Actualitate
Primăria Râu de Mori nu renunță la intenția de a prelua Cetatea Colț și de a o restaura cu fonduri europene
Administrația publică locală din comuna Râu de Mori vrea să preia sub propria „aripă” Cetatea Colț pentru a o reabilita, accesând fonduri nerambursabile. Procesul se arată a fi unul destul de încâlcit, deoarece, momentan, nu se cunoaște situația juridică a monumentului istoric. Cetatea, aflată la intrarea în defileul Râușorului, trebuie să intre mai întâi în proprietatea locală și abia după aceea se pot face demersuri în vederea restaurării ei. Până la clarificarea situației juridice, autoritățile locale din Râu de Mori se îngrijesc ca fortificația medievală, pe marginea căruia s-au țesut legende legate de numele celebrului scriitor francez Jules Verne, să devină mai accesibilă celor care o vizitează. Un prim pas, în acest sens, a fost făcut deja, zidurile Cetății Colț fiind curățate de buruieni.
Construită prin secolul al XIV-lea și parte a domeniului familiei Cândea, Cetatea Colț era, până nu demult, cotropită de buruieni. Localnici din Râu de Mori au răspuns apelului lansat de primarul comunei, Flaviu Dilertea, și, în cadrul unei acțiuni de voluntariat, au curățat vegetația luxuriantă care acoperea zidurile Cetății Colț. Mai mult, poteca care duce spre monumentul istoric a fost lărgită, iar acum se poate ajunge cu o mașină de teren pe drumul forestier până sus la fortificația medievală.
Reprezentanții Primăriei comunei Râu de Mori doresc să atragă fonduri pentru restaurarea acestui monument încărcat de istorie. Prima dată, însă, trebuie să-l preia în proprietarea locală, lucru deloc ușor, dat fiind faptul că, la acest moment, situația juridică a ruinelor este neclară.
Primarul Flaviu Dilertea spune că terenul aparține primăriei, însă situația juridică a ruinelor este, deocamdată, nedeslușită. „Am făcut adrese la Ministerul Culturii, precum și la alte instituții, pentru a ne comunica situația Cetății Colț. Deocamdată, nu știm la cine se află în patrimoniul juridic. Ne străduim și încercăm să o preluăm noi, în vederea reabilitării. Am purtat discuții, în acest sens, și cu arheologi. Vrem să accesăm fonduri nerambursabile pentru a o restaura, însă, până nu devenim proprietari ai ruinelor, nu putem să facem acest lucru. Intenția noastră este clară și sper să reușim. Între timp, am realizat o acțiune de ecologizare. Cu sprijinul voluntarilor – oameni cu suflet mare, care au lăsat treburile personale și au răspuns chemării „prezent” și cărora nu pot decât să le mulțumesc și să le transmit toată considerația mea – am reușit să aducem lumina printre zidurile Cetății Colț, îndepărtând toată vegetația luxuriantă care se întindea acolo. De asemenea, vechea potecă, care era în multe locuri închisă de vegetație și greoaie, acum este lărgită, astfel încât accesul să fie mult mai facil. Intenționăm să amenajăm și o parcare, la baza versantului”, a declarat primarul comunei Râu de Mori, Flaviu Dilertea.
Important obiectiv turistic al comunei Râu de Mori
Cetatea Colț este un important obiectiv turistic al comunei Râu de Mori, care are o afluență considerabilă de vizitatori, în ciuda faptului că se află în ruină. “Este foarte vizitată, spre surprinderea noastră”, a adăugat primarul comunei Râu de Mori, Flaviu Dilertea. Oameni de peste tot vin să o vadă, ademeniți de istoria locului, dar și de farmecul poveștile ce plutesc în jurul ei.
Cetatea Colț dateazǎ de la începutul secolului al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendeffy. Deși a fost ridicată în scopuri de apărare, cetatea nu a îndeplinit niciodată acest rol, cele trei fortificații fiind prea mici pentru a face față unor armate de mari dimensiuni, așa că, cel mai probabil, servea ca loc de refugiu în cazul unor conflicte între cnezi.
Cetatea Colț, ale cărei începuturi datează din anul 1359, s-a degradat prin prăbușirea în vale a unor curtine, iar în prezent mai păstreză doar resturile de ziduri.
Actualitate
Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.
„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară
Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.
Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.
Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.
Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.
La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali