Actualitate
„Copacul lui Jules Verne”, în care cresc lalele, ar putea fi declarat arie protejată de interes național
Considerat un adevărat simbol al orașului Aninoasa, din Valea Jiului, tulipanul de pe marginea Drumului Național (DN) 66A sau „copacul lui Jules Verne”, cum îi mai spun localnicii, ar putea fi declarat arie protejată de interes național. O organizație neguvernamentală locală, care „a înfiat” acest copac, Asociația „Pro Aninoasa”, căci despre aceasta este vorba, a întreprins deja mai multe demersuri în acest sens.
Situat la marginea DN 66A, la Iscroni (Aninoasa), copacul cu lalele se remarcă prin florile sale deosebite și printr-o poveste interesantă, legată de celebrul scriitor francez Jules Verne. Arborele ornamental, purtător de lalele, a fost plantat în acel loc în urmă cu mai bine de o sută de ani, de Anne Margarette Maderspach, soția unui baron cu același nume, moștenitor al unor vaste domenii în zonă. Tulipanul înflorește doar o dată la patru ani, la începutul verii. Florile galben -verzui, cu petale firave, ce se zăresc printre frunzele copacului, la înălțime, atrag mulți turiști care, în periplul lor, se opresc să le admire. Copacul e un simbol pentru micuțul orășel din Valea Jiului, iar localnicii se mândresc cu el ori de câte ori au ocazia.
O „reparație” culturală
Reprezentanții Asociației „Pro Aninoasa”, condusă de profesorul Elena Pascu, s-au atașat sufletește de acest copac și s-au ocupat îndeaproape pentru punerea lui în valoare. În urmă cu an, aceștia au obținut, prin proiectul „Oraşul Aninoasa, promovarea valorilor tradiţionale prin turism cultural”, o finanţare nerambursabilă de 5.000 lei de la Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara. Cu aceşti bani, au făcut la copacul cu lalele de la Iscroni ce nu a mai văzut Valea Jiului: o adevărată oază de odihnă şi frumuseţe, pe DN 66. Recent, cei de la „Pro Aninoasa” au propus primăriei orașului să iniţieze un proiect de hotărâre de consiliu local prin care să demareze propunerea pentru desemnarea „copacului lui Jules Verne”, de la Iscroni, o arie protejată de interes naţional, iar prin personalul de specialitate, să înainteze documentaţia cu această propunere, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. „Credem că prin susţinerea acestor demersuri, se va face o reparaţie culturală faţă de simbolul acestei zone frumoase şi faţă de toţi cetăţenii oraşului Aninoasa”, au precizat reprezentanții Asociației „Pro Aninoasa”.
Adus tocmai de la Paris, în 1880
Copacul cu lalele din Iscroni a ajuns la venerabila vârstă de 136 de ani, iar povestea sa datează din secolul al XVIII -lea. Se spune că povestea tulipanului din Aninoasa începe în anul 1880, când baronul Maderspach, moştenitor al unor vaste domenii în Vale, construieşte aici un castel înconjurat de o grădină deosebită, cu specii variate de plante. Soţia sa, Anne Margarette Maderspach, era cea care se îngrijea de grădină, şi care, în scurt timp, a reuşit să transforme locul într-un adevărat parc dendrologic, care rivaliza cu renumitele grădini din Occident. Tânăra a decis să completeze grădina castelului din Iscroni, cu arborele special cu lalele, adus tocmai de la Paris. Anne Margarette vorbea mai multe limbi şi în acea perioadă coresponda cu amicul său de peste hotare, Jules Verne. Inspirat de locurile şi peisajele pitoreşti descrise de Anne Margarette în scrisorile sale, Jules Verne a scris în 1892 „Castelul din Carpaţi” (Le Château des Carpathes). Tulipanul este singurul care a mai rămas din falnica grădina de odinioară. Arborele a rezistat intemperiilor, atacului omului şi al gândacilor.
Declarat monument al naturii în 1997, copacul cu lalele de la Aninoasa poate fi recunoscut cu ușurință, la marginea DN 66A, după panoul informativ amplasat de autorități. Acesta continuă să ofere lumii frumuseţea florilor sale, ce-i drept, nu în fiecare an. În ţara noastră există doar câteva exemplare de tulipan.
Actualitate
Trei hunedoreni au fost reținuți, după ce ar fi sustras parfumuri și bijuterii din casa unei vârstnice din Aiud
Trei bărbați, în vârstă de 28 de ani, 30 de ani, respectiv 52 de ani, din județul Hunedoara, au fost reținuți de polițiștii din Aiud după ce ar fi intrat în casa unei vârstnice din localitate, de unde ar fi sustras parfumuri și bijuterii din aur și din argint, prejudiciul total creat fiind de 20.560 de lei.
Fapta s-ar fi consumat în noaptea de 7 ianuarie 2025, în jurul orei 01:00.
„Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud a dispus, la data de 07.01.2025, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei inculpaţi de sex masculin din judeţul Hunedoara, în vârstă de 28 de ani, 30 de ani, respectiv 52 de ani, aflaţi în stare de reţinere, pentru săvârşirea infracţiunii furt calificat prev. de art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. b) şi d) alin. (2) lit. b) din Codul penal cu aplicarea art. 77 lit. a) din Codul penal, doi dintre aceştia săvârşind fapta în stare de recidivă postexecutorie. Din probele administrate în cauză rezultă bănuiala rezonabilă că, în noaptea de 07.01.2025, în jurul orei 01:00, cei trei inculpaţi, au escaladat gardul împrejmuitor al locuinţei persoanei vătămate de sex feminin în vârstă de 73 de ani, situată în mun. Aiud, jud. Aiud, în timp ce aceasta se afla la domiciliu, după care au pătruns în locuinţă prin forţarea uşii de acces, de unde au sustras mai multe bunuri (parfumuri, bijuterii confecţionate din aur şi argint) şi o sumă de bani, cauzând un prejudiciu total în cuantum de 20.560 lei”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.
Arestați preventiv pentru 30 de zile
Cei trei hunedoreni au fost prezentați astăzi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Aiud care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 de zile.
“Punerea în mişcare a acţiunii penale şi formularea propunerii de luare a măsurii arestării preventive sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşirii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot in nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.
Actualitate
O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei tinere, în vârstă de 24 de ani, plecată de la domiciliul său, din comuna hunedoreană Sântămăria -Orlea.
Oamenii legii au fost sesizați de concubinul tinerei care le-a spus că aceasta ar fi plecat de acasă, în urmă cu două zile.
„Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată, în data de 08 ianuarie a.c., de un bărbat în vârstă de 46 de ani despre faptul că Muntean Roxana -Lăcrămioara (foto), concubina sa, a plecat de acasă. În urma primelor verificări, polițiștii au stabilit că femeia de 24 de ani ar fi plecat de la domiciliul său din comuna Sântămăria-Orlea în data de 06 ianuarie a.c., în jurul orei 13:00. La momentul plecării, aceasta purta o geacă de culoare argintiu-verde, blugi de culoare neagră, ghete de culoare neagră. În continuare se fac cercetări și verificări în vederea stabilirii tuturor datelor necesare identificării acesteia”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
Tânăra dată dispărută are o înălțime de 1,60 m, o greutate de aproximativ 46 kg, păr brunet, lung, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea femeii dispărute, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Alocațiile de stat pentru copii intră, joi, în conturi
Alocațiile de stat pentru copii intră, mâine, în conturi.
„Sumele aferente lunii decembrie 2024, reprezentând: alocația de stat pentru copii; indemnizația de creștere a copilului; stimulentul de inserție; indemnizația de acomodare, au fost decontate. Mâine, 09. 01.2025, toți beneficiarii, cu încasarea în conturi a acestor prestații sociale, din județul Hunedoara, vor avea banii în bănci”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara.
-
Actualitatecu 8 ore in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 7 ore in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 7 ore in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu 9 ore in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Actualitatecu 9 ore in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Hidrocentralele din Defileul Jiului, dezvoltare energetică sau sacrificiu ecologic?
-
Actualitatecu 8 ore in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”