Actualitate
Dacii și romanii au fost, din nou, pe câmpul de luptă. Două zile pline de istorie, pe platoul de la Măgura Uroiului
Dacii și romanii au fost, din nou, față în față, pe câmpul de luptă, la Măgura Uroiului, unde, în weekendul trecut, a avut loc o nouă ediție, a XIII-a, a unuia dintre cele mai importante evenimente de reconstituire istorică din județ și de la noi din țară, „DacFest – Sub semnul lupului”.
Platoul de la Măgura Uroiului a fost animat, sâmbătă și duminică, de soldați și războinici, daci și romani, care și-au instalat acolo corturile și taberele militare și civile, iar hunedorenii prezenți au avut prilejul să retrăiască istoria și să descopere cât mai multe aspecte civile și militare din perioada daco-romană.
Festivalul a fost deschis oficial, vineri seară, printr-o paradă impresionantă a costumelor antice ce a avut loc la Simeria. Parada organizată, după lăsarea întunericului, la lumina torțelor, a străbătut orașul, sub privirile admirative ale celor prezenți. Trupele de reconstituire istorică au salutat publicul și au prezentat costumele antice pregătite pentru eveniment. Apoi, sâmbătă și duminică, dacii și romanii au fost prezenți pe platoul de la Măgura Uroiului, acolo unde au fost așteptați pasionați de istorie antică de pretutindeni. Numeroase trupe de reenactment i-au transpus pe cei prezenți în atmosfera antică din urmă cu 2.000 de ani. Festivalul de reconstituire istorică a reunit, în acest an, 14 trupe și peste 300 de reenactori din țară și din străinătate, din Italia, Anglia și Bulgaria, care i-au încântat pe cei prezenți cu demonstraţii, tactici de luptă şi confruntări ale legiunilor romane, ale războinicilor daci şi ale şcolilor de gladiatori, cu ritualuri şi dansuri antice, cu ateliere civile interactive, dar şi cu alte momente surpriză.
Întoarcerea în timp
„Vara anului 87 d. Chr, trupele romane trimise de Domițian au înaintat la nordul Dunării, unde își construiesc un castru de marș. Dacii se pregătesc pentru războiul iminent. La Sarmizegetusa, bătrânul Duras convoacă consiliul de război. Dacii de la sud de Carpați supraveghează și hărțuiesc înaintarea trupelor romane. Au loc mici conflicte și lupte de gherilă …”, acesta a fost contextul istoric la care s-a reportat desfăşurarea primei confruntări dintre dacii şi romanii prezenţi la cea de-a XIII -a ediţie a Festivalului “Dac Fest” – „Sub semnul lupului”.
Participanții la eveniment au putut să-i vadă pe daci antrenându-se mai întâi sâmbătă, iar apoi confruntându-se în cadrul primei bătălii inititulată „Divide et impera”. Bătăliile aprige au continuat pe platoul de la Măgura Uroiului şi duminică, 16 iulie, tot cu antrenamente militare, şi, în final, au încheiat programul festivalului cu confruntarea intitulată „De stajă în Dacia”.
“Dac Fest” – „Sub semnul lupului” a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, în colaborare cu Primăria orașului Simeria, Asociația Terra Dacica Aeterna și Centrul Cultural și de Creație al orașului Simeria.
Actualitate
Alegeri parlamentare 2024| 48,18 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, cu o oră înainte de închiderea urnelor
Cu o oră înainte de închiderea urnelor, prezența la vot la alegerile parlamentare în județul Hunedoara era de 48,18 la sută. Adică, 175.126 de cetățeni cu drept de vot, din totalul celor 363.470 de alegători, câți sunt înscriși pe listele electorale, s-au prezentat la urne, până la ora 20:00.
Din numărul total de alegători, 160.104 au votat pe liste permanente, 13.177 pe cele suplimentare, iar 1.845 cu urna mobilă.
În mediul urban au votat 123.454 de hunedoreni, iar în mediul rural au fost, până la ora 20:00, 51.672 de persoane. La nivel național au ieșit la vot 51,15% dintre cei puțin peste 18 milioane de români cu drept de vot, adică 9.215.955 de persoane.
Reamintim că, în județul Hunedoara au drept de vot 363.470 de persoane, care își pot exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de votare constituite pe raza județului.
Actualitate
Alegeri parlamentare. Dosare penale și sancțiuni contravenționale
Datele centralizate de Centrul Județean de Comunicare Hunedoara, care monitorizează la nivelul întregului județ misiunile desfășurate de structurile MAI în context electoral, arată că, până la acest moment, nu s-au produs incidente care să afecteze procesul de vot.
De la începerea votării s-au primit 7 sesizări referitoare la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni în legătură cu alegerile parlamentare.
S-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale (avertismente) și o amendă de 4.500 de lei pentru continuarea campaniei electorale, fără a respecta data și ora limită de încetare a acesteia.
Polițiștii au întocmit și 2 dosare penale:
Un bărbat de 42 de ani, din orașul Hațeg, și-a exercitat dreptul la vot la două secții de votare distincte, respectiv o secție de votare din orașul Hațeg și o secție de votare din localitatea Vâlcele, comuna Bretea Română. Cercetările sunt continuate privind infracțiunea de fraudă la vot.
În municipiul Petroșani, un cetățean s-ar fi deplasat în zona unor secții de votare pentru a oferi bani alegătorilor cu scopul de a-i determina să voteze un anumit partid politic.
Acesta a fost invitat la sediul Poliției, fiind întocmit dosar de cercetare penală (in rem) sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere alegătorilor.
Angajații MAI din județul Hunedoara rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor parlamentare și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.
CENTRUL JUDEȚEAN DE COMUNICARE HUNEDOARA
Actualitate
Alegeri parlamentare 2024| 43,72 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 18:00
În județul Hunedoara, până la ora 18:00, s-au prezentat la urne pentru a-și exercita dreptul de vot 158.903 de alegători, dintr-un total de 363.470 , câți sunt înscriși pe listele electorale. Procentual vorbind, rata de participare la urne, în județul Hunedoara era, la ora menționată, 43,72 la sută.
Până la aceeași oră, respectiv 18:00, în județul Hunedoara, pe listele permanente au votat 145.357 de persoane, pe cele suplimentare 11.767 de cetățeni, iar urna mobilă a fost utilizată de 1.779 de alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)
În județ, se menține o prezență mai ridicată la urne în mediul urban, comparativ cu cel rural. Până la aceeași oră, în mediul urban și-au exercitat dreptul de vot 111.725 de cetățeni, în vreme ce în localitățile rurale 47.178.
La nivel național, prezența la urne, la aceeași oră, era de 46,09 la sută.
-
Actualitatecu o zi in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu o zi in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului
-
Actualitatecu o zi in urma
Razie, noaptea trecută, la Petrila. Peste 150 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite în trafic
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
CNA: Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe pe 29 noiembrie