Connect with us
Data: 11/01/2025
.

Actualitate

Clopoțelul a sunat, din nou, ieri, pentru a chema în săli elevi noi sau vechi

Publicat

pe

Chipuri zglobii și inocente, cu ghiozdănele în spate și flori în mână, au pășit, ieri dimineață, spre școli sau grădinițe. Unii dintre ei pentru prima dată. Bucuria a fost mare, emoțiile și mai mari, mai ales, în rândul “boboceilor”, părinților și bunicilor.

Multă emoție în suflet, dar și bucurie. Cam așa s-ar putea caracteriza începutul noului an școlar. La Deva, pe străzile din apropierea unităților de învățământ din oraș se vedeau, deja de pe la ora 08:00, micuți, frumos îmbrăcați, alături de părinți sau bunici, care se îndreptau, voioși și plini de entuziasm, spre școli sau grădinițe. În scurt timp, curțile instituțiilor de învățământ s-au umplut de copii și au răsunat de glasuri cristaline. Sute de buchete de flori au fost oferite, cu sinceritate, cadrelor didactice. Pe chipurile elevilor, care și-au revăzut cu drag colegii și dascălii, se putea citi bucurie, în timp ce, cei mai mici dintre ei, care au pășit pentru prima dată în acest univers, erau mai temători. Părinții și bunicii prezenți păreau a fi cei mai emoționați. Cu multă timiditate, „boboceii” îşi desprindeau mânuţele din cele ale părinţilor şi bunicilor şi se duceau cuminţi, cu ghiozdănelul în spate şi cu braţele încărcate de flori, lângă „doamna”, care le va fi ca un al doilea părinte în următorii ani. După ce toţi elevii de clasa întâi şi-au auzit numele strigate, în aplauzele celor prezenţi au început marea aventură numită viaţa de şcolar şi s-au îndreptat spre sălile de clasă. Aici îi aşteptau, frumos aranjate pe bănci, primele lor manuale, dintre care se distingea minunea ce poartă numele de „Abecedar”. La îndemnul învățătoarelor, cu multă curiozitate, micuţii, au început să răsfoiască printre pagini.

Printre plânsete, picii au umplut grădinițele

Și în curtea grădinițelor, forfota a fost mare, glasurile micuților auzindu-se din toate părțile. Prichindeii, „mogâldețe” înveșmântate în haine colorate, păreau pierduți în mulțimea de oameni care îi înconjura. Unii stăteau cuminți, dar „agățați” de mâinile părinților, în timp ce alții priveau, cu uimire și cu ochii plini de lacrimi, la tot ce îi înconjura. La intrare, cu buchete mari de flori în mână, părinți și bunici așteptau, emoționați, să vadă reacția micuților care au pășit pentru prima dată „la grădi”. „Am foarte mari emoții. E prima zi de grădiniță pentru băiețelul meu. Nu știu cum se va obișnui fără mine, dar am încredere în cadrele didactice de aici”, a spus una dintre mămici.

Veselia copiilor, mai ales celor din grupa mică, a dispărut în momentul în care au ajuns în sălile instituției. Nici măcar mulțimea de jucării sau simpaticele personaje care le zâmbeau de pe pereți, nu au reușit să le redea entuziasmul cu care au venit la grădiniță. Unii părinţi încercau să imortalizeze toate mişcările lor. Puțin mai târziu, a sosit și momentul cel mai greu. În sălile „împodobite” cu jucării şi pereţi tapetaţi cu tot felul de desene care mai de care mai interesante, părinții se retrag pe margine, în timp ce, educatoarea face cunoştiinţă cu fiecare prichindel în parte, fetiţe şi băieţei de-o şchioapă. Aşezaţi pe scăunele, copiii de la „grupa mică” îşi caută, în continuare, cu privirea părinţii. Unii sunt trişti. Foarte triști și plâng mult, strigându-i pe „mami și tati”. Educatoarea îi asigură pe părinţi că, în incinta instituţiei, micuţii sunt în deplină siguranţă şi îşi vor putea dezvolta educaţia în mod corespunzător. Părinţii pleacă, iar „puii de om”, unii mai smiorcăiţi decât alții de despărţire, rămân…

Advertisement

Circa 3.000 de copii au pășit în clasa întâi, în județul Hunedoara

Din datele statistice, circa 60.000 de elevi hunedoreni au început, luni, 12 septembrie, noul an școlar, în 284 de unități de învățământ din județ. Dintre acestea, 111 au personalitate juridică, având arondate ale școli sau grădinițe. Cele mai multe dintre instituțiile de învățământ sunt autorizate din punct de vedere sanitar, doar circa cinci la sută din totalul acestora, neavând autorizații sanitare de funcționare, principala problemă a acestora fiind aceea că nu au creat circuite separate pentru preşcolarii de la grădiniţă. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, în acest caz, este vorba mai mult de unități școlare situate în mediul rural. Din numărul total al elevilor hunedoreni care au început, ieri, școala, aproape 3.000 sunt copii care au mers în clasa întâi.

Advertisement

Actualitate

Registrul Agricol – termene înregistrare: Devenii care au în proprietate terenuri agricole sau silvice și utilaje, obligați să le declare

Publicat

pe

Redactat de

Persoanele fizice și juridice care au în proprietate/folosință terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții etc. în municipiul Deva, au obligația să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul Primăriei Municipiului Deva (Bld. 1 Decembrie, nr.16 A, camera 9, parter), în vederea înscrierii acestora în registrul agricol, au informat reprezentanții administrației publice locale.

Potrivit Normelor tehnice de completare a registrului agricol pentru perioada 2024-2029 și a Ordonanței Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, cu modificările și completările ulterioare, termenele la care persoanele fizice și juridice au obligația să declare datele pentru înscrierea în registrul agricol sunt următoarele:

5 ianuarie – 1 martie, pentru datele anuale privind membrii gospodăriei, terenul aflat în proprietate/folosință, clădirile cu destinația de locuință, construcțiile-anexă și mijloacele de transport cu tracțiune animală și mecanică, mașinile, utilajele și instalațiile pentru agricultură și silvicultură, efectivele de animale din gospodărie/unitatea cu personalitate juridică la începutul fiecărui an, precum și modificările intervenite în cursul anului precedent în efectivele de animale deținute, ca urmare a vânzării-cumpărării, a produșilor obținuți, a morții ori sacrificării animalelor sau a altor intrări-ieșiri;

1 mai – 31 mai, pentru datele privind categoria de folosință a terenului, suprafețele cultivate, terenurile necultivate, ogoarele, numărul pomilor în anul agricol respectiv.

“În cazul persoanelor fizice sau juridice înregistrate în Registrul agricol, care nu fac declarațiile în termenele prevăzute mai sus, se consideră că nu au intervenit niciun fel de modificări, fapt pentru care în registrul agricol se reportează din oficiu datele din anul precedent. Înscrierea datelor în registrul agricol se face pe baza declarației date pe proprie răspundere de către capul gospodăriei sau, în absența acestuia, de către un alt membru al gospodăriei și a înscrisurilor doveditoare”, se arată într-un comunicat al Compartimentului Registrul Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Deva.

Advertisement

Persoanele care nu declară la termenele stabilite sunt pasibile de sancțiuni. „Potrivit art. 20 alin. 1 lit. c) din Ordonanța Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, cu modificările și completările ulterioare, nedeclararea, la termenele stabilite și în forma solicitată, a datelor care fac obiectul registrului agricol constituie contravenție și se sancționează cu amendă: între 100 lei și 500 lei, în cazul persoanelor fizice; între 300 lei și 1.500 lei, în cazul persoanelor juridice”, se mai arată în același comunicat.

Citeste mai mult ...

Actualitate

11 persoane urmărite internațional, aduse în țară de polițiști. Printre acestea, și un bărbat din județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Poliţia Română a adus în ţară 11 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate sau de arestare preventivă, precum şi sentinţe penale. Printre acestea se află și un bărbat din județul Hunedoara, pe numele căruia a fost emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de doi ani, pentru infracțiuni rutiere, aduse din Germania.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), a fost adus în ţară un bărbat, de 33 de ani, din Vaslui, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Acesta a fost escortat din Marea Britanie, având emis de către Judecătoria Târgu Cărbuneşti, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani şi 6 luni. De asemenea, a fost adus în ţară un bărbat, de 20 de ani, din Iaşi, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Germania, având emis de către Judecătoria Paşcani, pe numele său, o sentinţă penală. A fost adus un bărbat, de 25 de ani, din Constanţa, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Constanţa, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an şi 2 luni. Totodată, a fost adus în ţară o persoană, de 28 de ani, din Vaslui, urmărită internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu. Aceasta a fost adusă din Germania, având emis de către Judecătoria Huşi, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani şi 7 luni.
Un tânăr, de 18 de ani, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate, a fost adus în ţară, din Italia. Acesta avea emis, pe numele său, de către Judecătoria Călăraşi, un mandat de arestare preventivă. De asemenea, a fost adus în ţară un bărbat, de 40 de ani, din Constanţa, urmărit internaţional pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis de către Judecătoria Constanţa, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 6 ani şi 5 luni.

A fost adus un bărbat, de 46 de ani, din Hunedoara, urmărit internaţional pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Orăştie, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani. Totodată, a fost adus în ţară un bărbat, de 29 de ani, din Iaşi, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de introducere în mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, într-un penitenciar, în scopul folosirii de către deţinuţi, în forma continuată. Acesta a fost adus din Italia, având emis de către Judecătoria Roman, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an.
Un bărbat, de 27 de ani, din Suceava, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, a fost adus în ţară, din Ţările de Jos. Acesta avea emis, pe numele său, de către Judecătoria Gura Humorului, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani. De asemenea, a fost adus în ţară un bărbat, de 37 de ani, din Bucureşti, urmărit internaţional pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere. Acesta a fost adus din Belgia, având emis, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an şi 4 luni. A fost adusă o femeie, de 37 de ani, din Bucureşti, urmărită internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri. Aceasta a fost adusă din Ţările de Jos, având emis, pe numele ei, de către Tribunalul Ilfov, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 8 ani.

“Persoanele în cauză au fost introduse în unităţi de detenţie, în vederea executării mandatelor, respectiv a sentinţelor penale”, a informat IGPR.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie

Publicat

pe

Redactat de

Cinci atracții turistice din județul Hunedoara s-au calificat în competiția „Destinația Anului”. Este vorba despre Castelul Corvinilor, Cetatea Devei – la categoria „Cultură și educație”, Țara Hațegului, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, la categoria „Tărâmuri Fermecate”, și stațiunea Geoagiu – Băi, la categoria “Stațiuni Balneo-climaterice”.

În total, sunt peste 150 de destinații din toată țara calificate în ediția 2025, împărțite în șase categorii („Orașe care inspiră”, „Tărâmuri fermecate”, „Sate de poveste”, „Stațiuni Balneo-climaterice”, „Distracție și aventură”, „Cultură și educație”). Destinațiile calificate vor trece printr-o etapă de selecție riguroasă bazată pe criterii cantitative. Destinațiile finaliste vor fi anunțate oficial pe 25 ianuarie 2025, pe www.destinatiaanului.ro.

Destinația Anului” este o competiție de interes național, organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Alianța pentru Turism, Uniunea Consiliilor Județene din România, Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV), Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova, Asociația Cred în România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenorești, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice București și Asociația de Ecoturism din România (AER) și Mamaia.

În sezonul patru al competiției, printre câștigători au fost Castelul Corvinilor și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, la două categorii foarte disputate – „Atracții Cultural – Educative”, respectiv „Tărâmuri cu istorie și tradiție”.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate