Actualitate
Start la înscrierile în clasa pregătitoare, de astăzi. Peste 3.200 de locuri pentru copiii din județ
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2020/03/clasa-pregatitoare-2-e1583244340981.jpg)
Începând de astăzi, 4 martie, părinții din județul Hunedoara pot să își înscrie micuții în clasa pregătitoare pentru următorul an școlar. Prima etapă a înscrierilor se va desfășura până pe data de 23 martie. În județul Hunedoara, sunt peste 3.200 de locuri pentru copiii care vor păși, la toamnă, pentru prima dată, pragul unei școli.
Părinţii ai căror copii urmează să fie înscriși în clasa pregătitoare sunt aşteptaţi, de astăzi, la secretariatele unităților de învățământ să urmeze toate formalităţile. Nu mai puțin de 3.231 de locuri sunt disponibile în județul Hunedoara pentru anul școlar viitor, în clasa pregătitoare.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, pentru anul școlar 2020-2021, sunt propuse, la nivelul întregului județ, un număr de 148 de clase pentru copiii care vor păși pentru prima dată în bănci. Dintre acestea, 137 sunt cu predare în limba română, două clase cu predare în limba germană, 4 cu predare în limba maghiară și una cu predare în limba rromani.
În municipiul Deva, în următorul an școlar, vor fi 22 de clase pregătitoare, în care vor învăța 525 de copii, două dintre clase funcționând în sistemul de educație alternativă, Step by Step.
Pentru înscrierile micuţilor, părinţii trebuie să depună la secretariatele unităţilor de învăţământ cerere tip, certificatul de naştere al copilului şi actul de identitate al părintelui, în copie şi în original. Fişele validate vor fi procesate de o Comisie Naţională, urmând ca, listele cu copiii înscriși, după prima etapă, să fie publicată, în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare, pe data de 1 aprilie.
Pentru înscriere, părinții trebuie să ajungă la unitatea de învățământ de care aparțin (în a cărei circumscripție se află), în zilele prevăzute în calendar, întrucât, chiar dacă descărcă online cererea și o completează, aceasta va fi introdusă în aplicație de către personalul școlii, spun reprezentanții IȘJ Hunedoara. “Completarea cererii de înscriere nu garantează înscrierea copilului dumneavoastră în unitatea de învățământ și nu elimină obligativitatea de a vă prezenta la unitatea de învăţământ unde doriţi înscrierea cu dosarul complet al copilului, în vederea validării acesteia. Acest formular vă permite doar să vă prezentați la secretariatul școlii cu datele copilului precompletate, scurtând timpul de așteptare al tuturor”, transmit reprezentanții IȘJ Hunedoara.
A doua etapă de înscriere, în aprilie
De menţionat că, aceasta este o primă etapă de înscrieri în învăţământul primar. Părinţii care nu reuşesc să îşi înscrie micuţii, în perioada 4 -23 martie, vor mai avea posibilitatea să facă acest lucru, şi în a doua etapă de înscrieri, care este programată între 23 şi 30 aprilie.
Mai multe informații cu privire la înscrierile în clasa pregătitoare pot fi obținute de pe site-ul IȘJ Hunedoara
http://isj.hd.edu.ro/index.php/inscrierea-in-invatamantul-primar-2020-2021
Tot acolo, a fost publicată și lista cu circumscripțiile școlare din județul Hunedoara, precum și cea cu centrele de evaluare a dezvoltării psihosomatice a preșcolarilor pentru înscrierea în clasa pregătitoare. Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Hunedoara afișează numărul de telefon la care părinții cu copii în grădinițe trebuie să sune pentru a-i programa pe cei mici la evaluarea psihosomatică, care se realizează până pe data de 20 martie 2020.
Informații utile pentru părinți
CINE SE POATE ÎNSCRIE ÎN CLASA PREGĂTITOARE?
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2020, inclusiv.
La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.
Orice altă situaţie va fi rezolvată de către inspectoratele şcolare, în interesul educaţional al elevului şi în conformitate cu cadrul legal.
UNDE ŞI CUM SE REALIZEAZĂ EVALUAREA PSIHOSOMATICĂ A COPIILOR?
Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE).
Evaluarea se face atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât şi în diferite centre din judeţ/municipiul Bucureşti, cu prioritate în grădiniţe.
Evaluarea se efectuează în perioada 24 februarie- 23 martie 2020
Evaluarea se realizează de către personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte instituţii/unităţi, precum şi de medici şcolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.
LA CE UNITATE DE ÎNVĂŢĂMÂNT POATE FI ÎNSCRIS UN COPIL?
Părintele poate opta:
pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris.
pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.
NOTĂ: părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere
UNDE AU LOC ÎNSCRIERILE?
La unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.
Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.
Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online, dar după completarea acestora, părinții trebuie să meargă la unitatea de învăţământ în care doresc înscrierea copilului pentru validarea cererii.
CARE SUNT ACTELE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE?
Cerere-tip de înscriere (va fi disponibilă în momentul începerii înscrierii)
Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului
Copie şi original al certificatului de naştere al copilului
Copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (acolo unde este cazul).
Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).
CARE ESTE CALENDARUL DE COMPLETARE/DEPUNERE A CERERILOR?
Completarea și depunerea cererilor se vor desfășura în două etape. La etapa a doua participă doar copiii care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă.
A. Prima etapă: 4 – 23 martie
– de luni până joi, între orele 8:00 – 18:00, respectiv vineri, între orele 8:00 – 17:00
– părinţii pot fi programaţi pentru înscriere de către unitatea de învăţământ.
1 aprilie: afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după prima etapă
B. A doua etapă: 23 – 30 aprilie
Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă.
Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.
7 mai: afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după a doua etapă
Atenție! Completarea cererii de înscriere online nu garantează înscrierea copilului dumneavoastră în unitatea de învățământ și nu elimină obligativitatea de a vă prezenta la unitatea de învăţământ unde doriţi înscrierea cu dosarul complet al copilului, în vederea validării acesteia. Acest formular vă permite doar să vă prezentați la secretariatul școlii cu datele copilului pre-completate, scurtând timpul de așteptare al dvs și al celorlalți părinți.
Actualitate
Cupele europene la fotbal
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/europene.png)
Play-off Champions League
TUR
Brest – PSG 0-3
Bruges – Atalanta 2-1
Man. City – Real 2-3
Juventus – Eindhoven 2-1
Feyenoord – Milan 1-0
Celtic – Bayern 1-2
Sporting – Dortmund 0-3
Monaco – Benfica 0-1
RETUR
18 februarie
19.45: Milan – Feyenoord
22.00: Atalanta – Bruges
22.00: Bayern – Celtic
22.00: Benfica – Monaco
19 februarie
19.45: Dortmund – Sporting
22.00: PSG – Brest
22.00: Real – Man. City
22.00: Eindhoven – Juventus
Calendarul viitor
Optimi: 4/5 și 11/12 martie
Sferturi: 8/9 și 15/16 aprilie
Semifinale: 29/30 aprilie și 6/7 mai
Finală: 31 mai, la Munchen (Germania)
Play-off Europa League
TUR
Ferencvaros – Vikt. Plzen 1-0
St. Gilloise – Ajax 0-2
Midtjylland – Sociedad 1-2
Fenerbachce – Andrelecht 3-0
Twente – Bodo 2-1
Alkmaar – Galatasaray 4-1
PAOK – FCSB 1-2
Porto – Roma 1-1
RETUR
20 februarie
19.45: Bodo – Twente
19.45: Galatasaray – Alkmaar
19.45: FCSB – PAOK
19.45: Roma – Porto
22.00: Vikt. Plzem – Ferencvaros
22.00: Ajax – St. Gilloise
22.00: Sociedad – Midtjylland
22.00: Andrelecht – Fenerbachce
Calendarul viitor
Optimi: 6 și 13 martie
Sferturi: 10 și 17 aprilie
Semifinale: 1 și 8 mai
Finală: 21 mai, la Bilbao (Spania)
Play-off Conferece League
TUR
Gent – Betis 0-3
B. Topola – Jagiellonia 1-3
Celje – Ap. Nicosia 2-2
Vikingur – Panathinaikos 2-1
Borac – Ol. Ljubljana 1-0
Omonia – Pafos 1-1
Molde – Shamrock 0-1
Copenhaga – Heidenheim 1-2
RETUR
20 februarie
19.45: Betis – Gent
19.45: Ol. Ljubljana – Borac
19.45: Pafos – Omonia
19.45: Heidenheim – Copenhaga
22.00: Jagiellonia – B. Topola
22.00: Ap. Nicosia – Celje
22.00: Panathinaikos – Vikingur
22.00: Shamrock – Molde
Calendarul viitor
Optimi: 6 și 13 martie
Sferturi: 10 și 17 aprilie
Semifinale: 1 și 8 mai
Finală: 28 mai, la Wroclaw (Polonia)
* Tragerile la sorți pentru cele trei competiții vor avea loc în data de 21 februarie
Actualitate
Proiect important semnat de administrația din Vețel
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/coaj-Vetel.jpg)
Vești bune pentru locuitorii comunei Vețel. Reprezentanții administrației publice din această așezare rurală hunedoreană au semnat, de curând, un contract extrem de important pentru comunitatea locală.
Extinderea și reabilitarea rețelei de apă
Este vorba despre reabilitarea și extinderea rețelei de apă în satele de munte ale comunei, contractul fiind semnat săptămâna trecută. “La sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) din București, am semnat un contract extrem de important pentru comunitatea noastră! Este vorba despre finanțarea necesară pentru reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii. Această investiție este pentru oamenii din comuna Vețel, pentru siguranța, sănătatea și confortul acestora. Știm cât de important este accesul la apă potabilă și ne asigurăm că fiecare gospodărie va avea condiții mai bune. Finanțarea este de 3.798.201,37 lei, iar valoarea totală a investiției este de 4.010.909,48 lei. Muncim pe toate planurile, suntem preocupați de toate problemele cu care se confruntă cetățenii comunei și ne dorim să comunicăm cât mai bine și transparent. Știm că fiecare sat contează, de aceea ne implicăm activ pentru a aduce îmbunătățiri în toate localitățile comunei noastre! Nu ne oprim aici! Lucrăm continuu pentru dezvoltarea comunei, pentru proiecte noi și pentru a aduce investiții care să îmbunătățească viața fiecărui locuitor. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru sprijin, încredere și pentru că suntem împreună în acest drum al dezvoltării”, a transmis Gheorghe Capșa, primarul comunei hunedorene Vețel.
Pentru satele de munte
Finanțarea pentru acest proiect vine pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, iar obiectivul este ca satele de munte ale comunei Vețel, respectiv Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii să beneficieze de alimentare cu apă, dar și de stații de tratare a apei. Lungimea rețelei de distribuție este de 11.200 de metri, vor fi 548 de beneficiari direcți ai acestei investiții, fiind vorba despre numărul de locuitori ce vor fi deserviți, iar pe lângă rezervorul de înmagazinare existent va funcționa și noua stație de tratare a apei.
Pe șantierele din comună se lucrează cu folos
Și mai sunt și alte vești bune care vin de la Vețel, acestea fiind cele legate de lucrările de pe șantiere, care, ținând cont de condițiile meteo favorabile, sunt în plină desfășurare. „Am continuat vizitele de lucru pe șantierele din satul Mintia, unde se desfășoară mai multe investiții importante. Astfel, pe strada Izvorului se toarnă rigole noi carosabile, esențiale pentru un sistem de scurgere eficient. De asemenea, pe strada Mureșului am verificat calitatea reasfaltării, care a fost rectificată conform contractului, pentru a respecta standardele asumate. Se lucrează intens în comuna Vețel! Monitorizăm fiecare proiect, pentru ca lucrările să fie finalizate la timp și la calitate maximă. În paralel, activitatea zilnică din cadrul compartimentelor Primăriei continuă la fel de intens. De la gestionarea cererilor cetățenilor, eliberarea documentelor și avizelor, până la implementarea noilor proiecte, echipa noastră este implicată pentru ca administrația locală să funcționeze eficient și transparent”, a anunțat primarul comunei hunedorene Vețel, Gheorghe Capșa.
Cu finanțare tot pe „Saligny”
Și acest proiect, intitulat “Modernizare străzi și drumuri în localitatea Mintia, comuna Vețel, județul Hunedoara”, are finanțare asigurată tot prin PNI „Anhel Saligny”. Valoarea proiectului este de 14.233.952,13 lei și, în urma implementării acestuia, vor fi modernizate 7,756 km de străzi și drumuri echipate tehnico-edilitar din localitatea Mintia, lucrări necesare pentru ca circulația autovehiculelor și a pietonilor să se desfășoare în condiții optime.
Urmează și gazul
De asemenea, administrația publică locală din comuna hunedoreană Vețel mai are depus un proiect ce va fi finanțat tot prin PNI „Anghel Saligny”, valoarea acestuia fiind de 11.980.672,15 lei. Este vorba despre proiectul intitulat „Extindere rețele de distribuție și racorduri de gaze naturale în localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi, comuna Vețel”. În prezent se elaborează documentația tehnică necesară, urmând, apoi, semnarea contractului de finanțare la MDLPA. Obiectivele proiectului sunt extinderea rețelelor de distribuție precum și creșterea numărului de racorduri de gaze naturale pentru localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi.
Actualitate
Cursuri de perfecționare pentru antrenorii de fotbal
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/03/stadioane-1.jpg)
Școala Federală de Antrenori a organizat un curs de perfecționare pentru antrenorii deținători ai Licenței UEFA C din județul Hunedoara, la care au participat 20 de antrenori.
Cursul a avut o durată de cinci ore, primele trei fiind dedicate tematicii interactive pe următorii piloni: “Jucătorul”, “ Mediul”, „Meciul” și „Structura lecției de antrenament pentru juniori cu vârsta între 10 și 13 ani”. În ultimele două ore, participanții au realizat activități practice cu două grupe de copii de 10 ani, sub îndrumarea lectorului Marius Sîrbu. Aceste activități au vizat aplicarea lecției de antrenament, incluzând exerciții și metode specifice planificării antrenamentului sportiv la fotbal. Aceste sesiuni fac parte dintr-o nouă metodologie de formare a antrenorilor, cu accent pe dezvoltarea jucătorului, conform cerințelor pentru licențele UEFA. În data de 26 februarie, un alt grup de 20 de antrenori din județul Hunedoara va participa la o sesiune similară, scopul principal fiind îmbunătățirea calității fotbalului prin educarea continuă a antrenorilor.
Cursurile din județ sunt coordonate de Marius Sîrbu, coach educator al Școlii Federale de Antrenori.
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 2 zile in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 18 ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban