Connect with us
Data: 14/05/2025
.

Actualitate

Dialog activ între administrație și locuitorii din comuna Lelese

Publicat

pe

Comuna hunedoreană Lelese face parte din categoria localităţilor rurale din judeţ cu o populaţie mică, iar satele care o compun, patru la număr, sunt destul de dispersate, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 75 de lilometri pătrați. Cu o populaţie de circa 400 de locuitori, comuna Lelese, compusă din satul de reşedinţă omonim şi aşezările aparţinătoare Cerişor, Runcu Mare şi Sohodol, este situată într-o zonă superbă, în mijlocul Ţinutului Pădurenilor.

Întâlniri, după slujba de la biserică, la căminul cultural

Iar cum în Pădurenime, așa cum numesc zona, cu mândrie, localnicii, tradițiile se păstrează cu sfințenie, nici comuna Lelese nu face excepție. Una dintre aceste tradiții, care a fost reîănviată, obștea se întâlnește, după slujba de la biserică, la căminul culturall, pentru a vorbi despre problemele comunității. O primă întâlnire a avut loc, duminica trecută, cu locuitorii din Runcu mare, iar acțiunile de acest gen vor continua. „Cel mai simplu mod de a comunica cu pădurenii rămâne cel tradițional, acela de a ne întâlni după slujba de duminică. Astfel, duminica trecută, pe 12 martie,, am participat la slujba religioasă de la bserica din Runcu Mare. Acolo am aflat despre nevoile lăcașului de cult, care are nevoie de mici reparații, în vederea resfințirii, dar și despre doleanțele locuitorilor de a avea o capelă. Există o construcție, finalizată anul trecut, când locuitorii satului nu doreau o capelă. Acum, însă, văzând că există și în celelalte sate capele, pe care, bineînțeles, nu dorim să le folosim des, dar asta e viața, au cerut ca aceasta să fie dedschisă. Acest lucru se va întâmpla, mai trebuind să fie făcute mici amenajări exterioare”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.

Duminică, în satul de reședință

Cu această ocazie, locuitorii au ridicat și unele probleme punctuale, iar reprezentanții administrației publice locale din Lelese vor demara demersurile pentru ca acestea să fie rezolvate. „Ni s-a solicitat suplimentarea numărului de tomberoane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, să fie în fiecare gospodărie. Asta și pentru că mașina de gunoi merge doar până la mijlocul satului, iar locuitorii din partea de sus mi-au spus că vor duce ei tomberoanele la locul de colectare în ziua în care se face această operațiune. De asemenea, întâmpină probleme cu pășunatul, cadastrarea și amenajamentele silvice, cauzate de birocrație, mai ales. Duminică, 19 martie, după slujbă, voi avea o întâlnire, la căminul cultural din Lelese, cu locuitorii acestui sat. Le voi asculta doleanțele și, săptămâna viitoare, mă voi duce la instituțiile abilitate pentru a începe rezolvarea acestor probleme”, a precizat primarul din Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.

Advertisement

Proiectele merg înainte

Pe lângă aceste aspecte, primarul din Lelese a prezentat și stadiul proiectelor aflate în derulare în comună, iar veștile sunt bune. „Proiectele merg înainte și se lucrează la ele. Pe primul plan avem, în acest an, finalizarea asfaltării pe drumul de acces către comună. Mai sunt de asfaltat circa doi kilometri și jumătate, iar lucrările vor fi finalizate în acest an. La fel stau lucrurile și cu drumul spre Runcul Mare. Totodată, am fost printre primele administrații din țară care am depus, pe PNRR, un proiect pe componenta C11 – Turism, care a fost și aprobat. Acest proiect se derulează în satul Runcu Mare și prevede renovarea și dotarea cu cele necesare a unui număr de opt case tradiționale pădurenești și includerea lor în circuitul turistic. Investiții din bugetul local nu prea putem face, pentru că acesta este unul redus. Totuși, din acest buget mic, reușim să ne achităm cota de cofinnțare la proiectele de dezvoltare a comunei. Unul dintre acestea este și acela de introducere a unei rețele de internet de bandă largă în Runcu Mare și extinderea acesteia în Lelese. Practic, fibra optică este trasă și mai trebuie doar introdusă în locuințe, lucru care se va realiza după ce va fi desemnat, prin licitație, operatorul de profil. Cu siguranță, însă, acest proiect va fi finalizat până la jumătatea anului în curs”, a mai menționat primarul primarul Ciprian Gheorghe Achim.

Reduceri la plata taxelor și impozitelor

Edilii din Lelese mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, mai exact cu reduceri la plata taxelor și impozitelor pentru cei care le achită până la finele primului trimestru din 2023. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut, care a fost de 5,1%. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale, doresc să le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care au înțeles să își plătească dările către stat în 2022. Vreau să menționez că stăm foarte bine cu încasările de taxe locale pentru anul precedent, chiar și în condițiile scumpirilor pe care toți le resimțim. Nu putem spune că din impozite se strânge o sumă mare la bugetul local, dar, cum acesta este unul redus, orice ban este binevenit, întrucât avem nevoie de resurse financiare atât pentru buna funcționare a administrației, cât, mai ales, pentru întocmirea și depunerea de proiecte de dezvoltare, în special ale celor pe fonduri europene”, a spus primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Şedinţă de lucru la Bucureşti pe tema noului stadion de la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

La sediul Companiei Naționale de Investiții (CNI) din București, a avut loc astăzi o ședință de lucru pe tema noului stadion care va fi construit în municipiul Hunedoara.

La întâlnire au participat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, Dănuţ Florănescu – reprezentant Apa Prod şi Cornel Chezan, din cadrul Serviciului Investiţii al Primăriei Hunedoara.

Timp de aproximativ două ore, s-a discutat pe mai multe teme cu reprezentanţii firmei care se va ocupa de proiectarea tehnică, în prezenţa şefului Unităţii de Supervizori din cadrul CNI Gabriel Diaconu, precum şi a altor specialişti din cadrul acestei instituții.

“Problemele abordate s-au referit atât la detalii tehnice privind proiectarea şi construirea noului stadion, reţelele de canalizare şi apă din zonă, cât şi la chestiuni referitoare la demolarea actualului stadion. Întrevederile de acest fel se vor repeta ori de câte ori este nevoie, mai ales că este vorba despre cel mai mare proiect de infrastructură din municipiul Hunedoara în ultimii 35 de ani, o investiţie care se va ridica la aproximativ 64 de milioane de euro, fonduri provenite din bugetul CNI, companie subordonată Ministerului Dezvoltării. Mulţumesc Guvernului României pentru că a răspuns pozitiv acestei nevoi a judeţului Hunedoara de a avea un stadion nou şi a adus proiectul până în această fază. Sper ca viitorul Guvern să ducă mai departe, fără tergiversări, acest proiect, alături de toate celelalte proiecte de investiţii în infrastructură, pentru că, până la urmă, beneficiarii direcţi şi de lungă durată ai acestor investiţii sunt cetăţenii comunităţilor în care ele sunt implementate. Date fiind toate incertitudinile create de această perioadă electorală, am fost nevoiţi să temporizăm puţin începerea licitaţiei pentru demolare, însă sper ca, de săptămâna viitoare, să se poată începe şi acest demers. În momentul în care vom avea finalizată şi această procedură, vom putea anunţa şi data exactă la care va începe demolarea vechiului stadion. Sper însă ca lucrurile să decurgă normal şi să nu intervină schimbări majore de abordare a acestor proiecte, de la nivel central”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Activități de prevenție derulate de ISU Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

În cadrul inițiativei naționale dedicate Zilei Informării Preventive, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au desfășurat astăzi o serie de activități interactive în Piața Unirii din Deva.

Scopul principal al evenimentului a fost de a educa cetățenii cu privire la măsurile esențiale de prevenire a diferitelor tipuri de riscuri și de a oferi îndrumări clare privind comportamentul adecvat înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență.

Echipe mixte formate din specialiști ai Inspecției de Prevenire și salvatori din cadrul echipelor de intervenție ale ISU Hunedoara au fost prezente în mijlocul comunității, răspunzând cu promptitudine întrebărilor trecătorilor. Oamenii au avut ocazia să afle direct de la sursă informații vitale despre prevenirea incendiilor, acordarea primului ajutor, comportamentul în caz de cutremur sau inundații, și multe altele.

Un punct de mare interes pentru public l-a reprezentat prezentarea tehnicii de intervenție și a accesoriilor utilizate de pompieri în misiunile de salvare. Participanții au putut vedea de aproape echipamentele performante cu care salvatorii își desfășoară activitatea, înțelegând mai bine complexitatea și importanța rolului lor în protejarea vieților și a bunurilor.

ISU Hunedoara a transmis un mesaj de mulțumire către toți cei care au fost alături de ei în această zi dedicată informării preventive, subliniind că astfel de acțiuni vor continua zilnic, în diverse locații din județ.

Prin sloganul „PREVENIM, PROTEJĂM, SALVĂM”, pompierii militari hunedoreni își reafirmă angajamentul de a fi permanent alături de comunitate, contribuind activ la creșterea nivelului de siguranță al cetățenilor.

Advertisement

Foto: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO| Grădinița P. P. Nr. 7 din Deva și structurile aparținătoare și-au deschis porțile pentru viitorii preșcolari

Publicat

pe

Redactat de

 

Grădinița cu Program Prelungit (P. P.) Nr. 7 din Deva și structurile aparținătoare și-au deschis larg porțile, marți după-amiază, pentru viitorii preșcolari. Copii, însoțiți de părinți și bunici, au avut ocazia să descopere mediul educațional primitor și plin de culoare, în cadrul evenimentului „Ziua Porților Deschise”.

 

Micii „exploratori”, întâmpinați cu baloane, surprize dulci și multe zâmbete

Grădinița P. P. Nr. 7 din Deva și structurile aparținătoare au fost deschise timp de două ore, între 15:00 și 17:00, pentru vizitatori mici și mari. Cu entuziasm și curiozitate, viitorii preșcolari au avut oportunitatea de a explora și de a se familiariza cu spațiile educaționale, decorate cu multă grijă, în care vor păși din toamnă, în minunata aventură pe care o vor începe, plină de joacă și cunoaștere. Micii „exploratori” au fost întâmpinați cu baloane, surprize dulci și zâmbete calde, iar părinții și bunicii au putut afla mai multe informații despre activitățile educative și recreative – variate și interesante, în care sunt implicați cei mici.

Părinți, bunici și copiii interesați au fost invitați să calce pragul Grădiniței P. P. Nr. 7 Deva și structurilor aparținătoare și să descopere universul minunat al grădinițelor și creșei noastre în cadrul evenimentului „Ziua Porților Deschise”. Această zi specială a oferit oportunitatea de a vizita spațiile de joacă și sălile de grupă primitoare, de a interacționa cu echipa noastră dedicată de cadre didactice și de a afla mai multe despre programul educațional pe care îl oferim. Părinții au avut ocazia să adreseze întrebări și să discute direct cu personalul grădiniței, obținând astfel toate informațiile necesare pentru a lua cea mai bună decizie pentru educația timpurie a copilului lor”, a declarat prof. Daniela Ciobanu, directorul Grădiniței P. P. Nr. 7 Deva.

Advertisement
Sursa foto: Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 Deva

Grădinița P. P. Nr. 7 Deva, alături de structurile sale aparținătoare, oferă un mediu sigur, stimulant și plin de căldură, cadre didactice calificate și pasionate, dedicate dezvoltării armonioase a fiecărui copil, un curriculum bogat și variat, centrat pe nevoile individuale ale copiilor, activități educative și recreative care încurajează creativitatea, socializarea și autonomia. De asemenea, părinții beneficiază de o colaborare strânsă cu cadrele didactice, pentru a asigura o educație de calitate.

Grădinița P. P. Nr. 7 (Aleea Patriei, Nr. 6 ) Deva funcționează cu 10 grupe, iar structurile aparținătoare: Grădinița P. P. Nr. 6 (Strada Aurel Vlaicu, Nr. 3) Deva – cu trei grupe, Grădinița P. P. Nr. 1 (Aleea Salcâmilor, Nr. 3) Deva cu cinci grupe, Grădinița P. P. Nr. 2 (Strada Titu Maiorescu, nr. 24, corpul B, parter) Deva – cu patru grupe, Grădinița P. N. Nr. 3 (Strada Viorelelor), Nr.3 Deva – cu cinci grupe, iar Creșa Nr. 1 (Strada 16 Februarie, Nr.1) Deva funcționează cu cinci grupe.

În cadrul acestui eveniment, au fost reamintite și etapele de înscriere pentru anul școlar 2025-2026 pentru Grădinița P. P. Nr. 7 Deva și structurile aparținătoare.

Perioada depunere dosare de înscriere:

– Etapa I: 26 mai – 30 mai 2025
– Etapa II: 16 iunie – 20 iunie 2025 (pentru locurile rămase libere după etapa I)
Program înscrieri: Luni – Vineri, între orele 08:30 – 16:00

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate