Actualitate - Eveniment
FOTO| Eveniment aniversar la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva. Un secol și jumătate de istorie, scrisă de dascăli și elevi
Moment aniversar la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva. S-au împlinit 150 de ani de învățământ pedagogic în limba română, evenimentul fiind marcat, astăzi, în cadrul unei festivități ce s-a desfășurat în curtea instituției de învățământ. Dascăli, alături de reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor culturale din județ și nu numai au luat parte la ceremonie. Cu acest prilej, a fost dezvelită o placă omagială, dar a fost lansat și un volum aniversar ce cuprinde date în detaliu despre istoricul și evenimentele petrecute în această prestigioasă instituției de învățământ pedagogică, singura din județ, care a format, de-a lungul timpului, generații întregi de dascăli și elevi.
Evenimentul festiv s-a desfășurat în prezența oficialităților locale, între care subprefectul județului Hunedoara, Oana-Andreea Biriș, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Alin Țambă, primarul municipiului Deva, Florin-Nicolae Oancea, precum și directori de instituții de învățământ și instituții publice, consilieri locali, inspectori școlari, alături de dascăli ai acestui colegiu pedagogic de elită.
După o slujbă de Te-Deum, a fost dezvelită placa aniversară de pe fațada corpului principal al colegiului, moment urmat de luări de cuvânt. Prof. dr. Liviu Lazăr, fost dascăl al acestei prestigioase instituții de învățământ, a făcut o prezentare pe scurt a istoricului colegiului, ulterior, luând pe rând, cuvântul, și ceilalți invitați.
„Tocmai s-a petrecut aici între zidurile acestui bătrân liceu un eveniment aniversar de o încărcătură emoțională aproape copleșitoare. Am celebrat împreună 150 de ani de învățământ pedagogic în limba română în cadrul colegiului nostru. Am celebrat 150 de ani de tradiție, de excelență, de învățământ de cea mai înaltă ținută. Este sărbătoarea noastră a tuturor, este sărbătoarea foștilor elevi, a actualilor elevi, a colectivelor de profesori, care au străbătut un drum lung de acum 150 de ani și până acum. Urez colegiului nostru „La mulți ani!” și îi felicit pe colegii mei pentru tot ceea ce fac, pentru faptul că duc mai departe atât de frumos renumele acestui liceu”, a declarat prof. Camelia Selmerean, directorul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva.
În cadrul evenimentului a fost lansat și un volum aniversar ce cuprinde, între coperțile sale, informații în detaliu despre acest colegiu, un consistent capitol fiind dedicat istoricului școlii.
„Este o bucurie deosebită pentru noi să participăm la această aniversare ocazionată de împlinirea a 150 de ani de învățământ pedagogic în limba română la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, o instituție de învățământ cu o îndelungă tradiție, în care de-a lungul timpului s-au format generații de dascăli care duc mai departe spiritul învățământului hunedorean, un învățământ bazat pe performanță, calitate, tradiție și inovație, în același timp. Așadar, noi cei de azi suntem foarte bucuroși că suntem părtași la un asemenea moment istoric pentru noi și, de asemenea, ne bucurăm de prezența a tuturor celor care au răspuns invitației noastre, iar o altă bucurie este ocazionată de lansarea volumului aniversar în care prezentăm istoricul acestei instituții de învățământ, dar și tot ceea ce înseamnă evoluția acestei școli în ultimii 10 ani cu o foarte multe date pe care, poate, peste timp, le vor descoperi viitori elevi sau profesori. Așadar, marcăm un moment de istorie pentru învățământul hunedorean”, a declarat, la rândul său, prof. Claudia Anca, director adjunct la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva.
„Ziua de astăzi este încă un moment pentru a le mulțumi dascălilor pentru efortul, munca depusă, răbdarea și dragostea de care au dat dovadă, atunci când ne-au pregătit pentru viață. Vă mulțumesc dragi dascăli pentru implicarea dumneavoastră în educația copiilor noștri și implicit în viitorul comunității noastre. Doresc să asigur în continuare conducerea acestei școli, pe elevi și pe părinți de toată susținerea administrației publice locale”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin -Nicolae Oancea.
Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, una dintre școlile de elită din județ și din țară, s-a impus prin rezultate remarcabile ale elevilor și profesorilor săi. Instituția a fost înființată în 1870, sub numele de Școala de Stat pentru pregătirea învățătorilor, menționată și sub numele de Preparandia de Stat din Deva. Școala a funcționat în clădirea principală a Tezaurariatului Parva Curia, clădire folosită până atunci ca și spital de către o unitate militară, stabilită temporar în Deva. Clasele de aplicație au funcționat într-o clădire cu fațada spre strada Gheorghe Barițiu, care în 1913 a fost demolată pentru a se construi noua clădire, terminată în 1914. Începând cu 1 decembrie 1957, școala a purtat denumirea de Școala Pedagogică „Ion Amos Komensky”, nume care s-a menținut până la data de 1 septembrie 1966, când aceasta s-a transformat în liceu de specialitate. Din 6 iulie 1966, Școala Pedagogică mixtă s-a transformat în Școală medie de specialitate, sub denumirea de Liceu Pedagogic. Între 1990 -1992 s-a schimbat numele școlii în Școala Normală Deva, în 1992 -1998, Școala Normală „Sabin Drăgoi”, din 1998, Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi”, iar din septembrie 2012 Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi”. În anul 2015, a primit titulatura de Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Mariala ceremonia oficială de schimbare a denumirii școlii având loc, la momentul respectiv, în prezența Alteței Sa Regală Principesa Maria a României, fiica cea mică a Regelui Mihai I şi strănepoata Reginei Maria.
La Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva studiază, în prezent, în jur de 1.600 de elevi, îndrumați de 93 de dascăli, dintre care 11 profesori -doctori, 25 de absolvenți de masterat, 61 de profesori cu gradul didactic I și 47 de profesori autori de cărți școlare.
Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria“ Deva deține și titlul de ,,Școală Europeană”, ca o recunoaștere a contribuției și sprijinului adus României pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Actualitate
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.
Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).
Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).
Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 46,85 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 21:00
Prezența la vot în județul Hunedoara în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 indică un interes moderat al alegătorilor, conform datelor furnizate de platforma oficială de monitorizare a prezenței.
Până la ora 21:00, ora închiderii urnelor, prezența la urne este de 46,85%, dintr-un total de 363.541 de alegători înscriși pe listele permanente.
Distribuția pe categorii de alegători:
- Alegători care au votat pe listele permanente: 150.707 persoane.
- Alegători pe liste suplimentare: 17.532 persoane.
- Alegători care au utilizat urna mobilă: 2.090 persoane.
Repartizarea votanților în județ: Din totalul de 170.329 de votanți, se observă o participare mai ridicată în zonele urbane, cu 120.182 de alegători prezenți la urne, comparativ cu mediul rural, unde au fost înregistrați 50.147 de votanți.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 41,62 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 18:00
Aproximativ 151.000 de locuitori ai județului Hunedoara, dintre cei 363.541 înscriși pe liste, reprezentând un procent de 41,62 la sută, și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:00, potrivit datelor furnizate, în timp real, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Un număr de 134.277 de persoane au votat pe listele permanente, iar 15.053 pe cele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 2.008 ori.
La nivel național, peste opt milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile prezidențiale- primul tur, prezența la vot până la aceeași oră, respectiv ora 18:00, fiind de 45,79 la sută, potrivit datelor AEP.
-
Actualitatecu o zi in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 15 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noapte de foc pentru pompierii hunedoreni