Connect with us
Data: 03/12/2024
.

Actualitate - Eveniment

Investiții în rețeaua de infrastructură din comuna Vața de Jos

Publicat

pe

Comuna Vața de Jos este o frumoasă așezare din Țara Moților, care se întinde pe o suprafață de peste 200 de kilometri pătrați. Așezarea zărăndeană are în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, alte 12 sate, acestea fiind Basarabasa, Birtin, Brotuna, Căzănești, Ciungani, Ocișor, Ociu, Prăvăleni, Prihodiște, Tătărăștii de Criș, Târnava de Criș și Vața de Sus.

Pentru creșterea gradului de confort al locuitorilor

Comuna Vața de Jos este una dintre localitățile rurale mari ale județului Hunedoara, având o populație de aproape 4.000 de locuitori, aiar administrația publică din această așezare zărăndeană depune eforturi pentrui creșterea gradyului de confort al locuitorilor, iar rezultatele încep să se vadă. „În cursul lunii trecute am semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor în cadrul proiectului „Dezvoltarea rețelei inteligente de distribuție gaze naturale în comuna Vața de Jos, județul Hunedoara”. Am aplicat pentru acest proiect împreună cu comunele Baia de Criș și Ribița și a fost una dintre cele doar 15 asocieri din țară care au primit au primit undă verde. În ceea ce privește comnuna noastră, proiectul prevede o rețea de 88 kilometri, care va merge în toate satele aparținătoare. Un alt proiect semnat, tot de curând, este cel pentru finanțarea obiectivlui „Eficientizare energetica a clădirilor rezidențiale multifamiliale – Bloc 56, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara”, obiectiv finanțat prin PNRR, Componenta 5 – Valul Renovării. Atragerea de fonduri europene își arată utilitatea, un exemplu concret fiind de dată recentă, când am primit vizita unei delegații din Republica Moldova. Aceadsta a vizitat Piața Agroalimentară, realizată prin GAL -ul din care facem parte, pe fonduri europene, fiind consideartă un model în domeniu. Și, tot la capitolul creșterii gradului de confort mai menționez și lucrările de amenajare pe care le facem la căminul cultural din Târnava de Criș”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul comunei hunedorene Vața de Jos.

Lucrări ample la reabilitări de drumuri și decolmatări de văi

Un alt aspect important este și cel legat de starea drumurilor și de alte chestiuni adiacente acestora. Din păcate, comuna este lovită de inundații în ultimii ani, iar acum au început șli pașii concreți pentru evitarea acestor calamități naturale. „Am avut o întâlnire cu factori responsabili, cărora le-am prezentat situația din teritoroiu, lăsată de inundații. Întâlnirea a fost benefică, fiind înaintat un raport către Guvern, prin care, pentru reabilitări, comunei Vața de Jos i-ar reveni peste 500.000 de lei. De asemenea, am primit semne încurajatoare și de la Apele Române, pentru lucrări de îndiguiri, pe care noi le-am cerut de multă vreme. Până atunci, însă, noi am intevenit la reabilitări de drumuri în Ciungani, Basarabasa, Prihodiște, Tîrnava de Criș, și Vața De jos, precum și la decolmatări de văi, toate cu utilajele pe care le avem în doatare. Tot prin resurse proprii, chiar în această perioadă, lucrăm la reabilitarea drumului de legătură dintre Tătărăștii de Criș și BirtinȚ, a spus primarul din Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.

Stațiunea se redeschide în curând

Primarul duin Vața de Jos, Liviu Ioan Lință, a vorbit și despre stațiunea balneoclimaterică din reședința de comună, veștile fiind bune. „Am avut întâlniri cu cei administrează stațiunea, acesata fiind, deja, reintrodusă în circuitul turistic. Cel mai probabil, de la începutul lunii viitoare, vor fi deschise, în incintă, unitățile de alimentație publică și sunt semnale încurajatoare că, odată cu venirea verii, vor funcționa și băile termale. Din partea administrației publice locale există tot sprijinul și deschiderea, noi dând toate autorizațiile necesare pentru funcționarea stațiunii”, a precizat primarul Liviu Ioan Lință.

Copiii, pe primul plan

Advertisement

În comuna Vața de Jos populația a avut obișnuitele întâlniri cu reprezentanți ai unor instituții publice, în cadrul cărora le-au fost aduse la cunoștință informații utile. De asemenea, se observă, la nivelul comunei, importante acțiuni în care este implicată generația tânără. „Și la noi a fost organizată «Săptămâna altfel» pentru elevi. Aceștia au participat la întâlniri cu reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, de unde au aflat lucruri importante legate de prevenirea incendiilor sau a comportării în caz de cutremure. De asemenea, elevii din comună au participat la un atelier de împistrit al ouălor, de la Muzeul Etnografic din Brad, și, alături de o unitate de învățământ din același oraș, au organizat și un târg de Paște. Ne bucură, deasemenea, rezultatele bune obținute de elevii noștri la olimpiadele școlare. Și, nu în ultimul rând, doresc să ăi felicit pe sportivi. Las fotbal, aceștia au ocupat locul al doilea la «Cupa Satelor», iar în campionatele județene în care participă au rezultate bune. De altfel, în această perioadă, grupele de fotbaliști sunt în cantonamente. Totodată, reamintesc că avem rezultate bune și la secția de karate, care se antrenează la căminul cultural din localitatea de reședință”, a menționat Liviu Ioan Lință, primarul comunei Vața de Jos.

Advertisement

Actualitate - Eveniment

Simpozion ITM Hunedoara pe tema protecției lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși

Publicat

pe

Redactat de

Simpozion dedicat protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoși.

Vineri, 29 noiembrie 2024, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, a avut loc un simpozion cu tema „Acțiunea de control vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoși la locul de muncă”.

La această acțiune, alături de inspectorii de muncă, au participat 26 de antreprenori, reprezentanți ai firmelor de consultanță și ai serviciilor externe de prevenire și protecție.

Importanța inițierii unei astfel de acțiuni de informare și conștientizare denotă din existența substanțelor chimice în viața noastră de zi cu zi. Ele joacă un rol fundamental în majoritatea activităților noastre deoarece se regăsesc, în principiu, în toate dispozitivele pe care le folosim pentru a ne asigura bunăstarea, pentru a ne proteja sănătatea și securitatea și pentru a face față noilor provocări prin inovare. În același timp, substanțele chimice cu proprietăți periculoase pot dăuna sănătății umane și mediului. Deși nu toate substanțele chimice periculoase ridică aceleași probleme, anumite substanțe chimice cauzează cancer, afectează sistemele imunitar, respirator, endocrin, reproductiv și cardiovascular, slăbesc reziliența umană și capacitatea de răspuns la vaccinuri și sporesc vulnerabilitatea la boli. Expunerea la aceste substanțe chimice dăunătoare constituie, prin urmare, o amenințare pentru sănătatea umană. În plus, poluarea chimică este unul dintre principalii factori care pun în pericol Pământul, afectând și amplificând crizele planetare, precum schimbările climatice, degradarea ecosistemelor și pierderea biodiversității.

Pactul Verde European (noua strategie a Uniunii Europene în materie de creștere) stabilește obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea climatică și o economie durabilă până în 2050, printr-o strategie ambițioasă de combatere a poluării și de trecere la un mediu fără substanțe toxice. Comisia Europeană a elaborat Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice, care urmărește dezvoltarea unor substanțe chimice sigure și sustenabile pe tot parcursul ciclului lor de viață.

Această tranziție necesită:

Advertisement
  • Investiții în tehnologii noi și procese de producție neutre din punct de vedere climatic;
  • Promovarea inovației în industria chimică și lanțurile valorice, pentru a sprijini tranziția verde și digitală;
  • Reducerea utilizării substanțelor chimice cu efecte cronice asupra sănătății și mediului.

UE dispune deja de un cadru de reglementare avansat, care servește ca model la nivel mondial, însă acesta va fi îmbunătățit pentru a răspunde mai rapid provocărilor generate de substanțele chimice periculoase. În acest sens, Comisia Europeană și Parlamentul European lucrează la actualizarea legislației privind agenții chimici, cancerigeni și mutageni, care va fi transpusă ulterior în legislațiile naționale ale statelor membre.

Scopul final este protejarea sănătății umane și a mediului, inclusiv a grupurilor vulnerabile, printr-o utilizare mai sigură și sustenabilă a substanțelor chimice.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara vine în ajutorul angajatorilor și a angajaților punând la dispoziția acestora toate informațiile necesare privind aplicarea prevederilor legale europene în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorilor expuşi la agenți chimici periculoşi.

FOTO: ITM Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie, în Piața Unirii, din centrul istoric al orașului, și va fi funcțional până pe data de 7 ianuarie 2025.

Evenimentul va reuni expozanți din județul Hunedoara și din alte zone ale țării țării, care vor fi prezenți cu produse și bucate tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă

“Programul va fi zilnic, între orele 11:00 și 23:00, iar în noaptea de Revelion, târgul va rămâne deschis până la ora 02:00, oferindu-le vizitatorilor o atmosferă unică de sărbătoare. Zona târgului va fi iluminată feeric, iar bradul de Crăciun, împreună cu locurile speciale destinate copiilor și multe alte surprize, vor adăuga farmec și magie acestui loc. Pe scena amplasată în Piața Unirii vor avea loc concerte de colinde și cântece de Crăciun susținute de ansambluri și interpreți renumiți din zonă și din țară. În perioada 14-15 decembrie și 21-22 decembrie, târgul va găzdui spectacole de colinde, iar în 19 decembrie 2024, va avea loc un concert de colinde la Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Vă invităm să vă bucurați de magia sărbătorilor de iarnă!”, au transmis reprezentanții Primăriei Deva.

Târgul de Iarnăeste organizat de Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Accident rutier în municipiul Lupeni

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată în data de 02 decembrie, în jurul orei 20.00, despre faptul că pe strada Bucura din localitate a avut loc un accident rutier.

Din primele verificări, echipa operativă deplasată la fața locului a stabilit că un șofer de 40 de ani, din municipiul Lupeni, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, ar fi derapat și ar fi intrat pe contrasens.

Autoturismul a intrat în coliziune cu un alt autovehicul, condus de un bărbat de 37 de ani, care circula pe sensul opus de mers.

În urma impactului, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportați la Spitalul Municipal Lupeni, pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Cei doi șoferi au fost testați în vederea stabilirii unui eventual consum de alcool sau substanțe interzise.

Polițiștii continuă verificările.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate