Actualitate
„Târgul de fete de pe Muntele Găina”, cea mai îndrăgită sărbătoare a moților, va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni
„Târgul de Fete de pe Muntele Găina”, cea mai iubită sărbătoare populară a moţilor, va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 16 -17 iulie, pe același platou montan, unde legenda spune că dragostea prinde rădăcini, pentru a celebra iubirea şi frumoasele obiceiuri din Ţara Moţilor.
Organizat din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie – ziua Sfântului Ilie, „Târgul de Fete de pe Muntele Găina” este cunoscută ca și cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816. Potrivit etnografilor, la „Târgul de Fete” se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau acolo cu părinții. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.
În decursul timpului, la „Târgul de fete de pe Muntele Găina” au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante, precum Împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul -ministru al României din perioada interbelică Ionel I.C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajatăo tabără de corturi, sau Regele Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a sfințit „Crucea Iancului”.
Programul ediției din acest an a evenimentului
Ediția din acest an a manifestării va aduce în atenția publicului numeroase activități de conservare, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural material și imaterial. Astfel, în cele două zile, cei prezenți la sărbătoare vor avea parte de expoziții, spectacole folclorice, concerte de muzică rock și focuri de artificii.
Sărbătoarea va începe sâmbătă, 16 iulie, pe Muntele Găină, unde, începând de la ora 12:00, va avea loc un târg care va reuni 50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș și Gorj. De la ora 13:00, va fi difuzat filmul „Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești”, de Doina Ișfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. Cei prezenți pe Muntele Găina sunt invitați, apoi, de la ora 14:00, la un spectacol folcloric extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal, Roxana Ureche, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Plută, Floricica Moga și Nicolae Tuhuț.
„Alba Tradițional”- meșteri tradiționali la ei acasă, „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”, “Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu” sunt filmele ce vor fi difuzate începând cu ora 15:30, iar „Altarul Soarelui, „Țara Moților” și “Drama lui Avram Iancu” sunt alte două filme proiectate începând cu ora 16:00. Un spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică cu Fanfara „Transilvania” și „Transilvania Junior” va avea loc de la ora 17:30, iar de la ora 19:00, vor fi difuzate filmele „Alba Tradițional”- meșteri tradiționali la ei acasă, “Chemarea tulnicului și Eugenia Gavrea”, “Lespezile de piatră și Petru Popa”. Un spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane, susținut de „Antheia Imperialis” – coordonator Octavia Oprea, este programat de la ora 19:30, urmat de un concert extraordinar Phoenix 2022, ce va începe la ora 21:30. Seara se va încheia cu o discotecă în aer liber și un foc de artificii.
A doua zi, duminică, 17 iulie, manifestările vor începe la ora 10:00, cu un ceremonial de depunere de coroane în memoria lui Avram Iancu – „Erou al Națiunii Române”, alături de celebrele tulnicărese din Avram Iancu și Fanfara județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș. La ora 10:30 va fi deschis târgul național al meșterilor populari, moment urmat, o jumătate de oră mai târziu, de la 11:00, de un spectacol extraordinar de folclor, cu participarea unor ansambluri folclorice din opt județe, între care și Hunedoara. Din județul Hunedoara va participa Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești „Leleșana” din Lelese.
„Târgul de fete de Muntele Găina” este un proiect implementat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, din subordinea Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu Primăria comunei Avram Iancu și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
Actualitate
Un nou “val” de alegeri: parlamentarele
Românii cu drept de vot sunt, din nou, chemați la urne. Duminica aceasta, va avea loc scrutinul electoral în urma căruia se vor stabili membrii celor două camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare se va încheia mâine, 30 noiembrie, la ora 07:00, urmând ca votul să se exercite duminică, în 1 Decembrie, de „Ziua Națională a României”. Ca de obicei, scrutinul electoral va avea loc între orele 07:00 -21:00, cu posibilitatea prelungirii până la orele 23:59, în situația în care în incinta secției de votare sau la coadă vor mai exista cetățeni care încă nu și-au exercitat dreptul de vot. La fel ca la prezidențiale, în județul Hunedoara sunt așteptați la urne aproximativ 363.000 de cetățeni. Aceștia își vor putea exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de vot înființate pe raza județului. În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii vor vota pentru ambele camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.
Puzderie de candidați
Un număr 31 formațiuni politice și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale s-au înscris în cursa pentru desemnarea viitorului Parlament al României. Din județul Hunedoara, pe liste sunt peste 200 de pretendenți pentru cele nouă mandate disponibile, şase la Camera Deputaților şi trei la Senat. Mai exact, pentru Camera Deputaților sunt 154 de candidați, iar pentru Senat sunt 64 de candidați.
Conform Legii nr. 208/2015, alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 se desfășoară prin scrutin de listă și repartizare proporțională. Viitorii membri ai celor două camere ale Parlamentului se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de cinci la sută din totalul voturilor exprimate sau care au obținut cel puțin 20 la sută din voturile din patru circumscripții. În cazul alianțelor, pragul electoral este mai ridicat, respectiv opt la sută dacă sunt formate din cel puțin două partide, nouă la sută pentru alianțele de trei partide și 10 la sută pentru alianțele cu mai multe partide.
Numărul de mandate obținute în Parlament diferă de la un județ la altul în funcție de circumscripție și de numărul de locuitori. Sunt 43 de circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe ale țării, o circumscripție pentru municipiul București și o circumscripție pentru diaspora. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.
Parlamentul României are, în momentul de față, o componență de 465 de parlamentari: 330 de deputați și 136 de senatori. Județul Hunedoara este reprezentat în organul legislativ suprem al țării de nouă parlamentari, șase deputați și trei senatori.
Reamintim că, ultimele alegeri parlamentare România au avut loc pe data de 6 decembrie 2020. În acest an electoral, românii au trecut deja prin alegerile locale, europarlamentare și primul tur al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea pentru prezidențiale, programat să aibă loc pe 8 decembrie, va încheia alegerile din 2024.
Actualitate
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se redeschide, începând cu 1 decembrie
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, va fi redeschisă, începând de duminică, 1 decembrie.
“Sunteți așteptați în situl arheologic începând cu 1 Decembrie. Programul normal pentru perioada iernii este între orele 09:00 și 15:00, în fiecare zi a săptămânii”, au informat reprezentanții administrației Sarmizegetusa Regia.
Situl aheologic a fost închis pentru public la mijlocul lunii octombrie a acestui an, pentru efectuarea unor lucrări la poarta de intrare a monumentului istoric, în cadrul proiectului „Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European”.
Sursa foto: Administrația Sarmizegetusa Regia
Actualitate
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2 -7 decembrie 2024, au informat reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate -CFR.
Călătorii din patru trenuri Regio vor fi transportați cu mijloace auto. Măsura este necesară pentru menținerea continuității traficului feroviare în perioada de execuție a lucrărilor feroviare din stațiile CF Deva, Mintia și Simeria, au explicat reprezentanții companiei.
Lucrări la copertine în stațiile Deva, Mintia și Simeria
Potrivit unui comunicat transmis de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, în perioada 2 – 7 decembrie 2024 se vor executa lucrări la copertinele peroanelor din stațiile Deva și Mintia, respectiv la copertinele pietonale din stația Simeria, intervenții care impun închiderea traficului feroviar, zilnic între orele 10:30 – 18:00, pe anumite linii din cele trei stații și scoatarea de sub tensiune a firelor de contact pe intervalele Deva – Ilia și Deva – Simeria.
“Pentru menținerea continuității traficului feroviar în perioada necesară desfășurării lucrărilor pe intervalul Simeria – Deva – Mintia, constructorul va pune la dispoziția călătorilor din 4 trenuri Regio mijloace auto, după cum urmează:
→ în perioada 02.12.2024 – 07.12.2027, trenurile R 2038 și R 2036 circulă doar în relația Cluj Napoca – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur;
→ în perioada 02.12.2024 – 06.12.2027, trenurile R 2301 și R 2302, circulă doar în relația Teiuș – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur”, se arată în comunicatul transmis de CFR.
Reprezentanții companiei recomandă călătorilor care doresc informații suplimentare despre condițiile de circulație pe relația Simeria – Orăștie să consulte, în perioada 02 – 07 decembrie 2024, inclusiv pagina de internet a operatorului național de transport feroviar de călători www.cfrcalatori.ro sau să solicite informaţiile necesare la numărul de telefon 021/9521.
-
Actualitatecu o zi in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu o zi in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
CSAT convocat joi; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale – pe ordinea de zi