Connect with us
Data: 30/03/2025
.

Actualitate

Ursulețul Baloo, de la Straja, împlinește 17 ani. El va fi sărbătorit, în week-end, printr-un festival

Publicat

pe

Sâmbăta aceasta va fi sărbătoare mare la Straja. Ursulețul Baloo, mascota cu blană a stațiunii montane din Valea Jiului, va împlini 17 ani, iar momentul va fi marcat, așa cum se obișnuiește în fiecare an, printr-un festival organizat, în week-end-ul care urmează, de cei care îl îngrijesc. Copiii aflați în stațiune vor putea participa la concursuri și jocuri pe zăpadă, care mai de care mai amuzante. Cu acest prilej, micuții vor putea afla și povestea simpaticului urs, atracția turiștilor care urcă în stațiune.

Intitulat „Cupa Baloo”, evenimentul dedicat, în special, copiilor și tinerilor, este organizat în fiecare an, în luna februarie. Sute de turiști, dar și foarte mulți localnici, care s-au obișnuit cu prezența, la Straja, a ursului, vin să îl viziteze pe Baloo, să îl fotografieze și să îi cânte, cu drag „La mulți ani!”.

În cinstea lui, se pregătește, anual, o festivitate aparte, cu un concurs de schi pentru cei mici, toți participanții fiind recompensați cu premii. Apoi, copiii se vor putea aduna în zona unde se află cel mai mare şi mai poznaş urs crescut în captivitate, care, de ziua lui, e răsfăţat cu o surpriză pe gustul lui. Și în acest an, Baloo va primi un tort cu fructe delicioase și miere, preferatele lui, şi i se va cânta „La mulţi ani!”. „Sunt cinci categorii de vârstă: 3 – 5 ani, 6 – 7 ani, 8 -9 ani, 10 -12 ani și 13 – 15 ani. Toți cei născuți din 2002 până în 2014 primesc premii, dacă participă la această întrecere ce are loc la Straja, la sfârșitul acestei săptămâni. Nu vom uita nici de acel tort tradițional, cu multe fructe, bio, miere de albine și bineînțeles, dragostea copiilor”, a declarat Emil Părău, cel care îl îngrijește de 17 ani pe Baloo.

Aniversat de mic

Ursul Baloo din Straja a avut parte de aniversări încă din vremea când era doar un mic ghemotoc de blană cafenie

Ursul Baloo din Straja a avut parte de aniversări încă din vremea când era doar un mic ghemotoc de blană cafenie. Omul de afaceri Emil Părău, care l-a adoptat când era mic, s-a gândit să îi dea momentului o amploare mai mare şi a pus la cale un festival, dedicat celor mici. Astfel, în fiecare an, de ziua lui Baloo, copiii aflaţi în staţiune au parte de întreceri pline de distracţie. În plus, aceştia îl pot vedea „pe viu” pe urs şi pot afla povestea lui exact aşa cum e ea. Deşi a ajuns la vârsta la care urşilor nu prea le mai arde de joacă, Baloo îşi păstrează, de dragul vizitatorilor săi, dar mai ales al copiilor, pofta de distracţie. Ca o adevărată vedetă.

Are o poveste amuzantă

Advertisement

Ursul Baloo a ajuns la Straja pe când era doar un pui de câteva luni. Povestea lui e una amuzantă şi începe, undeva, prin anul 2000, când a fost găsit de un pădurar de la Ocolul Silvic Petroşani în zona Polatişte, căzut lângă o stâncă şi rănit grav. Pădurarului i s-a făcut milă de el şi l-a transportat la spital, unde medicii l-au băgat în perfuzii, iar o bună perioadă de timp a fost hrănit cu biberonul. O vreme, Ballo a stat “în gazdă” la mai multe familii, care l-au îngrijit şi l-au îndrăgit. Cum acesta, însă, creştea foarte repede, într-o zi cât alţii într-un an, în scurt timp, el nu a mai putut fi găzduit într-un apartament de bloc. Așa că, ursulețul a fost adoptat de omul de afaceri Emil Părău, un investitor de excepţie în turismul din Valea Jiului, dar şi un om cu inimă mare, care l-a adus la Straja, botezându-l cu cel mai cunoscut nume pe care-l au urşii din întreaga lume, Baloo, după celebrul personaj animat din “Cartea Junglei”.

A mâncat 80 de kilograme de miere, într-un an

O perioadă, simpaticul urs a fost lăsat liber prin staţiune. Dormea într-o sală de sport. Era cuminte şi blând, iar oamenii au început să se ataşeze tot mai mult de el. Ecsi Domokos, o legendă vie a staţiunii, care s-a ocupat îndeaproape de îngrijirea ursului, îşi aminteşte că, în primul lui an la Straja, Baloo a mâncat 80 de kilograme de miere şi a băut 700 de litri de lapte. Când a mai crescut puţin, a început să facă numai pozne care îi amuza teribil pe turiştii aflaţi în staţiune. Intra prin camerele cabanelor şi golea sticlele de suc găsite, pe care le desfăcea cu o adevărată măiestrie. Văzând asta, Emil Părău a decis să-i construiască un ţarc numai al lui, mare de câteva sute de metri pătraţi şi care să corespundă tuturor cerinţelor. Și acum, Baloo trăieşte „bine-mersi” acolo, având toate condiţiile şi fiind răsfăţat mai ceva ca un urs de la grădina zoologică. Are un bârlog propriu, spaţii de refugiu şi chiar piscină.

Turiştii care merg la Straja s-au obişnuit cu el şi aproape că nu există împătimit al muntelui care să nu ştie de existenţa lui şi să nu treacă pe la ţarcul lui atunci când ajunge în staţiune.

Ramona Ștefan

Advertisement

Diana Mitrache

Sursa foto: skistraja.ro

Advertisement

Actualitate

“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva

Publicat

pe

Redactat de

 

Mihai Roșu, un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Sfântu Gheorghe, pornește într-o aventură cu totul deosebită: 763 de kilometri, parcurși doar pe jos, în 14 zile, din Timișoara până în Constanța. În tot acest timp, va trece prin opt județe, inclusiv Hunedoara. Tânărul aventurier pornește la drum duminică, 30 martie 2025, el urmând să ajungă la Deva în 1- 2 aprilie. În această călătorie extraordinară, alături de Mihai se vor alinia influenceri, branduri de renume și sute de susținători din toată țara.

 

 

Mihai Roșu a ales să își pună în valoare ambiția și voința, pornind în această aventură incredibilă, prin care și-a propus să traverseze România pe jos, de la Timișoara până la Constanța. Un pas, apoi, încă unul… „One More Step” nu este numai un proiect, ci o provocare națională.

Advertisement

De la Dealurile de Vest până la Marea Neagră

Tânărul pornește la drum duminică dimineață, pe un traseu bine gândit, lung de 763 de kilometri – parcurs în două săptămâni, timp în care Mihai Roșu va traversa județele Timiș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Brăila, Constanța, trecând prin peste 90 de localități și patru mari orașe din țară, de la Dealurile de Vest până la Marea Neagră. O călătorie doar la pas, parcursă timp de 14 zile consecutive, ce urmează a se încheia pe data de 12 aprilie.

 

 

O provocare care depășește limitele personale, devenind o mișcare cu impact național, o revoluție a pașilor mici ce ne încurajează pe fiecare dintre noi să facem un pas înainte, spre o versiune mai bună a noastră. Este despre depășirea limitelor, despre a ieși din zona de confort și a demonstra că fiecare dintre noi are puterea de a înfrunta provocări mari, indiferent de obstacole. Conceptul l-a creat cot la cot cu David Stancu și Kriszta Izsak, alți tineri pasionați și talentați. Și nu este doar despre Roșu, ci despre fiecare persoană care simte că poate face mai mult, poate deveni mai bună. Această provocare națională este dovada clară că schimbarea începe cu un singur pas, indiferent cât de mic ar părea. Pe drum, Roșu va fi acompaniat de oameni din diverse colțuri ale țării, antreprenori, sportivi, care vor merge alături de el, fiecare cu propriile motive, dar toți uniți de aceeași dorință de a depăși limitele”, se arată într-un comunicat. 

 

Advertisement

Implementarea programului de promovare „ONE MORE STEP” este coordonată de Alexandra Grancea, Expert PR, Specialist în comunicare și relații publice. Pasiunea pentru promovare și proiecte inedite, experiența și convingerea că acest program poate schimba perspective de abordare nu doar în antreprenoriat, ci și în viața de zi cu zi și provocarea de a ieși din zona de confort, sunt doar câteva aspecte ce o motivează să se implice în acest proiect, alături de o echipă de colegi tineri, dinamici și cu un entuziasm fantastic.

Sursa foto: Flexin Agency

Oricine poate fi parte activă din poveste

Întreaga călătorie va fi documentată în timp real pe rețelele sociale. Oricine poate urmări progresul, poate susține inițiativa și chiar i se poate alătura, pe drum, lui Mihai Roșu, devenind parte activă din poveste. Detalii legate de parcursul traseului se pot găsi pe social media: Flexin Agency, ProMarketing&PR, #onemorestep.

 

Proiectul „One More Step” este susținut de numeroși parteneri, printre care și Cotidianul „Servus Hunedoara” și televiziunea online „Servus Hunedoara TV”.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Incendiu într-o clădire din Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, într-o clădire din orașul Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale.

“Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că degajările de fum proveneau de la arderea unor materiale textile aflate în interior”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, care a precizat că, în urma producerii situației de urgență nu s-au înregistrat victime.

La această oră, incendiul a fost lichidat, dar pompierii mai acționează pentru eliminarea tuturor posibilităților de reizbucnire a flăcărilor.

Advertisement

“Pompierii militari din Petroșani au intervenit cu două autospeciale de stingere, cu o autoscară și cu o ambulanță SMURD, iar Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) – Petrila a participat la intervenție cu o autospecială de stingere”, a mai transmis ISU Hunedoara.

Potrivit sursei citate, clădirea, cu o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, era folosită de un agent economic local pentru comercializarea unor articole sportive din materiale textile.

Foto: ISU Hunedoara

Incendiul ar fi pornit de la un scurtcircuit la instalația electrică.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Structura din lemn a podului de la intrarea principală în Castelul Corvinilor a fost refăcută, pe toată durata lucrărilor accesul publicului în incinta impunătorului monument medieval nefiind permis. S-a lucrat intens, în schimburi prelungite, inclusiv pe timp de noapte. Elementele din lemn ale podului au fost înlocuite, iar „Legenda vie a Transilvaniei” poate fi acum vizitată din nou.

 

Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect cu finanţare PNRR în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenţie din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de cinci milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operaţional Regional).

 

Advertisement

Construit în fața Turnului nou de poartă, podul de la intrarea principală în Castelul Corvinilor are o lungime de 60 de metri și este așezat pe patru stâlpi din piatră cu înălțimi variabile, cel mai înalt măsurând aproximativ 20 de metri.

Podul are o poveste interesantă. Până la Matia Corvin nu exista acest pod. Intrarea se făcea prin spatele castelului. Undeva pe la 1480, dacă nu greșesc, a fost construit acest pod. Practic, erau două segmente, unul mai lung din cei 60 metri, și un pod scurt, care era un pod mobil. În momentul în care castelul suferă acel mare incendiu din 1854, podul este distrus în totalitate, el este refăcut pe urmă, dar fără structura aceea mobilă. Ceea ce vedem astăzi este o versiune a podului reconstruit, modernizat în anii 1950, 1960. De atunci nu a mai avut loc nicio lucrare la structura de rezistență a podului. El are o lungime de 60 de metri, cu o lățime de peste trei metri, se sprijină pe patru piloni de piatră”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu. -Video

Potrivit edilului – șef, muncitorii au lucrat la structura de rezistență a podului, dar și la curățarea fațadei castelului. “Aici vorbim despre un proiect pe fonduri europene, așa numita axă “Drumul castelelor”. Este, cred că, singurul castel din România care a fost acceptat la finanțare pe această axă. Constructorii au cerut închiderea podului pentru o săptămână ca să poată să înlocuiască absolut tot ce era de înlocuit. (…) Și-au dat interesul, au lucrat și noaptea și, în momentul de față, putem să primim vizitatori la castel”, a mai declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

 

Foto: captură video Primăria Hunedoara/Facebook
Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate