Actualitate
Birocraţia împiedică, în continuare, implementarea unui proiect în comuna Râu de Mori
Comuna Râu de Mori este cea mai întinsă localitate rurală din judeţ şi a treia aşezare din ţară la acest capitol.
Una dintre cele mai atractive localităţi hunedorene din punct de vedere turistic este comuna Râu de Mori, o superbă aşezare din Ţara Haţegului, care are o suprafaţă de mai mult de 385 de kilometri pătraţi şi o populaţie de peste 3.000 de locuitori.
O nouă reţea de alimentare cu apă
Pe raza comunei Râu de Mori întâlnim, printre altele, zona de agrement de la Râuşor, pentru care administraţia publică locală a făcut deja primii paşi pentru obţinerea statutului de staţiune, Lacul Bucura, casa nobiliară a Cândeştilor, cetatea şi mănăstirea Colţ sau alte lăcaşe de cult cu o vechime apreciabilă. În mod firesc, şi cerinţele locuitorilor comunei privind gradul de confort este unul destul de ridicat, iar edilii din Râu de Mori ştiu acest lucru şi lucrează pentru îmbunătăţirea permanentă a acestui aspect. „Pe fonduri guvernamentale, prin Ordonanţa de Urgenţă 28, vom continua vechiul proiect de alimentare cu apă a comunei. Captarea iniţială de nu era îndestulătoare, dar am identificat o alta, deasupra pârtiei de schi de la Râuşor, din pârâul Ştevia, urmând a fi alimentate cu apă şapte sate ale comunei, respectiv Suseni, Râu de Mori, Ostrovel, Brazi, Clopotiva, Ostrovu Mic şi Ostrov. Aici intenţionăm să facem o unică reţea, care să asigure legătura între toate cele şapte sate anterior menţionate, iar acestea urmează a fi deservite de o singură staţie de tratate a apei”, a declarat Niculiţă Mang, primarul comunei hunedorene Râu de Mori.
Pentru o greşeală de dactilografiere
Şi de aici încolo intervine birocraţia tipic mioritică. „Am făcut numeroase drumuri pe la diverse instituţii ca să obţinem diferite avize. După o procedură greoaie, care a constat în efectuarea a trei seturi de analize complexe fizice, chimice şi bacteriologice, am primit rezultatele, care atestă că apa de pe Ştevia, din Parcul Naţional Retezat (PNR), este potabilă. Urma să primim avizul de mediu, ultimul necesar înainte de a emite autorizaţia de construcţie. Aceasta se emite în cel mult o săptămână de la primirea avizului de mediu, după aceea urmând a trimite toate actele la Ministerul Dezvoltării pentru demararea acţiunilor de achiziţie prin licitaţie publică a lucrărilor necesare. Pentru obţinerea acestui aviz era necesară întrunirea unui consiliu ştiinţific, deoarece, aşa cum arătam şi mai sus, sursa de apă este situată pe raza PNR. Iar acest consiliu ne-a trimis dosarul pentru refacere din cauza unor banale erori materiale, mai exacct câteva greşeli omeneşti de dactilografiere. Asta este situaţia, birocraţia este ridicată la rang de artă în România. Ne-am conformat şi sperăm ca procedurile să se deruleze rapid”, a precizat primarul Niculiţă Mang.
Se lucrează la noua şcoală
Cei din Râu de Mori au mai avut o astfel de experienţă nefastă în relaţia cu aparatul birocratic şi în cazul unui alt proiect important pentru comunitatea locală. „La fel, tot pentru greşeli de dactilografiere, s-a întârziat începerea lucrărilor la noua şcoală din satul Ostrov. La ora actuală, şcoala din Ostrov funcţionează într-un spaţiu care a fost retrocedat către biserica greco – catolică. Timp de cinci ani, conform termenelor legate, şcoala a funcţionat gratuit. După expirarea acestui termen, de anul trecut, plătim o chirie de 1.200 de lei pe lună. După corectarea greşelilor de dactilografie am putut demara lucrările. A fost finalizată fundaţia clădirii iar acum se lucrează la zidărie şi sperăm ca şcoala să devină funcţională în anul de învăţământ 2017 – 2018”, a mai spus Niculiţă Mang, primarul din Râu de Mori.
Actualitate
Hunedoara: A început construirea noii capele de la cimitirul Valea Seacă
Primele lucrări în cadrul proiectului pentru construirea unei noi capele la cimitirul Valea Seacă au început vineri, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara. Pentru început, este necesară demolarea unor anexe aflate pe amplasamentul viitoarei clădiri.
Noua capelă va avea o suprafaţă construită de 780 metri pătrați, dispusă pe un singur nivel, opt săli de depunere separate, alături de toate facilităţile necesare unei astfel de clădiri, la standardele actuale. Potrivit reprezentanților municipalității, investiţia totală se ridică la 13,5 milioane de lei, este susţinută din bugetul local şi cuprinde, pe lângă capelă, şi dotarea cimitirului cu 12 cişmele şi 12 coşuri de gunoi nou amplasate, precum şi organizarea şi amenajarea de noi loturi în cadrul cimitirului.
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, spune că vechea capelă de la cimitirul Valea Seacă nu mai corespundea nevoilor comunităţii din niciun punct de vedere. “Din respect pentru cei dragi care ne părăsesc pentru o lume mai bună, ne-am gândit că trebuie să facem o astfel de investiţie. Ştiu că nimeni şi nimic nu poate alina durerea pierderii unei persoane dragi, dar măcar atât să putem face şi noi, administraţia locală: să le asigurăm aparţinătorilor condiţii mai bune la viitoarea capelă, în momente atât de dificile pentru oricine”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Actualitate
Incendiu izbucnit la o anexă a unei gospodării din orașul Aninoasa
Pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă din lemn a unei gospodării din orașul Aninoasa.
Trei echipaje de stingere și un echipaj medical SMURD s-au deplasat la fața locului. Nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
“Sosite de urgență la locul incendiului, pompierii au constatat ca ardea generalizat o anexă gospodărească din lemn. Incendiul a fost stins de forțele de intervenție, fiind eliminat pericolul de extindere la casa de locuit aflată în imediata apropiere. În urma izbucnirii flăcărilor, nicio persoană nu a fost rănită și nici nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Au ars două construcții din lemn: anexa gospodărească, pe o suprafață de aproximativ 25 metri pătrați, dar și o afumătoare, pe o suprafață de aproximativ 10 metri pătrați. Cauza probabila a incendiului: foc deschis in spatii închise, lăsat nesupravegheat”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Actualitate
Accident cu o mașină și un camion, pe DN 66, la Merișor. Un autobuz plin cu copii, acroșat
Un accident rutier s-a produs, sâmbătă dimineață, pe DN 66, în localitatea Merișor. Un autoturism și un camion au fost implicate într-o coliziune, în urma impactului dintre cele două autovehicule fiind acroșat și un autobuz în care se aflau zeci de copii. Șoferul autoturismului a fost transportat la spital. Niciunul dintre pasagerii autobuzului nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
“Echipaje de pompieri ai Detașamentului Petroșani și ai Gărzii de Intervenție Baru au fost alertate, în această dimineață, despre producerea unui accident rutier pe DN 66, în localitatea Merișor. La intervenție au participat și două echipaje medicale, unul SMURD al Detașamentului de pompieri Petroșani și unul al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara. Ajunse de urgență la locul producerii evenimentului rutier, pompierii au constatat că accidentul s-a produs în urma coliziunii dintre un autoturism și un camion (trailer). În urma impactului dintre aceste 2 autovehicule a fost acroșat și un autobuz în care se aflau 52 de pasageri, dintre care 45 de copii. Autobuzul și-a continuat deplasarea încă aproximativ 700 metri, până la o parcare. Niciunul dintre pasagerii autocarului nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Totodată, de la Petroșani a fost direcționat un alt autobuz pentru a prelua pasagerii și continuarea deplasării spre Craiova. Pe de altă parte, la sosirea echipajelor de intervenție, conducătorul autoturismului care a intrat în coliziune cu autocamionul se afla în afara autovehiculului, conștient și cooperant. După evaluarea echipajelor medicale a fost transportat la spitalul din Petroșani pentru investigații medicale de specialitate. Pompierii au acționat pentru curățarea carosabilului astfel încât circulația rutieră să poată fi reluată în siguranță”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Sursa foto: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Economiccu 3 zile in urma
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,11%, în noiembrie 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Programul de vizitare, în perioada sărbătorilor de iarnă, la Castelul Corvinilor
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Final de an bun pentru administrația din Pestișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
20 de ani de la înființarea IGSU. Evenimente speciale organizate de ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie. Decretul, semnat de președintele Klaus Iohannis