Actualitate
S-a dat liber la „combinaţiii electorale” (VI)
Alegerile locale au trecut, iar rezultatele sunt, într-o foarte mare măsură, cunoscute. Primarii, vechi sau noi, îşi vor prelua mandatul în decurs de câteva zile.
După ce primarii din judeţ sunt cunoscuţi, 22 dintre cei 69 fiind noi în funcţie, a început bătălia pentru stabilirea majorităţilor în consiliile locale (CL).
Opţiuni variate
Am prezentat, în numerele anterioare, situaţiile de posibile combinaţii în legislativele din localităţile urbane din judeţ. De asemenea, am prezentat situaţia consilierilor locali din 39 din cele 55 de comuna din judeţ, acolo unde PNL şi PSD au majoritatea, simplă sau chiar şi calificată, în unele cazuri, asigurată, lucru care le permite să îşi numească, fără probleme, viceprimarii. Mai sunt, însă, comune, unde alegerea viceprimarilor se va face după negocieri, situaţia unei părţi a acestora, unde PSD ar putea face majoritatea în Consiliile Locale cu ALDE fiind deja prezentată. Aşadar, PSD mai poate face majorităţi, împreună cu ALDE, şi în comunele cu nouă consilieri locali, dar şi în aceste cazuri există şi alte variante. La Bulzeştii de Sus sunt patru consilieri PSD, trei PNL şi câte unul de la ALDE şi PMP, fiind ca şi sigură o majoritate creată de social – democraţi şi reprezentantul partidului lui Tăriceanu. Este mai greu de crezut o alianţă între PSD şi PMP, la fel stând lucrurile şi în varianta unei majorităţi create de liberali alături de ALDE şi populari, probabilitatea colaborării dintre social – democraţi şi PNL fiind extrem de redusă. La Ribiţa PSD are patru consilieri, PNL trei, ALDE unul, fiind şi un independent. Şi aici sunt posibile cam toate combinaţiile, poate mai puţin cea dintre PSD şi PNL. Social-democraţii îşi pot crea majoritatea cu sprijinul ALDE, cel mai probabil, sau cu al independentului, dar şi PNL mizează pe acelaşi lucru. În schimb, la Mărtineşti social – democraţii au o plajă mai mare pentru negocieri. Aici PSD are patru consilieri, PNL doi, iar ALDE; PMP şi UDMR câte unul. În comună alianţa dintre PSD şi ALDE este mai puţin probabilă, dar nu este exclusă, majoritatea putând fi formată de social – democraţi împreună cu PMP sau UDMR, şi nu neapărat în această ordine. Cât despre o majoritate formată din PNL, ALDE, PMP şi UDMR, nu este exclusă, dar este mai puţin probabilă.
Şansă pentru ALDE
Teoretic, PSD poate forma o majoritate şi la Lăpugiu de Jos împreună cu ALDE, dar aici formaţiunea lui Tăriceanu stă mai bine la numărul de consilieri, din nouă având trei, iar social – democraţii doi, ceilalţi patru fiind de la PNL. În caz că se va face această majoritate, atunci ALDE va cere, cu siguranţă, postul de viceprimar. Dar aici este foarte posibilă şi o alianţă în PNL şi ALDE, cu cei din urmă cu postul de viceprimar, dar şi o continuare a coabitării dintre liberali şi social – democraţi.
Actualitate
Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.
„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară
Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.
Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.
Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.
Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.
La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali