Connect with us
Data: 10/01/2025
.

Actualitate

Start bun la vaccinarea cu a treia doză anti-COVID-19, în județ

Publicat

pe

Startul vaccinării cu cea de-a treia doză de ser anti-COVID-19 a fost luat, în această dimineață, și în județul Hunedoara. Primii hunedoreni s-au prezentat la centrele amenajate pentru a li se administra al treilea vaccin împotriva coronavirus. Peste 400 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate, până la orele amiezii, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara. Imunizarea cu doza a treia se face în centrele de vaccinare (re)deschise și în spitale, pentru personalul medical.

Sebastian Mezei, director executiv DSP Hunedoara

Conducerea DSP Hunedoara spune că, la nivelul județului nostru, vaccinarea cu doza a treia a început fără probleme. “Startul vaccinării cu doza a treia în județul Hunedoara a fost unul foarte bun. Se vaccinează și în momentul acesta. În jur de 400 de doze au fost administrate de astăzi dimineață, de la ora 08:00, și până în momentul de față (n.red.ora 12:30). Vaccinarea se face în centrele deschise pentru populație și în plus se mai face vaccinarea pentru personalul medical în spitale”, a declarat Sebastian Mezei, director executiv la DSP Hunedoara.

Nouă centre de vaccinare în județ

Sunt nouă centre de vaccinare anti-COVID-19 care funcționează, la acest moment, la nivelul județului Hunedoara, două dintre acestea se află la Deva (drive-thru și cel de la Centrul Cultural “Drăgan Muntean” din municipiu, redeschis începând de ieri, 28 septembrie), și câte unul în Hunedoara (la Casa Pensionarilor), Călan (Centrul de Sănătate Multifuncțional) și la spitalele din Brad, Orăștie, Petroșani, Lupeni și Hațeg.

La aceste centre se pot vaccina împotriva virusului SARS-CoV-2 toţi cei care doresc să se imunizeze împotriva bolii, fie că doresc să facă prima doză de vaccin, doza de rapel sau doza a treia pentru persoanele care au mai mult de şase luni de la prima vaccinare completă anti-COVID-19.

Reprezentanții DSP Hunedoara spun că, în funcție de adresabilitate, vor fi adăugate noi fluxuri de vaccinare, respectiv centre noi.

În ceea ce privește persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se utilizează aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile de la DSP Hunedoara.


Vaccinarea cu a treia doză, doar cu Pfizer sau Moderna

Doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare, persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ. Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale. Singura condiție este să aibă cel puțin șase luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Doza de rapel se efectuează numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza a treia cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna. Cât despre persoanele vaccinate cu Johnson, imunizarea cu acest ser a început, în România, pe data de 4 mai, deci încă nu au trecut șase luni de la administrarea vaccinului, iar autoritățile sanitare spun că, deocamdată, oamenii care s-au vaccinat cu acest ser, nu au nevoie de rapel.

Advertisement

1.300 de cazuri, în ultimele 14 zile, în județ. 19 decese, înregistrate în aceeași perioadă

Autoritățile susțin că vaccinarea rămâne soluția pentru învingerea pandemiei de COVID-19. Mai ales în fața valului 4, cu varianta Delta deja dominantă în România. „Din păcate, lucrurile nu evoluează deloc bine. În județul Hunedoara, avem 1.300 de pacienți pozitivi, în ultimele 14 zile. Nu suntem nici măcar pe vârf, tot în creștere. În principiu, undeva la mijlocul lunii octombrie, vom fi în vârful valului 4 al pandemiei. La ATI nu mai avem locuri, de aproape o săptămână. Am avut bolnavi de COVID-19 pe liste de așteptare, am mai și transferat în alte părți. Deja avem 19 decese, în ultimele 14 zile, ceea ce este foarte mult. Am crezut că valul 3 este cel mai urât, dar se pare că, acesta îl va depăși ca și agresivitate”, a adăugat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
În momentul de față, acoperirea vaccinală anti-COVID-19, la nivelul județului Hunedoara, este de aproximativ 24 de procente.

Advertisement

Actualitate

Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”

Publicat

pe

Redactat de

Citeste mai mult ...

Actualitate

L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.

„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară

Publicat

pe

Redactat de

Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.

 

Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.

Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.

Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău

Advertisement

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.

La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate