Actualitate
Judeţul Hunedoara are, din nou,un spor natural negativ
De câţiva ani încoace populaţia judeţului Hunedoara este în continuă scădere, numărullocuitorilor fiind mai mic, faţă de 1989, cu circa 100.000 de locuitori.
Dacă în 1989 judeţul Hunedoara avea în jur de 550.000 de locuitori, acum populaţia abia dacă mai depăşeşte, cu estimări optimiste, 400.000.
Ne tot împuţinăm
Scăderea populaţiei este recunoscută oficial şi prin reducerea numărului de parlamentari, de la zece la nouă, dar şi de datele statistice. În ultimul raport făcut public de Direcţia Judeţeană de Statistică, cel aferent lunii iulie a anului în curs, în Hunedoara s-a înregistrat, din nou, un spor natural negativ, adiică diferenţa dintre cei născuţi vii şi cei plecaţi dintre noi. Şi, deşi datele statistice arată o uşoară amelioarare a acestui aspect, în comparaţie atât cu aceeaşi perioadă aanului trecut, cât şi culuna iunie 2016, sporul natural este, din nou, unul negativ. Astfel, deşi s-au înregistrat mai mulţi născuţi vii, adică 298, cu şase mai mulţi ca în iulie 2015 şi cu 17 în plus faţă de iunie acest an, numărul deceselor a fost mai mare. Chiar dacă s-au înregistrat cu 62 de decese mai puţin ca anul trecut şi cu doar cinci mai mulţi ca în luna anterioară, numărul celor care au părăsit această lume a fost de 442, ceea ce a dat un nou spor natural negativ, de 144 de persoane.
Un strop de optimism
Şi, totuşi, trebuie remarcate şi câteva aspecte pozitive, dar numai pentru creşterea dozei de optimism, cifrele care urmează ţinând, strict, de statistică. În iulie 2016 s-a înregistrat doar un singur deces în rândul copiilor de sub 12 luni, cu patru mai puţini ca în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu trei unităţi mai mic decât în luna anterioară. De asemenea, chiar dacă a fost identic cu iulie 2015, numărul divorţurilor, în număr de 48, a fost cu 20 mai mic decât iunie acest an, lucru îmbucurător pentru o societate conservatoare, aşa cum este cea românească, în care copiii proveniţi din afara căsătoriei nu sunt tocmai bine văzuţi. Alt aspect pozitiv este şi cel al creşterii numărului de cununii civile, care a ajuns, în prima lună a semestrului al doilea din anul în curs, la 407. Au fost înregistrate cu 21 de căsătorii mai multe ca în iulie 2015 şi cu 146 în plus faţă de luna anterioară, dar nu trebuie uitat că în iunie acest an au fost „disponibile” doat trei din cele patru sâmbete pentru nunţi. Toate acestea ar trebui să dea semnale pozitive asupra natalităţii dar, ţinând cont de realitatea din teren, mai exact de veniturile extrem de mici ale hunedorenilor, cu aproape 25 la sută mai mici decât media naţională, nici aceasta nefiind una foarte ridicată, şansele ca populaţia judeţului să crească în perioada următoare sunt infime.
Actualitate
Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.
„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară
Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.
Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.
Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.
Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.
La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.
-
Actualitatecu o zi in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 13 ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu o zi in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali