Connect with us
Data: 11/01/2025
.

Actualitate

APIA demarează campania de primire a cererilor unice de plată pentru 2017

Publicat

pe

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, mâine, 01 martie, demarează Campania de primire a Cererilor unice de plată pentru anul 2017.

Astfel, cererile unice de plată se vor depune până la data de15 maia.c. la Centrele judeţene/locale şi la Centrul Municipiului Bucureşti ale/al APIA, pentru schemele de plată/măsurile de sprijin/ajutor prezentate în Anexă.
Recomandăm fermierilor ca înainte de a veni la Centrele APIA să se prezinte la Primăriepentru a verificaînRegistrulAgricolsituațiaterenuluipe care îlutilizează, iardacă auînexploatațieșianimalesăverificesituațiaacestora în registrul Național al Exploatațiilor (RNE) cu ajutorul medicului veterinar concesionar, asociației sau propriilor evidențe, dacă este utilizator SNIIA.
Facem precizarea că și în acest an completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic folosind aplicaţia IPA Online care poate fi accesată din butonul dedicat situat pe pagina de început a site-ului APIA,însă finalizarea și închidereaCererii unice de plată în IPA Online se face numai în Centrele APIA, în prezenţa funcţionarului responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.
Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic,împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.
Cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.
Beneficiarii plăţilor directe și ai măsurilor de mediu și climăsunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare.

Pentrupajiştilecomunaleconcesionate/închiriate în condiţiile legii de către asociaţiile crescătorilor de animale, beneficiarii plăţilor pot fi:
a) membrii asociaţiei care asigură încărcătura cu animale pentru suprafaţa de pajişte concesionată/închiriată. Calculul suprafeţelor aferente fiecărui membru se efectuează proporţional cu numărul de UVM ale fiecărui membru în parte cu care asigură cel puţin încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha prin păşunat, la data depunerii Cererii unice de plată, pentru suprafaţa concesionată/închiriată de către asociaţie;
b)asociaţia crescătorilor de animale care efectuează activitatea agricolă pe suprafaţa concesionată/închiriată, asigurând cel puţin în cărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha, prin păşunat cu animalele înscrise în exploataţia asociaţiei înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor pe perioada păşunatului.
Arendatorul, concedentul, locatorulşi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) și/sau împrumutate spre folosință.
Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectareși/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 ha, confom art. 8 alin. (1) lit. c) din OUG nr. 3/2015 cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru măsurile de mediu și climă din PNDR 2014 – 2020 aplicabile pe terenurile agricole (Măsura 10, Măsura 11 și Măsura13) sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare.
La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Facem precizarea că aceste documente trebuie să fieîncheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de 1 decembrie a anului de cerere.
Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurile de sprijin/ajutor aferente Campaniei 2017,cu excepția Ajutoarelor NaționaleTranzitorii sector vegetal și zootehnic, trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor.
Pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală se aplică cu prioritate cerințele specifice acestor măsuri, iar elementele privind ecocondiționalitatea trebuie corelate cu angajamentele asumate în cadrul acestor măsuri.
Apia solicită fermierilor, pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererii, să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform INVITAȚIEI primite.
Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren/animale în diferite localităţi sau judeţe.
Materialele de informare referitoare la Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2017sunt disponibile pe pagina de început a site-ul APIA: www.apia.org.ro.

Advertisement

Actualitate

Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie

Publicat

pe

Redactat de

Cinci atracții turistice din județul Hunedoara s-au calificat în competiția „Destinația Anului”. Este vorba despre Castelul Corvinilor, Cetatea Devei – la categoria „Cultură și educație”, Țara Hațegului, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, la categoria „Tărâmuri Fermecate”, și stațiunea Geoagiu – Băi, la categoria “Stațiuni Balneo-climaterice”.

În total, sunt peste 150 de destinații din toată țara calificate în ediția 2025, împărțite în șase categorii („Orașe care inspiră”, „Tărâmuri fermecate”, „Sate de poveste”, „Stațiuni Balneo-climaterice”, „Distracție și aventură”, „Cultură și educație”). Destinațiile calificate vor trece printr-o etapă de selecție riguroasă bazată pe criterii cantitative. Destinațiile finaliste vor fi anunțate oficial pe 25 ianuarie 2025, pe www.destinatiaanului.ro.

Destinația Anului” este o competiție de interes național, organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Alianța pentru Turism, Uniunea Consiliilor Județene din România, Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV), Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova, Asociația Cred în România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenorești, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice București și Asociația de Ecoturism din România (AER) și Mamaia.

În sezonul patru al competiției, printre câștigători au fost Castelul Corvinilor și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, la două categorii foarte disputate – „Atracții Cultural – Educative”, respectiv „Tărâmuri cu istorie și tradiție”.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Doi hunedoreni și un ieșean, bănuiți de mai multe spargeri în Alba -Iulia

Publicat

pe

Redactat de

Trei tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 27 ani, doi din județul Hunedoara, iar celălalt din județul Iași, au ajuns în spatele gratiilor, după ce ar fi dat mai multe spargeri în Alba -Iulia. Aceștia sunt bănuiți că ar fi sustras scule electrice în valoare totală de aproximativ 93.000 de lei.

“Din verificările efectuate de poliţişti, a reieşit că, în perioada 6 decembrie 2024 – 4 ianuarie 2025, trei bărbaţi, în vârstă de 27 de ani, din localitatea Răchiteni, judeţul Iaşi, 25 de ani, din municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara, respectiv 20 de ani, din municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara, ar fi pătruns, prin efracţie, în incinta unor imobile aflate în construcţie, ar fi forţat sistemul de acces şi ar fi distrus geamurile unor autoturisme parcate în zona şantierelor sau pe spaţiul public, pe raza municipiului Alba-Iulia, de unde ar fi sustras scule electrice, produse electronice şi produse cosmetice, în valoare totală de aproximativ 93.000 de lei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba.

Opt percheziții, pe raza județului Hunedoara

Pentru documentarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Orăştie, sprijiniţi de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, respectiv Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, au efectuat opt percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Hunedoara, la domiciliile persoanelor bănuite sau la imobilele utilizate în activitatea infracţională. “În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate scule electrice, produse cosmetice, articole vestimentare utilizate de autori, cu ocazia săvârşirii faptelor, telefoane mobile utilizate în activitatea infracţională şi alte bunuri de interes pentru cauză. Valoarea prejudiciului recuperat, până în prezent, este de aproximativ 20.000 de lei”, au mai informat reprezentanții IPJ Alba.

În cursul zilei de ieri, 10 ianuarie 2025, cei trei bărbaţi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Advertisement

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Gospodărie cuprinsă de flăcări în Bucium-Orlea

Publicat

pe

Redactat de

Echipaje de intervenție formate din 20 pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit, în această după-amiază, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la casa de locuit și la anexele unei gospodării din satul Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea.

La sosirea pompierilor ardea generalizat casa de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Echipajele au intervenit de urgență cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, de medie și mare capacitate, o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.

Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei.

La sosirea pompierilor, într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite 4 animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului.

Pompierii care au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului fac parte din subunitățile ISU Hunedoara de la Deva, Bretea Română, Baru, Totești și de la Detașamentul de pompieri Hunedoara al cărui comandant a coordonat intervenția.

La intervenția pentru stingerea focului, alături de pompierii militari au participat și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din comuna Sântămăria Orlea.

Advertisement

După lichidarea incendiului, misiunea pompierilor a continuat pentru a pune în siguranță proprietatea prin eliminarea oricărei posibilități de reaprindere a flăcărilor, având în vedere că pe terenul gospodăriei se află o cantitate mare de material lemnos.

Cauzele probabile care au determinat izbucnirea incendiului urmează să fie stabilite.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate