Connect with us
Data: 20/02/2025
.

Actualitate

3 martie – „Ziua rutenilor din România 2022”. Prima reuniune, din acest an, a Consiliului Mondial al Rutenilor, la Peregu Mare

Publicat

pe

Zi cu încărcătură istorică deosebită pentru rutenii din România, care își serbează astăzi, 3 martie, alături de celelalte minorități și de majoritate, portul, tradițiile, limba și folclorul. Acest eveniment important al comunității rutene a fost marcat la Peregu Mare, în județul Arad, unde a avut loc prima reuniune trimestrială din acest an a Consiliului Mondial al Rutenilor, organism executiv al Congresului Mondial al Rutenilor.

La Peregu Mare, în județul Arad, s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, ședința Consiliului Mondial al Rutenilor, cu acest prilej, fiind sărbătorită, într-un cadru restrâns din cauza pandemiei și a evenimentelor dramatice din Ucraina, „Ziua rutenilor din România”.

La această reuniune au participat conducerile filialelor Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R) din Hunedoara, Maramureș, Suceava, Alba, precum și conducerea centrală a U.C.R.R.. Activitatea, ce s-a desfășurat în format relativ restrâns, din cauza normelor încă în vigoare, cu privire la răspândirea noului coronavirus, a început în curtea Centrului Cultural Rutean “Aleksander Dukhnovici”.

În deschiderea manifestării, părintele Vasile Bojcsuk a rostit o rugăciune pentru toți cei care suferă din cauza războiului din Ucraina. Mediatorul și gazda activității a fost președintele și fondatorul U.C.R.R., dr. Gheorghe Firczak, care a prezentat, în câteva cuvinte, însemnătatea colaborării rutenilor din România cu Consiliul Mondial al Rutenilor și a mulțumit invitaților pentru participare la acest eveniment important pentru rutenii din România. Au rostit, apoi, alocuțiuni: dr. Stephan Ljavinec – Președintele Congresului Mondial al Rutenilor, Iulius Firczak – deputat UCRR, Dincer Geafer – Subsecretar de Stat Departamentul pentru Relații Interetnice, Kovacs Emeric – primar Peregu Mare, Francisc Gall – Vicepreședinte U.C.R.R..

Primarul comunei Peregu Mare, Kovacs Emeric, a rostit câteva cuvinte de salut invitaților și participanților și a adresat felicitări organizatorilor acestei manifestări. “Suntem onorați că ați ales comuna noastră pentru reuniunea Consiliului Mondial al Rutenilor. Vă mulțumesc pentru invitație și doresc să vă asigur că vom continua colaborarea între Consiliul Local și minoritatea ruteană din Peregu Mare”, a declarat edilul local.

Ședință a Consiliului Mondial al Rutenilor, cu participanți din șapte țări

În sala de ședințe a Centrului Cultural Rutean, s-a organizat prima ședință trimestrială a Consiliului Mondial al Rutenilor cu participarea membrilor acestora din Ungaria, Croația, Serbia, Cehia, Slovacia și România, iar reprezentantul Ucrainei a participat on-line.

A fost prezentat un mic moment artistic, în interpretarea unor membri ai grupului folcloric „Holubok” al filialei Arad a U.C.R.R., grup condus de Viorica Bojcsuk. După acest moment festiv, preotul Vasile Bojcsuk, secretar general al U.C.R.R., a invitat oaspeții să viziteze biserica Greco-Catolică, prezentând, totodată, și istoria comunității rutene din localitate. A doua zi, duminică, preotul Vasile Bojcsuk a condus slujba religioasă din biserica Greco-Catolică Ruteană din Peregu Mare, ca o rugăciune pentru toți rutenii care suferă din cauza războiului din Ucraina.

Ziua de 3 martie a fost adoptată drept „Ziua rutenilor din România” de U.C.R.R., după cel de-al IX-lea Congres Mondial al Rutenilor, desfășurat la Sighet, județul Maramureș, în anul 2007. Pentru a marca acest moment important al istoriei, rutenii din România organizează, în fiecare an, diferite manifestări.

Advertisement
Gheorghe Firczak, președintele și fondatorul U.C.R.R.

„Suntem deosebit de fericiți că în România, datorită generozității poporului român, datorită atitudinii instituțiilor fundamentale ale statului român, Parlament, Președinție, Guvern și, nu în ultimul rând, autoritățile locale, ne putem manifesta identitatea de ruteni. Totodată, aici am subliniat și tragismul situației din Ucraina, că este nevoie de dialog, înțelegere, nu de confruntare, nu de război, pentru că, din această situație, practic, nu câștigă nimeni nimic, ci toată lumea pierde. Dar, în același timp, considerăm că, oriunde ar fi în lume, rutenii trebuie să fie respectați, identitatea să le fie recunoscută și noi dorim să trăim în colaborare și înțelegere cu toată lumea.”

Francisc Gall – Vicepreședinte U.C.R.R.

„Mă bucur că sunt, astăzi, prezent aici, la Peregu Mare. Pentru noi, Peregu Mare este un punct important al rutenismului din România. Aici am reușit să facem cele mai frumoase investiții ale Uniunii Culturale a Rutenilor din România. Această frumoasă clădire care găzduiește această reuniune. (…) Avem onoarea și bucuria ca, de câțiva ani, prima ședință a Consiliului Mondial al Rutenilor să o organizăm în România. Pentru că este și „Ziua rutenilor din România”, manifestarea cuprinde și un spectacol folcloric, cu grupul folcloric din Peregu Mare, condus de doamna Viorica Bojcsuk, și ne bucurăm să prezentăm tuturor tradițiile rutenilor din Romnia, din Peregu Mare. Punctul forte al activității noastre este întotdeauna acesta, de promovare a culturii, tradițiilor, limbii și spiritualității rutene (…) 3 martie a fost aleasă „Ziua rutenilor din România” în 2007, la Congresul Mondial al Rutenilor care s-a desfășurat la Sighetu Marmației. Nu pot să spun decât că le urez, din tot sufletul, tuturor rutenilor din România cele mai bune gânduri, sănătate, în primul rând, în vremurile acestea de pandemie, bucurie, spor în activitate. Rutenilor din toată lumea – un sincer „La mulți ani!”, oriunde s-ar afla.”

„Diplomă de Excelență”, acordată președintelui U.C.R.R., Gheorghe Firczak, pentru susținerea și promovarea rutenilor din România

În cadrul manifestării desfășurată la Peregu Mare, dr. Gheorghe Firczak, președintele și fondatorul U.C.R.R., a fost răsplătit simbolic cu o „Diplomă de Excelență”, acordată de Patronatul Presei din România – ROMEDIA, în semn de prețuire și recunoștință pentru susținerea și promovarea rutenilor din România la nivel local și național. Aceasta a fost înmânată de către colega nostră, Ioana Popescu.

„Vă cunosc de aproape 20 de ani. Am observat, în această perioadă, munca susținută pe care ați depus-o în promovarea și susținerea rutenilor din România. Ați emanat continuu o energie în toate acțiunile întreprinse în toți acești ani. Ați fost deputat în Parlamentul României timp de patru mandate, în perioada 2000 -2016, poziție din care v-ați bătut pentru binele rutenilor și al românilor. Astăzi, sunt onorat să vă înmânez, din tot sufletul, o „Diplomă de Excelență” pentru activitatea dumneavoastră. Vă doresc multă sănătate și putere de muncă în continuare!”, i-a transmis Valentin Vasile Popescu – președintele Patronului Presei din România – ROMEDIA.

 

Dincer Geafer – Subsecretar de Stat Departamentul pentru Relatii Interetnice

„Mă bucur să fiu astăzi alături de comunitatea ruteană, de frații noștri, pentru că și noi, tătarii și rutenii, din păcate, nu avem un stat care să fie în spatele nostru, însă, din fericire, avem România pe care noi o considerăm țara mamă. Mă bucur să fiu alături de comunitate. Mă bucur foarte mult că se desfășoară astfel de activități și reușesc să fie vizibile la nivel național și internațional. Acest lucru este foarte important pentru noi, pentru minorități, să fim auziți de către celelalte minorități și de către majoritari și de către populația din afara țării. Trebuie să înțelegem că România a fost întotdeauna un exemplu de conviețuire și de armonie între minorități, între minoritari și majoritari, o țară care a creat premisele dezvoltării, tradițiilor, obiceiurilor, culturii și, în primul rând, al limbii materne. Cu prilejul „Zilei rutenilor din România” aș vrea să le urez „La mulți ani!”, multă putere de muncă și să ne revedem cu bine și la alte activități de genul acesta și, bineînțeles, la Congresul Mondial al Rutenilor”.

Iulius Firczak – deputat U.C.R.R.

„Unul dintre motivele pentru care ne-am întâlnit la Peregu Mare este „Ziua rutenilor din România” și, cel de-al doilea motiv, la fel de important, este ședința Consiliului Mondial al Rutenilor. Este deja o tradiție ca prima ședință din fiecare an să o desfășurăm în România și, de trei ani, organizăm această ședință a Consiliului Mondial al Rutenilor, aici, la Peregu Mare, din dorința de a le arăta partenerilor noștri din Consiliul Mondial cum încercăm să construim în fiecare filială pe care o avem un Centru Cultural care să dăinuie peste ani și să arate generațiilor viitoare ce înseamnă etnia ruteană, tradiții, obiceiuri și, bineînțeles, să dăinuiască peste timp activitatea uniunii noastre. Sunt multe gânduri legate de ce vrem să transmitem rutenilor din România. Este adevărat că venim după o perioadă grea și primul gând este acesta că vom reveni la normal cu activitățile pe care le-am avut până la începutul pandemiei, dar, vedeți, când la începutul anului eram bucuroși că se apropie sfârșitul pandemiei și putem să ne intrăm în normal, din păcate, a izbucnit acest conflict impardonabil, de nejustificat, și cetățenii din Ucraina  ruteni, români, ucraineni, au de suferit din această cauza. Congresul Consiliului Mondial al Rutenilor nu se desfășoară în condiții optime. Reprezentanții din Ucraina nu au putut să participe la acest eveniment și – tot în suita de mesaje pentru rutenii din România – îi rog ca, din tot ceea ce pot ei să facă, din Suceava, din Maramureș și din toată țara, pentru cetățenii care suferă din Ucraina -toți cei de la acolo, să-i ajute pe cât pot ei și noi, bineînțeles, vom încerca să-i sprijinim și să sperăm că se va termina acest coșmar cât mai repede.”

Ivan Petrețchi, președintele filialei Maramureș a U.C.R.R.

„Mesajul de 3 Martie pentru Ziua Rutenilor este să fim uniți și să păstrăm tradițiile, cântecele și dansurile de acum… și ca să putem să fim uniți și să putem să ne respectăm unii pe alții, trebuie să ne adunăm, să ascultăm cântece, să purtăm discuții între noi și să vedem ce să facem ca să fie pe mai departe, mai bine și mai frumos.”

 

Cristina Botnariuc, președinte filiala U.C.R.R. Dărmănești- Suceava

„Ne-am bucurat mult când domnul președinte al U.C.R.R., dr. Gheorghe Firczak, ne-a invitat să ne întâlnim într-o adunare generală la Consiliul Mondial. Am răspuns cu multă bucurie invitației, găsind aici, la Peregu Mare, un sediu nou, dotat cu de toate și realizat cu inimă de oameni frumoși și îi felicităm pentru acest lucru. (…) Despre activitatea rutenilor din Dărmănești, dacă, în trecut, poate mă lăudam cu grupul vocal „Lastivocica”, pe care îl coordonam și cu puținele activități pe care le-am desfășurat, având în vedere faptul că, în Dărmănești, suntem o comunitate mai mică, în acești doi ani de pandemie, activitățile au încetinit sau chiar s-au oprit. Am desfășurat câteva activități în online cu copiii. Astfel, i-am rugat să vorbească mai mult cu bunicii, în familiile lor, să descoperim rețete, obiceiuri noi, și am grupat toate aceste informații în câteva materiale pe care le am trimis domnului vicepreședinte Francisc Gal pentru a apărea în revista lunară a UCRR. Fetele din grupul „Lastivocica” au crescut, au plecat la studii, acum sunt în căutarea unor fete mici, pe care să le inițiez, să le atrag spre a cunoaște din tradițiile strămoșilor noștri care, din păcate, în zona noastră, se pierd. Și nu ne dorim deloc acest lucru.”

Svetlana Mureșan, reprezentantul tineretului rutean

„Mesajul meu, ținând cont de situația actuală, este să fim liniștiți, pozitivi. Astăzi, ne-am întâlnit aici să sărbătorim „Ziua rutenilor din România”. Ne dorim să petrecem timp frumos împreună. După cum am văzut, tinerii noștri au pregătit și un moment artistic. M-am bucurat să aud, din nou, cântecele noastre frumoase rutene și îmi doresc să continuăm aceste întâlniri cât mai mult timp.”

 

Preotul Vasile Bojcsuk

„Vreau să felicit, pe această cale, astăzi când prăznuim aici, în comunitatea noastră, la Peregu Mare, ca și în toată România, „Ziua rutenilor din România”. Având în vedere că, au fost doi ani de pandemie, nu s-au putut desfășura activitățile noastre așa cum trebuia, iar acum ne bucurăm foarte mult că au venit ruteni de peste hotare, din aproape toate cele 12 țări. Ne-am unit aici, la Peregu Mare, iar tuturor celor care au venit și care sărbătoresc astăzi „Ziua rutenilor din România” le doresc, pe această cale, un călduros „La mulți ani!”, multă sănătate și să ne revedem cu bine. Lăudat să fie Isus Hristos!”.

Andreea Podavka, coordonator grupul „Holubok” din Peregu Mare

„Astăzi, ne-am adunat aici pentru a sărbători „Ziua rutenilor din România”. Au venit mai multe personalități pe care le-am primit cu mare drag și ne bucurăm că au putut fi alături de noi pentru a asculta frumoasele cântece rutene, pe care le-am pregătit (…) cu scopul de a duce tradiția mai departe. Le urăm să fie tot la fel de bucuroși, veseli și dornici de a învăța cântecele noastre rutene.”

 

 

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Cine vor fi noii șefi din Prefectura Hunedoara? Schimbări preconizate la vârful instituției

Publicat

pe

Redactat de

Schimbări la conducerea Prefecturii Hunedoara. Constantin Fulga, actualmente subprefect al județului, ar urma să preia frâiele instituției, potrivit unor surse politice. Acesta este propunerea social -democraților hunedoreni pentru a ocupa funcția de prefect al județului Hunedoara.

 

În urma negocierilor dintre partidele de coaliție privind împărțirea funcțiilor de prefect în țară, la nivelul județului Hunedoara aceasta ar urma să fie preluată de un social – democrat. Conform algoritmului stablit în coaliția de guvernare, prefectul ar trebui să fie din același partid ca președintele Consiliului Județean. Prin urmare, în cazul județului Hunedoara, Partidul Social Democrat (PSD) va da numele reprezentantului Guvernului în teritoriu.

Subprefectul Constantin Fulga este propunerea PSD pentru a ocupa funcția de prefect al județului Hunedoara.

Constantin Fulga este subprefect al județului Hunedoara din toamna lui 2023, când a fost numit pe această funcție în locul lui Gheorghe Bogdan Urdea, care a demisionat din motive personale.

Advertisement

Timp de mai mulți ani, Constantin Fulga a fost director în cadrul unei firme private, acesta fiind cadru militar în rezervă.

Subprefecții – de la UDMR și PNL

În ceea ce privește cele două funcții de subprefect al județului Hunedoara acestea vor fi ocupate de către un reprezentant al UDMR, iar altul de la Partidul Național Liberal (PNL), conform convenției din coaliția de guvernare.

Actualul subprefect al județului Hunedoara Lőrincz Széll ar urma să rămână pe funcție, potrivit acelorași surse politice, în timp ce pentru cealaltă funcție de subprefect al județului este vehiculat numele lui Adrian David, actualul director general al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Din aprilie 2024, prefect al județului Hunedoara este Florina -Doris Visirin, susținută de PNL, numită pe funcție în locul lui Călin Petru Marian, senator PNL în prezent. Anterior, Doris Visirin, avocat de profesie, a fost secretar general al Primăriei Municipiului Deva, post pe care ar urma să se întoarcă, după părăsirea funcției de la conducerea Prefecturii Hunedoara.

 

Advertisement

 

Noile schimbări de la vârful Prefecturii Hunedoara ar putea avea loc în zilele următoare, prin decizie a Guvernului.

Citeste mai mult ...

Actualitate

(P) GAL Urban Cetate Deva: Un pas important pentru dezvoltarea comunității

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, 20 februarie 2025, a avut loc lansarea oficială a proiectului „GAL Urban Cetate Deva”, o inițiativă esențială pentru dezvoltarea municipiului Deva.

Acest proiect face parte dintr-un parteneriat public-privat, în cadrul Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Urban Cetate Deva”, unde municipiul Deva este membru fondator. Printre membrii fondatori se numără de asemenea: Direcția de Asistență Socială Deva, SC Interlog Com SRL și Fundația Mara.

Membri asociați ai GAL Urban Cetate Deva sunt: AJPIS Hunedoara, Direcția Poliția Locală Deva, As Children’s Aid și persoane fizice relevante din comunitate.

Scopul principal al GAL este de a sprijini dezvoltarea comunităților urbane marginalizate, promovând colaborarea între autoritățile publice și sectorul privat pentru soluționarea problemelor comune.

Obiectivul proiectului: Sprijin pentru comunitățile vulnerabile

Advertisement

GAL Urban Cetate Deva are ca scop implementarea unor proiecte care să contribuie la dezvoltarea locală, prin accesarea de fonduri europene.

Prin acest proiect a fost obținută o finanțare de 5.278.116,12 euro, sumă care va fi folosită pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Deva în perioada 2024-2028. Fondurile vor fi direcționate către comunitățile urbane marginalizate, având ca scop îmbunătățirea accesului la servicii sociale, educaționale și infrastructură modernă.

Investiții planificate:

  • Infrastructură educațională: Crearea unui spațiu educațional în aer liber, destinat copiilor și tinerilor sub 18 ani, respectiv un teren de sport.

  • Creșterea accesului si integrării in educație a copiilor: Servicii/programe de tip before și after school complementar cu masă caldă ca suport educațional pentru copiii cu risc de abandon școlar/Facilitarea transportului elevilor către/de la unitățile școlare/ Activități extrașcolare, cultural-recreative, sportive etc pentru beneficiarii serviciilor before și after school/Campanii/Programe de conștientizare privind participarea la educație pentru părinți.
  • Ocupabilitate și integrare socială: Campanii de informare și consiliere profesională pentru creșterea ocupabilității, în special în rândul tinerilor și femeilor din comunități marginalizate, inclusiv romi.

  • Servicii sociale pentru copii si vârstnici: Servicii sociale pentru copii /servicii sociale pentru vârstnici/ măsuri de acompaniere in vederea integrării persoanelor vulnerabile / marginalizate.
  • Sprijin pentru comunitatea romă: Continuarea activităților cu 8 asociații care susțin integrarea socială și educațională a membrilor comunității rome.

Lucian Ioan Rus – primarul municipiului Deva: „Proiectul GAL Urban Cetate Deva reprezintă un pas important pentru dezvoltarea comunității noastre pe termen mediu și lung. Administrația locală este ferm angajată în toate proiectele care pot crește calitatea vieții cetățenilor Devei. Eu, în calitate de primar sprijin toate inițiativele care vor contribui la o viață mai bună pentru cetățenii Devei, în special pentru cei care se află în situații de vulnerabilitate. Este esențial ca acest proiect să devină un model de colaborare între autoritățile publice, sectorul privat și organizațiile non-guvernamentale. Împreună, putem să construim un viitor prosper și echitabil pentru noi toți. Avem o mare responsabilitate de a sprijini acele comunități care au nevoie de susținerea noastră pentru crearea unui mediu mai incluziv, în care fiecare persoană, indiferent de etnie sau statut social, să aibă șansa să își îmbunătățească viața. Invitația este deschisă tuturor celor care doresc să ni se alăture și să contribuie la realizarea acestui proiect. Este un pas important pentru Deva și pentru viitorul nostru comun. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în această inițiativă și îi felicit pentru ceea ce au reușit să realizeze până acum.”

Prin acest proiect, municipiul Deva își propune să devină un exemplu de bune practici în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și incluziunea socială. Colaborarea între toți actorii locali va fi cheia succesului în realizarea acestor obiective ambițioase.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Curtea de Apel Alba Iulia, creștere record a volumului de dosare în 2024

Publicat

pe

Redactat de

Curtea de Apel Alba Iulia a prezentat joi, 20 februarie 2025, bilanțul activității din anul precedent, evidențiind o creștere considerabilă a volumului de dosare aflate pe rolul instanțelor din circumscripția sa.

La Adunarea generală a judecătorilor au participat și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), alături de invitați din instituțiile colaboratoare.

Creștere cu peste 22% a volumului de activitate

În 2024, numărul total al cauzelor aflate pe rol la instanțele din circumscripția Curții de Apel Alba Iulia a fost de 217.434 dosare, înregistrând o creștere de 22,18% față de anul anterior. Dintre acestea, 152.096 au fost cauze nou intrate, cu aproape 19% mai multe decât în 2023.

Pe rolul Curții de Apel Alba Iulia s-au aflat 12.893 dosare în 2024, dintre care 8.807 au fost cauze nou intrate.

Tribunalul Hunedoara, cea mai mare creștere

Tribunalele din circumscripția Curții de Apel Alba Iulia au înregistrat, în ansamblu, o creștere a volumului de activitate cu 20,29%, totalizând 45.430 dosare. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la:

  • Tribunalul Hunedoara: 19.956 dosare (+47,88% față de 2023)
  • Tribunalul Sibiu: 11.287 dosare (+6,89%)
  • Tribunalul Alba: 14.187 dosare (+3,47%)

Judecătoriile, creștere de peste 24%

La nivelul celor 16 judecătorii din circumscripție, numărul cauzelor aflate pe rol a crescut cu 24,05%, ajungând la 159.111 dosare în 2024.

Cea mai mare creștere s-a înregistrat la Judecătoria Hunedoara, unde volumul de activitate a fost cu 41,15% mai mare decât în 2023.

Advertisement

Evoluția dosarelor pe materii

În funcție de specializare, s-au remarcat creșteri semnificative la:

  • Litigii de muncă: +37,31%
  • Asigurări sociale: +45,38%
  • Drept civil: +27,52%
  • Drept penal: +9,45%

Pe de altă parte, numărul litigiilor comerciale a scăzut cu 12,50%, iar cel al cauzelor de contencios administrativ și fiscal cu 3,81%.

Tendințe la nivelul secțiilor Curții de Apel Alba Iulia

Datele statistice indică o creștere a activității la Secția I Civilă și Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, în timp ce Secția a II-a Civilă a înregistrat o ușoară scădere.

Situația volumului de dosare pe secții:

  • Secția Penală: 2.429 dosare (-0,74% față de 2023)
  • Secția I Civilă: 7.780 dosare (+11,34%)
  • Secția a II-a Civilă: 774 dosare (-7,53%)
  • Secția de Contencios Administrativ și Fiscal: 1.910 dosare (+15,34%)

Raportul anual al Curții de Apel Alba Iulia reflectă o creștere constantă a volumului de activitate, cu un număr tot mai mare de dosare pe rol. Creșterile semnificative la litigiile de muncă și asigurările sociale sugerează o accentuare a problemelor economico-sociale care ajung în instanțe. În același timp, scăderea litigiilor comerciale ar putea indica o stabilizare a mediului de afaceri.

FOTO: Curtea de Apel Alba Iulia

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate