Actualitate
MILITARI CU GRADE FICTIVE, LA MANIFESTĂRI OFICIALE ?
>>Grandomania ucide omenia<<
Mai mulți militari în rezervă din Valea Jiului au atras atenția, mai ales în ultima vreme, asupra faptului că poartă însemne militare pe care nu le-au dobândit legal și care le-ar fi fost retrase acum câțiva ani. O spun reprezentanții MapN, fără, însă, a-i sensibiliza cumva pe cei în cauză, care nu consideră că încalcă vreo lege. Asta, deși de ani buni a fost făcut public actul prin care le-au fost retrase gradațiile.
Se dau ceea ce nu sunt și riscă, potrivit legii, pușcăria sau amenda penală, însă, niciunul nu pare afectat și fiecare în parte are o explicație proprie.
Ultimele parade militare i-au avut în prim-plan pe acești militari, care se presupune că respectă legile țării și participă la ceremonii militare, în calitate de reprezentanți ai Armatei române. Unii, însă, au ascensiuni fulminante. Flagrant este și cazul colegului nostru de breaslă, Claudiu Moldovan, ziarist din Valea Jiului, care, ca și Robert Turcescu, a rămas fără gradațiile la care a ajuns. În fapt Moldovan poartă la ceremoniile militare o uniformă atent ornamentată cu șnururi de ceremonie și trese de maior, el nefiind decât un simplu caporal, potrivit MapN. Întrebat de ce face asta, Claudiu a fost tranșant: „Pe livretul meu militar scrie MAIOR și nimeni nu m-a înștiințat personal că aș avea vreun alt grad”, ne-a spus Claudiu Moldovan, ziarist, organizator de petreceri și, desigur, maior, care, dacă ar fi război, ar fi printre primii chemați la oaste în calitate de maior, cum spune chiar el.
Alții susțin la fel că nu au fost înștiințați și, ca atare, nu au renunțat la ceea ce cred că li se cuvine, în timp ce o parte dintre ei au o altă explicație: „Gradele sunt proprietate și pot fi retrase doar prin hotărâre judecătorească”, susține și Constantin Fulga, cel care poartă la toate manifestările oficiale însemnele de colonel în rezervă, dar este doar locotenent- colonel, potrivit MapN.
MapN SPUNE ALTCEVA
Secţia de presă a Ministerului Apărării Naţionale este abilitată să vă
comunice următoarele informaţii primite de la Direcţia personal şi mobilizare :
* Fulga Constantin a fost înaintat în grad, succesiv, până la gradul de colonel în rezervă. La data de 26.09.2012, prin ordin al şefului Statului Major General a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 94 şi 97 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu referire la stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul următor a ofiţerilor, potrivit documentelor de evidenţă militară, ofiţerul deţine în prezent gradul de locotenent-colonel în rezervă.
* Ile Gheorghe a fost înaintat în grad, până la gradul de locotenent în rezervă. La data de 28.12.2012, prin ordin al şefului Statului Major General a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de locotenent, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 67 din Legea nr. 80/1995 potrivit cărora “[…] ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în retragere, în mod excepţional, pot fi înaintaţi la gradul următor; […] prin ordin al ministrului apărării naţionale pentru ofiţeri, pentru maiştri militari şi subofiţeri”, ca urmare a faptului că înaintarea în gradul următor s-a făcut în baza unui ordin al şefului Statului Major General şi nu în baza unui ordin al ministrului apărării naţionale, în a cărui competenţă era acordarea / înaintarea în grad a cadrelor militare în retragere.
* Moloţ Ioan a fost înaintat în grad, la gradul de colonel în rezervă. La data de 28.12.2012, prin ordin al şefului Statului Major General, a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 67 din Legea nr. 80/1995. Potrivit documentelor de evidenţă militară, ofiţerul deţine în prezent gradul de locotenent în retragere.
* Leviţchi Ioan a fost înaintat în grad, succesiv, până la gradul de colonel în rezervă. La data de 26.09.2012, prin ordin al şefului Statului Major General a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 94 şi 97 din Legea nr. 80/1995 cu referire la stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul următor a ofiţerilor. Potrivit documentelor de evidenţă militară, ofiţerul deţine în prezent gradul de locotenent-colonel în retragere.
* Moldovan Iosif-Gavril Iusti-Claudiu, a fost înaintat în grad, la gradul de maior în rezervă. La data de 26.09.2012, prin ordin al şefului Statului Major General a fost revocat ordinul de avansare, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 37 lit. e) din Legea nr. 80/1995 potrivit cărora „Ofiţerii în rezervă provin din: […]absolvenţi […] care au vârsta de cel mult 35 de ani”.
* Sanda Virgil a fost înaintat în grad, succesiv, până la gradul de colonel în rezervă. La data de 28.12.2012, prin ordin şefului Statului Major General, a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 94 şi 97 din Legea nr. 80/1995 cu referire la stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul următor a ofiţerilor; potrivit documentelor de evidenţă militară, ofiţerul deţine în prezent gradul de locotenent- colonel în retragere.
Propunerile de înaintare în grad a persoanelor menţionate mai sus, precum şi întreprinderea tuturor demersurilor prevăzute de legislaţia în vigoare, s-au făcut strict prin intermediul asociaţiilor personalului militar în rezervă şi în retragere.
Secţia Presă
MapN a retras în 2012 peste 800 de grade militare care au fost acordate ilegal, epoleții fiidu-le ușurați și unor oameni precum Mugur Isărescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Sorin Blejnar ori Gică Hagi sau Codruța Kovesi și Robert Turcescu. Printre aceștia se numără și militarii în rezervă din județul Hunedoara, cum este și cazul lui Mircia Muntean, ori fostul viceprimar din Vulcan Angela Stoica. Aceștia, însă, nu au mai fost văzuți cu astfel de însemne militare la parade. Restul o fac frecvent și, de la Ziua Minerului încoace s-au etalat pe munții, ca să comemoreze isprăvile de arme ale înaintașilor noștri, ostași fără grade. Decizia, însă, s-o fi pierdut pe undeva între MapN, Statul Major și Centrele Militare.
Centrul Militar de la Deva susține că, atunci când au primit gradațiile, fiecare dintre cei puși în discuție acum, s-a prezentat cu livretul la sediul din Deva, lucru care nu s-a mai întâmplat imediat ce le-au fost retrase gradele acum 4 ani. „Nu s-a gestionat la nivelul Centrului Militar această activitate. Totul s-a tranșat la nivelul ministerului. Noi nu am primit nimic legat de retragerea gradelor, iar daca vom primi, ne va fi foarte greu să identificăm aceste persoane, deoarece nu mai au obligații militare. Dar orice act administrativ, dacă este revocat, ar trebui comunicat celor interesați pentru ca persoanele în cauză să se poată interesa și eventual să le poată ataca în contencios”, spun cei de la Centul Militar, care nu au pus în aplicare decizia MapN de acum 4 ani.
Totuși, cei care au rămas fără grade se pot regăsi și pe listele MapN la linkul
http://m.ziare.com/corneliu-dobritoiu/mapn-retrage-800-de-grade-kovesi-turcescu-si-kelemen-hunor-cu-epoletii-usurati-1199708
CE RISCĂ?
Articolul 241 Cod Penal spune că Portul ilegal de decorații sau semne distincitive ale unui organ de stat se pedepsește cu închisoarea de la o lună la 3 luni sau cu amendă penală.
Purtarea fără drept de uniforme, grade sau insigne militare se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Dacă fapta prevăzută la alineatul precedent se săvârșește în timp de război, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
Toate acestea sunt INFRACȚIUNI CONTRA DEMNITĂȚII.
Actualitate
228 de persoane angajate, în decembrie 2024, cu sprijinul AJOFM Hunedoara
Un număr de 228 de persoane au fost încadrate în muncă, în cursul lunii decembrie 2024, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara. Dintre acestea, 102 sunt femei.
„Din totalul persoanelor ocupate în perioada de referință, 106 persoane au peste 45 de ani, 36 persoane au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 11 persoane au între 30 – 35 ani, 35 persoane au între 25 și 30 de ani, iar 40 persoane sunt tineri sub 25 de ani. În baza de date a AJOFM Hunedoara, s-au înscris în luna decembrie 2024, ca persoane în căutare de loc de muncă, 46 tineri NEET, cu vârsta între 16 – 29 ani. În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 167 provin din mediul urban, iar 61 persoane sunt din mediul rural. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale, 77, urmate de cele fără studii sau cu studii primare și gimnaziale, 75. Numărul celor care au ca studii școala profesională sau de arte și meserii este de 46, cei cu studii universitare sunt în număr de 28, iar cei cu studii postliceale sunt în număr de 4”, a informat AJOFM Hunedoara.
Potrivit reprezentanților instituției, din numărul total de persoane care au fost angajate, în luna decembrie 2024, prin intermediul AJOFM Hunedoara, 20 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. «Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre », precizează reprezentanții AJOFM Hunedoara.
Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată. Astfel, în cursul lunii decembrie 2024, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 590 persoane.
Actualitate
Ministrul Sorin Grindeanu: Forarea tunelurilor pentru urși de pe autostrada A1 Lugoj-Deva va începe în martie
Forarea tunelurilor pentru urși de pe autostrada A1 Lugoj -Deva, secțiunea Margina – Holdea, va începe în luna martie, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Se lucrează în acest moment. (…) Din discuțiile cu constructorul, am înțeles că, din luna martie se va intra la săparea efectiv a tunelurilor, ceea ce e un lucru bun. Și, e o altă temă pe care sper să o închidem în lunile care vin. Oricum, suntem în termen. Deci, în martie se va începe la săparea tunelurilor de pe Margina – Holdea”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu, prezent joi la Timișoara.
Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara, cele două structuri vor fi unice în România, prin prisma deschiderii foarte mari de intrare în tuneluri. „Practic, de pe autostradă se va intra direct în tunel, pe două benzi și pe banda de urgență (11,35 metri/sens). Când va începe efectiv forarea tunelului 1, se va lucra pe o lungime de 75 de centimetri sau maxim 1 metru. Lucrările se vor executa la adăpostul unor „umbrele de țevi” înclinate, cu o lungime de 15 metri și o suprapunere de 4 metri. La fiecare 75 centimetri de forare, se montează plase, se introduc ancore și se injectează, sub presiune, beton special, cu ajutorul mașinilor de torcret. Se va lucra cu asigurarea unor măsuri deosebite pentru siguranța muncitorilor. Specialiștii în geologie vor fi mereu pe șantier pentru a clasifica natura terenului și indicarea tehnologiei de execuție”, transmiteau, la sfârșitul lunii noiembrie 2024, reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.
Reamintim că, lotul 2 al A1 Lugoj – Deva are o lungime de 9,13 kilometri, dintre care 2,13 kilometri reprezintă celebrele tuneluri pentru urși și este singura porțiune lipsă din autostrada care leagă Sibiu de Nădlac. Contractul, în valoare de 1, 826 de miliarde de lei (fără TVA), semnat cu UMB, este finanțat preponderent prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest tronson de autostradă trebuie finalizat cel târziu în 2026.
Sursa foto: DRDP Timișoara
Actualitate
Proiectul educațional „Construim meserii”. 1.800 de elevi din patru județe, între care și Hunedoara, implicați
Elevi de liceu din patru județe ale țării, între care şi Hunedoara, vor fi implicați în proiectul educațional „Construim meserii”, derulat de Junior Achievement (JA) şi Carmeuse.
Proiectul „Construim meserii”, aflat la ediția a treia, are scopul de a-i sprijini pe elevii de liceu în planificarea carierei şi dezvoltarea unui set de competenţe aliniate cerinţelor în continuă schimbare ale pieţei muncii.
„Iniţiativa va implica 1.800 de elevi, provenind în principal din judeţele Argeş, Braşov, Dâmboviţa şi Hunedoara. Proiectul include activităţi la clasă prin programul JA de orientare profesională, desfăşurate de profesori instruiţi de JA România. În cadrul programului la clasă, elevii îşi dezvoltă competenţele necesare pentru integrarea pe piaţa muncii şi pentru interviurile de angajare, prin activităţi de autoevaluare şi formare. Totodată, aceştia beneficiază de un modul educaţional dedicat meseriilor specifice domeniului de activitate al companiei partenere. Un element distinctiv al proiectului îl reprezintă implicarea voluntarilor Carmeuse, care devin profesori pentru o zi. Prin sesiuni de formare organizate atât faţă-în-faţă, cât şi online, aceştia contribuie activ la dezvoltarea abilităţilor participanţilor, susţinând totodată pregătirea lor pentru un viitor educaţional şi profesional de succes”, se arată într-un comunicat transmis de Junior Achievement.
Proiectul „Construim meserii” se înscrie în cadrul iniţiativei globale derulate de Carmeuse şi Junior Achievement, având ca obiectiv sprijinirea tinerilor în procesul de orientare profesională şi alegere a carierei. În România, cea de-a doua ediţie a proiectului a reunit peste 1.700 de elevi şi profesori, consolidând astfel impactul educaţional al programului.
Foto: Junior Achievement
-
Actualitatecu 3 zile in urma
În căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animale, în Parcul Național Retezat
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
O femeie de 55 ani, dată dispărută| ACTUALIZARE: Găsită la sora sa, la Timișoara
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Rezervele de apă din lacurile de acumulare, la cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului județean
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ziua Unirii Principatelor Române”, sărbătorită la înălțime. “Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!”, în Pasul Vâlcan
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Muzeul Trenulețelor din Hunedoara, închis temporar
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Carduri de alimentare cu combustibil clonate în Belgia. Percheziții și în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii au căutare în fotbalul autohton