brazii după cum urmează:

În zonele de blocuri: Brazii pot fi lăsați lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere.

În zonele de case: Locuitorii sunt rugați să plaseze pomii în fața locuinței și să trimită un mesaj la numărul de telefon 0721472118, indicând adresa exactă (strada și numărul casei).

Programul de colectare

Advertisement

Colectarea se efectuează de luni până sâmbătă, iar locuitorii sunt încurajați să respecte indicațiile pentru a evita deteriorarea spațiilor verzi, a trotuarelor sau a căilor de acces.

Beneficiile inițiativei

După colectare, brazii sunt transformați în compost, o soluție prietenoasă cu mediul, care sprijină reciclarea naturală și promovează sustenabilitatea.

Primăria Deva mulțumește cetățenilor pentru sprijinul acordat acestui proiect și pentru implicarea activă în menținerea orașului curat și responsabil față de natură.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate