Actualitate
Vin vești bune pentru locuitorii comunei Ilia. Noi lucrări importante vor fi demarate

Vești bune vin din comuna Ilia. S-au făcut noi pași în ceea ce privește proiecte importante pe care administrația publică locală le are, la ora actuală, în derulare. Introducerea gazului metan și alimentarea cu apă în patru sate aparținătoare sunt doar două dintre acestea, ambele investiții fiind de o însemnătate deosebită pentru locuitorii acestei frumoase așezări de pe Valea Mureșului.
Autoritățile locale din Ilia, în frunte cu primarul Marius Gabriel Omotă, depun eforturi susținute pentru a duce la bun sfârșit investițiile începute, dar și pe cele viitoare, urmărind, în primul rând, ridicarea nivelului de trai și al confortului cetățenilor. După semnări de contracte și alte demersuri birocratice, realizate deja, se trece la fapte.
Încep lucrările de modernizare a sistemului de iluminat public
Printre noile lucrări pe cale să înceapă la Ilia sunt cele care vizează modernizarea sistemului de iluminat public, prin înlocuirea corpurilor de iluminat cu lămpi moderne, de tip LED, în cadrul unui proiect derulat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM).
Potrivit primarului comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, contractul de execuție a fost semnat, iar în scurt timp vor fi demarate lucrările de montare a noilor corpuri de iluminat. Nu mai puțin de 473 de corpuri de iluminat, de tip LED, vor fi montate în comuna Ilia, dintre care 87 de bucăți sunt de 60 de wați, iar 386 de bucăți de 30 de wați, precum și cinci bucăți de gateway – telegestiune. „Sperăm ca până la sfârșitul lunii august această lucrare să fie finalizată”, precizează primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Pe de altă parte, pe GAL Sargeția, administrația publică locală a depus un alt proiect de montare a unui kit fotovoltaic de 35 de kilowați, împreună cu două baterii de stocare, care va fi instalat pe acoperișul clădirii Primăriei comunei Ilia.
Noutăți sunt și cu privire la investiția referitoare la stațiile de reîncărcare a vehiculelor electrice. În urmă cu două zile, a fost publicată lista proiectelor acceptate. Comuna Ilia va avea două astfel de stații, după ce proiectul depus, în acest sens, de administrația locală, a fost aprobat, următorul pas în vederea realizării acestei investiții fiind semnarea contractului de finanțare.
Rețeaua de gaz metan – cu un pas mai aproape de realitate
O altă veste îmbucurătoare pentru locuitorii comunei Ilia este că s-a încheiat procedura de licitație și a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor care vizează rețeaua de gaz metan. „Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis și, conform contractului, proiectul trebuie să se termine într-o lună. În paralel, vom încerca să obținem avizele necesare eliberării autorizației de construire și se va începe organizarea de șantier. În momentul obținerii autorizației de construire vor începe efectiv lucrările, noi având posibilitatea de a cere un avans de 30 la sută din lucrare”, a explicat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Vești bune și despre alimentarea cu apă în satele Bretea Mureșană, Bacea, Sârbi și Săcămaș
Veștile bune nu se opresc aici. Un alt proiect deosebit de important pentru comuna Ilia avansează. Este vorba despre cel care vizează alimentarea cu apă a patru sate aparținătoare: Bretea Mureșană, Bacea, Sârbi și Săcămaș. „La finalul lunii august, operatorul regional SC Apa Prod SA Deva va finaliza procedura de achiziție privind lucrările de alimentare cu apă în satele Bretea Mureșană, Bacea, Sârbi și Săcămaș. Pentru această lucrare, care face parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Hunedoara, SC Apa Prod SA a obținut deja autorizația de construire. Acest lucru înseamnă că, în momentul finalizării lucrărilor de licitație, se va putea începe efectiv lucrarea la rețeaua de distribuție. Acesta este un proiect pe care noi, administrația locală a comunei Ilia, am pus mare preț și am sperat foarte mult să se finalizeze. Îl felicit și îi mulțumesc domnului director al SC Apa Prod SA Deva, Dorin Gligor, pentru că, de când a preluat conducerea societății, lucrurile s-au mișcat foarte repede și a dat un mare impuls acestui proiect”, a mai spus primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Sprijin financiar pentru parohiile din comună. 25.000 de lei – sumă alocată în vederea întreținerii cimitirelor
Pe de altă parte, autoritățile locale din Ilia au decis acordarea unui sprijin financiar pentru parohiile din comună. Suma de 25.000 de lei a fost alocată în vederea întreținerii cimitirelor. Mai exact, Consiliul Local al comunei Ilia a aprobat alocarea a câte 5.000 de lei pentru fiecare dintre cele cinci parohii din comună, bani ce vor fi folosiți în vederea întreținerii cimitirelor.
Dotări noi, moderne, pentru liceul din comună
În altă ordine de idei, urmează să fie semnat contractul de finanțare pentru dotarea Liceului Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia. Cele 22 de săli de clasă, atelierele de practică, laboratoarele, sala de sport, și toate celelalte spații ale acestei unități de învățământ vor fi dotate cu mobilier de ultimă generație, materiale didactice și echipamente IT. Mai multe decât atât, administrația publicală locală a depus un alt proiect, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Programul denumit “Școala Verde”, care constă în reabilitarea energetică a celor trei mari corpuri de clădire ale liceului din comuna Ilia, proiect care administrația locală speră că va fi aprobat și finanțat.
Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, este încrezător și spune că își dorește ca rezultatul muncii depuse de către administrația locală să se reflecte în fapte concrete, într-un timp cât mai scurt.
„Oamenii, în general, s-au plictisit să audă că s-au semnat contracte, că s-au încheiat licitații, și așa mai departe. Și eu, la fel ca și concetățenii noștri, îmi doresc să se vadă lucrurile făcute. Îmi doresc să ne mișcăm cât mai repede și, pe această cale, le mulțumesc colegilor din primărie care se implică în implementarea tuturor acestor proiecte. Sunt convins că locuitorii comunei Ilia sunt mulțumiți de faptul că semnăm contracte, că primim finanțări, dar vor să vadă rezultatele acestei munci și sperăm să ne apucăm cât mai repede de aceste noi lucrări. De fapt, rostul nostru, al celor din administrația publică locală, este de a ne face treaba! Pentru acest lucru suntem plătiți. Și eu, la fel ca și cetățenii, îmi doresc să se vadă că se face ceva, căci de semnături și de povești este plină lumea”, a conchis Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.
Actualitate
FOTO: Accident pe A1. Un autoturism a intrat în parapet

Un accident rutier, soldat cu două persoane rănite, s-a produs, în această seară, pe Autostrada A1, pe teritoriul județului Alba, dar în zona de intervenție a Detașamentului Orăștie.
Pentru gestionarea situației de urgență creată în urma accidentului, la fața locului au acționat: un echipaj de intervenție și unul SMURD din cadrul Detașamentului Orăștie, un echipaj medical al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, dar și un echipaj de pompieri din Sebeș, județul Alba.
La locul producerii evenimentului rutier, echipajele au constatat că un autoturism, în care se aflau 2 persoane, a intrat în coliziune cu parapetul care desparte cele două sensuri de mers.
În autovehiculul implicat în accident se aflau 2 persoane, ambii fiind găsiți în afara autoturismului, conștienți și cooperanți.
Pentru ambii ocupanți ai autovehiculului a fost necesară acordarea primului ajutor medical, ulterior aceștia au refuzat transportul la o unitate spitalicească.
Circulația auto pe autostrada A1 a fost restricționată, circulându-se doar pe banda de urgență a sensului de mers Orăștie-Sebeș. Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, dar și curățarea carosabilului.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
FOTO: Accident pe DN 66, în municipiul Petroșani

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care s-a produs, în această seară, în Petroșani, în cartierul „Aeroport”, pe Drumul Național 66,
La evenimentul rutier, care s-a produs în urma coliziunii dintre două autoturisme, pompierii Detașamentului Petroșani au acționat de urgență cu un echipaj de intervenție și cu unul medical SMURD.
În urma impactului, o femeie și un bărbat, conducătorii auto ai celor două autovehicule în care nu se mai aflau alți pasageri, au avut nevoie de primul ajutor medical de urgență.
Ulterior, ambele persoane rănite au fost transportate de către ambulanțele SMURD și SAJ, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Petroșani.
După transportul celor doi conducători auto la unitatea medicală, pompierii petroșeneni au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații și au acționat și pentru curățarea carosabilului pe suprafața căruia, în urma coliziunii, s-au scurs lichide inflamabile.
FOTO: ISU HUNEDOARA
Actualitate
Victorie la scor pentru Corvinul

Într-un meci contând pentru etapa a IV-a a play-out-ului din Liga 2, grupa a, Corvinul Hunedoara a întâlnit, pe teren propriu, pe Metalul Buzău. Pentru corviniști, care sunt, practic, în vacanță, meciul a însemnat o nouă victorie la scor.
5-0 cu Metalul Buzău
Hunedorenii au deschis relativ repede scorul, în minutul 14, prin Lehaire, care a înscris, din apropiere, cu latul, fructificând o centrare a lui Bradu. Scorul se dublează în minutul 39, după o acțiune identică, pe post de servant fiind Pârvulescu, iar pe cel de finalizator Albino, și Corvinul intră la cabine cu 2-0. Mitanul secund începe perfect pentru trupa lui Florin Maxim, iar Pîrvulescu, pe contraatac, la o fază la care au mai contribuit Neacșa și Grigore, face ca tabela să arate scor de neprezentare. În minutul 77 corviniștii își măresc avantajul, prin reușita lui Gîrbiță, din marginea careului mic, după o angajare a lui Lehaire. Scorul final, de 5-0 pentru Corvinul a fost stabilit în minutul 80, de către Câmpan, din 5 metri, care a reluat în plasă după o transversală a lui Cărăuș. După acest succes, Corvinul continuă să conducă grupa, cu 38 de puncte, iar cei de la Buzău sunt pe trei, cu 29 de puncte și, în ciuda eșecului de la Hunedoara, au scăpat de emoții, fiind favorizați de alte rezultate. În rest, pe doi este FCU Craiova, care a învins, acasă, cu 4-0, pe a patra clasată, Unirea Ungheni, care are 29 de puncte, și aceste două echipe nemaiavând griji cu retrogradarea. Pe cinci, și cu un final de sezon fără griji, este FC Bihor, cu 26 de puncte, după remiza, 1-1, de pe terenul penultimei clasate, CSM Focșani (18 puncte), care va lupta cu “lanterna roșie”, CSC Dumbrăvița (15 puncte), care a stat în această rundă, pentru evitarea retrogradării directe. Etapa viitoare, penultima, una în care stă Ungheniul, Corvinul joacă la Oradea, cu FC Bihor, Buzăul primește vizita Craiovei, iar Dumbrăvița primește vizita Focșaniului, în derby-ul suferinței. Va retrograda direct ultima clasată, iar penultima va juca un baraj de menținere în Liga 2 cu ocupanta poziției similare din grupa B.
Foto: FC Corvinul 1921 Hunedoara
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință
- Actualitatecu 3 zile in urma
Percheziții în mai multe localități din județ, într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat din Hunedoara, reținut pentru loviri sau alte violențe, tâlhărie calificată și lipsire de libertate în mod ilegal
- Actualitatecu 2 zile in urma
Trei persoane rănite, în urma unui accident produs la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm spre Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Lupeni: Tradiționala procesiune religioasă „Drumul Crucii” ajunge la cea de-a 26-a ediție
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ședință extraordinară a CJSU Hunedoara: Măsuri urgente pentru siguranța Barajului Valea de Pești
- Actualitatecu 2 zile in urma
Avem fotbal și în weekend-ul de Paște
- Actualitatecu 20 de ore in urma
„Razie de amploare la Deva: zeci de sancțiuni, 358 de persoane legitimate și sprijin canin în căutarea persoanelor ascunse