Connect with us
Data: 20/02/2025
.

Actualitate

Revoltător! Devenii „intoxicați”, de mai multe luni, cu fum de la cauciucuri arse pe malul Mureșului

Publicat

pe

Un miros greu, înecăcios, de cauciuc ars, le dă de furcă devenilor de câteva luni. Aerul devine de multe ori irespirabil, iar hainele puse la uscat, nu pot fi îmbrăcate decât după o nouă spălare, deoarece mirosul puternic se impregnează în țesături. În repetate rânduri, atât în mediul online, cât și la sediul redacției, mai multe persoane au sesizat acest aspect, iar de curând redactorii cotidianului Servus Hunedoara au intrat în posesia unor imagini care surprind un individ care incendia anvelope pe malul Mureșului, în apropiere de Balta Populată. Garda de Mediu precizează că, în acest caz, competența pentru prinderea și identificarea făptașilor revine polițiștilor locali, iar în cazul în care se constată că anvelopele incendiate provin de la un agent economic, vor putea interveni și inspectorii Gărzii. Amenzile pentru astfel de fapte sunt usturătoare, dar se pare că îndeajuns de mari încât să îi sperie pe cei care derulează acest gen de acțiuni care pun în pericol calitatea aerului și implicit sănătatea populației.

Disperați de această situație care trenează încă din vara anului trecut, mai mulți deveni au încercat să depisteze sursa mirosului insuportabil de cauciuc ars care invadează, în repetate rânduri, uneori îndeosebi după lăsarea întunericului, orașul de la poalele cetății. În mediul online, mai multe persoane au semnalat această problemă. „Nu știu la câți dintre voi s-a întâmplat să aveți fel și fel de amețeli sau dureri de cap. Nu știu dacă există sau nu o legătură între poluarea cu negru de fum rezultat în urma arderii cauciucurilor, undeva pe malul Mureșului și amețelile pe care, cred eu, mulți le avem. Încă de astă toamnă am observat că, undeva după dig, pe malul Mureșului, are loc o incinerare de gunoaie, cauciucuri. În seara asta fumul se vedea în toată splendoarea. Nu știu cine-și bate joc de sănătatea noastră. Prin acea zonă (undeva lângă Balta Populată) din ce știu eu sunt niște stâni de oi. Cred că cineva se ocupă cu arderea cauciucurilor uzate, colectate de la magazinele ce vând cauciucuri second-hand. De ce nu le duc la fabrica de ciment de la Chișcădaga că și ei se ocupă cu arderea cauciucurilor? În special seara se simte miros de fum. Negrul de fum, este foarte toxic. Durerile de cap, amețelile pot veni și însoțite de vărsături. Bineînțeles cu atâtea probleme în ziua de azi fiecare se gândește la altceva. Dar mai mult ca sigur de aici e problema. Eu cred că cineva ne otrăvește încet, încet doar pentru a câștiga câțiva bani în plus”, precizează Claudiu Nelega într-o postare, însoțită de imagini, pe rețeaua de socializare Facebook. Iar comentariile nu au întârziat să apară. „Mai ales pentru mine, ca astmatică, este bine… Purtăm măști să ne protejăm. Este un miros groaznic, când să aerisim camerele nu se poate din cauza mirosului”.

Un alt internaut, Tiberiu Claudiu Barstan, intrigat de faptul că, în atâta timp autoritățile nu s-au sesizat în ce privește această problemă spune: „Noi vedem, dar cei plătiți să vadă și să ia măsuri unde sunt.. Iau salariile degeba. Stau pitulați în birouri și așteaptă leafa.. Ieșiți la muncă și faceți-vă treaba. Așteptați doar sesizările și în rest nimic”.

Prins ÎN FLAGRANT în timp ce incendia anvelope pe malul Mureșului

De curând, redactorii Servus Hunedoara au intrat în posesia unor imagini care au surprins un individ în plină acțiune, în timp ce incendia mai multe anvelope, pe malul Mureșului, în apropiere de locul numit Balta Populată. Un loc dezolant, unde întâlnești la tot pasul mormane de deșeuri rezultate din construcții. În imediata apropiere de află și o comunitate de romi, care trăiesc în condiții greu de imaginat. Redactorii cotidianului au ajuns în acel loc unde au găsit mai multe vetre de foc, unele extrem de vechi, unde se putea observa că focul a fost făcut de atât de multe ori încât unul dintre copacii aflați din apropierea vetrei era pe jumătate carbonizat.

Advertisement

„Competența principală o au cei de la Poliția Locală”

Contactați de redactorii Servus Hunedoara, reprezentanții Gărzii de Mediu Hunedoara au precizat că intră în responsabilitatea polițiștilor locali să-i depisteze și să-i tragă la răspundere pe cei care comit astfel de fapte. „Noi nu avem competențe de a legitima pe stradă persoane. Și controalele pe care le facem pe malurile apelor, în perioada de prohibiție, le efectuăm împreună cu jandarmi sau poliție. Dacă omul nu are buletin, nu putem să îl controlăm. Părerea noastră este că această speță ține de Poliția Locală, pentru că este și o mașină pe care trebuie să o identifice ei. Nu am primit sesizări în acest sens. (…) În primul rând, Poliția Locală trebuie să urmărească și să patruleze. Ei au serviciu și de noapte, mașini la dispoziție și pot opri, legitima și sancționa. Noi ne ocupăm, în 99 la sută dintre cazuri de probleme legate de operatori economici, persoane juridice. În astfel de situații, competența principală o au cei de la Poliția Locală. În general, avem atribuții asupra operatorilor economici care au impact sau un impact major asupra mediului. Și aici mă refer la acei operatori care necesită autorizație de mediu conform legislației”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Hunedoara, Daniel Iacob. Pe de altă parte, comisarul șef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Angela Croitoru, a precizat că: „Dacă polițiștii locali vor merge pe fir și vor identifica faptul că este vorba despre un agent economic atunci putem interveni. Pentru că, agentul economic trebuie să prezinte dovezi cu privire la operatorul cu care are încheiat contractul pentru eliminarea deșeurilor”.

„Calitatea aerului nu a fost afectată”

Potrivit aceleiași surse, în ce privește calitatea aerului, din municipiul Deva, nu au fost depășite valorile legal admise decât rare ori în zonele cu un trafic rutier intens. „Pe raza municipiului Deva, Agenția pentru Protecția Mediului deține trei stații de automonitorizare a calității aerului. Astfel, când există depășiri la anumiți indicatori, APM ne informează. În cazul în care se înregistrează, în cursul unui an, peste 300 de depășiri la un indicator, la PM 10 de exemplu, trebuie întrunită o comisie, sub conducerea APM, în care se cuprind toți factorii implicați și se elaborează un plan pentru gestionarea calității aerului înconjurător. Nu este permis ca, în decurs de un an, să se depășească de 50 de ori aceste valori. Am primit, în cursul ultimelor luni, diferite depășiri la PM 10, atât la stația de trafic urban de pe strada Carpați, din Deva, sau în Hunedoara, ori pe Calea Zarandului, dar în niciun an nu s-a depășit de 50 de ori aceste valori ale calității aerului.”, a mai menționat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Hunedoara, Daniel Iacob.

Polițiștii locali, pe urmele incendiatorilor

Advertisement

Reprezentanții Poliției Locale Deva spun că încercă acum să dea de urma celor care comit astfel de fapte în acea zonă și le recomandă tuturor persoanelor care se observă astfel de fapte să le anunțe la dispeceratul instituției, la numărul de telefon 0254 232777. „Am luat act de această sesizare și ne-am deplasat la fața locului, iar pe viitor vom trece la proceduri polițienești în urma cărora vom stabili identitatea persoanei care a condus autovehiculul și care va fi sancționată conform legislației în vigoare. Solicităm, pe această cale cetățenilor ca atunci când identifică astfel de cazuri să sune imediat la dispeceratul Poliției Locale, pentru a ne ajuta astfel să-i prindem în flagrant pe autorii acestor fapte care aduc atingere mediului înconjurător și poate chiar calității aerului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Deva, Teodor Bălan.

Gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, abandonarea sau incinerarea acestora, se pedepsește cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru persoane fizice, și de la 20.000 la 40.000 de lei pentru persoanele juridice.

Advertisement

Actualitate

Ajutoare de urgență pentru familii și persoane singure din mai multe județe, printre care și Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Guvernul a aprobat, astăzi, acordarea de ajutoare de urgenţă de peste 1,7 milioane lei pentru sprijinirea unor familii şi persoane singure din mai multe județe, printre care și Hunedoara.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, banii vor ajunge la 431 familii şi persoane singure, care fie se află în situaţii de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice severe, fie au probleme grave de sănătate sau se află în situaţii care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială.

„În urma centralizării situaţiilor extreme cu care se confruntă familii sau cetăţeni din toată ţara, am alocat fonduri pentru a le veni în ajutor celor mai greu încercaţi dintre noi. Plata ajutoarelor de urgenţă va fi asigurată din bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Astfel, suma de 409.700 lei a fost alocată pentru 75 familii şi persoane singure aflate în situaţii de necesitate cauzate de incendii, din judeţele: Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mureş, Neamţ, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea, iar 185.500 lei pentru 51 familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate cauzate de fenomene meteorologice severe produse în acest an, din judeţele Constanţa şi Vaslui. De asemenea, 1.118.900 lei a fost alocată pentru 305 familii şi persoane singure care se confruntă cu situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, din judeţele: Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Atenționare pentru turiști: Drumețiile în Parcul Național Retezat, mai dificile iarna

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Parcului Național Retezat avertizează turiștii că, deși peisajele montane acoperite de zăpadă sunt spectaculoase, drumețiile pe timp de iarnă necesită o pregătire atentă și o evaluare riguroasă a condițiilor de traseu.

Pentru siguranța celor care aleg să exploreze Retezatul în sezonul rece, administratorii parcului recomandă:

Informarea prealabilă despre starea traseelor și dificultatea acestora.
Verificarea permisiunii de acces pe traseele dorite, fie prin consultarea descrierilor oficiale, fie prin contactarea echipelor Salvamont, a jandarmilor montani sau a personalului Parcului Național Retezat.

Alegerea traseelor mai scurte, având în vedere că durata unei drumeții se poate dubla din cauza zăpezii și că zilele sunt mai scurte.

Respectarea traseelor marcate pentru a evita pericolele, inclusiv declanșarea unor avalanșe.

Adaptarea echipamentului la condițiile de iarnă: bocanci adecvați, parazăpezi, mănuși, bețe de trekking, lanternă frontală cu baterii de rezervă, termos cu ceai și alimente energizante.

Advertisement

Evitarea aventurării singure și includerea în grup a cel puțin unei persoane experimentate în drumeții de iarnă.

Oficialii Parcului Național Retezat încurajează turiștii să se bucure de frumusețea munților, dar să o facă responsabil, cu respect față de natură și siguranța proprie.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate

Restaurarea Castelului Corvinilor merge mai departe

Publicat

pe

Redactat de

Lucrările de restaurare și conservare a Castelului Corvinilor, unul dintre cele mai importante monumente medievale din România, continuă. Până când temperaturile vor reveni la valori mai prielnice, acestea se derulează în spaţii interioare, în această perioadă fiind vizate, cu prioritate, podul Capelei şi podul Sălii Dietei, potrivit reprezentanților municipalității hunedorene.

Lucrările sunt derulate în cadrul celui de-al doilea mare proiect de restaurare-conservare pentru care Primăria Municipiului Hunedoara a câştigat o finanţare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiect de circa șase milioane de euro

Aproximativ șase milioane de euro este valoarea totală a proiectului de restaurare-conservare, iar acesta vizează zonele şi elementele importante ale Castelului Corvinilor care nu au putut fi incluse în primul proiect, derulat în ultimii ani, în valoare de alte cinci milioane de euro nerambursabili, obţinuţi de administraţia oraşului prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

„Am fi dorit de la bun început să avem un buget suficient pentru a restaura integral Castelul Corvinilor dar, la acea vreme, când s-au deschis apelurile de finanţare europeană prin vechiul POR pentru astfel de obiective, limita maximă era de 5 milioane de euro. Atunci ne-am adaptat condiţiilor existente, ne-am gândit la ce e mai urgent de făcut pentru Castel, am întocmit proiectul, am câştigat finanţarea apoi s-au făcut lucrările. A apărut această oportunitate, prin PNRR, de a continua demersul nostru general care vizează acest obiectiv, am scris un nou proiect, am obţinut o nouă finanţare şi suntem deja de luni bune în faza execuţiei lucrărilor efective. Cumulând rezultatele celor două proiecte, putem vorbi despre cea mai amplă restaurare a Castelului Corvinilor din ultimul secol. Sunt încrezător că administraţia obiectivului turistic şi constructorul vor reuşi să găsească soluţii pentru ca lucrările să se deruleze, şi de această dată, fără a fi afectate prea mult nici programul şi nici traseele de vizitare”, explică primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Advertisement

Reamintim faptul că, cea de-a doua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor vizează nu mai puţin de 27 de obiective de lucrări printre care se regăsesc restaurarea frescelor din mai multe zone ale edificiului medieval, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea podurilor de acces, curăţarea fântânii din curtea interioară, restaurarea „Cavalerului” din vârful Turnului Buzdugan, precum şi lucrări necesare pentru deschiderea spre vizitare a mai multor spaţii din impozantul monument medieval. De asemenea, acest proiect mai prevede ample reabilitări ale acoperişurilor, refaceri de instalaţii electrice, implementarea unui sistem de supraveghere video şi realizarea un planşeu din lemn pe Terasa de Artilerie.

Considerat cel mai frumos din Transilvania, Castelul Corvinilor este renumit nu doar pentru arhitectura sa gotică impresionantă, ci și pentru istoria sa fascinantă, atrăgând anual mii de turiști din întreaga lume.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate