Connect with us
Data: 29/11/2024
.

Actualitate

Invenții tehnologice uimitoare, dezvoltate de cercetători de la Universitatea din Petroșani, prezentate la „Techsylvania” 2022: de la „buggy” electric, la ursulețul animatronic

Publicat

pe

O mașină electrică, un mini-cart cu „gheare” la roți , un ursuleț care răspunde la îmbrățișările copiilor, o brățară ce poate detecta starea de stres a unei persoane, precum și un exoschelet – dispozitiv creat pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu mobilitate redusă a brațelor, sunt câteva dintre proiectele dezvoltate de cercetători – studenți și profesori, de la Universitatea din Petroșani, prezentate la unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie din Europa de Est – „Techsylvania” 2022, care s-a desfășurat la Cluj – Napoca.

Adevărate minunății tehnologice sunt create în laboratoarele Universității din Petroșani, iar o parte dintre acestea au fost prezentate la unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie – „Techsylvania”, care a avut loc, la sfârșitul lunii iunie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj – Napoca.

Evenimentul a cuprins și un spațiu dedicat ultimelor tehnologii și inovații, prezentate în cadrul „Startup Alley”, program găzduit de Google for Startups. În cadrul acestei secțiuni, Universitatea din Petroșani a prezentat cinci proiecte curajoase, implementate de o echipă de cercetători, formată din studenți și profesori, din cadrul Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică (I.M.E) a prestigioasei instituții de învățământ superior din Valea Jiului. Este vorba despre proiectele intitulate „SmartBuggy”, „Bcalm”, „Xware”, „HuggyBear” și „JaggyCart”, care s-au bucurat de foarte multă apreciere din partea participanților.

Dezvoltarea acestor proiecte fost realizată de o echipă a Universității din Petroșani, formată din studenții Andrei Berceanu, Evelina Ogorodnic, Alexandra Popescu, Alexandru Costinaș, Andrei Pastor, Iulia Vurdea; doctoranzii Leonard Olar și Răzvan Mărcuș; șef lucr.dr. ing. Marius Risteiu și coordonată de prof. univ. habil.dr. ing. Monica Leba și prof. univ. habil. dr. ing. Andreea Ionică.

„Smartbuggy”, cel mai complex proiect

Dintre toate proiectele dezvoltate, cel mai complex este „SmartBuggy”- o mașinuță electrică, cu două locuri, dar și loc pentru bagaje, care poate fi utilizată pe diverse tipuri de teren, cum ar fi parcuri sau centre urbane pentru a reduce poluarea prin utilizarea surselor alternative, precum frânarea regenerativă și panourile de energie solară pentru a alimenta motorul. Proiectul a fost premiat, anul acesta, la „Innovation Labs” 2022 Cluj, și va fi în finala de la București, la sfârșitul lunii iulie. „SmartBuggy poate fi utilizat oriunde pe spațiile off – road. A fost dezvoltat chiar în ideea în care, în câțiva ani, vor fi interzise ATV-urile și buggy-urile cu motor termic în parcuri sau în spațiile cum este și la noi campusul universitar pentru a evita poluarea. Apoi, un alt proiect complex, cu care am participat la „Techsylvania” 2022, este un exoschelet – subiectul unei teze de doctorat dezvoltată la noi la universitate. Acesta este o variantă realizată ca prototip, la ora actuală, pentru sprijinul mișcării articulației umărului unei persoane care are probleme de mobilitate, pentru exerciții de recuperare ori pentru cei care au probleme, pe termen lung, privind mobilitatea. Este un exoschelet care detectează intenția de mișcare a persoanei și ajută la susținerea brațului. Acum suntem în dezvoltare cu o nouă versiune care să includă și partea de articulație a cotului”, a explicat prof. univ. habil.dr. ing. Monica Leba.

BCalm” este o brățară care a fost gândită pentru a detecta starea de stres a unei persoane, afișată printr-un cod al culorilor, iar „JaggyCart”, un alt proiect dezvoltat de echipa de la Universitatea Petroșani și prezentat în cadrul evenimentului „Techsylvania”, este un fel de mini-cart electric, care poate circula pe diferite tipuri de suprafețe, având la roțile din față un mecanism inspirat din ghearele pisicilor pentru a putea face față texturilor provocatoare ale terenului. „Acesta este un prototip. Încercăm să dezvoltă un sistem care să înlocuiască lanțurile pe care le punem la roțile mașinilor pentru a trece de zonele cu zăpadă ori noroi. Cu ajutorul unui buton de activare se deschid acele gheare în dreptul roților, iar mașina poate să treacă mai departe”, a mai spus prof. univ. habil.dr. ing. Monica Leba.

Un alt proiect care s-a bucurat de atenție este un ursuleț care oferă interacțiune emoțională pentru copii și răspunde îmbrățișărilor acestora. „HuggyBear” este un proiect de licență de anul acesta, un ursuleț animatronic, proiectat pe interior în întregime de echipa de cercetători de la Universitatea din Petroșani. El poate detecta intenția de îmbrățișare a copiilor și răspunde la această inițiere.

„Techsylvania”, ajuns, în acest an, la a noua ediție, este considerat unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie din Europa de Est, reunind cei mai pasionați oameni din acest domeniu al viitorului, precum și reprezentanți ai celor mai puternice companii de pe piață și lideri din IT-ul global. Universitatea din Petroșani a fost singura instituție de învățământ superior din România, prezentă cu un stand în secțiunea „Startup Alley” din cadrul acestui important eveniment.


Rectorul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Radu

Studenții noștri de la licență, masterat și doctorant au preocupări deosebite în domeniul tehnologiilor de vârf, în robotică, în realizarea unor mijloace de deplasare electrice și nu numai. Este vorba, în primul rând, despre mașini electrice. Pregătim, în acest sens, și o specializare în domeniul producției și întreținerii acumulatorilor electrici, respectiv a bateriilor pentru autovehicule electrice. Avem în vedere un master, la început, și apoi studii de licență, ținând cont de trendul existent, la acest moment, în România”, a declarat prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.


 

Actualitate

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2 -7 decembrie 2024, au informat reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate -CFR.

Călătorii din patru trenuri Regio vor fi transportați cu mijloace auto. Măsura este necesară pentru menținerea continuității traficului feroviare în perioada de execuție a lucrărilor feroviare din stațiile CF Deva, Mintia și Simeria, au explicat reprezentanții companiei.

Lucrări la copertine în stațiile Deva, Mintia și Simeria 

Potrivit unui comunicat transmis de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, în perioada 2 – 7 decembrie 2024 se vor executa lucrări la copertinele peroanelor din stațiile Deva și Mintia, respectiv la copertinele pietonale din stația Simeria, intervenții care impun închiderea traficului feroviar, zilnic între orele 10:30 – 18:00, pe anumite linii din cele trei stații și scoatarea de sub tensiune a firelor de contact pe intervalele Deva – Ilia și Deva – Simeria.

Pentru menținerea continuității traficului feroviar în perioada necesară desfășurării lucrărilor pe intervalul Simeria – Deva – Mintia, constructorul va pune la dispoziția călătorilor din 4 trenuri Regio mijloace auto, după cum urmează:

Advertisement

→ în perioada 02.12.2024 – 07.12.2027, trenurile R 2038 și R 2036 circulă doar în relația Cluj Napoca – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur;

→ în perioada 02.12.2024 – 06.12.2027, trenurile R 2301 și R 2302, circulă doar în relația Teiuș – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur”, se arată în comunicatul transmis de CFR.

Reprezentanții companiei recomandă călătorilor care doresc informații suplimentare despre condițiile de circulație pe relația Simeria – Orăștie să consulte, în perioada 02 – 07 decembrie 2024, inclusiv pagina de internet a operatorului național de transport feroviar de călători www.cfrcalatori.ro sau să solicite informaţiile necesare la numărul de telefon 021/9521.

Citeste mai mult ...

Actualitate

44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, comunitatea din Valea Jiului își pleacă fruntea în fața uneia dintre cele mai mari tragedii din istoria mineritului românesc. La Mina Livezeni, două explozii succesive produse acum 44 de ani au curmat viețile a 53 de mineri și militari, lăsând în urmă familii îndurerate și o comunitate marcată profund.

Accidentul, cel mai grav din istoria postbelică a mineritului românesc, a fost cauzat de acumularea metanului în subteran și de încălcarea deliberată a normelor de protecție a muncii, într-o perioadă în care regimul comunist forța obținerea de producții record, indiferent de costurile umane. Deși numărul real al victimelor a fost de 53, autoritățile vremii au recunoscut oficial doar 49 de morți, evitând astfel declararea doliului național.

Printre victimele tragediei s-au numărat 15 militari în termen, trimiși să ajute la operațiunile miniere. În urma lor, 75 de copii au rămas fără un părinte, iar soțiile îndoliate duc și astăzi povara pierderii. Unele dintre ele, deși locuiesc la sute de kilometri depărtare, revin an de an la Livezeni pentru a-i comemora pe cei dragi.

Comemorare emoționantă la troița din curtea minei

În curtea fostei exploatări miniere Livezeni, o troiță ridicată în memoria victimelor este locul unde, astăzi, familiile și comunitatea își amintesc de cei pierduți. Ceremonialul religios ținut la baza crucii reprezintă un moment de reculegere și omagiu pentru mineri și salvatori, dar și un avertisment asupra pericolelor care pot apărea atunci când normele de securitate sunt ignorate.

Tragedia de la Mina Livezeni rămâne o rană deschisă în memoria colectivă a Văii Jiului, un memento despre prețul vieților umane plătit în subteran pentru iluzia progresului.

Lecțiile trecutului

Advertisement

Evenimentul tragic din 29 noiembrie 1980 subliniază nevoia continuă de respectare a normelor de securitate în muncă și de protecție a vieților celor care lucrează în condiții periculoase. Pentru Valea Jiului, comemorarea victimelor nu este doar un gest de respect, ci și o datorie de a păstra vie amintirea sacrificiului lor.

Astăzi, în tăcerea solemnă a rugăciunilor, comunitatea se adună să spună: Nu v-am uitat!

Citeste mai mult ...

Actualitate

Polițiștii hunedoreni continuă activitățile de control în trafic. 71 de accidente grave, înregistrate pe șosele din județ, de la începutul anului

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii hunedoreni continuă activitățile de control în trafic, pentru reducerea riscului rutier. Statisticile arată că, pe drumurile din județ, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 71 de accidente de circulație grave.

În contextul sezonului rece, polițiștii din cadrul structurilor rutiere intensifică acțiunile de control pe drumurile publice, cu scopul de a preveni accidentele și de a crește siguranța participanților la trafic.

“Activitățile de control vizează respectarea legislației rutiere, cu accent pe verificarea stării tehnice a vehiculelor, utilizarea echipamentelor de iarnă, respectarea limitelor de viteză și combaterea conducerii sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, au informat, vineri, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Sursa foto: IPJ Hunedoara

Potrivit analizei realizare de Serviciul Rutier Hunedoara, în perioada 01 ianuarie – 27 noiembrie 2024, la nivelul județului, s-au înregistrat 71 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 21 de persoane. Comparativ cu situația înregistrată în aceeași perioadă a anului 2023, se constată o scădere atât a numărului accidentelor grave (-6), cât și a numărului de persoane decedate (- 4).

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, în județul Hunedoara sunt: viteza (care a fost cauza a 15 accidente rutiere grave), nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni (cu 11 accidente rutiere grave) și neacordarea priorității de trecere pietonilor (care a produs 8 accidente rutiere grave).

„Pentru prevenirea și combaterea acestor cauze generatoare de accidente rutiere grave, polițiștii au organizat 1.030 de acțiuni în trafic, fiind aplicate în cadrul acestor acțiuni, cât și a activităților curente 35.421 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice ori pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative. Dintre acestea, 15.896 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru încălcarea regimului legal de viteză, 1.043 de sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, 79 de sancțiuni contravenționale pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 342 de amenzi pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și 183 sancțiuni contravenționale pentru conducere sub influența alcoolului. De asemenea, în urma controalelor în trafic au fost constatate 396 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, dintre care 133 au vizat conducerea unui autovehicul cu o alcoolemie peste limita admisă, 94 de infracțiuni de conducere fără permis, 50 conducere a unui autovehicul sub influența unor substanțe psihoactive și 13 refuzul ori sustragere de la prelevarea mostrelor biologice. În cadrul activităților curente au fost reținute pentru fapte contravenționale ori pentru comiterea unor infracțiuni 2.495 de permise de conducere și au fost retrase, pentru neregulile constatate, 1.347 de certificate de înmatriculare”, au mai informat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Advertisement

Polițiștii reamintesc conducătorilor auto că prevenția și responsabilitatea în trafic sunt esențiale pentru a evita incidentele. Acțiunile de control vor continua pe toată perioada iernii, iar nerespectarea regulilor de circulație va fi sancționată conform legii.

Recomandări pentru un trafic în siguranță pe timp de iarnă

• Echipați vehiculul corespunzător sezonului rece: asigurați-vă că autoturismul este dotat cu anvelope de iarnă, iar lichidul de parbriz este rezistent la temperaturi scăzute. De asemenea, verificați funcționarea instalației de climatizare și a sistemului de iluminat.
• Adaptați viteza la condițiile de drum și vreme: pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei, mențineți o viteză redusă și păstrați o distanță mai mare față de vehiculul din față pentru a preveni coliziunile.
• Evitați manevrele bruște: accelerarea, frânarea sau schimbarea bruscă a direcției pot duce la pierderea controlului asupra vehiculului.
• Nu conduceți obosiți sau sub influența alcoolului: aceste comportamente cresc semnificativ riscul producerii unor accidente grave.
• Asigurați o bună vizibilitate: curățați în mod regulat parbrizul, geamurile și oglinzile de gheață sau zăpadă înainte de a porni la drum.
Siguranța pe drumurile publice este responsabilitatea tuturor!

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

Stiri nationale2 secunde in urma

CNA: Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe pe 29 noiembrie

Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe vineri, 29 noiembrie, anunţă Consiliul Naţional al Audiovizualului, care...

Stiri nationale4 minute in urma

Prezidenţiale2024/ BEC: Dispoziţiile legale nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot

Biroul Electoral Central (BEC) a precizat vineri că dispoziţiile legale nu prevăd posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de...

Actualitate10 minute in urma

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2 -7 decembrie 2024, au...

Actualitate22 de minute in urma

44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului

Astăzi, comunitatea din Valea Jiului își pleacă fruntea în fața uneia dintre cele mai mari tragedii din istoria mineritului românesc....

Actualitate44 de minute in urma

Polițiștii hunedoreni continuă activitățile de control în trafic. 71 de accidente grave, înregistrate pe șosele din județ, de la începutul anului

Polițiștii hunedoreni continuă activitățile de control în trafic, pentru reducerea riscului rutier. Statisticile arată că, pe drumurile din județ, de...

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate