Actualitate
Invenții inedite, prezentate, și anul acesta, la Deva, la „Noaptea cercetătorilor”
Mai multe dispozitive, care mai de care mai interesante, vor fi prezentate la muzeul din Deva, în cadrul unei noi ediții a evenimentului intitulat „Noaptea cercetătorilor”, ce va avea loc la finele acestei luni, vineri, 30 septembrie. Șarpele mecanic, cutia cu deschidere secretă sau pasărea mecanică sunt doar câteva dintre ineditele mecanisme ce vor putea fi văzute cu acest prilej.
„Noaptea cercetătorilor” este un eveniment ce urmărește apropierea publicului larg de fascinanta lume a cercetării. Acesta se va desfășura simultan în alte 14 orașe din țară.
La Deva, activitățile științifice și distractive vor avea la Palatul Magna Curia din oraș, unde se află Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR). Astfel, locuitorii care vor trece pragul instituției culturale, în acea zi, între orele 17:00 și 23:00, vor putea asista la diverse experimente realizate de elevi și profesori cu preocupări în domeniul cercetării. Mai mult, publicul interesat va avea ocazia să vadă și câteva demonstrații practice propuse de către expozanți. Cei prezenți la eveniment vor putea descoperi invenții, automodele offroad și alte instalații interesante, instalații mecanice și exponate create de minți luminate, cum ar fi șarpele mecanic, cutii cu deschidere secretă și păsări mecanice, principii din fizică, experimente live, o transmisie directă de la telescopul mare, levitația magnetică/diamagnetică, inducția electromagnetică, fenomenele electrice și multe iluzii optice, alături de o serie de experimente și jocuri distractive. „<Noaptea Cercetărilor Europeni> vă invită să îi întâlniți eroii, oameni de știință din diverse domenii care ne pot schimba viața, și să deveniți cercetător pentru o zi, participând la activitățile științifice și distractive dedicate”, se arată într-un comunicat de presă, emis de organizatori.
În premieră la Deva, în 2015
Evenimentul a mai fost organizat la Deva și anul trecut, tot la MCDR. Ediția din 2015 s-a bucurat de un mare succes și i-a avut ca și invitați speciali pe ambasadorii Argentinei și Republicii Muntenegru în România, Excelențele Sale Claudio Pérez Paladino și Milan Begovic, reprezentanții diplomatici aflându-se pentru prima dată în vizită în județul Hunedoara.
La nivel național, „Noaptea Cercetătorilor” a fost organizată, pentru prima dată, în 2005. Proiectul se adresează minţilor curioase și tinerilor care doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.
Actualitate
4,44 la sută – rata şomajului în județul Hunedoara, la finele lunii decembrie 2024
Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii decembrie 2024, la o valoare de 4,44 la sută. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara erau înregistrați, la finele anului trecut, 6.795 de șomeri, dintre care 3.748 femei.
“Din totalul de 6.795 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 1.893 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 4.902 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.259 șomeri provin din mediul rural și 4.536 sunt din mediul urban”, a informat AJOFM Hunedoara.
Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:
Grupa de vârstă | Stoc la finele lunii |
Total | 6.795 |
< 25 ani | 764 |
între 25-29 | 512 |
între 30-39 | 1.226 |
între 40-49 | 1.589 |
între 50-55 | 1.356 |
peste 55 ani | 1.348 |
Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 26 la sută, urmat de cei cu studii liceale 23 la sută, iar 22 la sută sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 19 la sută din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 8 la sută, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %.
„Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 249 persoane foarte greu ocupabile, 1.574 greu ocupabile, 4.573 mediu ocupabile, iar 399 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, a mai informat AJOFM Hunedoara.
Actualitate
S-a prelungit perioada de depunere a proiectelor pentru reabilitarea termică a blocurilor, prin Programul Regional Vest
Perioada de depunere a proiectelor pentru reabilitarea termică a blocurilor, prin Programul Regional Vest, a fost prelungită, anunță Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.
Proprietarii de apartamente din blocurile vechi din Regiunea Vest au în continuare oportunitatea de a-și transforma locuințele în spații eficiente energetic, cu un climat interior sănătos și confortabil și în același timp de a-și reduce facturile la întreținere, cu ajutorul fondurilor europene disponibile prin Programul Regional Vest. “Pentru a oferi șanse tuturor locatarilor interesați de reabilitatea termică a blocurilor în care locuiesc, având în vedere interesul mare manifestat de asociațiile de proprietari și autoritățile publice din regiune pentru eficientizarea energetică, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a prelungit perioada de depunere a proiectelor până la data de 31 mai 2025”, a informat ADR Vest.
Termenul inițial era 26 ianuarie 2025.
„În contextul creșterii continue a prețurilor la energie, reabilitarea termică a clădirilor reprezintă nu doar o soluție, ci o necesitate. Majoritatea blocurilor vechi nu beneficiază de o izolare corespunzătoare, ceea ce duce la pierderi mari de căldură pe timpul iernii și la facturi de încălzire tot mai greu de suportat pentru mulți locatari. Prin lucrările finanțate, se va reduce consumul de energie cu cel puțin 40%, fapt care se va reflecta direct în facturile la utilități”, a declarat Georgiana Radac, Șef al Autorității de Management din cadrul ADR Vest.
Se pot realiza următoarele tipuri de lucrări: izolarea termică a pereților exteriori, hidroizolarea terasei și a subsolului; înlocuirea ferestrelor existente cu unele performante energetic; modernizarea instalațiilor de încălzire în sistem centralizat; instalarea de sisteme alternative pentru producerea energiei, cum ar fi panourile fotovoltaice pentru alimentarea cu energie electrică a spațiilor comune ale blocurilor; măsuri conexe, în procent limitat: reabilitarea acoperișului, modernizarea instalațiilor de distribuție a apei și a lifturilor, înlocuirea instalațiilor electrice și a sistemelor de iluminat din spațiile comune.
Reprezentanții ADR Vest precizează că aceste lucrări nu presupun nicio contribuție financiară din partea proprietarilor, costurile fiind complet acoperite din fonduri europene și publice. „Reabilitarea termică este adesea asociată cu economia de energie și reducerea costurilor la încălzire, dar aceste investiții au și mai multe beneficii. Un aspect esențial îl reprezintă impactul pozitiv asupra bunăstării noastre. Izolarea locuinței ne permite să ne bucurăm de un climat interior mai bun și să trăim în condiții mai confortabile. Până la urmă, locuințele noastre nu sunt doar pereți și ferestre; ele sunt spațiile care ne influențează direct confortul și calitatea vieții. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, consumul de energie a fost redus semnificativ în cele peste 10.000 de locuințe izolate termic, iar valoarea estetică a blocurilor vechi și gri a fost îmbunătățită considerabil. Cu toate acestea, nevoia de izolare termică rămâne încă ridicată. Din acest motiv, prin Programul Regional Vest, investim peste 55 de milioane de euro pentru a sprijini astfel de proiecte”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.
Ghidul solicitantului pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe conține toate informațiile privind accesarea finanțării și poate fi consultat pe site-ul PR Vest, aici. Asociațiile de proprietari interesate de finanțare pot lua legătura cu responsabilii din primării la datele de contact disponibile pe www.vest.ro, aici. De asemenea, Biroul de HelpDesk al ADR Vest stă la dispoziția celor interesați la telefon 0256-491.923 sau prin e-mail – helpdesk@adrvest.ro.
Actualitate
Razie în Petroșani și Vulcan. Polițiștii au aplicat sancțiuni în valoare de peste 23.400 de lei
A fost razie în municipiile Petroșani și Vulcan. Polițiștii au legitimat peste 200 de persoane, au oprit în trafic zeci de autovehicule, mai mulți șoferi fiind testați pentru alcool și substanțe psihoactive. Amenzi în valoare de peste 23.400 de lei au fost aplicate în urma acțiunii de amploare.
Acțiunea a avut loc ieri și a avut ca principal obiectiv prevenirea și combaterea faptelor antisociale, menținerea ordinii și siguranței publice, depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii, precum și prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave. Un alt obiectiv important al activităților l-a reprezentat prevenirea și combaterea migrației ilegale, precum și identificarea persoanelor implicate în activități comerciale ilicite.
În acțiune au fost angrenați peste 60 de polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Poliției Municipiului Petroșani, Poliției Municipiului Vulcan și din structurile de poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, protecția animalelor, transporturi, precum și specialiști criminaliști.
În cadrul raziei, polițiștii au efectuat controale în zonele cu risc criminogen ridicat, inclusiv în spațiile frecventate de persoane aflate în tranzit. În acest sens, acțiunea a beneficiat de sprijinul lui “Doc”, un câine din rasa ciobănesc german, specializat în detectarea persoanelor ascunse în mijloace de transport.
„Polițiștii au legitimat peste 200 de persoane, prin utilizarea aplicației E-DAC, au verificat 24 de societăți comerciale și au oprit în trafic, pentru control, 72 de autovehicule, 8 conducători auto fiind testați, în vederea determinării consumului de alcool sau substanțe psihoactive. De asemenea, au fost verificate peste 40 de persoane care fac obiectul unor proceduri judiciare. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 56 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 23.400 de lei, 49 dintre sancțiuni vizând încălcări ale legislației rutiere (fiind luată și măsura complementară a reținerii unui permis de conducere și a unui certificat de înmatriculare)”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Polițiștii au fost sprijiniți de jandarmii din cadrul I.J.J. Hunedoara.
Polițiștii spun că astfel de activități vor continua și în perioada următoare, în întreg județul, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică pentru toți cetățenii.
Sursa foto: IPJ Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
În căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animale, în Parcul Național Retezat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Serviciu social nou al DAS Deva: Îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul joacă primul amical al anului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului județean
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Muzeul Trenulețelor din Hunedoara, închis temporar
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Carduri de alimentare cu combustibil clonate în Belgia. Percheziții și în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ambulanță aflată în misiune, implicată într-un accident în Petroșani