Connect with us
Data: 10/01/2025
.

Actualitate

S-au finalizat lucrările în cadrul proiectului „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Hunedoara”

Publicat

pe

Consiliul Județean Hunedoara a anunțat, ieri, finalizarea implementării proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Hunedoara”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Până în prezent au fost închise și ecologizate toate cele nouă gropi neconforme de gunoi din județ. Abia anul viitor, proiectul va fi și operațional.

Sistemul are unitatea centrală la Bârcea Mare, acolo unde au fost construite mai multe facilități. Între acestea se numără o stație de sortare, una de tratare mecano-biologică, unde deșeurile biodegradabile vor fi valorificate prin compostare, ceea ce ve diminua volumul deșeurilor care ajung în depozit și un depozit ecologic. Cel de-al doilea element de bază al sistemului a fost construit la Petroșani, unde au fost realizate o stație de sortare și o instalație de transfer a deșeurilor către unitatea centrală. „În momentul de față suntem în procedură de licitație pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), iar eu estimez că nu vom depăși termenele asumate. Maxim am primit, pentru ca proiectul să devină operațional, adică să avem și operatori pe CMID și patru zonali, termenul de 31 ianuarie 2017. Legislația în privința achizițiilor publice în România este modificată și există o nouă platformă pe care se lucrează. În momentul de față SEAP este blocat și generează întârzieri. Având în vedere faptul că noi suntem în procedură de autorizare de mediu cu CMID, dacă există vreun blocaj în viitor se poate desemna un operator termporar, care să respecte condițiile caietului de sarcini, astfel încât să devină operațional sistemul. Atât timp cât avem acolo investiția finalizată nu văd de ce nu s-ar folosi, dacă județul are nevoie. Nu vor exista momente de criză, tensiune și vom avea tot timpul operator pe deșeuri și vom avea unde să-l ducem. Nu vor fi probleme. Las județul la cheie și așa o să-l și iau înapoi”, a declarat Adrian David, președintele Consiliului Județean Hunedoara. Prețul cu care se va intra la licitație, în mediul urban, pentru gunoi, este de 7,2 lei și este posibil să scadă sub această valoare. Sunt unii hunedoreni care plătesc mai mult, iar alții mai puțin. În mediul rural 2,8 lei este prețul de pornire, întrucât aici oamenii plătesc și vor plăti mai puțin față de cei din mediul urban. De asemenea, în acest context, al unor spații inteligent create de depozitare a deșeurilor, intră și conștientizarea populației despre ce înseamnă colectarea selectivă. Puțini fac acest lucru, însă nici spații speciale pentru depoziatarea acestora nu prea există încă.

Advertisement

Actualitate

Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”

Publicat

pe

Redactat de

Citeste mai mult ...

Actualitate

L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.

„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară

Publicat

pe

Redactat de

Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.

 

Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.

Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.

Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău

Advertisement

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.

La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate