Actualitate
Restaurarea Amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, tot mai aproape de realizare
S-a semnat contractul pentru Serviciile de proiectare și asistență tehnică pentru proiectul „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”. Luni, 15 februarie 2021, Consiliul Județean Hunedoara, prin președintele Laurențiu Nistor, și asocierea formată din Institutul Național al Patrimoniului (INP), SC Profesional Construct Proiectare SRL București, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București și SC Arhiline Studio SRL București au semnat contractul pentru servicii de proiectare și asistență tehnică pentru obiectivul „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa” – cod SMIS 124110. Lider de asociere este Institutul Național al Patrimoniului, reprezentat de directorul instituției, Ștefan Bâlici.
Etapa I a contractului cuprinde actualizarea expertizei tehnice, în etapa a II-a vor fi elaborate documentațiile tehnice necesare pentru obținerea avizelor și acordurilor conform certificatului de urbanism, a Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (D.T.A.C.), a Documentației Tehnice pentru Organizarea Execuției (D.T.O.E.) și verificarea documentațiilor tehnice pentru cerințele stabilite de lege, de către verificatorii de proiecte atestați de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Ministerul Culturii.
Etapa a III-a a contractului prevede elaborarea Proiectului Tehnic de execuție, inclusiv a caietelor de sarcini și a detaliilor de execuție. De asemenea, contractul prevede acordarea de asistență tehnică de către proiectant pe toată perioada execuției lucrărilor, până la recepția finală. Pentru cele trei etape, termenul de realizare prevăzut în contract este de 5 luni și jumătate.
Valoarea contractului pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului se ridică la 806.165,50 lei (inclusiv TVA).
„Mulțumesc din suflet domnului Ștefan Bâlici pentru sprijinul acordat județului Hunedoara. Sunt convins că vom avea în continuare sprijinul Institutului Național al Patrimoniului pentru că ne dorim să implementăm cât mai multe proiecte europene în acest domeniu. Urmează Muzeul Civilizației Dacice din Orăștie. Mulțumesc colegilor mei din cadrul Unității de Implementare a Proiectului pentru implicare”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Proiectul „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”” este finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.
„Colaborăm cu multe unități administrativ teritoriale în țară, dar vă mărturisesc că nu avem cu nimeni o colaborare atât de bună cum avem cu Consiliul Județean Hunedoara. Și acesta este un lucru foarte important, pentru că patrimoniul din județ este extrem de valoros. Ne străduim să facem proiecte bune împreună. Mulțumesc echipei de la CJ Hunedoara cu care am avut discuții constructive”, a declarat Ștefan Bâlici, directorul INP.
În cadrul proiectului se propune amenajarea zonei amfiteatrului cuprinsă între intrarea nr. 7 și intrarea nr. 12, prin reconstruirea volumetrică a Podiumului, a Maenianum primum și a Tribunei, amenajarea intrărilor de tip I nr. 9 și nr. 10 și de tip II nr. 8 și nr. 11. Vestigiile Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa fac parte din patrimoniul cultural naţional de excepție. Monumentul se află în Țara Hațegului, în comuna Sarmizegetusa, și este clasat în Lista monumentelor Istorice, având codul HD-I-s-A-03205. Valoarea totală investiției este de 22.089.484,65 lei inclusiv TVA, din care contribuția Consiliului Județean Hunedoara este de 781.455,87 lei.
Actualitate
FOTO: Gospodărie cuprinsă de flăcări în Bucium-Orlea
Echipaje de intervenție formate din 20 pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit, în această după-amiază, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la casa de locuit și la anexele unei gospodării din satul Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea.
La sosirea pompierilor ardea generalizat casa de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Echipajele au intervenit de urgență cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, de medie și mare capacitate, o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.
Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei.
La sosirea pompierilor, într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite 4 animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului.
Pompierii care au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului fac parte din subunitățile ISU Hunedoara de la Deva, Bretea Română, Baru, Totești și de la Detașamentul de pompieri Hunedoara al cărui comandant a coordonat intervenția.
La intervenția pentru stingerea focului, alături de pompierii militari au participat și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din comuna Sântămăria Orlea.
După lichidarea incendiului, misiunea pompierilor a continuat pentru a pune în siguranță proprietatea prin eliminarea oricărei posibilități de reaprindere a flăcărilor, având în vedere că pe terenul gospodăriei se află o cantitate mare de material lemnos.
Cauzele probabile care au determinat izbucnirea incendiului urmează să fie stabilite.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Hunedoara găzduiește etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică
În acest sfârșit de săptămână, Hunedoara devine un centru al inovației și creativității tehnologice, găzduind etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică. Evenimentul se desfășoară sâmbătă și duminică, 11-12 ianuarie, în Sala de Sport a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” și reunește 18 echipe de robotică din 10 județe ale țării, reprezentând școli din vestul și sudul României.
Programul competiției
Evenimentul începe în ambele zile la ora 11:00, iar meciurile propriu-zise se vor desfășura după următorul program:
12:00 – 13:30: prima sesiune de meciuri;
14:30 – 16:45: a doua sesiune de meciuri.
Publicul are acces gratuit, fiind invitat să participe și să susțină echipele tinere în această competiție captivantă.
Organizatori locali și spirit de echipă
Competiția este organizată de echipele de robotică din Hunedoara, RavenTech HD și RobotX Hunedoara, care joacă un rol esențial în promovarea educației STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) în rândul elevilor din comunitate.
Această etapă preliminară este o oportunitate de a celebra inovația, pasiunea pentru tehnologie și spiritul de echipă, oferindu-le participanților șansa de a se califica pentru etapele superioare ale competiției naționale.
Hunedoara își reconfirmă astfel statutul de oraș implicat în educația de excelență și în dezvoltarea competențelor tehnice ale tinerei generații.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Colectare gratuită a brazilor de Crăciun în Deva: O inițiativă pentru un oraș mai curat și mai verde
Primăria Municipiului Deva, prin Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM), a demarat colectarea gratuită a brazilor de Crăciun de la locuitorii orașului. Scopul acestei inițiative este gestionarea responsabilă a deșeurilor și transformarea pomilor de iarnă în compost, o soluție ecologică ce contribuie la protejarea mediului.
Cum se realizează colectarea?
Pentru o desfășurare eficientă, cetățenii sunt invitați să depoziteze brazii după cum urmează:
În zonele de blocuri: Brazii pot fi lăsați lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere.
În zonele de case: Locuitorii sunt rugați să plaseze pomii în fața locuinței și să trimită un mesaj la numărul de telefon 0721472118, indicând adresa exactă (strada și numărul casei).
Programul de colectare
Colectarea se efectuează de luni până sâmbătă, iar locuitorii sunt încurajați să respecte indicațiile pentru a evita deteriorarea spațiilor verzi, a trotuarelor sau a căilor de acces.
Beneficiile inițiativei
După colectare, brazii sunt transformați în compost, o soluție prietenoasă cu mediul, care sprijină reciclarea naturală și promovează sustenabilitatea.
Primăria Deva mulțumește cetățenilor pentru sprijinul acordat acestui proiect și pentru implicarea activă în menținerea orașului curat și responsabil față de natură.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali