Connect with us
Data: 07/04/2025
.

Actualitate

Contract important semnat de administrația din Totești

Publicat

pe

Comuna hunedoreană Toteşti, o aşezare rurală, lipită, practic, de oraşul Haţeg, are în componenţă patru sate, respectiv reşedinţa omonimă şi localitățile aparţinătoare Cârneşti, Păclişa şi Reea. În satele aparținătoare acestei comune de la poalele Retezatului, care se întind pe o suprafață ce depășește 22 de kilometri pătrați, trăiesc în jur de 2.000 de oameni.

Începe reabilitarea infrastructurii rutiere

În comună întâlnim un monument istoric, Castelul Pogany şi parcul acestuia, dar şi un sit arheologic la Cârneşti, precum şi lacul de acumulare de la Păclişa. Și pentru acest an administrația publică locală a comunei din Țara Hațegului are în vedere implementarea mai multor proiecte, ale căror surse de finanțare sunt diverse. Astfel, zilele trecute edilii din Totești au semnat un contract important, prin Programul Național de Investiții (PNI) Anghel Saligny”, de aproape zece milioane de lei. Am semnat, săptămâna trecută, importantul proiect, în valoare de 9,4 milioane de lei, prin PNIAnghel Saligny”, de reabilitare a infrastucturii rutiere. Acesta prevede nu doar reabilitarea drumurilor, ci și amenajarea de podețe, trotuare sau rigole. De asemenea, în acset proiect este prevăzută și asfaltarea drumului care face legătura între localitatea noastră și așezările învecinate Densuș și General Berthelot”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.

Eficientizare energetică la școli și cămine culturale

Pe de altă parte, sunt proiecte pentru eficientizarea energetică a unor clădiri de interes public, aflate în diferite stadii de implementare. Toate căminele culturale din comună sunt reabilitate și lucrăm la eficientizarea energetică a acestora. În acest sens, luna viitoare vom face recepția finală la căminele din Reea și Totești, banii pentru aceste lucrări venind prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). De asemenea, avem proiecte similare pentru căminele culturale din Păclișa și Cârnești, finanțarea acestora fiind asigurată prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) și, respectiv, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 10 – „Fondul social”. De asemenea, intră în programul de eficientizare energetică și școlile din comună. Astfel, sunt semnate contracte pentru școala din Totești, pe PNRR – Componenta 10, și pentru cea din Cârnești, pe AFM. Tot pe AFM urmează să semnăm contracteloe de finanțare pentru școlile din Păclișa și Reea”, a spus primarul din Totești, Tiberiu Pasconi.

Alte proiecte prin AFM

Reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Totești au în derulare și alte proiecte finanțate prin AFM. “Pe AFM mai avem două proiecte care vizează modernizarea rețelei de iluminat public. Astfel, în curând vom semna contractul privind achiziția publică necesară reabilitării și extinderii acestei rețele pe străzile interioare. De asemenea, am mai depus un proiect și pentru asigurarea unui iluminat public eficient prin stâlpii de pe marginea drumului național care traversează comuna noastră. Totodată, pot să anunț că, în urma altor două proiecte depuse pe AFM vor începe, în curând, lucrările de reabilitare a dispensarului medical uman din localitatea de reședință și a parcului de joacă din satul aparținător Reea”, a precizat primarul comunei hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.

Actualitate

Adrenalină la cote maxime și motoare turate, la Geoagiu -Băi. A început “The ROCK Trophy 2025”!

Publicat

pe

Redactat de

 

S-a dat startul evenimentului „The ROCK Trophy 2025”, unul dintre cele mai dure, spectaculoase și extreme concursuri off-road din Europa, găzduit în premieră de stațiunea Geoagiu – Băi, din județul Hunedoara.

Competiția a început oficial duminică, 6 aprilie, Prologul având loc în cariera de travertin din Geoagiu – Băi, iar cei prezenți au avut parte de un show de zile mari. Motoare turate și adrenalină la cote maxime sunt „ingredientele” acestui eveniment.

Un debut excelent pentru The ROCK Trophy – unul dintre cele mai dure, spectaculoase și extreme concursuri off-road din Europa! Prologul a avut loc într-un cadru impresionant: cariera de travertin din Geoagiu Băi – locul perfect pentru adrenalină și spectacol. Mult succes tuturor concurenților! Urmează o săptămână plină de provocări și aventură!”, a transmis primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.

Competiția reunește cele mai bune echipaje de off-road din toată Europa care se întrec, timp de șase zile, pe un teren extrem de dificil, de la râpe stâncoase la trasee forestiere de mare viteză.

Advertisement

Trofeul Rock este mai mult decât o cursă — este un teren de dovedit pentru cei mai duri concurenți off-road”, spune Alexander Kovatchev, fondatorul RBI Sport.

 

Evenimentul spectaculos continuă la Geoagiu – Băi până pe 11 aprilie.

 

 

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Castelul Corvinilor, în topul celor mai spectaculoase din Europa. Pe poziția a treia, după Castelul Chambord din Franța și Castelul Eilean Donan din Scoţia

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Castelul Corvinilor a fost inclus într-un top al celor mai spectaculoase din Europa, realizat de o apreciată publicație britanică. Impunătorul monument medieval de la Hunedoara se află pe locul al treilea, după Castelul Chambord din Franța, cu celebra sa scară proiectată de Leonardo da Vinci, și Castelul Eilean Donan, cel mai fotografiat monument al Scoției.

 

Castelul Corvinilor se bucură de o largă apreciere la un nivel internațional. Un top realizat de publicația britanică „Daily Expressclasează fosta reşedinţă a lui Ioan (Iancu) de Hunedoara între primele trei cele mai frumoase castele de pe „Bătrânul continent”.Un castel gotic-renascentist, considerat una dintre cele șapte minuni ale României”, așa descriu jurnaliștii englezi castelul de la Hunedoara.

Advertisement

Unul dintre cele mai vizitate și admirate locuri istorice din România

Construit în secolul al XV-lea de către Ioan (Iancu) de Hunedoara, Castelul Corvinilor este renumit nu doar pentru arhitectura sa gotică impresionantă, ci și pentru istoria sa fascinantă. Impunătorul edificiu medieval din municipiul de pe Cerna a mai fost cooptat, de-a lungul timpului, și în alte clasamente al celor mai frumoase castele din lume, fiind situat și în „top 10 destinații de basm din Europa”.

La acest moment, Castelul Corvinilor se află în cea de-a doua etapă a proiectului de restaurare și conservare, derulat de Primăria Hunedoara, cu o valoare de șase milioane de euro – bani europeni obținuți prin PNRR, și care vizează obiectivele din incinta monumentului istoric ce nu au putut fi incluse în prima etapă de restaurare. Lucrările de restaurare continuă și nu împiedică accesul publicului, întrucât sunt desfășurate pe secțiuni.

Considerat „Legenda vie a Transilvaniei”, Castelul Corvinilor atrage anual sute de mii de turiști din țară și din întreaga lume. Anul trecut, spectaculosul monument medieval de la Hunedoara a avut peste 380.000 de vizitatori.

 

Advertisement

Top 10 cele mai spectaculoase castele din Europa

Locul 10: Palatul Schönbrunn din Viena, Austria

Locul 9: Fortăreața Akershus din Oslo, Norvegia

Locul 8: Palatul Pena din Sintra, Portugalia

Locul 7: Castelul Trakai, Lituania

Advertisement

Locul 6: Castelul Alcázar din Segovia, Spania

Locul 5: Castelul Conwy, din Țara Galilor

Locul 4: Castelul Neuschwanstein, Germania

Locul 3: Castelul Corvinilor din Hunedoara, România

Locul 2: Castelul Eilean Donan, Scoția

Advertisement

Locul 1: Castelul Chambord, Franța

Sursa: www.express.co.uk
Citeste mai mult ...

Actualitate

VIDEO: Utilajele de deszăpezire, scoase pe drumurile naționale

Publicat

pe

Redactat de

Intervenții pe DN7A pentru menținerea siguranței rutiere în condiții de iarnă.

Drumarii de la Secția de Drumuri Naționale (SDN) Vâlcea intervin constant pe Drumul Național 7A cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant, pentru a menține circulația rutieră în condiții de siguranță.

Acțiunile au loc în contextul în care majoritatea zonelor din țară se află sub incidența unui cod galben de ninsori și intensificări ale vântului, fenomen care reduce semnificativ vizibilitatea și îngreunează traficul rutier, mai ales în zonele montane.

DN7A, care traversează porțiuni expuse din județul Vâlcea, este atent monitorizat de autorități, iar intervențiile sunt efectuate non-stop pentru prevenirea formării poleiului și pentru îndepărtarea stratului de zăpadă de pe carosabil.

Reprezentanții SDN Vâlcea le recomandă șoferilor să circule cu prudență, să adapteze viteza la condițiile de drum și să se asigure că autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru sezonul rece. De asemenea, este important ca participanții la trafic să se informeze din timp cu privire la starea drumurilor înainte de a pleca la drum.

Autoritățile reamintesc că intervențiile se vor intensifica în funcție de evoluția vremii, pentru a limita impactul fenomenelor meteo asupra traficului rutier.

Advertisement

FOTO: Captură DRDP Craiova

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate