Actualitate
Finanțare aprobată pentru construirea de insule ecologice digitalizate. Cele mai multe, în județul Hunedoara

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a aprobat 167 de cereri de finanţare în cadrul apelului de proiecte pentru construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Autorităţile publice locale din România au depus 169 de cereri de finanţare în cadrul apelul de finanţare deschis în perioada 15 septembrie – 24 noiembrie 2022, având o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei. Au fost aprobate 167 de cereri de finanţare pentru un număr total de 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei.
Ministrul Tanczos Barna felicită autoritățile din județele Hunedoara, Constanța și Cluj
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a felicitat autoritățile locale care au depus cereri de finanțare, în special pe cele din județele Hunedoara, Constanța și Cluj. „Îi felicit pe toţi cei care s-au mobilizat şi au depus în timp util cererile de finanţare, mai ales autorităţile locale din judeţele Hunedoara, Constanţa şi Cluj, fiecare cu peste 450 de insule ecologice solicitate. Ne pregătim deja pentru lansarea unui nou apel de proiecte pentru fondurile rămase, astfel încât şi cei care nu au reuşit să depună cererile în prima sesiune să aibă ocazia să o facă. România trebuie să treacă cât mai urgent la un nou tip de gândire în ceea ce priveşte managmentul deşeurilor, astfel încât fiecare să plătească pentru cantitatea de deşeuri pe care o produce. Platformele subterane, containerele semi îngropate şi sistemele supraterane de colectare selectivă a deşeurilor reprezintă soluţia ideală pentru problema gunoiului din comunităţi, mai ales în zonele turistice şi în centrul oraşelor. Finanţăm integral aceste insule ecologice digitalizate care garantează eliminarea în mare proporţie a mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut pe care ţarcurile actuale îl au”, a declarat ministrul Tanczos Barna.
Aproape 8.400 de insule ecologice digitalizate, construite în toată țara
Un număr de 8.395 de insule ecologice digitalizate vor fi construite în 167 de orașe din România. Cele mai multe dintre acestea – 508 la număr, în județul Hunedoara.
Insulele ecologice digitalizate sunt formate din cinci containere, fie supraterane, fie subterane. Astfel, deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale vor fi colectate separat. Locuitorii vor putea utiliza containerele cu ajutorul unui card magnetic sau a unei aplicații mobile. Fiecare gospodărie va primi un card electronic care va deschide depozitul, iar sistemul va înregistra cantitatea de deșeuri aruncate.
Pe lista proiectelor câștigătoare, din județul Hunedoara, sunt autoritățile publice din Deva, Hunedoara, Petroșani, Orăștie, Brad, Hațeg, Călan, Simeria, Geoagiu, Vulcan, Aninoasa, Lupeni și Petrila.
Se estimează că semnarea contractelor de finanţare în cadrul acestei subinvestiţii va avea loc până la finalul lunii februarie.
Actualitate
Adrenalină la cote maxime și motoare turate, la Geoagiu -Băi. A început “The ROCK Trophy 2025”!

S-a dat startul evenimentului „The ROCK Trophy 2025”, unul dintre cele mai dure, spectaculoase și extreme concursuri off-road din Europa, găzduit în premieră de stațiunea Geoagiu – Băi, din județul Hunedoara.
Competiția a început oficial duminică, 6 aprilie, Prologul având loc în cariera de travertin din Geoagiu – Băi, iar cei prezenți au avut parte de un show de zile mari. Motoare turate și adrenalină la cote maxime sunt „ingredientele” acestui eveniment.
“Un debut excelent pentru The ROCK Trophy – unul dintre cele mai dure, spectaculoase și extreme concursuri off-road din Europa! Prologul a avut loc într-un cadru impresionant: cariera de travertin din Geoagiu Băi – locul perfect pentru adrenalină și spectacol. Mult succes tuturor concurenților! Urmează o săptămână plină de provocări și aventură!”, a transmis primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.
Competiția reunește cele mai bune echipaje de off-road din toată Europa care se întrec, timp de șase zile, pe un teren extrem de dificil, de la râpe stâncoase la trasee forestiere de mare viteză.
„Trofeul Rock este mai mult decât o cursă — este un teren de dovedit pentru cei mai duri concurenți off-road”, spune Alexander Kovatchev, fondatorul RBI Sport.
Evenimentul spectaculos continuă la Geoagiu – Băi până pe 11 aprilie.
Actualitate
Castelul Corvinilor, în topul celor mai spectaculoase din Europa. Pe poziția a treia, după Castelul Chambord din Franța și Castelul Eilean Donan din Scoţia

Castelul Corvinilor a fost inclus într-un top al celor mai spectaculoase din Europa, realizat de o apreciată publicație britanică. Impunătorul monument medieval de la Hunedoara se află pe locul al treilea, după Castelul Chambord din Franța, cu celebra sa scară proiectată de Leonardo da Vinci, și Castelul Eilean Donan, cel mai fotografiat monument al Scoției.
Castelul Corvinilor se bucură de o largă apreciere la un nivel internațional. Un top realizat de publicația britanică „Daily Express” clasează fosta reşedinţă a lui Ioan (Iancu) de Hunedoara între primele trei cele mai frumoase castele de pe „Bătrânul continent”. “Un castel gotic-renascentist, considerat una dintre cele șapte minuni ale României”, așa descriu jurnaliștii englezi castelul de la Hunedoara.
Unul dintre cele mai vizitate și admirate locuri istorice din România
Construit în secolul al XV-lea de către Ioan (Iancu) de Hunedoara, Castelul Corvinilor este renumit nu doar pentru arhitectura sa gotică impresionantă, ci și pentru istoria sa fascinantă. Impunătorul edificiu medieval din municipiul de pe Cerna a mai fost cooptat, de-a lungul timpului, și în alte clasamente al celor mai frumoase castele din lume, fiind situat și în „top 10 destinații de basm din Europa”.
La acest moment, Castelul Corvinilor se află în cea de-a doua etapă a proiectului de restaurare și conservare, derulat de Primăria Hunedoara, cu o valoare de șase milioane de euro – bani europeni obținuți prin PNRR, și care vizează obiectivele din incinta monumentului istoric ce nu au putut fi incluse în prima etapă de restaurare. Lucrările de restaurare continuă și nu împiedică accesul publicului, întrucât sunt desfășurate pe secțiuni.
Considerat „Legenda vie a Transilvaniei”, Castelul Corvinilor atrage anual sute de mii de turiști din țară și din întreaga lume. Anul trecut, spectaculosul monument medieval de la Hunedoara a avut peste 380.000 de vizitatori.
Top 10 cele mai spectaculoase castele din Europa
Locul 10: Palatul Schönbrunn din Viena, Austria
Locul 9: Fortăreața Akershus din Oslo, Norvegia
Locul 8: Palatul Pena din Sintra, Portugalia
Locul 7: Castelul Trakai, Lituania
Locul 6: Castelul Alcázar din Segovia, Spania
Locul 5: Castelul Conwy, din Țara Galilor
Locul 4: Castelul Neuschwanstein, Germania
Locul 3: Castelul Corvinilor din Hunedoara, România
Locul 2: Castelul Eilean Donan, Scoția
Locul 1: Castelul Chambord, Franța
Sursa: www.express.co.uk
Actualitate
VIDEO: Utilajele de deszăpezire, scoase pe drumurile naționale

Intervenții pe DN7A pentru menținerea siguranței rutiere în condiții de iarnă.
Drumarii de la Secția de Drumuri Naționale (SDN) Vâlcea intervin constant pe Drumul Național 7A cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant, pentru a menține circulația rutieră în condiții de siguranță.
Acțiunile au loc în contextul în care majoritatea zonelor din țară se află sub incidența unui cod galben de ninsori și intensificări ale vântului, fenomen care reduce semnificativ vizibilitatea și îngreunează traficul rutier, mai ales în zonele montane.
DN7A, care traversează porțiuni expuse din județul Vâlcea, este atent monitorizat de autorități, iar intervențiile sunt efectuate non-stop pentru prevenirea formării poleiului și pentru îndepărtarea stratului de zăpadă de pe carosabil.
Reprezentanții SDN Vâlcea le recomandă șoferilor să circule cu prudență, să adapteze viteza la condițiile de drum și să se asigure că autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru sezonul rece. De asemenea, este important ca participanții la trafic să se informeze din timp cu privire la starea drumurilor înainte de a pleca la drum.
Autoritățile reamintesc că intervențiile se vor intensifica în funcție de evoluția vremii, pentru a limita impactul fenomenelor meteo asupra traficului rutier.
FOTO: Captură DRDP Craiova
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cod galben de vânt și viscol
- Actualitatecu 3 zile in urma
Bilete de tratament balnear pentru Seria nr. 3, disponibile pentru pensionari în aprilie 2025
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat prins de două ori într-o noapte la volan, beat și fără permis
- Actualitatecu 18 ore in urma
Cod galben de viscol și strat consistent de zăpadă, în aprilie
- Actualitatecu 3 zile in urma
Universitatea din Petroșani, prezentă în țară și Republica Moldova pentru promovarea ofertei educaționale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ofertă bogată de weekend pentru microbiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Hunedoara, sub cod galben de vreme rea
- Actualitatecu 3 zile in urma
Testări medicale gratuite pentru deveni, organizate de Asociația Salvital