Connect with us
Data: 21/02/2025
.

Actualitate

În România, gunoiul amestecat bate gunoiul reciclabil! În vestul Europei, procentele sunt inversate

Publicat

pe

Știați că deșeurile nu reprezintă numai o problemă de mediu, ci și o pierdere economică foarte mare? Europa produce sute de mii de tone de deșeuri pe an și o parte foarte mare a acestora este transformată în compost sau este reciclată, iar o parte foarte mică ajunge la depozitele de deșeuri. Ideal ar fi ca și în România să se întâmple la fel, susține managerul general al BRAI CATA SRL, unul din liderii din România, în domeniul managementului integrat al deșeurilor. La noi însă, procentul de recilabile din totalul cantității de deșeuri este încă departe de nivelul dorit și e cu mult mai mic decât cel de deșeuri care ajung la gropile de gunoi. Vestea bună este că, o dată cu reglementările europene, procentul este în creștere.

Cantitatea de deşeuri pe care o producem se află în strânsă legatură cu tiparele noastre de consum şi de producţie. Cantitatea mare de produse care intră pe piaţă reprezintă o adevărată provocare, iar schimbările demografice, creşterea numărului de gospodării alcătuite dintr-o singură persoană afectează, în același timp, cantitatea de deşeuri pe care o generăm. Aspectul cel mai dăunător al deșeurilor este legat de descompunerea lor în perioade îndelungate.
– Sticla, între 1 și 2 milioane de ani să ajungă la descompunere
Spre exemplu, bateriile și acumulatorii au nevoie de peste 2 milioane de ani, pentru a se descompune. Pare incredibil, nu-i așa? În timp ce carcasele metalice ajung să se descompună până la urmă, substanțele chimice din interior cum sunt zincul, plumbul sau mercurul, intră în sol. Din această cauză bateriile ar trebui să fie reciclate și nu aruncate la coșul de gunoi.
Alte produse periculoase sunt sticlele și borcanele. Pare la fel de inimaginabil, dar sticla are nevoie între 1 și 2 milioane de ani să ajungă la descompunere. Este compusă din siliciu, unul din mineralele cele mai stabile și de durată de pe pământ, fiind foarte dăunătoare mai ales animelelor, care o pot înghiți.
– Ceștile de cafea, pielea pantofilor sau poșetelor, anvelopele auto, cutiile de conserve, 50 de ani până la dispariție
Cu o durată de viață ceva mai mică, recipienții din plastic au nevoie de până la 500 de ani pentru a ajunge la o descompunere totală. O mare parte din substanțele chimice conținute de plastic rămân în sol. Majoritatea obiectelor din plastic sunt realizate din polietilenă, care este aproape imposibil de descompus într-o perioadă rezonabilă.
Cutiile din aluminiu reprezintă iarăși un pericol foarte mare pentru animalele de talie mică, pentru că le pot înghiți. Reciclarea aluminiului se poate realiza cu unele costuri de energie mai mici, pentru cutiile reciclate, în comparație cu prețul pentru producerea altora noi.
Alte produse periculoase sunt: pielea netratată chimic, ceștile de cafea, pielea mai groasă a pantofilor sau poșetelor, anvelopele auto sau cutiile de conserve. Toate au nevoie de aproximativ 50 de ani ca să se descompună.
Un alt material periculos și produs în cantități mari este reprezentat de pungile din plastic. Multe din acestea sunt fabricate din polietilenă. Deși ar avea teoretic nevoie de 20 de ani pentru a se descompune, câteva studii de specialitate au scos în evidență că descompunerea lor poate ajunge până la o mie de ani.
„Ce avem de reținut de fiecare dată când ne gândim să aruncăm în loc să reciclăm? Eticheta „biodegradabil” nu reprezintă neapărat descompunerea completă a produsului într-un interval de timp scurt. Echipe de cercetători din întreaga lume militează pentru standarde mai stricte în privința definiţiei pe care instituţiile o folosesc pentru a determina ce este sau nu biodegradabil. Așadar, să avem cu toții grijă de mediul din jurul nostru și să reciclăm cât putem de mult!”, afirmă Bogdan Constantinescu, manager general BRAI CATA SRL.

Advertisement

Actualitate

Transport agabaritic record pentru Termocentrala Mintia: O turbină de 788 de tone va traversa vestul țării

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 23 februarie – 4 martie 2025, un transport agabaritic de proporții record va traversa vestul țării, având o greutate impresionantă de 788 de tone. Acesta va urma ruta Nădlac 1 PTF – DN 7 – Nădlac 2 PTF – DN 7G – A1 – Giarmata – DJ 691 – Pișchia – DJ 691 – Alioș – DJ 691 – Neudorf – DJ682 – Lipova (str. Timișorii – pod Lipova – DN 7) – DN 7 – Ilia – A1 – Grind – DN68A – Săcămaș – DN7 – Termocentrala Mintia, județul Hunedoara. Transportul va începe zilnic la ora 09:00 AM.

Scopul acestui transport este livrarea unei turbine către Termocentrala Mintia, aflată într-un proces de retehnologizare. Convoiul, ce măsoară 120 de metri în lungime, 6 metri în lățime și 5,4 metri în înălțime, face parte dintr-un proiect complex ce vizează modernizarea centralei electrice. Proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” a fost declarat de importanță națională de către Guvernul României, subliniind angajamentul autorităților pentru asigurarea securității energetice și susținerea dezvoltării economice prin investiții strategice.

Noua centrală, care va utiliza tehnologii moderne pe bază de turbine cu gaz și abur, va avea o capacitate instalată totală de 1,770 MW și va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu obiectivele europene de decarbonizare. Cu o investiție estimată la 1,4 miliarde de euro, acest proiect va crea sute de locuri de muncă și va produce anual aproximativ 12,159 GWh de energie electrică, având o durată de viață de 30 de ani.

Este un pas important pentru modernizarea Sistemului Energetic Național și pentru consolidarea economiei României, printr-o investiție strategică destinată să răspundă provocărilor energetice ale viitorului.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Acțiune de amploare a polițiștilor la Vulcan și Lupeni

Publicat

pe

Redactat de

O amplă acțiune a fost efectuată de polițiști, ieri, în municipiile Vulcan și Lupeni, pentru descurajarea fenomenului infracțional și a ilegalităților de orice fel.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, obiectivul acțiunii de amploare a vizat prevenirea și combaterea faptelor antisociale, menținerea ordinii și siguranței publice, depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii, precum și verificarea respectării legislației în diferite domenii de activitate.

“În cadrul acțiunii au fost legitimate peste 100 de persoane, inclusiv prin utilizarea aplicației E-DAC, au fost verificate 13 persoane aflate sub măsura controlului judiciar, precum și 3 deținători de arme și 2 agenții de pază. Totodată, 9 persoane au fost conduse la sediul unității de poliție pentru verificări suplimentare, polițiștii punând în executare 4 mandate de aducere, fiind audiate 8 persoane. Polițiștii au controlat 19 societăți comerciale, care activează în diferite domenii. În ceea ce privește activitatea de verificare a agenților economici care gestionează și exploatează material lemnos, în urma controalelor a fost confiscată cantitatea de 0,779 m³ de material lemnos. Pe linie de circulație rutieră, au fost verificate peste 30 de autovehicule, fiind reținut un certificat de înmatriculare, precum și plăcuțele de înmatriculare ale unui autoturism. De asemenea, polițiștii au testat 17 persoane, în vederea determinării unui eventual consum de alcool sau substanțe psihoactive. Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora depășind 16.000 de lei”, a informat IPJ Hunedoara.

În cadrul raziei, au fost angrenați peste 90 de polițiști ai structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, protecția animalelor, precum și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și specialiști criminaliști.

Polițiștii au fost sprijiniți de jandarmii din cadrul I.J.J. Hunedoara și reprezentanți ai Gărzii Forestiere.

Advertisement

 

Polițiștii spun că vor continua acțiunile de acest tip, în vederea menținerii unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică pentru  toți cetățenii.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat reținut, după ce ar fi furat mai multe bunuri dintr-o casă parohială din Vulcan

Publicat

pe

Redactat de

Un bărbat, în vârstă de 39 de ani, a fost reținut de polițiști, după ce ar fi sustras mai multe bunuri dintr-o casă parohială din municipiul Vulcan.

Fapta s-ar fi consumat în urmă cu câteva zile, în casa parohială a Bisericii Ortodoxe Vulcan-Coroiești. „Polițiștii au stabilit că persoane necunoscute ar fi pătruns, în perioada 18-19 februarie a.c., prin forțarea ușilor de acces, în incinta casei parohială, de unde au sustras mai multe produse alimentare, scule și un sistem audio, în valoare de aproximativ 5.000 de lei Polițiștii de investigații criminale au identificat în scurt timp prezumtivul autor, în persoana unui bărbat cunoscut cu antecedente penale, condamnat în trecut la 8 ani de închisoare”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Bărbatul, domiciliat în Vulcan, a fost reținut pentru 24 de ore, în cursul zilei de ieri, și depus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Deva. Acesta urmează a fi prezentat astăzi Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani, cu propuneri corespunzătoare.

Polițiștii au recuperat bunurile sustrase și le-au predat persoanelor vătămate.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate