Connect with us
Data: 27/11/2024
.

Actualitate

Legile Educației, dezbătute la Deva, alături de dascăli, elevi, părinți și reprezentanți ai IȘJ și ai altor instituții

Publicat

pe

Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), a organizat astăzi o dezbatere publică privind legile învățământului, aflate în stadiul de proiecte. La întâlnirea, desfășurată la IȘJ, au participat reprezentanți ai sindicatelor din învățământ, ai profesorilor din ambele sisteme, preuniversitar și universitar, ai părinților, elevilor și ai mediului de afaceri, parlamentari, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene dar și secretarii de stat din Ministerul Educației, Ionel Florian Lixandru și Antoneta Bolchiș.

 

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a intervenit în discuții, în sistem online, de la sediul Ministerului Educației. În debutul dezbaterilor, prefectul județului, Călin Petru Marian, a prezentat cei 10 piloni pentru reforma structurală a mediului preuniversitar și universitar, iar, ulterior, în cadrul dialogului avut cu ministrul Educației, a discutat despre prevederile legii pentru învățământul preuniversitar, în legătură cu asigurarea mesei calde în școli.

„În centrul atenției noastre trebuie să fie elevul! Bineînțeles că nevoile cadrelor didactice sau ale autorităților locale pentru dezvoltarea infrastructurii școlare, sunt la fel de semnificative. Aceste două legi sunt poate printre cele mai importante pentru România. De calitatea și modernizarea sistemului de învățământ depind viitorul nostru, al copiilor noștri și al întregii țări!”, a apreciat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Participanții la întâlnire și-au mai exprimat opiniile cu privire la mai multe prevederi ale „Pachetului de legi ale învățământului” și au lansat o serie de propuneri privind completarea unor articole.

Nistor, despre transportul gratuit al elevilor

La dezbaterea a participat și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, care a precizat că orice proces de reformă trebuie să aibă la bază scopul ca rezultatele să influențeze în bine viitorul beneficiarilor direcți, adică viitorul tinerilor. Un subiect important în cadrul dezbaterilor a fost asigurarea transportului gratuit pentru elevi. „Am făcut demersuri pentru modificări legislative în vederea asigurării unei forme de finanțare, de subvenție, acolo unde operatorii sunt tentați să abandoneze trasee pe care le consideră nerentabile. Din păcate, demersul nostru nu a fost agreat. Se propune prin noua Lege ca transportul să fie asigurat de către CJ, cu sume de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, alocate cu această destinație. Dacă această sarcină va fi predată consiliilor județene fără a primi și banii pentru plata navetei elevilor, atunci vom avea o problemă. În cadrul întâlnirii, am primit asigurări din partea ministrului Sorin Câmpeanu, care a intervenit on-line, că problema finanțării va fi rezolvată astfel încât să nu împovăreze bugetul județean. Un alt punct foarte important este asigurarea asistenței medicale în școli”, a declarat Laurențiu Nistor.

Advertisement

Abandonul școlar, o altă problemă în societatea românească

Președintele Laurențiu Nistor a susținut că Programul prin care elevii primesc o masă caldă trebuie extins prin identificarea surselor de finanțare astfel încât copiii care provin din familii cu probleme financiare să poată beneficia și de acest stimulent pentru a putea continua studiile. „Ca părinte și ca bunic, pot spune că nimic nu este mai important pe lume decât să știi că fiul sau fiica ta, nepoții tăi, au parte de o educație corectă, de un sistem de învățământ care să le ofere șanse, indiferent de talent sau înclinații spre un domeniu sau altul și, cel mai important, că vor crește sănătoși. Da, este și rolul familiei să facă aceste lucruri, dar să nu uităm că școala este a doua familie. Dacă noi, acasă, îi pregătim pe copii să devină oameni buni și educați, școala are menirea de a-i pregăti să devină profesioniști în domeniile de activitate pe care le vor alege”, a declarat Laurențiu Nistor.

La evenimentul găzduit de Inspectoratul Școlar Județean au participat Ionel Lixandru și Antoneta Bolchiș, secretari de stat în Ministerul Educației, Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Iuliu Winkler, europarlamentar, Natalia Intotero, președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Lucica Muntean, senator, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice și ai unităților de învățământ din județul Hunedoara.

Legile învățământului urmează să fie dezbătute, la finalul lunii august, în cele două Camere ale Parlamentului României, unde, pe baza propunerilor venite din teritoriu sau din rândul parlamentarilor, vor fi completate sau modificate cu anumite amendamente.

Sorin Cîmpeanu: În urma dezbaterilor s-au reținut multe propuneri de îmbunătățire privind legile educației

„Urmează ca miercuri, la ora 20.00, să încheiem această dezbatere, care este cea mai lungă dezbatere pe marginea unei legi şi care a beneficiat de 75 de întâlniri – vor fi până miercuri – din care s-au reţinut foarte multe propuneri de îmbunătăţire. Unele dintre ele se referă şi la educaţia timpurie integrată, din perspectiva creşelor integrate cu grădiniţe. Dacă facem dezbateri pe legea educaţiei din care nu reţinem niciun fel de propuneri de îmbunătăţire, se cheamă că am făcut dezbateri formale. Dacă facem dezbateri deschise şi reţinem propuneri de îmbunătăţire, se cheamă că facem piruete. Vă aduc la cunoştinţă că în interesul copiilor voi face oricât de multe piruete e nevoie”, a spus ministrul Educaţiei.

 

Advertisement

Actualitate

O hunedoreancă la Campionatul European de handbal feminin

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie se va desfășura cea de-a XVI-a ediție a Campionatului European (CE) de handbal feminin. La competiția care va fi găzduită de Austria, Elveția și Ungaria participă, în premieră, 24 de reprezentative.

România, prezentă la toate edițiile

Printre cele 24 de participante se numără și România, care a participat, până în prezent, la toate edițiile competiției, cea mai bună performanță a tricolorelorfiind o medalie de bronz, obținută la ediția din 2010, găzduită de Danemarca și Norvegia. La precedenta ediție a europenelorde handbal feminin, desfășurată în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, România s-a clasat pe locul al doisprezecelea.

În grupe, la Debrecen

La ediția din 2024 România a fost repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia, toate meciurile urmând a se juca în Ungaria, la Debrecen. Handbalistele din țara noastră vot întâlni, în ordine, Cehia, pe 29 noiembrie, Muntenegru, pe 1 decembrie, și Serbia, pe 3 decembrie, toate partidele urmând a se desfășura cu începere de la ora 19:00. Muntenegru este bronzul ediției trecute, Serbia nu a depășit faza grupelor în urmă cu doi ani, iar Cehia nu s-a calificat la turneul final. Din prima fază a competiției merg mai departe, în faza grupelor principale, primele două clasate din fiecare grupă. Pe partea de tablou a României sunt, în grupa A, Suedia, Ungaria, Macedonioa de Nord și Turcia, iar din grupa C Danemarca, Elveția, Croația și Feroe, iar primele două clasate de aici merg în semifinale, în vreme ce echipele de pe trei vor juca finala pentru locurile 5-6. Grupa principală de pe traseul României se va juca tot la Debrecen, în zilele de 5, 6, 8 și 10 decembrie, iar cealaltă la Viena. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa la Viena, pe 13 și 15 decembrie.

Advertisement

Sonia Seraficeanu ne reprezintă județul

Din lotul României, care nu trece prin cea mai bună perioadă, face parte și Sonia Seraficeanu. Extrema dreaptă, născută la 25 iulie 1997, la Hunedoara, a început handbalul la CSȘ din localitatea natală, ulterior mai evoluând la CSȘ Mediaș, Mureșul Târgu Mureș, Cetate Deva, U Cluj, CSM Slatina, Minaur Baia Mare și Gloria Bistrița, unde este legitimată și în prezent. Sportiva în vârstă de 27 de ani a mai jucat la mondialeledin 2019, precum și la ultimele două ediții ale CE. Din lotul României pentru EURO 2024 mai fac parte portarii Bianca Curmenţ (Corona Braşov), Diana Ciucă (Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (CSM Bucureşti), extrema dreaptă Oana Borş (HC Dunărea Brăila), interii dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), centrii Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila) și Alisia Boiciuc (Corona Braşov), interii stânga Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Sorina Grozav (CS Rapid Bucureşti), și Ştefania Stoica (ambele Rapid Bucureşti), extremele stânga Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti) și Corina Lupei (Dunărea Brăila) și pivoții Lorena Ostase (Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (Dunărea Brăila) și Ştefania Jipa (Gloria Buzău), antrenor principal fiind Florentin Pera.


Grupa A (Debrecen)

Ungaria vs Turcia (28 noiembrie, ora 18:00)

Suedia vs Macedonia de Nord (28 noiembrie, ora 20:30)

Suedia vs Ungaria (30 noiembrie, ora 18:00)

Advertisement

Macedonia de Nord vs Turcia (30 noiembrie, ora 20:30)

Macedonia de Nord vs Ungaria (2 decembrie, ora 18:00)

Turcia vs Suedia (2 decembrie, ora 20:30)

Grupa B (Debrecen)

România vs Cehia (29 noiembrie, ora 18:00)

Muntenegru vs Serbia (29 noiembrie, ora 20:30)

Advertisement

Muntenegru vs România (1 decembrie, ora 18:00)

Serbia vs Cehia (1 decembrie, ora 20:30)

Serbia vs România (3 decembrie, ora 18:00)

Cehia vs Muntenegru (3 decembrie, ora 20:30)

Grupa C (Basel)

Spania vs Portugalia (28 noiembrie, ora 18:00)

Advertisement

Franța vs Polonia (28 noimbrie, ora 20:30)

Polonia vs Portugalia (30 noiembrie, ora 18:00)

Franța vs Spania (30 noiembrie, ora 20:30)

Polonia vs Spania (2 decembrie, ora 18:00)

Portugalia vs Franța (2 decembrie, ora 20:30)

Advertisement

Grupa D (Basel)

Elveția vs Feroe (29 noiembrie, ora 18:00)

Danemarca vs Croația (29 noiembrie, ora 20:30)

Croația vs Feroe (1 decembrie, ora 18:00)

Danemarca vs Elveția (1 decembrie, ora 20:30)

Feroe vs Danemarca (3 decembrie, ora 18:00)

Advertisement

Croația vs Elveția (3 decembrie, ora 20:30)

Grupa E (Innsbruck)

Austria vs Slovacia (28 noiembrie, ora 18:00)

Norvegia vs Slovenia (28 noiembrie, ora 20:30)

Norvegia vs Austria (30 noiembrie, ora 18:00)

Slovenia vs Slovacia (30 noiembrie, ora 20:30)

Advertisement

Slovenia v Austria (2 decembrie, ora 18:00)

Slovacia vs Norvegia (2 decembrie, ora 20:30)

Grupa F (Innsbruck)

Țările de Jos v Islanda (29 noiembrie, ora 18:00)

Germania vs Ucraina (29 noiembrie, ora 20:30)

Țările de Jos vs Germania (1 decembrie, ora 18:00)

Advertisement

Islanda vs Ucraina (1 decembrie, ora 20:30)

Ucraina vs Țările de Jos (3 decembrie, ora 18:00)

Islanda vs Germania (3 decembrie, ora 20:30)

Citeste mai mult ...

Actualitate

Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită duminică, 1 Decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la un spectacol folcloric extraordinar, dedicat Zilei Naționale a României.

Evenimentul va avea loc în parcarea Centrului Comercial „Shopping City Deva”, locație aleasă din considerente legale, având în vedere desfășurarea alegerilor parlamentare în ziua de 1 Decembrie.

Ziua Națională a României este un moment de mare însemnătate pentru toți românii.

La Deva, pe lângă manifestările oficiale, această zi va fi marcată și printr-un spectacol folcloric care va aduna pe scenă nume mari ale muzicii și dansului popular românesc. Între artiștii care vor urca pe scenă se numără: Sava Negrean Brudașcu, Mihaela și Ciprian Istrate, Ovidiu Homorodean, Mariana Deac, Mirela Mănescu, Bogdan Toma, Nicolae Flaviu Cristea, Ovidiu Olari, Vlad Lință și Mihaela Oprea, alături de grupul de copii „Tineri în Cetate”. Aceștia vor fi acompaniați de orchestra „Rapsodia” din Arad, sub bagheta dirijorului Vasile Rus. De asemenea, va urca pe scenă și Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, coregraf Andrei Gabor. Evenimentul va culmina cu un foc de artificii grandios, la ora 21:30. Spectacolul va fi prezentat de Corina Butnariu, iar atmosfera va fi una de sărbătoare, cu momente de neuitat.

Vă invităm alături de noi, pentru a celebra Ziua Națională a României într-un mod special!

Advertisement

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva

 

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Egal pentru juniorii de la West Deva

Publicat

pe

Redactat de

Sezonul regular din campionatul Național de futsal U19 se apropie de final. Într-un meci contând pentru etapa a V-a, penultima, ACS West Deva a întâlnit, pe teren propriu, pe Șoimii Șimand, ambele echipe fiind deja calificate în faza superioară a competiției, Liga Elitelor.

După un meci spectaculos, partida s-a încheiat la egalitate, scor 5-5. Arădenii au deschis scorul prin Darius Găleanu (4), iar devenii au întors rezultatul prin reușitele lui Alexandru Budai (9) și Adrian Rotariu (10). Apoi, echipa din Șimand a avut o revenire puternică și a intrat la pauză cu 4-2, grație reușitelor semnate de Florin Năstase (11), Darius Găleanu (13) și Raul Tomuța (18). Gazdele au redus din handicap, după pauză, prin Alexandru Budai (26), iar oaspeții au refăcut ecartul de două goluri după reușita lui Andrei Cordoș (32). Finalul a aparținut celor de la ACS West, care au reușit să egaleze, până la final, prin dublalui Hassan Kolbudak, iar meciul s-a încheiat cu scorul de 5-5. În cealaltă partidă a rundei, CFR Timișoara a învins, acasă, cu 12-2, pe Real Craiova. Înaintea ultimei etape. Șoimii Șimand este pe primul loc, cu 13 puncte, West Deva ocupă poziția secundă, cu 10 puncte, CFR Timișoara este pe trei, cu 6 puncte, iar Real Craiova, fără puncte contabilizate, este ultima în serie. În ultima etapă a sezonului regular, la mijlocul lui decembrie, Deva joacă la Craiova, celălalt meci fiind Șimand – Timișoara.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate