Actualitate
Hunedoreanul Avram Iancu va înota pe întreg parcursul Rinului pentru a sprijini aderarea României la Spațiul Schengen
Cunoscutul polisportiv hunedorean Avram Iancu va înota pe întreg cursul fluviului Rin, efortul său fiind dedicat aderării României la Spațiul Schengen. Apreciatul înotător din Petroșani speră să reușească, în aproximativ 35 de zile de înot, să parcurgă cei 1.032 de kilometri marcați ai acestui fluviu care străbate inima Europei.
“A venit timpul să mă întreb, din nou, ce anume pot să fac eu pentru țara mea și nu ce poate să facă țara pentru mine. A sosit timpul pentru înotul principal al sezonului. Voi înota întregul curs al Rinului, de la începutul marcării kilometrice a fluviului, adică de la Vechiul Pod din Constance (Germania) și până la vărsarea acestuia în Marea Nordului, în Olanda. În aproximativ 35 de zile de înot sper să reușesc să străbat cei 1032 de kilometri marcați ai acestui fluviu care străbate inima Europei. Întregul meu efort va fi dedicat în exclusivitate aderării României la spațiul Schengen”, a declarat hunedoreanul Avram Iancu.
Apreciatul înotător din Petroșani a mai spus că își dorește ca românii să poată circula liberi prin Europa, „de la Marea Nordului și până la Marea Neagră”. „Așa cum fluviile străbat țările și continentele fără să țină cont de granițe, tot așa îmi doresc ca milioanele de români să circule liberi de la Marea Nordului și până la Marea Neagră. Îmi doresc ca sutele de mii de români care se întorc în țară de sărbători sau în concedii să nu mai stea la cozi kilometrice obositoare. Îmi doresc ca transportatorii români să nu mai piardă timp și sume importante de bani prin granițe inutile. România este în EUROPA! România ESTE Europa! Acest efort reprezintă umila mea contribuție la împlinirea acestui deziderat comun”.
Startul cursei – duminică, 16 iulie
Avram Iancu va porni duminică, 16 iulie, începând cu ora 10:00, în această cursă, de la Podul Vechi din Konstanz. Înotul în Rin va fi observat oficial și va fi recunoscut și certificat de către cele mai importante organizații mondiale de înot în ape deschise. “Observatorul oficial va fi instructorul de înot Radu Ileană din Alba Iulia, în vârstă de 37 de ani, cu o experiență de 14 ani în predarea înotului la Deva și Alba Iulia. Voi fi însoțit de caiaciști ca suport acvatic, dar și de o echipă de suport terestru. Un sistem modern de livetracker va fi disponibil, permițând oricui și de oriunde să vadă în timp real progresul deplasării mele. Mulțumesc anticipat întregii mele echipe. Mulțumesc MAE pentru întregul suport diplomatic acordat, mulțumesc că ați “aruncat buzduganul” înaintea sosirii noastre acolo, mulțumim pentru toate informațiile necesare și pentru obținerea recomandărilor făcute de către autoritățile locale. Mulțumesc și celor ce rezonează cu înoturile mele, făcându-le posibile”, a mai declarat hunedoreanul Avram Iancu.
Deține un palmares impresionant
Avram Iancu este renumit pentru performanțele sale sportive remarcabile. În 2022, a traversat Canalul Bristol din Anglia în Țara Galilor, fiind primul român și al 14-lea om din lume care a reușit acest lucru. Tot anul trecut, polisportivul din Petroșani a fost recompensat cu premiul „Performance of the Year 2021″ la înotul în ape deschise, distincție acordată de către World Open Water Swimming Asociation (WOWSA), cu sediul în California, după ce, în anul 2021, apreciatul polisportiv din Petroșani a reușit să parcurgă 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore și 30 de minute, fiind pentru prima dată în istoria premiilor WOASA când titlul mondial „Performance of the Year (2021)” a ajuns în România. În 2016, hunedoreanul Avram Iancu a devenit primul român care a traversat Canalul Mânecii fără a purta costum de protecţie, din neopren așa cum se echipează cei care intră în apa rece. Un an mai târziu, în 2017 a traversat Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. A doborât mai multe recorduri de anduranță: un record românesc absolut a lungimii reprizei de înot după durată: 36 de ore şi 28 de minute și un record naţional de distanţă, 107,3 km. Avram Iancu nu s-a oprit aici și a terminat pe locul trei ultramaratonul Arctic, cel mai dificil maraton din lume, de 611 kilometri, desfăşurat în condiţii extreme în Canada, dincolo de Cercul Polar.
Anul acesta, în luna mai, hunedoreanul Avram Iancu a traversat înot Marea Galileii, din Israel.
Actualitate
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.
Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).
Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).
Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.
Actualitate
Vești bune din comuna Zam
Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.
Pentru un mediu curat
Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.
Facilități fiscale
Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.
Iarna nu îi ia prin surprindere
Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.
S-a ales viceprimarul
Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.
Actualitate
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.
Rezultate exit -poll CURS
Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 14 %
Nicolae Ciucă (PNL) 13 %
Rezultate exit -poll CIRA
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate exit-poll AVANGARDE
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate ARA
Marcel Ciolacu (PSD) 27%
Elena Lasconi (USR) 18%
George Simion (AUR) 15%
Călin Georgescu (independent) 14%
Nicolae Ciucă (PNL) 11%
Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.
Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00
Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută
-
Actualitatecu o zi in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu o zi in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 12 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital