Connect with us
Data: 10/01/2025
.

Actualitate

19 ani fără Drăgan Muntean. Moştenirea preţioasă lăsată de marele rapsod popular al hunedorenilor a rămas

Publicat

pe

Au trecut 19 ani de când marele rapsod popular al hunedorenilor, îndrăgitul Drăgan Muntean a plecat să cânte printre îngeri. Regretatul interpret s-a stins din viaţă pe 20 aprilie 2002, în urma unui accident vascular. A lăsat în urmă o moştenire preţioasă: zeci de melodii autentice rămase în memoria publicului.

Duminică ar fi împlinit 66 de ani

Drăgan Muntean s-a născut pe 18 aprilie 1955, în satul Poienița Voinii, din comuna Bunila. A urmat clasele I-IV în satul său natal, după care și-a continuat studiile la liceul de muzică și la cel Pedagogic din Deva. Între anii 1977 și 1979, a fost învățător la Școala Generală din satul Bretelin, situat în comuna Vețel, iar din 1979 şi pînă în 1988 a predat la Şcoala Generală nr. 6 din Deva. Între 1988 şi 1992 a fost profesor la Şcoala Populară de Artă din Deva. În 1992 a intrat în poliţie şi a urmat cursurile Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. Între 1997 şi 2000 a fost directorul Ansamblului “Ciocîrlia” al Ministerului de Interne. Din anul 2000 a fost şeful Biroului de Cultură, Educaţie şi Tradiţii din cadrul IJP Hunedoara. A avut gradul de locotenent-colonel. Pe scenă, a debutat la concursul „Dialog pe aceeași scenă”. În 1972, a fost laureat al Festivalului „Voci tinere”, iar în 1986 obținea punctajul maxim la concursul „Floarea din grădină”. De atunci, a devenit colaborator permanent al Televiziunii Române.

Cel mai iubit fiu al pădurenilor

Cunoscut, în special, pentru frumoasele sale doine și melodii specifice spațiului său natal, Ținutul Pădurenilor, artistul era considerat cel mai iubit fiu al pădurenilor. S-a bucurat de o deosebită popularitate, într-o carieră care a durat 20 de ani, devenind unul dintre cei mai apreciați interpreți de folclor românesc din Ardeal.

La 20 aprilie 2002, îndrăgitul artist a încetat din viață, la Târgu Mureș, în urma unui accident vascular cerebral. Avea doar 47 de ani, iar la înmormântarea sa, ce a avut loc în satul hunedorean Leșnic, a luat parte o mulțime de oameni care l-au iubit mult, trecerea sa la cele veșnice fiind considerată o mare pierdere pentru iubitorii folclorului românesc autentic.


Ca toți oamenii, avea locul lui drag, pe care-l cânta mereu și îl purta oriunde prin lume.”Acasă” pentru Drăgan Muntean era Ținutul Pădurenilor Hunedoarei, acolo păstra icoane dragi și din prea plinul sufletului său le dăruia și altora. Dar într-o zi de Sf. Gheorghe, oamenii de la munte și-au lăsat satele și au coborât în Deva. Cu basmale albe de doliu, cu brad falnic împodobit după datină pentru cei care pleacă prea tineri, cu cântecele lor de îngropaciune, care vin din vremi de departe…” spunea, despre Drăgan Muntean, regretata realizatoare de emisiuni folclorice Marioara Murărescu.


În amintirea sa, Ansamblul Profesionist din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara îi poartă numele. În Poienița Voinii (comuna Bunila), cei care vor să cunoască meleagurile natale ale „Doinitorului Ardealului” pot descoperi frumusețea locurilor și a tradițiilor păstrate la Casa Memorială „Drăgan Muntean”.

 

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”

Publicat

pe

Redactat de

Citeste mai mult ...

Actualitate

L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.

„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară

Publicat

pe

Redactat de

Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.

 

Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.

Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.

Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău

Advertisement

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.

La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate