Actualitate - Eveniment
Drumurile din Balşa sunt practicabile
Stihiile naturii au făcut prăpăd, în ultimele zile, în mai multe zone din ţară, inclusiv în localităţi, rurale şi urbane, din judeţul Hunedoara
Săptămâna trecută au fost ploi abundente în mai toată ţara, de parcă s-ar fi rupt norii. Din păcate, unul dintre judeţele destul de grav afectate a fost şi Hunedoara.
Cu forţe proprii
Căderile masive de precipitaţii au dus la inundarea mai multor localităţi din judeţ, pe diferite porţiuni dintre acestea. Una dinte localităţile hunedorene afecatate de inundaţii a fost şi comuna Balşa, dar, din fericire, problemele au fost rezolvate, cu forţe proprii. „Mai multe drumuri interioare şi maluri au fost afectate de către viituri. Administraţia publică locală din comuna Balşa a intervenit prompt, cu utilajele pe care le are în dotare, dar şi cu personalul propriu, fiind vorba despre beneficiarii de ajutoare sociale, angajaţi ai primăriei, dar şi de cetăţeni ai comunei, iar situaţia s-a remediat. S-a lucrat aproape non- stop săptămâna trecută, de marţi până sâmbătă, pentru eliminarea efectelor nefaste ale inundaţiilor de pe domeniul public al comunei Balşa. La ora actuală pe toate drumurile care au fost afectate se circulă normal şi nu mai sunt probleme în acest sens. Din păcate, au fost inundate şase gospodării din comună, iar culturile din satele Mada şi Balşa, în special, au fost compromise aproape în totalitate. Încercăm să găsim soluţii pentru a-i ajuta, într-un fel, pe cei care au suferit pagube, dar acest lucru este mai greu de realizat, însă nu imposibil. Ţin, şi pe această cale, să le mulţumesc tuturor celor care au muncit la eliminarea efectelor revărsărilor de ape”, a declarat Simion Meteşan, primarul comunei hunedorene Balşa.
S-a şi uitat de alegeri
La Balşa primarul Simion Meteşan a fost reales pentru un nou mandat, dar bucuria câştigării alegerilor a fost umbrită de evenimentele prezentate mai sus. „Alegerile au trecut şi trebuie să ne vedem de treabă. Avem timp să ne şi bucurăm de victiria în alegeri, dar consider că este normal ca, în primul rând, să rezolvăm problemele stringente ale comunităţii care ne-a acordat încredere, lucru pentru care le mulţumesc concetăţenilor”, a mai spus primarul din Balşa, Simion Meteşan.
Actualitate - Eveniment
Cod galben de vânt și viscol la munte
Meteorologii au emis noi atenționări de intensificări ale vântului și viscol la munte, printre județele vizate fiind și Hunedoara.
Prima avertizare Cod galben este valabilă vineri, 10 ianuarie, de la ora 06:00 până la 14:00. „Local și temporar vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…60 km/h în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și vestul Olteniei. În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol”, a informat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
A doua atenționare este în vigoare vineri, 10 ianuarie, de la ora 14:00 până la ora 23:00. Vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…70 km/h în sudul Banatului, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La munte, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…90 km/h și va fi viscol.
ANM notează că în a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (10/11 ianuarie) vor mai fi intensificări ale vântului, cu viteze de 40…50 km/h la munte, precum și în sudul și estul teritoriului.
De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ, ninsori la munte, în vigoare vineri dimineață, de la ora 06:00 până la ora 10:00. „În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ, mai ales sub formă de ploaie în zona joasă din Banat, Crișana și Moldova, mixte în Maramureș și Transilvania și predominant ninsoare în zonele de deal și munte unde se va depune strat nou de zăpadă. În celelalte regiuni vor fi ploi slabe și doar pe alocuri lapoviță sau ninsoare.Temperaturile maxime vor scădea semnificativ, vineri (10 ianuarie) în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar sâmbătă (11 ianuarie) și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative”, a mai informat ANM.
Actualitate
Extinderea canalizării în Aninoasa: Trei oferte depuse pentru modernizarea infrastructurii urbane
Administrația locală din Aninoasa a lansat recent licitația pentru extinderea rețelei de canalizare pe trei dintre principalele artere ale orașului: străzile Uzinei, Izvorului și Jiului.
La licitație au fost depuse trei oferte, iar procesul de evaluare a acestora este în plină desfășurare. Conform programului stabilit, evaluarea tehnică și calificarea ofertelor va fi finalizată până pe 31 ianuarie 2025, urmând ca după această etapă să aibă loc analiza financiară a propunerilor.
Cu un buget estimat de 913.496 lei, proiectul reprezintă o etapă importantă în modernizarea infrastructurii orașului Aninoasa și va adresa direct nevoile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale locuitorilor. Extinderea rețelei de canalizare este o prioritate pentru administrația locală, care își propune să asigure servicii publice de calitate, în conformitate cu standardele de mediu și sănătate publică. Investiția va sprijini dezvoltarea durabilă a zonei și va contribui la creșterea calității vieții cetățenilor, facilitând în același timp procesul de urbanizare și modernizare al orașului.
După finalizarea evaluării tehnice și financiare, autoritățile vor desemna câștigătorul licitației, iar lucrările vor putea începe într-un interval scurt, în conformitate cu cerințele proiectului.
Actualitate
Sfântul Ioan Botezătorul: Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica
În România, ziua de 7 ianuarie, dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, este sărbătorită cu mare evlavie, iar numărul celor care poartă acest nume este impresionant.
Potrivit statisticilor, aproape două milioane de români își serbează onomastica cu ocazia acestei zile, dintre care mai mult de un milion sunt bărbați, iar restul sunt femei.
Cel mai frecvent întâlnit prenume este Ion, purtat de aproximativ 347.000 de bărbați, urmat de Ioan, cu 456.000 de purtători. Varianta feminină, Ioana, numără aproximativ 389.000 de femei, iar alte forme ale numelui, precum Ionel și Ionuț, sunt de asemenea destul de populare.
Chiar dacă aceste nume au fost extrem de populare în trecut, se observă o ușoară scădere în ultima perioadă a numărului de bebeluși care primesc numele Ion sau variantele acestuia, în ciuda tradiției puternice. De exemplu, în 2014, doar 237 de copii au fost botezați Ion, un număr semnificativ mai mic față de anii anteriori, când acest nume era mult mai frecvent întâlnit.
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Stiri nationalecu 22 de ore in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu o zi in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Actualitatecu o zi in urma
Hidrocentralele din Defileul Jiului, dezvoltare energetică sau sacrificiu ecologic?