Connect with us
Data: 23/12/2024
.

Actualitate

Când îl vom vota pe noul primar al Devei?

Publicat

pe

Încarcerarea fostului primar al Devei, Mircia Muntean, duce, automat, la organizarea de alegeri anticipate pentru ocuparea postului de edil – șef al municipiului de reședință al județului Hunedoara.

Fabius Kiszely, prefetul județului Hunedoara, a semnat, marți, ordinul prin care se constată încetarea, înainte de termen, a mandatului de primar al municipiului Deva a lui Mircia Muntean, care a început executarea unei sentințe privative de libertate, în urma a două condamnări.

Termeni relativi și mai mult orientativi

Prima condamnare, de patru ani cu suspendare, în „Afacerea Shell”, pentru abuz în serviciu, a fost urmată de o altă pedeapsă, în același regim, dictată de instanță, pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. În ciuda tututuror diligențelor juridice făcute de Mircia Muntean, judecătorii nu i-au aprobat cererile și, astfel, acesta, conform actualelor prevederi legale, va avea de executat o condamnare de șase ani de închisoare, prin contopirea celor două pedepse cu suspendare, anterior menționate. În această situație, postul de primar al municipiului Deva a fost declarat vacant, iar consilierii locali, convocați în ședință de îndată, au votat, ieri, un edil – șef interimar, ales dintre cei doi viceprimari ai reședinței de județ, dar nu s-a ajuns la un consens, adică niciunul dintre cei doi pretendenți nu a întrunit majoritatea opțiunilor necesare, respectiv 11 din 21, pentru ocuparea „fotoliului numărul 1” în reședința de județ. Conform prevederilor legale, dacă s-ar fi ales ieri „șeful”, în termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar, din varii motive, vor trebui organizate alegeri anticipate parțiale pentru ocuparea funcției, adică până în preajma datei de 25 iulie, însă acest moment la Deva nu este cazul. Oricum, termenul este relativ și se poate prelungi, prin alte artificii juridice, până la șase luni. Iar exemple în acest sens mai avem, chiar în județul Hunedoara. În urma alegerilor din decembrie, Sorin Marica și Cristian Resmeriță, primari în Sălașu de Sus și, respectiv, Lupeni, au devenit parlamentari. Aceștia au renunțat la primărie în interiorul termenului de 15 zile de la alegerea lor ca parlamentari, iar scrutinul pentru desemnarea noilor edili – șefi în cele două localități hunedorene va vea loc în 11 iunie. În plus, dacă ne aducem aminte, Sorin Marica a mai câștigat, în 2014, alegerile parțiale pentru un post vacant de deputat, însă în Sălașu de Sus, vreme de aproape doi ani, până în vara trecută, primar interimar, fără organizarea de un scrutin, a fost viceprimarul de atunci, Virgil Haitău.

Tot pe 11 iunie?

Advertisement

Dacă ar fi să se respecte spiritul și litera legii, după alegerea de ieri a primarului interimar al Devei, dacă ar fi fost reușită, decizia va fi adusă la cunoștință, în cel mai scurt timp și pe căile prevăzute de actele normative în vigoare, la Instituția Prefectului – Județul Hunedoara. Apoi Prefectura Hunedoara, folosind aceleași proceduri, urma să notifice, în mod oficial, Guvernul despre situația existentă la Primăria municipiului Deva. Cum nu mai trăim în epoca de piatră, ci în era tehnologiei moderne și rapide, cel puțin în teorie, Executivul ar fi trebuit să ia act, în mod oficial, despre vacantarea postului de primar al municipiului Deva, prin încetarea mandatului înainte de termen a lui Mircia Muntean, care se află în detenție pentru o condamnare de șase ani cu executare, situație incomptabilă cu exercitarea funcției de edil-șef al unei localități, și alegerea primarului până la sfârșitul acestei luni. Dar, cum în România vine un week-end prelungit, iar luni, 1 Mai, de Ziua Internațională a Muncii, nu se lucrează, era foarte posibil ca decizia să nu fi ajuns până la sfârșitul lunii. Însă, cum la Deva nu s-a ales primarul interimar, situația rămâne în coadă de pește, cum se spune, iar probabilitatea ca alegerile să fie organizate pe 11 iunie, odată cu cele de la Lupeni și de la Sălașu de Sus, devine din ce în ce mai mică.

Fără restricții

Conform legislației în vigoare, nu există un termen limită în care aleșii locali, raportați la situația din Deva, trebuie să decidă asupra numirii noului primar interimar. „În mod legal, Consiliul Local (CL) al municipiului Deva, în situația dată, se poate întruni ori de câte este convocat în ședință pentru alegerea primarului interimar. Orice decizie legată de alegerea primarului interimar va fi comunicată cu celeritate Guvernului”, a declarat Fabius Kiszely, prefectul județului Hunedoara. Astăzi CL Deva are programată ședința ordinară aferentă lunii în curs, în care ar fi posibil să fie repusă la votare chestiunea alegerii primarului interimar. Este posibil, însă, ca ședința să nu se desfășoare, deoarece Deva nu are acum un primar. Până acum fostul primar Mircia Muntean delega pe unul dintre cei doi viceprimari pentru a îndeplini temporar atribuțiunile de edil-șef, atunci când acesta nu era prezent. Acest lucru nu s-a mai întâmplat și la începutul acestei săptămâni, adică luni, cu o zi înainte de încarcerarea lui Muntean.

Legea în vigoare prevede că data desfăşurarii alegerilor locale parţiale se stabileşte cu minim 35 de zile înaintea votării, patru săptămâni din această perioadă fiind dedicate campaniei electorale. Și, ca să concluzionăm, vom putea avea alegeri interimare în Deva pe 11 iunie, ca și în alte părți din țară, nu doar în cele două localități hunedorene mai sus amintite, doar dacă noul primar interimar va fi numit până la mijlocul săptămânii viitoare. Dar nici așa nu este cert acest lucru, ținând cont de experiențele din trecutul nu foarte îndepărtat.

Niciunul dintre cei doi viceprimari ai Devei nu a obținut suficiente voturi

Consilierii locali deveni s-au întrunit ieri în ședință de îndată pentru a alege un primar interimar, după ce Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare. Consilierii locali au avut de ales, prin vot secret, între cei doi viceprimari ai reședinței de județ, respectiv Ovidiu Moș (PSD) și Răzvan Mareș (PSRo). În urma procesului de numărare a voturilor Ovidiu Moș a obținut 10 voturi, iar Răzvan Mareș 8, dintr-un total de 18 consilieri locali prezenți. Cu alte cuvinte, niciunul dintre cei doi candidați nu a reușit să obțină majoritatea stabilită de lege, adică jumătate plus unu din numărul total al consilierilor locali în funcție, adică 21. De la această ședință de îndată au lipsit consilierii locali Luminița Hurgoiu (PSD), Nicu Sav (ALDE) și Claudia Mihu (PNL). Potrivit secretarului Primăriei Deva, Laura Sârbu, consilierii locali urmează să se întrunească într-o altă ședință pentru alegerea primarului interimar, până când se vor organiza alegeri anticipate. În prezent activitatea Primăriei Municipiului Deva este blocată.

Advertisement

Petronela Tămaș

 

Mircia Muntean a fost transferat la penitenciarul din Aiud

Fostul primar al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost transferat de la Penitenciarul Deva, de la Bârcea Mare, la penitenciarul cu regim de maximă siguranță Aiud, din județul Alba. Muntean a fost mutat la Aiud, deoarece la Penitenciarul Deva sunt închiși doar cei care au o pedeapsă mai mică de șase ani, atât cât a primit, luni, fostul edil-șef de la Înalta Curte de Casație și Justiție. (P.T.)

Advertisement

Actualitate

Nouă incendii înregistrate, în ultimele trei zile. Cinci, dintre acestea, la locuințe și anexe gospodărești

Publicat

pe

Redactat de

Echipajele de salvatori, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara”, au desfășurat, în weekendul trecut, 146 misiuni și intervenții. Pompierii au fost nevoiți să intervină pentru stingerea a nouă incendii, dintre care cinci s-au înregistrat la locuințe și anexe gospodărești, în localitățile Petrila, Orăștie, Grohot, Hunedoara și Petroșani.

Alte două incendii s-au produs la coșurile de fum ale unor case din localitățile Rapoltu Mare și Geoagiu și alte două au fost semnalate la un autoturism aflat în localitatea Orăștie, respectiv la deșeuri menajere, în localitatea Deva. „Din fericire, în urma acestor evenimente, nu au existat victime, însă pagubele materiale înregistrate au fost semnificative”, au precizat reprezentanții ISU Hunedoara.

Dintre cele 146 de misiuni și intervenții desfășurate în cele trei zile ale weekendului trecut, o pondere semnificativă a fost reprezentată de acordarea ajutorului medical de urgență, respectiv 113 astfel de solicitări. Cele mai multe cazuri au fost operate de către Detașamentul Hunedoara – 18 intervenții, SMURD Simeria – 15 intervenții, SMURD Petrila – 14 intervenții. Totodată, echipajele operative au gestionat 10 situații de urgență generate de producerea accidentelor rutiere care au avut loc pe raza județului Hunedoara, au acordat sprijin Serviciului de Ambulanță Județean în 12 cazuri, au acționat pentru deblocarea unei uși de acces în locuință și au salvat un animal aflat în mediu ostil vieții.

În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați că puteți consulta platforma națională de pregătire în situații de urgență prin accesarea linkului https://fiipregatit.ro De asemenea, informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență găsiți și pe noua aplicație de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Polițiștii hunedoreni aduc bucurie în pragul Crăciunului

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii din județul Hunedoara continuă să își îndeplinească misiunea nu doar prin asigurarea siguranței comunității, ci și prin gesturi de solidaritate și bunătate. În spiritul sărbătorilor, aceștia au vizitat, la sfârșitul săptămânii trecute, un centru de ocrotire socială din Hunedoara, unde sunt găzduiți 15 seniori și patru mame minore, împreună cu copiii lor.

Sursa: IPJ Hunedoara

Oamenii legii au adus cu ei alimente, dulciuri și alte daruri necesare, încercând să ofere un strop de bucurie și să creeze o atmosferă caldă și festivă. În semn de recunoștință, beneficiarii centrului i-au întâmpinat pe polițiști cu tradiționale colinde românești, umplând sufletele tuturor de emoție și spiritul sărbătorilor de iarnă.

Polițiștii consideră că este important să fie alături de comunitate nu doar prin activitatea „specifică” de zi cu zi, ci și prin astfel de acțiuni care aduc zâmbete și speranță celor care au nevoie.

Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative sociale pe care polițiștii le desfășoară în această perioadă pentru a sprijini categoriile vulnerabile și a răspândi bucuria Crăciunului.

Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara le urează tuturor sărbători fericite, sănătate și liniște sufletească!

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Marcos Băican și Mihai Roșu, cei mai tineri sportivi ai ACS Ronin Deva, au obținut centura neagră la Karate Tradițional

Publicat

pe

Redactat de

La doar 13 ani, Marcos Băican și Mihai Roșu (în vârstă de 15 ani), sportivii clubului ACS Ronin Deva, au reușit o performanță remarcabilă în lumea Karate-ului Tradițional. Cei doi tineri au obținut centura neagră în urma unui examen de grad susținut în weekendul trecut la Arad, în prezența unei comisii de arbitraj formată din experți în domeniu.

Examenul a fost organizat la invitația a patru cluburi din vestul țării și a avut loc sub coordonarea sensei-ului Mircea Popa, centura neagră șase dan și vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional (FRKT). Mircea Popa, care este totodată antrenor al ACS Ronin Deva, i-a pregătit intens pe cei doi sportivi pentru acest moment important din cariera lor.

Un antrenor vizionar și o colaborare regională

Sensei Mircea Popa, unul dintre cei mai respectați practicanți de Karate Tradițional din România, a subliniat importanța cooperării dintre cluburile din vestul țării pentru dezvoltarea acestui sport. În calitatea sa de vicepreședinte al FRKT, Mircea Popa își propune să dinamizeze relațiile între cluburi și să creeze mai multe oportunități pentru sportivi să își demonstreze talentul la nivel național și internațional. “Acest examen de grad a fost o demonstrație clară că prin muncă, disciplină și cooperare între cluburi, putem atinge rezultate deosebite. Marcos și Mihai sunt exemple de determinare și dedicație, iar performanța lor mă face extrem de mândru”, a declarat Mircea Popa.

 

Advertisement

O performanță de excepție pentru tinerii sportivi

Succesul celor doi sportivi este cu atât mai remarcabil cu cât obținerea centurii negre la o vârstă atât de fragedă necesită ani de antrenamente riguroase, un nivel avansat de tehnică și o înțelegere profundă a principiilor Karate-ului Tradițional.

Marcos Băican și Mihai Roșu devin astfel modele pentru alți tineri sportivi din Deva și din întreaga țară, demonstrând că prin perseverență și îndrumarea unui mentor dedicat, se pot atinge obiective ambițioase. Felicitări celor doi sportivi și echipei ACS Ronin Deva pentru acest rezultat extraordinar!

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate