Actualitate - Eveniment
Proiecte realiste ale administrației din Ghelari
Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.
Se reabilitează furnalul de la Govăjdia
Pe raza comunei, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „CatedralaPădurenilor”. Unul dintre aceste obiective mai sus enumerate este într-un amplu proces de reabilitare, derulat printr-un proiect depus la Compania Națională de Investiții (CNI). “Furnalul de la Govăjdia, unul dintre punctele de atracție al comunei, a intrat într-un proces de reabilitare, pentru repunerea sa în circuitul turistic. S-a intrat deja în etapa a doua a proiectului derulat prin CNI, cea de predare a amplasamentului. Tot la CNI am depus, în ultima decadă a lunii trecute, un proiect pentru modernizarea și dotarea liceului a dispensarului medical și a Clubului “Minerul”, a;a cum este cunoscută Casa de Cultură, toate acestea fiind în Ghelari. În acfest proiect mai este inclusă și amenajarea unei săli de sport în localitatea de reședință”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.
Investiții în derulare
O altă investiție care este în derulare în comuna Ghelari este cea de la stadionul din localitatea de reședință, printr-un proiect depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). “Acest proiect derulat prin AFIR prevede o pistă de atletism la stadion și achiziționarea de aparatură pentru fitness, de care vor beneficia toți locuitorii comunei. Lucrurile merg bine, iar acest proiect va fi finalizat în cursul acestui an. Tot pe AFIR mai avem un proiect care prevede achiziționarea unui utilaj multifuncțional, care va fi folosit pentru lucrări utilitare”, a precizat primarul din Ghelari, Emerson Iancu Toma.
Reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Ghelari mai au și alte proiecte de dezvoltare, care urmează a fi finanțate cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Administrația Fondului de Mediu (AFM). “În cadrul unui proiect depus pe PNRR avem inclus eficientizarea energetică a clădirilor publice din comună, noi făcând deja releveul la acestea. Mai avem în lucru alte două proiecte pe PNRR, fiind vorba despre dotarea unităților de învățământ și, respectiv, înființarea unui „Centru Colectiv de Colectare a Deșeurilor prin Aport Voluntar”, care va duce la o mai bună gestionare a problemei deșeurilor. De asemenea, avem depus, de această dată pe AFM, in proiect ce prevede montarea a trei stații de încărcare pentru vehicule electrice”, a menționat Emerson Iancu Toma, primarul din Ghelari.
Bonificații la plata taxelor și impozitelor
Pentru locuitorii din Ghelari, administrația publică din comună mai vine cu o veste bună pentru cetățeni. „Taxele și impozitele locale au rămas la același nivel cu cele de anul trecut. Singura modificare la acestea este, așa cum prevede lege, indexarea lor cu rata inflației, care a fost de 5,1 la sută. Doresc să reamintesc concetățenilor mei că, dacă vor plăti aceste taxe și impozite locale până pe data de 31 martie anul curent, vor beneficia de o reducere de zece procente din valoarea totală a acestora”, a afirmat primarul comunei hunedorene Ghelari, Emerson Iancu Toma.
Actualitate
Festivalul “Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie
Cea de-a 55-a ediție a Festivalului ,,Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie 2024, la Orăștie. Ca de obicei, locuitorii orașului Paliei sunt așteptați să admire și o paradă a costumului popular.
Parada portului călușăresc va porni la ora 11:45, din fața Colegiului Național “Aurel Vlaicu” din Orăștie, festivalul în sine desfășurându-se în Piața Victoriei.
Ediția din acest an a festivalului reunește formații de călușeri din județul Hunedoara (Balșa, Beriu, Boșorod, Grid, Bretea Română, Geoagiu, Mărtinești, Romos, Orăștioara de Sus, Turdaș), județul Alba (Glod, Almașu Mare, Vinerea, Valea Mică, Trâmpoiele), dar și din județul Cluj (Valea Drăganului).
„Călușerul Transilvănean” este unul dintre cele mai frumoase festivaluri de tradiții din județul Hunedoara organizate, în fiecare an, înainte de Crăciun.
Inclus în patrimoniul UNESCO
Călușerul reprezintă un dans popular fecioresc, cu origini pre-romane, fiind unul dintre cele mai vechi și mai spectaculoase dintre dansurile tradiționale românești. Ceata de călușeri colindă în preajma Crăciunului și vestesc Nașterea Domnului, din casă în casă. Principalul scop al organizării acestui festival este acela al păstrării tradițiilor și stimulării prezentării acestui străvechi joc bărbătesc, inclus în patrimoniul UNESCO în anul 2005.
Actualitate
Seri de colinde și magie la “Târgul de Crăciun” din Deva
Piața Unirii, din centrul istoric al municipiului Deva, va răsuna de colinde și cântece de iarnă, în weekendul care urmează, la „Târgul de Crăciun”. Devenii și turiștii vor avea parte de spectacole susținute de ansambluri și artiști îndrăgiți.
Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” vă invită să trăiți magia Crăciunului, la Târgul de Crăciun din Deva. În weekendul 14-15 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, Piața Unirii va răsuna de colinde și cântece de iarnă.
“În două seri speciale, devenii dar și turiștii se vor putea delecta cu spectacole susținute de ansambluri și artiști renumiți din Deva și din întreaga țară, care vor aduce în fața publicului colinde tradiționale și melodii de Crăciun ce vor umple sufletele de căldură. Pe lângă muzica magică, veți avea ocazia să descoperiți produse tradiționale de sezon, oferite de zeci de expozanți din județul Hunedoara și din alte colțuri ale țării, care vor adăuga un gust autentic sărbătorilor”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Programul serilor de colinde la Târgul de Crăciun
14 decembrie 2024, ora 18:00
Dubașii de la Vețel, Lorena Pascu și Grupul Folcloric „Lele de la Orăștie”, Norbert Lorant Bravyak, Roxana Olșanschi, Alis Gavriluță și Alice MarLee, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, Mariana Suciu, Alin Ienciu, Ana Teodora Anuțoiu și Grup de Colindători din Ținutul Pădurenilor.
15 decembrie 2024, ora 18:00
Dubașii de la Leșnic, Mihaela Oprea și Grup de Colindători, Gino, Mihai Petreuș, Eugen Pistol, Nelu Ban Fîntînă, Ovidiu Nechita, Ciprian Roman și Cristian Fodor.
Spectacolele vor fi prezentate de colega noastră, Ioana Popescu.
„Vă așteptăm să petrecem împreună serile de colinde și să de bucurăm de spiritul Crăciunului!”, au mai transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Actualitate
UPDATE| A fost găsit – L-ați văzut? Bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Brad, căutat de polițiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 9 -15 decembrie, în județul Hunedoara. Află unde
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Informare meteo de ploi, ninsori la munte și vânt puternic, până luni seara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Primii colindători au poposit la Episcopia Devei și Hunedoarei. Vestea Nașterii Domnului, adusă prin glasuri de copii
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara prinde tot mai mult contur
-
Actualitatecu 3 zile in urma
În mod oficial. Viitorii parlamentari de Hunedoara au fost confirmați de BEC
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Școala Ovid Densușianu din Hațeg, modernizată energetic
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”