Connect with us
Data: 23/01/2025
.

Actualitate - Eveniment

Cultura şi cultele nu sunt neglijate de noua conducere a Primăriei Hărău

Publicat

pe

Încet, dar sigur, şi noile administraţii publice care au rezultat în urma alegerilor locale desfăşurate pe data de 5 iunie încep să lucreze în plin.

Există,şi nu doar în judeţul Hunedoara, unde noii primari, aflaţi la primul lor mandat în această funcţie, nu sunt novici în ceea ce înseamnă administraţie publică locală.

Clădire nouă

primar harauMulţi dintre edilii – şefi aflaţi la debutul lor în această funcţie au fost, pentru perioade mai lungi sau mai scurte, viceprimari ai localităţilor în fruntea cărora au ajuns în urma rezultzatelor de la recentele alegeri locale. Un astfel de caz îl întâlnim şi în comuna hunedoreană Hărău, unde noul primar, Lucian Albu Weber, a fost „numărul 2” în administraţia localităţii timp de şase ani, între 2008 şi 2014. În mod firesc, acesta nu este deloc străin de proiectele aflate în derulare sau aprobate spre a fi implementate de către Consiliul Local (CL) al comunei Hărău. „Cunosc foarte bine proiectele privitoare la dezvoltarea comunei, lucrând, efectiv, în anii anteriori, la întocmirea lor. Astfel, cunosc foarte bine situaţia din proiectul privitor ca construirea unui nou cămin cultural în centrul de comună, început în 2012. Acest proiect are o valoare de 1,7 milioane de lei, iar finanţarea va fi asigurată prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Cei de la CNI au trimis o notificare prin care suntem înştiinţaţi că a fost desemnat constructorul noului cămin cultural din satul de reşedinţă. Constructorul are un termen de două luni pentru a pune la punct toate formalităţile şi apoi o perioadă de un an pentru a executa lucrările, termenul final de predare a investiţiei fiind luna august a anului viitor. Sper să nu apară evenimente neprevăzute şi termenele de mai sus să fie respectate. Construcţia unui nou cămin cultural în Hărău este absolut necesară, edificiul existent în prezent, la care nu s-au făcut lucrări de la ridicarea sa, de vreo 50 de ani, devenind impracticabil. Nu se mai poate organiza nicio activitate aici fără a pune în pericol integritatea corporală a celor prezenţi, iar noi nu ne dorim acest lucru, sub nicio formă. Legat de comunele culturale, doresc să mai precizez că la toate aceste instituţii de gen din comună vom amenaja grupuri sociale, aşa cum cer standardele actuale. Şi nu vreau să mă îndepărtez de domeniul cultural fără a mai precizez un aspect. Îmi doresc, alături de colegii mei din CL Hărău, să revigorăm activitatea culturală dimn comună, prin înfiinţarea unui ansamblu de dansuri. Sunt conştient că nu va fi uşor, dar, cum avem potenţial, fiind mulţi buni dansatori în toate satele aparţinătoare, sunt convins că vom reuşi în acest demers al nostru”, a declarat Lucian Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.

Lăcaş de cult la Bârsău

Un alt proiect care va continua în comuna Hărău este şi cel privitor la noua biserică aflată în construcţie în satul Bârsău. „Nu sunt străin nici de acest proiect şi ştiu că au fost alocate pentru construirea bisericii fonduri şi de la bugetullocal, lucru carese va întâmpla şi în viitor. De asemenea, la Bârsău se va mai construi şi o capelă, la fel ca în celelalte sate ale comunei”, a mai spus Lucian Albu -Weber, primarul din Hărău.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

„Ziua Unirii Principatelor Române”, sărbătorită la înălțime. “Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!”, în Pasul Vâlcan

Publicat

pe

Redactat de

Ziua Unirii Principatelor Române” va fi marcată și la mare înălțime. Iubitori ai muntelui sunt invitați să se prindă în „Hora Unirii” la peste 1.600 de metri altitudine, în Pasul Vâlcan.

 

Evenimentul, organizat de Asociația de Turism Montan „Promontana” Vulcan, împreună cu Primăria Municipiului Vulcan, va avea loc mâine, 24 ianuarie, punctul de întâlnire fiind stația de îmbarcare a telegondolei din Vulcan, la ora 10:00. De acolo, participanții vor urca la cota 1.612, în Pasul Vâlcan, la Monumentul Eroilor, chiar la ”granița” județelor Hunedoara și Gorj. În zona denumită „Stâna din cot”, cu steaguri tricolore, pe platoul acoperit de zăpadă, aceștia se vor prinde în tradiționala Horă a Unirii, pentru a marca împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Peste 130 de persoane și-au anunțat deja participarea la acest eveniment, organizat pentru al cincilea an, de „Ziua Unirii Principatelor Române”.

“Promontana Vulcan, împreună cu Primăria Municipiului Vulcan, vă invită, și în acest an, să sărbătorim împreună “Ziua Unirii” în Pasul Vâlcan. „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română…” Hai să ducem tradiția mai departe și, de la an la an, să fim cât mai mulți, o viață avem romani, si-o cinste. Așadar, pe 24.01.2025, ne întâlnim la ora 10.00 la stația de îmbarcare telegondola Vulcan, apoi ne vom deplasa spre zona monumentului din Pas unde vom face Hora Unirii. Transportul cu gondola va fi gratuit! Participarea fiecaruia se face pe propria raspundere. Deplasarea de la gondola la locul de desfasurare dureaza aproximativ 2 ore si in conditii de iarna, deci sa fiti pregatiti cu echipament corespunzator. Nu uitați…”Minunile sunt săvârșite de către oamenii uniți.””, au transmis reprezentanții Asociației Promontana Vulcan.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

166 de ani de la „Mica Unire”. Spectacol folcloric deosebit, la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Locuitorii municipiului Hunedoara sunt invitați la un spectacol folcloric deosebit, ce va avea loc vineri, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. Îndrăgiți interpreți de muzică populară vor urca pe scena Centrului Cultural „Coviniana” din Hunedoara, începând cu ora 17:00, intrarea publicului la eveniment fiind liberă în limita locurilor disponibile.

„Sărbătorim, împreună, 166 de ani de la Mica Unire! Vineri, 24 ianuarie, de la ora 17:00, la Casa de Cultură Hunedoara – Centrul Cultural „Corviniana” din Hunedoara, v-am pregătit un spectacol folcloric deosebit!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Îi vor încânta pe cei prezenți cu cântecele lor artiștii: Mariana Suciu, Valerica Ianoși-Marian, Alin Eugen Ienciu, Ovidiu Herghelegiu, Ioana Ciocan, Ariana Musolini, Georgiana Toma, Patrisia Budău și Antonia Muntean, invitați speciali fiind Marius Ciprian Pop și Bogdan Toma. De asemenea, pe scena Centrului Cultural „Corviniana” va mai urca Ansamblul Folcloric “Hațegana” Hunedoara (dirijor: Adrian Zselnyan, coregraf: Vasile Enea, conducerea muzicală: Marian Lupo, sunet și lumini: Ștefan Pecsar și Alexandru Țermure).

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca „Mica Unire”, unul dintre cele mai importante momente din istoria neamului românesc, se sărbătorește anual la 24 ianuarie. În 2025, se împlinesc 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (Moldova și Țara Românescă), sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 2016, această zi este nelucrătoare în România.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Măsuri la Spitalul Hunedoara. Vizitele restricționate din cauza valului de viroze respiratorii

Publicat

pe

Redactat de

Măsuri suplimentare la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara pentru prevenirea infecțiilor respiratorii

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara a anunțat măsuri suplimentare pentru limitarea răspândirii virozelor respiratorii, având în vedere creșterea cazurilor de infecții respiratorii din ultima perioadă. Începând cu 23 ianuarie 2025, au fost implementate reguli stricte pentru vizitele în spital, pentru a preveni infecțiile asociate asistenței medicale și pentru protecția pacienților și personalului medical.

Printre măsurile anunțate se numără:

  • Suspendarea vizitelor în secția de Boli Infecțioase, pentru a reduce riscul de contaminare.
  • Limitarea vizitelor în restul spitalului la un singur aparținător per pacient, cu o durată de maximum 15 minute și doar în cadrul programului de vizite.
  • Triajul epidemiologic al vizitatorilor la intrarea în secție, iar accesul va fi interzis persoanelor care prezintă simptome de viroză respiratorie.
  • Echipamente de protecție obligatorii pentru vizitatori, care vor include halat, botoșei și mască, toate fiind furnizate de spital. Vizitatorii care nu respectă aceste măsuri de protecție nu vor fi admiși.
  • În Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), se va permite accesul doar unui singur aparținător per pacient.

De asemenea, vizitatorii sunt rugați să urmeze cu strictețe instrucțiunile personalului medical privind măsurile aplicate în contextul epidemiologic actual. Conducerea spitalului subliniază importanța acestor măsuri pentru protecția sănătății publice și a celor care se află sub îngrijire medicală.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate