Actualitate
Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!
Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, derulează, la nivel național, o campanie de conștientizare, atât în rândul copiilor, dar și al adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.
„Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii vor să atragă atenția cu privire la consecințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte.
În ultima perioadă, la nivelul Poliției Române, au fost semnalate apeluri la numărul de urgență 112, prin intermediul cărora persoane necunoscute sesizează amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unități de învățământ.
După dispunerea măsurilor operative specifice și efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor. Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19.
Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate.
Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.
În anul 2021, structurile Poliției Române au intervenit la 874.662 intervenții la 112, iar în 158.085 de cazuri, apelurile nu s-au confirmat.
Reamintim tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!
Actualitate
Piese din tezaurul dacic al României, furate dintr-un muzeu din Olanda. Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice, dispărute
Mai multe piese din tezaurul dacic al României, expuse în Muzeul Drents din orașul olandez Assen, au fost furate, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Printre obiectele dacice din aur care au fost sustrase s-ar afla și Coiful de la Coțofenești, precum și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa Regia.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în cursul dimineții de 25 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a României, și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie.
Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez.
“Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare”, precizează MAE.
Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România. “Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”, mai precizează MAE.
Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente.
Expoziția trebuia să se închidă mâine
Expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” era organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României. Peste 600 de artefacte din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, erau expuse la la Drents Museum (Assen, Olanda).
Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăseau tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj.
Expoziția, deschisă în 7 iulie 2024, trebuia să se închidă duminică, 26 ianuarie 2025, iar artefactele urmau să fie aduse în România.
Actualitate
Vernisaj: „Conexiuni” -Salonul de Iarnă Hunedoara, la Galeria de Arte „Corvin”
Lucrări semnate de 40 de artiști plastici vor putea fi admirate la Galeria de Arte „Corvin” în cadrul Salonului de Iarnă al Hunedoarei – „Conexiuni”.
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 28 ianuarie, începând cu ora 17:00.
Salonul de Iarnă al Artelor Vizuale Hunedorene ajunge, în acest an, la ediția cu numărul 26.
Evenimentul cultural este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România -UAPR -Filiala Hunedoara, împreună cu Primăria Hunedoara și Galeria de Arte „Corvin”.
Intrarea este gratuită.
Actualitate
Băiat de 15 ani, prins de polițiști la volanul unei mașini. Aventură nocturnă pe străzile din Geoagiu
Un băiat de 15 ani a fost prins de polițiști, noaptea trecută, la volanul unui autoturism, pe străzile din Geoagiu, după o urmărire în trafic. Oamenii legii au văzut mașina fără numere de înmatriculare și i-au făcut semn să tragă pe dreapta.
“Autovehiculul a fost observat în trafic pe Calea Romanilor din oraș, în jurul orei 01:00. Cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, polițiștii au plecat în urmărirea autoturismului, însă fără ca acesta să se oprească. La scurt timp, conducătorul autoturismului ar fi pierdut controlul volanului într-o intersecție, oprindu-se în fața unui stâlp electric. În autovehicul, polițiștii au identificat doi minori de 15 ani (din Orăștie), respectiv 17 ani (din Geoagiu), și un tânăr de 24 de ani, domiciliat în județul Mureș. În urma verificărilor a rezultat că, inițial, la volanul autoturismului s-ar fi aflat tânărul de 24 de ani. Ulterior, acesta i-ar fi încredințat autovehiculul minorului de 15 ani, care se afla la volan în momentul depistării în trafic de către polițiști”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Ce au aflat polițiștii în urma verificărilor
Potrivit cercetărilor, tânărul de 24 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Polițiștii au verificat autoturismul în bazele de date ale Poliției Române, stabilindu-se că acesta figurează cu statusul ,,înmatriculare suspendată”.
“În urma verificărilor a rezultat că plăcuțele cu numerele de înmatriculare ar fi fost reținute în urmă cu patru zile, când autovehiculul ar fi fost depistat, pe raza orașului Simeria, fiind condus de același tânăr de 24 de ani, căruia i-a fost întocmit dosar penal”, a mai informat IPJ Hunedoara.
Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de “conducerea unui vehicul neînmatriculat”, “conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, și ,,încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, către o persoană care nu posedă permis de conducere”.
-
Actualitatecu o zi in urma
O femeie de 55 ani, dată dispărută| ACTUALIZARE: Găsită la sora sa, la Timișoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ziua Unirii Principatelor Române”, sărbătorită la înălțime. “Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!”, în Pasul Vâlcan
-
Actualitatecu o zi in urma
Rezervele de apă din lacurile de acumulare, la cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii au căutare în fotbalul autohton
-
Actualitatecu 9 ore in urma
VIDEO| Incendiu puternic într-o gospodărie din Băcia. Un cal și 25 de păsări de curte au pierit
-
Stiri nationalecu o zi in urma
CNAS: Analizele și investigațiile medicale decontate peste valoarea de contract
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vulpe salvată de pompierii hunedoreni în curtea unui liceu
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două tinere dintr-un centru din Orăștie, căutate de oamenii legii