Connect with us
Data: 03/12/2024
.

Actualitate - Eveniment

Actorul Valentin Uritescu a încetat din viață. Era originar din Vinerea

Publicat

pe

Actorul Valentin Uritescu a încetat sâmbătă, din viață la vârsta de 81 ani.

Marele actor era originar din localitatea Vinerea, județul Alba, acesta se afla într-un centru specializat unde primea ajutor pentru boala cumplită de care suferea şi care, în urmă cu câţiva ani, l-a forţat să se retragă din activitate.

Celebrul actor român suferea de Sindrom Extrapiramidal, asemănător cu boala Parkinson, iar în ultima perioadă starea sa de sănătate se înrăutăţise, astfel că ar fi avut inclusiv zile în care nu putea să vorbească.

Valentin Uritescu s-a născut pe 4 iunie 1941 în comuna Vinerea, județul Alba.

Absolvent al Promoţiei 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului “Maria Filotti” din Brăila, pentru ca, după cinci ani, să se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Chemat de Sandu Lazăr şi Ion Cojar în mijlocul trupei, Uritescu caracterizează cei 13 ani (1968 – 1981) drept “cea mai importantă perioadă a vieţii sale”.

Advertisement

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul “Răfuiala”, de Philip Massinger, îi aduce premiul special al juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensă activitate pe scena Bulandra. A jucat, între altele, în: “Luna dezmoşteniţilor”, de Eugene O’Neill, “Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, “A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, “Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, “Tartuffe”, de Molière.

La Naţionalul bucureştean a făcut parte din distribuţia unor spectacole ca: “Avram Iancu”, de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, “Livada de vişini”, de A. P. Cehov, “Numele trandafirului”, de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke şi Cadîr”, “Crimă pentru pământ” şi “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”.

Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele” Ultima noapte a lui Socrate”, de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi” Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.

A deţinut roluri în zeci de filme: „Angela merge mai departe” (1981), „Concurs” (1982), „Întoarcerea din iad” (1983), „Cantonul părăsit”, „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Domnişoara Aurica”, „Trenul de aur” (1986), „Duminică în familie”, „Nişte băieţi grozavi” (1987), „Cei care plătesc cu viaţa”, „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Momentul adevărului” (1989), „Şobolanii roşii”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea” (1990), „De-aş fi Peter Pan” (1991), „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patul conjugal” (1993), „Chira Chiralina”, „Neînvinsă-i dragostea” (1993), „Examen” (2000), „Turnul din Pisa” (2002), „Căsătorie de probă” (serial TV- 2003), „Magnatul” (2004), „Cuscrele” (serial TV-2005), „Amantul marii doamne Dracula” (2005), „Margo” (2006), „Schimb valutar” (2008). În 2006, a dublat vocea pentru filmul de animaţie „Cars”.

Advertisement

Ca actor de film, Valentin Uritescu a avut un mare succes cu rolul sergentului Şaptefraţi (în serialul de televiziune „Lumini şi umbre”, în regia Andrei Blaier, 1981/1982, precum şi în filmul lui Sergiu Nicolaescu „Noi, cei din linia întâi”, 1985).

De-a lungul carierei, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului” (2004), premiile Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolurile din „Noi, cei din linia întâi” şi „Domnişoara Aurica” (1986) sau ale Uniunii Cineaştilor din România pentru „Momentul adevărului”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea”, „Şobolanii roşii” (1991)

În 2017, a primit premiul pentru întreaga activitate, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo.

Advertisement

Actualitate - Eveniment

Simpozion ITM Hunedoara pe tema protecției lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși

Publicat

pe

Redactat de

Simpozion dedicat protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoși.

Vineri, 29 noiembrie 2024, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, a avut loc un simpozion cu tema „Acțiunea de control vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoși la locul de muncă”.

La această acțiune, alături de inspectorii de muncă, au participat 26 de antreprenori, reprezentanți ai firmelor de consultanță și ai serviciilor externe de prevenire și protecție.

Importanța inițierii unei astfel de acțiuni de informare și conștientizare denotă din existența substanțelor chimice în viața noastră de zi cu zi. Ele joacă un rol fundamental în majoritatea activităților noastre deoarece se regăsesc, în principiu, în toate dispozitivele pe care le folosim pentru a ne asigura bunăstarea, pentru a ne proteja sănătatea și securitatea și pentru a face față noilor provocări prin inovare. În același timp, substanțele chimice cu proprietăți periculoase pot dăuna sănătății umane și mediului. Deși nu toate substanțele chimice periculoase ridică aceleași probleme, anumite substanțe chimice cauzează cancer, afectează sistemele imunitar, respirator, endocrin, reproductiv și cardiovascular, slăbesc reziliența umană și capacitatea de răspuns la vaccinuri și sporesc vulnerabilitatea la boli. Expunerea la aceste substanțe chimice dăunătoare constituie, prin urmare, o amenințare pentru sănătatea umană. În plus, poluarea chimică este unul dintre principalii factori care pun în pericol Pământul, afectând și amplificând crizele planetare, precum schimbările climatice, degradarea ecosistemelor și pierderea biodiversității.

Pactul Verde European (noua strategie a Uniunii Europene în materie de creștere) stabilește obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea climatică și o economie durabilă până în 2050, printr-o strategie ambițioasă de combatere a poluării și de trecere la un mediu fără substanțe toxice. Comisia Europeană a elaborat Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice, care urmărește dezvoltarea unor substanțe chimice sigure și sustenabile pe tot parcursul ciclului lor de viață.

Această tranziție necesită:

Advertisement
  • Investiții în tehnologii noi și procese de producție neutre din punct de vedere climatic;
  • Promovarea inovației în industria chimică și lanțurile valorice, pentru a sprijini tranziția verde și digitală;
  • Reducerea utilizării substanțelor chimice cu efecte cronice asupra sănătății și mediului.

UE dispune deja de un cadru de reglementare avansat, care servește ca model la nivel mondial, însă acesta va fi îmbunătățit pentru a răspunde mai rapid provocărilor generate de substanțele chimice periculoase. În acest sens, Comisia Europeană și Parlamentul European lucrează la actualizarea legislației privind agenții chimici, cancerigeni și mutageni, care va fi transpusă ulterior în legislațiile naționale ale statelor membre.

Scopul final este protejarea sănătății umane și a mediului, inclusiv a grupurilor vulnerabile, printr-o utilizare mai sigură și sustenabilă a substanțelor chimice.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara vine în ajutorul angajatorilor și a angajaților punând la dispoziția acestora toate informațiile necesare privind aplicarea prevederilor legale europene în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorilor expuşi la agenți chimici periculoşi.

FOTO: ITM Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie, în Piața Unirii, din centrul istoric al orașului, și va fi funcțional până pe data de 7 ianuarie 2025.

Evenimentul va reuni expozanți din județul Hunedoara și din alte zone ale țării țării, care vor fi prezenți cu produse și bucate tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă

“Programul va fi zilnic, între orele 11:00 și 23:00, iar în noaptea de Revelion, târgul va rămâne deschis până la ora 02:00, oferindu-le vizitatorilor o atmosferă unică de sărbătoare. Zona târgului va fi iluminată feeric, iar bradul de Crăciun, împreună cu locurile speciale destinate copiilor și multe alte surprize, vor adăuga farmec și magie acestui loc. Pe scena amplasată în Piața Unirii vor avea loc concerte de colinde și cântece de Crăciun susținute de ansambluri și interpreți renumiți din zonă și din țară. În perioada 14-15 decembrie și 21-22 decembrie, târgul va găzdui spectacole de colinde, iar în 19 decembrie 2024, va avea loc un concert de colinde la Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Vă invităm să vă bucurați de magia sărbătorilor de iarnă!”, au transmis reprezentanții Primăriei Deva.

Târgul de Iarnăeste organizat de Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Accident rutier în municipiul Lupeni

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată în data de 02 decembrie, în jurul orei 20.00, despre faptul că pe strada Bucura din localitate a avut loc un accident rutier.

Din primele verificări, echipa operativă deplasată la fața locului a stabilit că un șofer de 40 de ani, din municipiul Lupeni, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, ar fi derapat și ar fi intrat pe contrasens.

Autoturismul a intrat în coliziune cu un alt autovehicul, condus de un bărbat de 37 de ani, care circula pe sensul opus de mers.

În urma impactului, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportați la Spitalul Municipal Lupeni, pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Cei doi șoferi au fost testați în vederea stabilirii unui eventual consum de alcool sau substanțe interzise.

Polițiștii continuă verificările.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate