Actualitate
46 de ani de la cutremurul devastator din ’77. Scenariu sumbru pentru România în cazul producerii unui seism similar
Se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977, unul dintre cele mai puternice seisme înregistrate vreodată în România.
Cutremurul care a lovit România în 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. A fost al treilea cutremur ca intensitate înregistrat în țara noastră, după cele din 10 noiembrie 1940 (7,4 grade pe csara Richter) și cel din 23 ianuarie 1838 (7,3), dar a fost seismul cu efectele cele mai devastatoare.
56 de secunde terifiante
În seara zilei de 4 martie 1977, la ora 21:22, România a fost afectată de un cutremur devastator. Cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, seismul, cu o durată de 56 de secunde, a avut efecte devastatoare pentru ţară: peste 1.570 de oameni și-au pierdut viața, circa 11.300 au fost răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.
Printre victimele cunoscute ale tragediei din 4 martie 1977 s-a numărat şi actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț sau cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, supranumită “Dalida a României”, cea care s-a lansat, în cariera artistică, de la Teatru Muzical din Deva.
Peste o mie de dosare de daună – deschise după cutremurele din Oltenia
Un nou eveniment seismic, similar cu cel din 1977, ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro și sute de mii de persoane ar putea rămâne fără locuințe, arată datele Băncii Mondiale.
Potrivit unui comunicat transmis de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), peste o mie de dosare de daună au fost deschise în urma cutremurelor din ultima perioadă.
“Cutremurele din ultima perioadă care au afectat județele Gorj, Cluj, Hunedoara, dar și Capitala, demonstrează cât de vulnerabili continuăm să fim. În urma acestor evenimente, până la finalul lunii februarie, au fost deja deschise peste 1.000 de dosare de daună, în baza polițelor de asigurare obligatorii și facultative pentru locuințe. Sunt cifre care arată rolul fundamental al unei asigurări în astfel de situații, pentru creșterea gradului de reziliență și de protecție financiară a populației. De altfel, România rămâne una dintre țările europene cu un grad ridicat de risc seismic. Spre exemplu, între 2013 și 2022, asigurătorii Membri ai UNSAR au despăgubit 1.664 dosare de daună – doar ca urmare a cutremurelor. Sprijinul financiar a depășit 4,3 milioane de lei. Dintre aceste dosare, 1.612 au fost despăgubite în baza polițelor de asigurare pentru locuințe, iar diferența în baza asigurărilor dedicate companiilor. În același timp, valoarea medie a unui dosar de daună a crescut semnificativ, triplându-se în 2022, comparativ cu 2015 (chiar dacă în 2015 au fost despăgubite 693 dosare de daună, iar anul trecut 98)”, arată reprezentanții UNSAR.
Actualitate
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
Sensul giratoriu din Hațeg, amenajat pe DN 66, într-o intersecție intens circulată din oraș, mai exact la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu și Nicolae Titulescu, a fost finalizat.
“Am plăcerea să vă anunț că sensul giratoriu amplasat la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu, DN 66-E79 și Nicolae Titulescu a fost finalizat! Această investiție importantă are rolul de a fluidiza traficul rutier în una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului nostru, în proximitatea Lidl, Penny și Altex. Pentru noi, modernizarea infrastructurii rutiere este mai mult decât o prioritate, este un angajament asumat față de comunitatea noastră. Sensul giratoriu din această intersecție, reprezintă o soluție eficientă pentru reducerea timpilor de așteptare și creșterea siguranței participanților la trafic! Mulțumim DRDP Timişoara pentru realizarea și ducerea la bun sfârșit a acestei lucrări atât de necesare! Vă mulțumim, dragi hațegani pentru răbdarea și sprijinul dumneavoastră în timpul desfășurării lucrărilor! Continuăm să dezvoltăm Hațegul!”, a transmis Adrian Pușcaș, primarul orașului Hațeg.
Lucrările au fost executate de Asocierea Ebens Blue Bau Lugoj și Viarum-Vita SRL Hunedoara, valoarea contractului fiind de aproximativ 2,9 milioane de lei, fără TVA (proiectare și execuție).
Actualitate
Razie, noaptea trecută, la Petrila. Peste 150 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite în trafic
Peste 150 de persoane au fost legitimate și zeci de mașini au fost oprite în trafic pentru control, în cadrul unei razii ce a avut loc, noaptea trecută, în orașul Petrila.
În cadrul acțiunii, desfășurată începând cu ora 22:00, au fost angrenați peste 40 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, transporturi, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase și luptători ai Serviciului Acțiuni Speciale.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, scopul acesteia a fost prevenirea și combaterea oricăror fapte cu violență, depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii și depistarea participanților la traficul rutier care încalcă normele legale privind circulația pe drumurile publice. “În cadrul raziei, polițiștii au legitimat 155 de persoane, prin utilizarea aplicației E-DAC și au oprit în trafic, pentru control, 216 de autovehicule, 191 conducători auto fiind testați, în vederea determinării consumului de alcool sau substanțe psihoactive. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 14 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.290 de lei, 7 dintre amenzi vizând încălcări ale legislației rutiere (fiind luată și măsura complementară a reținerii unui certificat de înmatriculare și a suspendării dreptului de a conduce autovehicule, în cazul a 4 conducători auto)”, au informat reprezentanții IPJ Hunedoara.
Polițiștii au fost sprijiniți de jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara și de pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al Județului Hunedoara.
“În cadrul raziei, la data de 29 noiembrie 2024, în jurul orei 22:15, polițiștii rutieri au oprit în trafic, pe strada Jieț, din orașul Petrila, autoturismul condus de un bărbat de 33 de ani, din Petrila. Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,59 mg/l, alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală, pentru a-i fi prelevate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Polițiștii continuă cercetările, în cazul prezentat”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.
Polițiștii spun că astfel de activități vor continua și în perioada următoare, în întreg județul, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică pentru toți cetățenii. Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara transmite că va lua, în continuare, toate măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor și menținerea ordinii publice în județul Hunedoara.
Sursa foto: IPJ Hunedoara
Actualitate
Întâlnire pe tema învățământului dual și profesional, la Hunedoara
Sala Albastră a Colegiului Economic „Emanuil Gojdu” din Hunedoara va găzdui miercuri, 4 decembrie 2024, de la ora 13:00, o întâlnire pe tema învățământului dual și profesional. La eveniment sunt așteptați agenți economici din municipiul de pe Cerna și din zonă.
Întâlnirea este organzată de Primăria municipiului Hunedoara și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara. „Pe parcursul acesteia se vor prezenta şi supune discuţiilor atât calendarul etapelor şi acţiunilor pentru stabilirea cifrelor de şcolarizare în învăţământul dual şi profesional pentru anul şcolar 2025 – 2026, cât şi posibilităţi de construire şi consolidare a unui parteneriat de lungă durată între mediul privat, autorităţi locale şi autorităţi judeţene pentru dezvoltarea acestor forme de învăţământ”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.
Calendarul propus poate fi consultat AICI
Evenimentul se încadrează într-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de peste 20 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR, implementat de Primăria Hunedoara, în parteneriat cu mai multe instituţii publice şi companii private.
Prin acest proiect a fost înfiinţat un consorţiu pentru învăţământul dual – entitate care poate să asigure pregătire tinerilor, de la nivel de şcoală profesională până la nivel de facultate (inclusiv), să le ofere elevilor posibilitatea de a învăţa şi a fi recompensaţi financiar în acelaşi timp dar şi şanse sporite pentru a avea un loc de muncă imediat după terminarea unei etape a studiilor (şcoală profesională, liceu, facultate). De asemenea, prin acest proiect, va fi construit şi un campus pentru învăţământul dual, în Hunedoara, pe strada Furnalelor (în incinta Sitului Industrial).
Informaţii suplimentare despre evenimentul de miercuri, 4 decembrie, puteţi obţine la numărul de telefon 0254.716.322 – interior 235.
Sursa foto: Primăria Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
CSAT convocat joi; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale – pe ordinea de zi
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Multipla campioană Gina Gogean, în mijlocul copiilor din Vața de Jos