Actualitate
COVID-19: Trei localități din județ, în scenariul roșu. Alte două, în cel galben
Rata de infectare cu COVID-19 în județul Hunedoara a fost calculată, luni, 20 decembrie, la o valoare de 0,74 la mia de locuitori.
Localitățile Blăjeni, Boșorod și Turdaș sunt în scenariul roșu. Alte două localități din județ sunt în scenariul galben: Geoagiu și Baru. Toate celelalte localități din județ se încadrează în scenariul verde.
Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, în județ sunt 330 de cazuri active, raportate în ultimele 14 zile.
Actualitate
Sistare temporară a gazelor naturale în Hațeg pe 18 decembrie
Autoritățile locale din Hațeg, împreună cu Delgaz Grid, au anunțat că alimentarea cu gaze naturale va fi sistată miercuri, 18 decembrie 2024, între orele 08:00 și 18:00, în mai multe zone ale orașului.
Sistarea va afecta următoarele străzi: Horea, V. Babeș, Oborului, Câmpului, Parcului, Tineretului, Galeșului, Râul Galbena, Libertății, V. Alecsandri, Traian, Crișan, Cloșca, M. Eminescu, Decebal, Grănicerilor, Suseni, Stadion, Bisericilor, Timișoarei, C. Porumbescu, Cimitirului, Hunedoarei, Nandra Pocanschi, Râul Mare, I.C. Brătianu, L. Rebreanu, Salcâmilor, Magnoliei, V. Bonțescu, Orizontului, Uzinei, Morii și Crângului.
Motivul întreruperii: lucrări de cuplare și deviere a rețelei de gaze naturale pe strada Horea.
Pentru prevenirea unor accidente, cetățenii sunt rugați să respecte următoarele măsuri în intervalul de sistare:
Închiderea tuturor robinetelor de gaze de la punctele de consum.
Așteptarea reluării alimentării cu robinetele închise.
Reaprinderea flăcării de veghe la aparatele automate după reluarea alimentării.
Supravegherea focurilor de la punctele de consum timp de o jumătate de oră.
Atenționare: în cazul în care se simte miros specific de gaz, cetățenii sunt sfătuiți să anunțe de urgență Dispeceratul Delgaz Grid la numerele de telefon 0800 800 928 sau 0265 200 928.
Autoritățile locale și operatorul de rețea își cer scuze pentru disconfortul creat și le mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI HAȚEG
Actualitate
Invitație pentru producători și meșteșugari la Târgul Tradițional de Crăciun din Călan
Administrația locală din Călan invită toți producătorii locali și meșteșugarii de pe raza orașului Călan să se înscrie pentru a participa la Târgul Tradițional de Crăciun, care va avea loc pe 22 decembrie 2024. Evenimentul reprezintă o oportunitate excelentă pentru promovarea produselor artizanale și a tradițiilor locale, într-un cadru festiv dedicat sărbătorilor de iarnă.
Înscrierile sunt deschise până pe 20 decembrie 2024 și se pot realiza fie la sediul Primăriei Călan, fie prin apel telefonic la numărul 0723.006.875.
Târgul de Crăciun își propune să aducă împreună comunitatea locală, oferind vizitatorilor ocazia de a descoperi produse autentice, de la decorațiuni și obiecte meșteșugite manual până la preparate tradiționale. Acesta va contribui, totodată, la susținerea micilor producători și artizani din zonă, consolidând legătura dintre tradiție și dezvoltarea economică locală.
Autoritățile încurajează o participare cât mai numeroasă și invită locuitorii să sprijine producătorii locali, sărbătorind astfel spiritul autentic al Crăciunului.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI CĂLAN
Actualitate
Administrația din Densuș nu este cu gândul la vacanță
Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.
În formulă completă
Pe raza comunei găsim mai multe lăcaşe de cult cu o vechime impresionantă, cel mai important fiind, fără îndoială, biserica de piatră din Densuş, imaginea sa fiind cunoscută nu doar în întreaga Românie, ci şi peste hotare. Aceasta este declarată monument istoric, la fel ca și biserica reformată din Peșteana. Demne de văzut mai sunt biserica de zid din Peșteana, construită în secolul al XIV-lea, precum și lăcașul de cult ortodox din satul aparținător Hățăgel. De asemenea, în comuna Densuş mai pot fi văzute Valea Fierului, sau Tăul fără fund iar în Peșteana avem o movilă cu o interesantă poveste, un muzeu al satului, precum și o rezervație naturală care se întinde pe o suprafață de două hectare. Și, bineînțeles, nu putem uita nici despre un alt monument istoric, fiind vorba despre bustul lui Ovid Densușianu din localitatea de reședință. În comună echipa de conducere din fruntea primăriei a devenit una completă, odată cu alegerea noului viceprimar. „Noul viceprimar al comunei Densuș este Vasile Marin Crăciun. Chiar dacă suntem din partide diferite, sunt convins că putem lucra foarte bine împreună, pentru dezvoltarea comunei noastre. Așa a fost și în cazul meu, cât am fost viceprimar”, a declarat Nicu Lăscuț Merian, primarul comunei hunedorene Densuș.
Investiții în derulare
Și chiar dacă ne mai desparte foarte puțin timp de perioada vacanței de Sărbători, reprezentanții administrației publice locale din Densuș nu sunt cu gândul la zilele libere ce urmează, ci la importantele investiții aflate în derulare în comună. „Vremea încă ne permite așa că se lucrează, în ritm susținut, la reabilitarea și modernizarea drumurilor din comună, în special pe cel care face legătura între satele aparținătoare Ștei și Poieni. Totodată, se fac pași importanți și în cadrul obiectivului de investiții «Reabilitare moderată a construcției Școala Densuș». De asemenea, au demarat demersurile de actualizare al Planului Urbanistic General și al Regulamentului Local aferent”, a precizat primarul din Densuș, Nicu Lăscuț Merian.
Pentru comunitate
Edilii din Densuș derulează și alte activități în folosul comunității. „Continuă activitatea de aprovizionare cu lemne a populației, având suficient material pe stoc. Totodată, am demarat campania de informare pentru persoanele vulnerabile din comună care pot beneficia de granturi PNRR, de 5.000 și 10.000 de Euro, după caz, pentru montarea de panouri fotovoltaice și/sau baterii de înmagazinare. Și, nu în ultimul rând, sper să le facem o surpriză plăcută copiilor în prejma Crăciunului”, a menționat primarul din Densuș, Nicu Lăscuț Merian.
Obiective imediate de viitor realiste
În această perioadă este firească și preocuparea pentru investițiile propuse în anul ce bate la ușă, așa fiind și la Densuș. „Avem obiective imediate pentru 2025, pe care le consider realiste. Este vorba despre construirea unei capele la Peșteanea și amenajarea de locuri de joacă în Densuș. Și, bineînțeles, suntem atenți la orice axe de finanțare care vor fi deschise pentru drumurile de exploatație agricolă”, a mai spus Nicu Lăscuț Merian, primarul comunei Densuș.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Sensei Mircea Popa, Fondatorul A.C.S Ronin Deva, ales Vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Anul nou vine cu scumpiri la apă și canalizare. Tarife modificate de Apa Prod Deva, de la 1 ianuarie 2025
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi planificate pentru revizii și reparații în județul Hunedoara, 16 – 22 decembrie 2024
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Mircea Diaconu a încetat din viaţă; corpul neînsufleţit al actorului va fi depus în foaierul Teatrului Nottara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident cu o mașină și un camion, pe DN 66, la Merișor. Un autobuz plin cu copii, acroșat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționări meteo: Cod galben de vânt puternic și Cod portocaliu de viscol la munte
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Monitorizări de carnivore mari în Parcul Național Retezat: Eforturi pentru conservarea biodiversității
-
Stiri nationalecu 22 de ore in urma
ANAF dezminte informațiile vehiculate în spațiul public, legate de perceperea a 10% din banii aflați în conturile bancare