Connect with us
Data: 09/01/2025
.

Actualitate

Pe biciclete, de Ziua Mediului

Publicat

pe

Au venit pe biciclete, trotinete, role sau skateboard-uri, ca să demonstreze că lasă deoparte gadgeturile și petrec timp de calitate în aer liber. Este vobra despre mai mulți copii din Petroșani, care au sărbătorit astfel Ziua Mondială a Mediului. Centrul civic a fost animat, la finele săptămânii trecute, de copiii care au răspuns prezent la acțiunea organizată de administrația locală în parteneriat cu Casa Pro Urbis și Asociația Pro Parâng. Tinerii și-au adus cu ei și bicicletele, rolele, trotinetele și au patinat chiar și pe skateboard-uri, gata să arate tuturor cât sunt de pricepuți. „Am venit aici ca să ne distrăm. Ca să luăm o pauză de la electronice. Să facem mișcare, pentru a sta în aer curat. Să facem mișcare, că este sănătoasă”, a explicat un copil. Ziua Mondială a mediului s-a sărbătorit, practic, pe roți la Petroșani și fiecare a venit cu ce a avut el acasă, ca să demonstreze că mișcarea este bună. Aceasta se sărbătorește la 5 iunie, iar copiii au vorbit despre ce ni s-ar întâmpla, dacă nu am proteja natura. „Ce s-ar întâmpla dacă nu am avea grijă de mediu? Ar muri animalele, mediul s-ar polua. Dacă nu le-am îngriji, ar muri și nu ar mai fi viață, iar dacă ar muri animalele, nu ar mai fi un echilibru pe Pământ”, a spus un alt copil venit să sărbătorească Ziua Mediului.

Ziua Mondială a Mediului este o zi instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Națiunilor Unite.
Tema pentru Ziua Mondială a Mediului din acest an este: „Toleranță zero pentru comerțul ilegal cu specii sălbatice” sub sloganul „Nebuni după natură!”. „Anual, comerțul ilegal ajunge la cinci milioane de animale, cu blană, două milioane de reptile și 30.000 de maimuțe”, a explicat un elev de liceu, iar colega lui l-a completat: „14,5 miliarde de euro se obțin anual din traficul de specii sălbatice. Acest tip de criminalitate se clasează pe locul IV în lume în topul celor mai profitabile activități ilegale, după traficul de droguri, de obiecte contrafăcute și cel de ființe umane”. După ce au aflat cât de important este ca mediul să fie ocrotit de legi și oameni care să le respecte, cei mici au plecat într-un marș pe bulevardul central al orașului.

Advertisement

Actualitate

Cod galben de vânt și viscol la munte

Publicat

pe

Redactat de

Meteorologii au emis noi atenționări de intensificări ale vântului și viscol la munte, printre județele vizate fiind și Hunedoara.

Prima avertizare Cod galben este valabilă vineri, 10 ianuarie, de la ora 06:00 până la 14:00. „Local și temporar vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…60 km/h în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și vestul Olteniei. În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol”, a informat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

A doua atenționare este în vigoare vineri, 10 ianuarie, de la ora 14:00 până la ora 23:00. Vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…70 km/h în sudul Banatului, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La munte, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…90 km/h și va fi viscol.

ANM notează că în a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (10/11 ianuarie) vor mai fi intensificări ale vântului, cu viteze de 40…50 km/h la munte, precum și în sudul și estul teritoriului.

De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ, ninsori la munte, în vigoare vineri dimineață, de la ora 06:00 până la ora 10:00. „În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ, mai ales sub formă de ploaie în zona joasă din Banat, Crișana și Moldova, mixte în Maramureș și Transilvania și predominant ninsoare în zonele de deal și munte unde se va depune strat nou de zăpadă. În celelalte regiuni vor fi ploi slabe și doar pe alocuri lapoviță sau ninsoare.Temperaturile maxime vor scădea semnificativ, vineri (10 ianuarie) în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar sâmbătă (11 ianuarie) și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative”, a mai informat ANM.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Telecabina de pe Cetatea Devei rămâne oprită, din cauza unor probleme tehnice

Publicat

pe

Redactat de

Turiștii și localnicii care doresc să viziteze Cetatea Devei, în această perioadă, pot face acest lucru doar pe jos. Și asta pentru că, telecabina care urcă și coboară pe dealul fortăreței medievale este în continuare oprită. Ascensorul înclinat nu funcționează, la acest moment, din cauza unor probleme tehnice.

 

Reprezentanții firmei Valcris Group, care a asigurat montajul telecabinei pe Dealul Cetății, au transmis, printr-un într-un comunicat emis de Primăria Deva, că ascensorul înclinat întâmpină probleme legate de transmisia datelor radio

“Direcția Baze Agrement din cadrul Primăriei Municipiului Deva vă informează că, la solicitarea Valcris Group, Telecabina care facilitează accesul pe Cetatea Deva rămâne în continuare oprită. Valcris Group a comunicat următoarele: ,,Ascensorul înclinat întâmpină probleme legate de transmisia datelor radio. În urma discuțiilor purtate cu furnizorul german Geox, responsabil pentru antenele radio, s-a concluzionat că este necesară o antenă radio cu un cablu mai lung (10 metri), care să poată fi poziționată pe cabina ascensorului într-o locație mai avantajoasă. Aceasta va permite o transmisie directă, în câmp liber, fără obstrucții cauzate de poziția cabinei pe calea de rulare. Antena a fost comandată și va fi livrată direct la Deva prin curier rapid”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului citat, s-a solicitat o verificare tehnică suplimentară din partea furnizorului Geox. „Acesta a confirmat că va interveni în perioada 13-17 ianuarie 2025, utilizând un dispozitiv special pentru verificarea conectivității celor două antene și a eventualelor interferențe. Echipa noastră va interveni imediat ce antena nouă ajunge la Deva. În plus, vor fi prezenți și ingineri din partea furnizorului MLC Electronic pentru a verifica și asista partea de panou de comandă și automatizare a ascensorului”, se mai arată în același comunicat.

Advertisement

La sfârșitul anului 2024, reprezentanții administrației locale anunțau că telecabina care urcă și coboară pe Cetatea Devei a fost oprită temporar.

Fortăreața medievală, vizitată doar la pas

Turiștii care doresc să viziteze monumentul istoric o pot face la pas, pe la Poarta 1, alegând unul dintre cele trei trasee amenajate: Traseul nr. 1 – din spatele restaurantului de la Poalele Cetății până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 45 de minute; Traseul nr. 2 – de la intrarea în tunel (partea dreaptă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 40 de minute; Traseul nr. 3 – din fața tunelului (partea stângă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 30 de minute.

Noua Telecabină care urcă și coboară pe Dealul Cetății Devei, cu o capacitate de 30 de persoane, a fost inaugurată la sfârșitul lunii martie 2024, investiția de patru milioane de euro fiind realizată cu bani de la bugetul local.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Instituțiile de cultură au primit bani de la Guvern

Publicat

pe

Redactat de

Guvernul României a decis alocarea unor sume importante pentru sprijinirea instituțiilor publice de spectacole aflate în subordinea autorităților locale, printr-o hotărâre adoptată recent, conform Legii bugetului de stat pe 2024.

Județul Hunedoara beneficiază de finanțări semnificative destinate teatrelor locale. Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani a primit 337.000 de lei, în timp ce Teatrul de Artă din Deva a obținut o sumă mai mare, de 1.019.000 de lei. Aceste fonduri sunt destinate susținerii producțiilor artistice, menținerii continuității spectacolelor și îmbunătățirii condițiilor pentru public și artiști.

Conform Legii bugetului nr. 421/2023, cotele defalcate din impozitul pe venit sunt gestionate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care redistribuie fondurile către administrațiile locale. Unitățile care administrează instituții de spectacole, cum ar fi teatrele, operele și filarmonicile, trebuie să depună solicitări în termenele stabilite: 16 august și 6 decembrie 2024, în funcție de calendarul încasării fondurilor.

Sumele aprobate sunt transferate către bugetele locale în termen de cinci zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern, rectificând astfel alocările destinate instituțiilor culturale. Această măsură asigură continuitatea actului artistic și sprijină dezvoltarea culturală la nivel local.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate