Connect with us
Data: 29/03/2025
.

Actualitate

Procurorii hunedoreni au avut de soluționat, în 2016, aproape 36.000 de dosare

Publicat

pe

Procurorii hunedoreni au avut mai multe dosare de soluționat, anul trecut, aproape 36.000, comparativ cu anul 2015, când au fost puțin peste 35.300 de dosare. Din totalul dosarelor în lucru, peste 13.700 au fost deja soluționate. Între persoanele inculpate în dosare se numără și 94 de minori, care au fost trimiși în judecată în special pentru furturi.

Anul trecut, volumul de activitate în cadrul parchetelor de pe lângă judecătoriile din județ, dar și de pe lângă Tribunalul Hunedoara, adică situația dosarelor de soluționat, a fost mai mare comparativ cu anul 2015. Astfel, procurorii hunedoreni au avut de soluționat 35.986 de dosare, în comparație cu anul 2015, când au fost 35.351. De asemenea, procurorii au soluționat 13.725, pe când în urmă cu doi ani au fost 12.481. „În ceea ce privește rechizitoriile și acordurile de recunoaștere a vinovăției, cele mai multe au fost soluționate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani (282) și de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva (263). Au fost întocmite, pe tot parcursul anului trecut, 1.071 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, iar în anul 2015 au fost 748. Această diferență arată o aplecare spre o anumită fermintate în aplicarea legii și în a deferi justiției cauzele care se impun a fi deferite judecătorilor”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, Adina Velescu.

94 de minori trimiși în judecată

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, pe parcursul anului trecut au fost trimise în judecată 1.339 de persoane, pe când în anul 2015, 968. Îngrijorător este faptul că tot mai mulți minori comit infracțiuni. Astfel că, nu mai puțin de 94 de minori au comis diferite infracțiuni (în special furturi – n.red.) pe parcursul anul 2016, iar cu doi ani în urmă au fost 69 de minori trimiși în judecată. Cei mai mulți dintre ei sunt din petroșani (33), Deva (25) și Hunedoara (19).

Mii de dosare au rămas nesoluționate

Advertisement

În ceea ce privește situația netrimiterilor în judecată, respectiv soluții de renunțare la urmărirea penală, care în obligatoriu sunt verificate de către judecători, au fost 3.008 soluții de renunțare și s-au dispus 9.646 de soluții de clasare. „La finele anului, au rămas nesoluționate 9.284 de dosare cu autori necunoscuți, ceea ce reprezintă un stoc de 25,80 la sută și 10.528 de cauze cu autori cunoscuți, ceea ce reprezintă un stoc de 29 la sută. De asemenea, procurorii au soluționat, pe tot parcursul anului 2016, 615 alte lucrări”, a precizat prim-procurorul Adina Velescu.

Din totalul cauzelor, au fost soluționate până în șase luni de la sesizare 5.534 de cauze, adică 40,32 la sută, între șase luni și un an, 3.208 (23,37 la sută), peste un an, 4.139 de cauze (30,15 la sută), iar după împlinirea termenului de prescripție, 844 de cauze (6,14 la sută). Cele mai multe infracțiuni comise în 2016 au fost cele contra persoanei, patrimoniului, justiției, fals, electorale, de corupție și serviciu.

Advertisement

Actualitate

Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Structura din lemn a podului de la intrarea principală în Castelul Corvinilor a fost refăcută, pe toată durata lucrărilor accesul publicului în incinta impunătorului monument medieval nefiind permis. S-a lucrat intens, în schimburi prelungite, inclusiv pe timp de noapte. Elementele din lemn ale podului au fost înlocuite, iar „Legenda vie a Transilvaniei” poate fi acum vizitată din nou.

 

Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect cu finanţare PNRR în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenţie din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de cinci milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operaţional Regional).

 

Advertisement

Construit în fața Turnului nou de poartă, podul de la intrarea principală în Castelul Corvinilor are o lungime de 60 de metri și este așezat pe patru stâlpi din piatră cu înălțimi variabile, cel mai înalt măsurând aproximativ 20 de metri.

Podul are o poveste interesantă. Până la Matia Corvin nu exista acest pod. Intrarea se făcea prin spatele castelului. Undeva pe la 1480, dacă nu greșesc, a fost construit acest pod. Practic, erau două segmente, unul mai lung din cei 60 metri, și un pod scurt, care era un pod mobil. În momentul în care castelul suferă acel mare incendiu din 1854, podul este distrus în totalitate, el este refăcut pe urmă, dar fără structura aceea mobilă. Ceea ce vedem astăzi este o versiune a podului reconstruit, modernizat în anii 1950, 1960. De atunci nu a mai avut loc nicio lucrare la structura de rezistență a podului. El are o lungime de 60 de metri, cu o lățime de peste trei metri, se sprijină pe patru piloni de piatră”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu. -Video

Potrivit edilului – șef, muncitorii au lucrat la structura de rezistență a podului, dar și la curățarea fațadei castelului. “Aici vorbim despre un proiect pe fonduri europene, așa numita axă “Drumul castelelor”. Este, cred că, singurul castel din România care a fost acceptat la finanțare pe această axă. Constructorii au cerut închiderea podului pentru o săptămână ca să poată să înlocuiască absolut tot ce era de înlocuit. (…) Și-au dat interesul, au lucrat și noaptea și, în momentul de față, putem să primim vizitatori la castel”, a mai declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

 

Foto: captură video Primăria Hunedoara/Facebook
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Expoziția Internațională “INVENTCOR”, la a șasea ediție, la Deva. Lucrări din peste 35 de țări, prezentate

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Zeci de invenții, proiecte de cercetare, din peste 35 de țări, vor fi prezentate în cadrul celei de-a șasea ediții a Expoziției Internaționale „INVENTCOR”, ce se va desfășura în perioada 3 – 5 aprilie 2025, la Deva.

Evenimentul, organizat de renumitul și apreciatul inventator hunedorean Corneliu Birtok Băneasă, de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, va avea loc la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Motto-ul ediției din acest an a evenimentului este „Creație, Oportunitate, Realizare” sau, pe scurt, CORe.

Advertisement

INVENTCOR 2025” va cuprinde peste 450 de lucrări din peste 35 de țări, lucrări din domenii precum protecția mediului, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectură, IT, electronică, auto, aeronautică, management, medicină, agricultură, textile și altele. Evenimentul va include, de asemenea, secțiuni speciale precum KidsCorner și InnovativeART, care vor stimula creativitatea celor mici și vor aduce în fața publicului inovări din domeniul artistic.

În cadrul evenimentului se va desfășura și Simpozionul „Puterea Minții Creative”, cu prezentări pe tematici precum: inovație, ecologie, sănătate,antreprenoriat, artă și altele.

INVENTCOR” este un eveniment de prestigiu dedicat inovatorilor și inventatorilor din diverse domenii de activitate, din toate colțurile lumii, început în anul 2020 și care are ca obiectiv principal importanța dezvoltării spiritului creativ-inovativ, cu implicarea tinerilor, și promovarea valorilor din județul Hunedoara și din România.

Primăria Municipiului Deva susține acest eveniment remarcabil, care contribuie activ la dezvoltarea comunității și la promovarea valorilor educaționale și inovative la nivel local și internațional.

Program:

Advertisement
  • 3 Aprilie 2025, Festivitatea de Deschidere, ora 13:00
  • 4 Aprilie 2025, Ceremonia de Premiere, ora 11:00
  • 5 Aprilie 2025, Vizite la obiective turitice din județ (destinate expozanților)

Acces vizitatori:

  • 3 aprilie 2025 – între orele 11:00-18:00
  • 4 aprilie 2025 – între orele 10:00-15:00
Citeste mai mult ...

Actualitate

Complexul “Aqualand” Deva, închis luni, pentru lucrări de mentenanță

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Complexul acvatic „Aqualand” din Deva va fi închis pentru public luni, 31 martie 2025, în vederea efectuării unor lucrări de mentenanță la sistemul de încălzire a apei, au informat reprezentanții administrației publice locale.

“Aceste lucrări implică oprirea furnizării apei calde, motiv pentru care complexul va rămâne închis până la finalizarea acestora”, au precizat cei de la Primăria Deva.

Complexul “Aqualand” Deva se va redeschide marți, 1 aprilie 2025, conform programului normal de funcționare:

Advertisement

• Luni: 14:00 – 21:00

• Marți – Vineri: 09:00 – 21:00

• Sâmbătă și Duminică: 10:00 – 21:00

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate