Actualitate
Expoziție de „Ceramică fină de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva”

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara vă invită joi, 16 ianuarie, ora 12:00, să participați la vernisajul expoziției „Ceramica fină de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva”, eveniment ce se va desfășura în sălile de expoziție ale Palatului Magna Curia.
Prin această expoziție se valorifică prețioasa colecție de ceramică fină de Batiz, prin etalarea celor douăzeci și două de piese pe care Muzeul Civilizației Dacice și Romane le deține în patrimoniul său. Se dorește atragerea atenției asupra importanței manufacturii din localitatea Batiz unde, în prima jumătate a secolului al XIX-lea apăreau primele semne ale unei activități industriale din spațiul hunedorean, fiind produse cu măiestrie vase de ceramică fină de calitate superioară.
Începuturile manufacturii de la Batiz se leagă de numele meșterului Georg d’André (? – 1847), originar din orașul Triest, și de numele baronului Nalátzy József (1748-1822), proprietarul moșiei de la Batiz, două personalități remarcabile, cu spirit vizionar și întreprinzător, pasionați ai progresului, a căror colaborare a început în anul 1805. Documentele vorbesc, la început, despre un mic atelier de produs ceramică, pe parcurs fiind adăugate construcții noi, rezultând creșterea globală a producției, și, mai mult, o divizare a muncii pe procese și faze tehnologice, astfel că în anii 1830-1840, Batizul era menționat drept „fabrică de ceramică” sau „cea mai dezvoltată fabrică de faianță fină din Transilvania și Ungaria”.
Expoziția poate fi admirată până în 2022
Ceramica a fost expusă într-un ambient burghez de secol XIX, care reunește piese reprezentative din Colecția de Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, prin intermediul cărora vizitatorul este invitat în atmosfera caldă și primitoare a unui salon, încăpere ce ar fi destinată amuzamentului, bunei-dispoziții și momentelor de recreere. În timp ce se purtau diverse discuții, se puteau savura ceaiuri din plante aromatice şi delicioase gustări, se putea lectura presa locală, iar domnișoarele și doamnele aveau ocazia să-și exerseze talentele muzicale, de desen ori broderie.
Alături de cele trei piese mari de mobilier, realizate în stil Eclectic, sunt expuse două mese în stil Biedermeier, patru scaune tapiţate cu piele în stil Altdeutsch, un ceas de perete cu pendulă, o maşină de cusut Singer și un secretaire. Acestora li se adaugă douăsprezece tablouri de epocă, două aparate muzicale și un bust Meissen. Reunind diferite abordări stilistice din secolul al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea, expoziția oferă prilejul unei incursiuni în trecutul spațiului hunedorean, din care nu lipsea influența culturală a spațiului central și vest european, menționează curatorii expoziției, dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf și Georgeta Deju, șef-serviciu al Secției de Istorie și Artă al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 16 ianuarie 2020 – 31 ianuarie 2022 de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Actualitate
Invitație la film. “Legenda castelului din Ardud”, la Centrul Cultural din Deva

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva va găzdui, în această seară, un eveniment special: proiecția filmului artistic independent „Legenda Castelului din Ardud”, în prezența echipei de producție.
De la ora 18:00, publicul va avea ocazia de a se întâlni cu echipa de creație și o parte dintre actori, de a face poze și de a primi autografe. Proiecția filmului începe o oră mai târziu, la 19:00.
Filmul artistic independent „Legenda Castelului din Ardud” este o producție Truzzia Films, regizată de Dan Truția – originar din Deva.
Intrarea la eveniment este liberă, iar cei care doresc să sprijine echipa filmului pot face donații la finalul proiecției.
Actualitate
Peste 8.000 de puieți forestieri, plantați la Ocolul Silvic Petroșani

Peste 8.000 de puieți forestieri, cei mai mulți dintre aceștia din specia molid, au fost plantați recent la Ocolul Silvic Petroșani, pe o suprafață de două hectare.
Acțiunea a făcut parte din campania de împădurire desfășurată chiar și în condiții meteo neprietenoase.

Sursa foto: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva/Facebook
“În UP II Taia, u.a. 195E, pe o suprafață de 2 hectare, au fost plantați 8.200 de puieți forestieri, dintre care: 7.200 din specia molid. 1.000 din specia larice. Iar acesta este doar începutul!”. au transmis reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor -Romsilva.
Pentru anul 2025, Planul de împăduriri al Ocolului Silvic Petroșani include regenerări artificiale pe o suprafață de 115,99 hectare și completări pe 12,81 hectare. În total, în cadrul campaniei, vor fi plantați 546.000 de puieți, iar ocolul dispune deja de 198.000 de puieți de molid, din producție proprie, pregătiți de plantare.
În ultimii cinci ani, Romsilva a regenerat 71539 de hectare de pădure aflată în proprietatea publică a statului, dintre care 48.921 ha prin regenerări naturale, 22.618 ha prin regenerări artificiale.
Conform celor de la Romsilva, peste 130 de milioane de puieți forestieri au fost plantați în această perioadă.
Actualitate
Rezultate remarcabile obținute de un elev de la liceul din Geoagiu. Va reprezenta județul la etapa națională a unui concurs de educație financiară

Rezultate remarcabile în domeniul economic, obținute de un elev de la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu.
Raul Mihai Pleniceanu a obținut locul al doilea la etapa națională a Olimpiadei de discipline economice și locul I la etapa județeană a Concursului Național de Cultură și Educație Financiar- Contabilă. El va reprezenta județul Hunedoara la etapa națională a competiției, care se va desfășura la București.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara l-a felicitat pe Raul Mihai Pleniceanu și i-a urat mult succes la etapa națională, asigurându-l de întregul sprijin. “Este minunat să vedem un elev de la liceul agricol obținând asemenea performanțe în domeniul economic! Aceste rezultate valoroase subliniază potențialul elevilor din învățământul tehnologic agricol de a excela și în domenii conexe economiei, integrând cunoștințe teoretice cu înțelegerea mecanismelor financiar-contabile. Apreciem în mod deosebit dedicarea și expertiza cadrelor didactice, doamnele profesoare Bodea Raluca și Lal Daniela, al căror ghidaj a fost esențial în pregătirea acestui elev talentat”, au transmis reprezentanții IȘJ Hunedoara.
Sursa foto: Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara
- Comunitatecu 3 zile in urma
Administrația din Vețel îmbină utilul cu plăcutul
- Actualitatecu 3 zile in urma
„Festivalul narciselor”, la sfârșitul acestei săptămâni, la Sălașu de Sus
- Actualitatecu 2 zile in urma
Doi hunedoreni au fost depuși în arestul I.P.J. Hunedoara în ultimele 24 de ore, fiind bănuiți de comiterea unor fapte penale
- Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier cu o persoană încarcerată și alte două victime, pe DN74
- Actualitatecu 2 zile in urma
Scandal în Hunedoara. Bărbat reținut după un conflict fizic cu două persoane
- Actualitatecu 3 zile in urma
Junioarele 4 de la CSȘ Petroșani, în semifinale
- Actualitatecu 2 zile in urma
Deva găzduiește Olimpiada națională interdisciplinară „Cultură și spiritualitate românească”. Peste 280 de elevi din toată țara vor participa
- Actualitatecu 2 zile in urma
Restricții de circulație la Geoagiu Băi, sâmbătă, 10 mai, cu ocazia „Cupei Geoagiu Băi – Concurs de Viteză în Coastă”