Actualitate
O nouă licitație pentru Lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva, la Holdea
După doi ani de la aprobarea proiectului tehnic pentru descărcarea traficului de pe Lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva la Holdea, după nenumărate poziții publice ale Asociației Pro Infrastructură, în care se solicita includerea lucrărilor suplimentare în contractul aflat în desfășurare, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a ales „cea mai lașă și mai dezavantajoasă opțiune posibilă: o nouă licitație”.
La doi ani de la aprobarea proiectului tehnic pentru descărcarea traficului de pe Lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva la Holdea, după mai multe poziții publice ale Asociației Pro Infrastructură, în care era soliciatată includerea lucrărilor suplimentare în contractul aflat în desfășurare, CNAIR a ales „cea mai lașă și mai dezavantajoasă opțiune posibilă: o nouă licitație”, potrivit Asociației Pro Infrastructură.
„Poziția constantă a oficialilor CNAIR a fost că licitațiile publice sunt proceduri de lungă durată din cauza contestațiilor. În cazul de față, ei au avut posibilitatea legală de a evita o astfel de procedură greoaie, așa cum au explicat colegii noștri pe forum. Însă au primat iresponsabilitatea și fuga de orice fel de răspundere”, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.
„Au amânat mai bine de un an deschiderea circulației”
Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură susțin, de asemenea, că reacția celor de la CNAIR este revoltătoare și că mai bine de un an amână deschiderea circulației pe acest tronson de autostradă. „Este revoltătoare indecizia celor din CNAIR care au așteptat să facă acest pas de la finalul anului 2016 și până acum, amânând practic cu mai bine de un an deschiderea circulației pe acest tronson de autostradă de 21 de kilometri. În loc să avem situația soluționată și lucrări în teren (sau chiar o nouă autostradă deja inaugurată), acum trebuie să așteptăm finalizarea licitației, neavând nicio garanție că aceasta se va încheia rapid, fără contestații și complicații, prin adjudecarea ei de către constructorul actual, Comsa, așa cum probabil este planul autorităților. Acest exemplu de tergiversare nepermisă, de fugă de responsabilitate prin alegerea celei mai dezavantajoase opțiuni pentru șoferi, dar foarte convenabilă pentru funcționarii statului român, ne demonstrează din nou incompetența, slugărnicia politică necondiționată și nepotismul „responsabililor” din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, disimulate prin vorbe goale, promisiuni fanteziste, minciuni și manipulare”. Așadar, mai avem de așteptat, cine știe cât timp, pentru ca această porțiune de autostradă să fie finalizată și să se poată circula.
Sursa foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
Actualitate
INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a oferit clarificări despre Metapneumovirusul uman (HMPV), având în vedere informațiile apărute recent în spațiul public. Două cazuri au fost confirmate la nivel național, iar un al treilea este în curs de validare.
“Primul caz detectat și raportat, în luna noiembrie, în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) este din București. Un al doilea caz din București a fost confirmat joi, 9 ianuarie 2025, de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” iar cazul din Oradea este în curs de validare”, a informat INSP.
Specialiștii INSP precizează că HMPV este un virus respirator obișnuit, monitorizat în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI). “Acesta a fost detectat la un număr mic de cazuri, începând din sezonul 2013-2014. Atunci au fost doar 15 cazuri în intreg sezonul, în alți ani sub 10 iar în sezonul 2024-2025 au fost confirmate, până la această dată, două cazuri. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nivelul infecțiilor respiratorii acute, inclusiv cauzate de Metapneumovirusul uman (hMPV), în China este în limitele așteptate pentru sezonul de iarnă, fără modele neobișnuite de izbucniri epidemice. Autoritățile chineze au confirmat că sistemul sanitar nu este copleșit, iar spitalizările sunt în prezent mai puține decât în perioada similară a anului trecut. Nu au fost declarate situații de urgență și, în consecință, nu au fost declanșate nici măsuri de răspuns la acestea”, a mai informat INSP.
Măsuri măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor, recomandate de INSP
-
Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun;
-
Respectarea igienei tusei și a strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strănutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea în totalitate a nasului și a gurii în plica cotului în timpul strănutului;
-
Aerisirea zilnică a încăperilor;
-
Evitarea locurilor aglomerate;
-
Adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili recomandările necesar a fi urmate;
-
Evitarea intrării în colectivitate și în alte locuri aglomerate a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora și adresarea la medicul de familie.
“Îndemnăm populația să respecte măsurile de prevenire și să contacteze medicul de familie în cazul apariției simptomelor respiratorii”, au mai transmis reprezentanții INSP.
Actualitate
Incendiu la acoperișul unei case din satul Ormindea
Două echipaje de pompieri de la Detașamentul Deva și Punctul de Lucru Băița au intervenit, sâmbătă după – amiază, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de locuit din satul Ormindea, comuna Băița.
“Pentru a asigura ajutor medical calificat, dacă situația ar fi impus-o, la intervenție a fost direcționată și o ambulanță SMURD. La sosirea pompierilor, ardea acoperișul casei, în zona hornului, astfel că s-a intervenit de urgență pentru localizarea incendiului, astfel încât flăcările să nu afecteze o suprafață mai mare a casei. La evaluarea pagubelor, după lichidarea incendiului și finalizarea intervenției, s-a constatat că a ars o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați din acoperișul cu structură de lemn, acoperit cu țiglă. Nicio persoană nu a fost rănită. Cauza probabila a incendiului a fost focul lăsat nesupravegheat, în afumătoarea amplasată la mică distanță de casă”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Sursa: ISU Hunedoara
Actualitate
Registrul Agricol – termene înregistrare: Devenii care au în proprietate terenuri agricole sau silvice și utilaje, obligați să le declare
Persoanele fizice și juridice care au în proprietate/folosință terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții etc. în municipiul Deva, au obligația să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul Primăriei Municipiului Deva (Bld. 1 Decembrie, nr.16 A, camera 9, parter), în vederea înscrierii acestora în registrul agricol, au informat reprezentanții administrației publice locale.
Potrivit Normelor tehnice de completare a registrului agricol pentru perioada 2024-2029 și a Ordonanței Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, cu modificările și completările ulterioare, termenele la care persoanele fizice și juridice au obligația să declare datele pentru înscrierea în registrul agricol sunt următoarele:
5 ianuarie – 1 martie, pentru datele anuale privind membrii gospodăriei, terenul aflat în proprietate/folosință, clădirile cu destinația de locuință, construcțiile-anexă și mijloacele de transport cu tracțiune animală și mecanică, mașinile, utilajele și instalațiile pentru agricultură și silvicultură, efectivele de animale din gospodărie/unitatea cu personalitate juridică la începutul fiecărui an, precum și modificările intervenite în cursul anului precedent în efectivele de animale deținute, ca urmare a vânzării-cumpărării, a produșilor obținuți, a morții ori sacrificării animalelor sau a altor intrări-ieșiri;
1 mai – 31 mai, pentru datele privind categoria de folosință a terenului, suprafețele cultivate, terenurile necultivate, ogoarele, numărul pomilor în anul agricol respectiv.
“În cazul persoanelor fizice sau juridice înregistrate în Registrul agricol, care nu fac declarațiile în termenele prevăzute mai sus, se consideră că nu au intervenit niciun fel de modificări, fapt pentru care în registrul agricol se reportează din oficiu datele din anul precedent. Înscrierea datelor în registrul agricol se face pe baza declarației date pe proprie răspundere de către capul gospodăriei sau, în absența acestuia, de către un alt membru al gospodăriei și a înscrisurilor doveditoare”, se arată într-un comunicat al Compartimentului Registrul Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Deva.
Persoanele care nu declară la termenele stabilite sunt pasibile de sancțiuni. „Potrivit art. 20 alin. 1 lit. c) din Ordonanța Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, cu modificările și completările ulterioare, nedeclararea, la termenele stabilite și în forma solicitată, a datelor care fac obiectul registrului agricol constituie contravenție și se sancționează cu amendă: între 100 lei și 500 lei, în cazul persoanelor fizice; între 300 lei și 1.500 lei, în cazul persoanelor juridice”, se mai arată în același comunicat.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 3 zile in urma
O fabrică de componente din plastic pentru industria auto se construiește la Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Percheziții în trei județe, printre care și Hunedoara, într-un dosar de proxenetism. Mai multe tinere ar fi fost racolate pentru practicarea prostituției
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Un bărbat de 60 de ani, reținut pentru violență în familie, după ce și-ar fi agresat partenera de viață
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie