Actualitate
„Flacăra olimpică”, sculptura care trona în Piața Arras din Deva, mutată într-un alt oraș. AFLĂ unde ar putea ajunge
„Flacăra olimpică”, sculptura care, mai bine de o jumătate de deceniu, s-a aflat în Piața Arras din municipiul Deva, ar putea fi mutată într-un alt oraș al județului. „Scoasă” din peisaj odată cu modernizarea zonei în care a fost inițial amplasată, lucrarea ar putea fi dusă la Orăștie. Primăria orașului Paliei a cerut municipalității devene sculptura, pentru a o așeza în vecinătatea fostei case a regretatului artist plastic orăștian Nicolae Adam, cel care, de altfel, a și construit-o. Membrii legislativului devean urmează să decidă, la începutul săptămânii viitoare, dacă sculptura va fi mutată la Orăștie fără plată.
Primăria Orăștie a solicitat atribuirea cu titlu gratuit a lucrării de sculptură ce simbolizează flacăra olimpică, și care, până nu de foarte mult timp, se afla în Piața Arras din Deva (cunoscută de localnici și sub denumirea de zona „Lido”). Administrația publică din Orăștie ar dori să reamplaseze lucrarea într-un scuar aflat în imediata apropiere a locuinței fostului artist plastic Nicolae Adam, originar din municipiu. Autoritățile locale din orașul Paliei au fost de acord să suporte și costurile de transport ale sculpturii, de la Deva la Orăștie. Consilierii locali deveni vor trebui să hotărască, luni, dacă sculptura, estimată la o valoare de aproape 180.000 de lei, va fi oferită, fără niciun ban, autorităților din Orăștie.
Adusă la Deva în urmă cu 11 ani
Sculptura a fost amplasată în Piața Arras din Deva în anul 2005. „Flacăra olimpică” întregea statuia gimnastelor, așezată în imediata apropiere, fiind ultima parte a ansamblului statuar dedicat acestui sport olimpic. Cu o înălțime de 10 metri și construită din plăci de alamă aduse din Grecia, sculptura era așezată, în Piața Arras din Deva, pe un soclu în interiorul unei fântâni arteziene. Aceasta a fost executată în patru ateliere din Orăștie, pe o perioadă de trei ani. „Sper să fie o surpriză de bun augur pentru locuitorii Devei această lucrare”, spunea artistul plastic Nicolae Adam, autorul sculpturii, la vremea amplasării acesteia.
Depozitată la SPIGM Deva
Între timp, artistul plastic a decedat, iar statuia sa a dispărut din Piața Arras în momentul în care zona a fost „băgată” în reabilitare și modernizare. După finalizarea lucrărilor, sculptura nu a mai fost așezată la loc, doar statuia gimnastelor. Autoritățile locale din Deva au considerat că arhitectura acestei sculpturi „nu concordă cu expresia urbană tip agoră promovată prin proiectul cu finanțare nerambursabilă” prin care a fost modernizată Piața Arras.
„Flacăra olimpică” se află, în acest moment, depozitată la sediul Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM) Deva.
Actualitate
11 persoane urmărite internațional, aduse în țară de polițiști. Printre acestea, și un bărbat din județul Hunedoara
Poliţia Română a adus în ţară 11 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate sau de arestare preventivă, precum şi sentinţe penale. Printre acestea se află și un bărbat din județul Hunedoara, pe numele căruia a fost emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de doi ani, pentru infracțiuni rutiere, aduse din Germania.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), a fost adus în ţară un bărbat, de 33 de ani, din Vaslui, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Acesta a fost escortat din Marea Britanie, având emis de către Judecătoria Târgu Cărbuneşti, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani şi 6 luni. De asemenea, a fost adus în ţară un bărbat, de 20 de ani, din Iaşi, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Germania, având emis de către Judecătoria Paşcani, pe numele său, o sentinţă penală. A fost adus un bărbat, de 25 de ani, din Constanţa, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Constanţa, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an şi 2 luni. Totodată, a fost adus în ţară o persoană, de 28 de ani, din Vaslui, urmărită internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu. Aceasta a fost adusă din Germania, având emis de către Judecătoria Huşi, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani şi 7 luni.
Un tânăr, de 18 de ani, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate, a fost adus în ţară, din Italia. Acesta avea emis, pe numele său, de către Judecătoria Călăraşi, un mandat de arestare preventivă. De asemenea, a fost adus în ţară un bărbat, de 40 de ani, din Constanţa, urmărit internaţional pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis de către Judecătoria Constanţa, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 6 ani şi 5 luni.
A fost adus un bărbat, de 46 de ani, din Hunedoara, urmărit internaţional pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Orăştie, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani. Totodată, a fost adus în ţară un bărbat, de 29 de ani, din Iaşi, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de introducere în mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, într-un penitenciar, în scopul folosirii de către deţinuţi, în forma continuată. Acesta a fost adus din Italia, având emis de către Judecătoria Roman, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an.
Un bărbat, de 27 de ani, din Suceava, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, a fost adus în ţară, din Ţările de Jos. Acesta avea emis, pe numele său, de către Judecătoria Gura Humorului, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani. De asemenea, a fost adus în ţară un bărbat, de 37 de ani, din Bucureşti, urmărit internaţional pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere. Acesta a fost adus din Belgia, având emis, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an şi 4 luni. A fost adusă o femeie, de 37 de ani, din Bucureşti, urmărită internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri. Aceasta a fost adusă din Ţările de Jos, având emis, pe numele ei, de către Tribunalul Ilfov, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 8 ani.
“Persoanele în cauză au fost introduse în unităţi de detenţie, în vederea executării mandatelor, respectiv a sentinţelor penale”, a informat IGPR.
Actualitate
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara s-au calificat în competiția „Destinația Anului”. Este vorba despre Castelul Corvinilor, Cetatea Devei – la categoria „Cultură și educație”, Țara Hațegului, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, la categoria „Tărâmuri Fermecate”, și stațiunea Geoagiu – Băi, la categoria “Stațiuni Balneo-climaterice”.
În total, sunt peste 150 de destinații din toată țara calificate în ediția 2025, împărțite în șase categorii („Orașe care inspiră”, „Tărâmuri fermecate”, „Sate de poveste”, „Stațiuni Balneo-climaterice”, „Distracție și aventură”, „Cultură și educație”). Destinațiile calificate vor trece printr-o etapă de selecție riguroasă bazată pe criterii cantitative. Destinațiile finaliste vor fi anunțate oficial pe 25 ianuarie 2025, pe www.destinatiaanului.ro.
„Destinația Anului” este o competiție de interes național, organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Alianța pentru Turism, Uniunea Consiliilor Județene din România, Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV), Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova, Asociația Cred în România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenorești, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice București și Asociația de Ecoturism din România (AER) și Mamaia.
În sezonul patru al competiției, printre câștigători au fost Castelul Corvinilor și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, la două categorii foarte disputate – „Atracții Cultural – Educative”, respectiv „Tărâmuri cu istorie și tradiție”.
Actualitate
Doi hunedoreni și un ieșean, bănuiți de mai multe spargeri în Alba -Iulia
Trei tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 27 ani, doi din județul Hunedoara, iar celălalt din județul Iași, au ajuns în spatele gratiilor, după ce ar fi dat mai multe spargeri în Alba -Iulia. Aceștia sunt bănuiți că ar fi sustras scule electrice în valoare totală de aproximativ 93.000 de lei.
“Din verificările efectuate de poliţişti, a reieşit că, în perioada 6 decembrie 2024 – 4 ianuarie 2025, trei bărbaţi, în vârstă de 27 de ani, din localitatea Răchiteni, judeţul Iaşi, 25 de ani, din municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara, respectiv 20 de ani, din municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara, ar fi pătruns, prin efracţie, în incinta unor imobile aflate în construcţie, ar fi forţat sistemul de acces şi ar fi distrus geamurile unor autoturisme parcate în zona şantierelor sau pe spaţiul public, pe raza municipiului Alba-Iulia, de unde ar fi sustras scule electrice, produse electronice şi produse cosmetice, în valoare totală de aproximativ 93.000 de lei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba.
Opt percheziții, pe raza județului Hunedoara
Pentru documentarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Orăştie, sprijiniţi de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, respectiv Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, au efectuat opt percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Hunedoara, la domiciliile persoanelor bănuite sau la imobilele utilizate în activitatea infracţională. “În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate scule electrice, produse cosmetice, articole vestimentare utilizate de autori, cu ocazia săvârşirii faptelor, telefoane mobile utilizate în activitatea infracţională şi alte bunuri de interes pentru cauză. Valoarea prejudiciului recuperat, până în prezent, este de aproximativ 20.000 de lei”, au mai informat reprezentanții IPJ Alba.
În cursul zilei de ieri, 10 ianuarie 2025, cei trei bărbaţi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în vederea dispunerii măsurilor legale.
Cercetările sunt continuate.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 3 zile in urma
O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O fabrică de componente din plastic pentru industria auto se construiește la Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Plata pensiilor, decalată. Banii ajung la pensionari mai târziu decât de obicei