Actualitate
Vin vești bune pentru locuitorii comunei Ilia. Noi lucrări importante vor fi demarate
Vești bune vin din comuna Ilia. S-au făcut noi pași în ceea ce privește proiecte importante pe care administrația publică locală le are, la ora actuală, în derulare. Introducerea gazului metan și alimentarea cu apă în patru sate aparținătoare sunt doar două dintre acestea, ambele investiții fiind de o însemnătate deosebită pentru locuitorii acestei frumoase așezări de pe Valea Mureșului.
Autoritățile locale din Ilia, în frunte cu primarul Marius Gabriel Omotă, depun eforturi susținute pentru a duce la bun sfârșit investițiile începute, dar și pe cele viitoare, urmărind, în primul rând, ridicarea nivelului de trai și al confortului cetățenilor. După semnări de contracte și alte demersuri birocratice, realizate deja, se trece la fapte.
Încep lucrările de modernizare a sistemului de iluminat public
Printre noile lucrări pe cale să înceapă la Ilia sunt cele care vizează modernizarea sistemului de iluminat public, prin înlocuirea corpurilor de iluminat cu lămpi moderne, de tip LED, în cadrul unui proiect derulat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM).
Potrivit primarului comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, contractul de execuție a fost semnat, iar în scurt timp vor fi demarate lucrările de montare a noilor corpuri de iluminat. Nu mai puțin de 473 de corpuri de iluminat, de tip LED, vor fi montate în comuna Ilia, dintre care 87 de bucăți sunt de 60 de wați, iar 386 de bucăți de 30 de wați, precum și cinci bucăți de gateway – telegestiune. „Sperăm ca până la sfârșitul lunii august această lucrare să fie finalizată”, precizează primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Pe de altă parte, pe GAL Sargeția, administrația publică locală a depus un alt proiect de montare a unui kit fotovoltaic de 35 de kilowați, împreună cu două baterii de stocare, care va fi instalat pe acoperișul clădirii Primăriei comunei Ilia.
Noutăți sunt și cu privire la investiția referitoare la stațiile de reîncărcare a vehiculelor electrice. În urmă cu două zile, a fost publicată lista proiectelor acceptate. Comuna Ilia va avea două astfel de stații, după ce proiectul depus, în acest sens, de administrația locală, a fost aprobat, următorul pas în vederea realizării acestei investiții fiind semnarea contractului de finanțare.
Rețeaua de gaz metan – cu un pas mai aproape de realitate
O altă veste îmbucurătoare pentru locuitorii comunei Ilia este că s-a încheiat procedura de licitație și a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor care vizează rețeaua de gaz metan. „Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis și, conform contractului, proiectul trebuie să se termine într-o lună. În paralel, vom încerca să obținem avizele necesare eliberării autorizației de construire și se va începe organizarea de șantier. În momentul obținerii autorizației de construire vor începe efectiv lucrările, noi având posibilitatea de a cere un avans de 30 la sută din lucrare”, a explicat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Vești bune și despre alimentarea cu apă în satele Bretea Mureșană, Bacea, Sârbi și Săcămaș
Veștile bune nu se opresc aici. Un alt proiect deosebit de important pentru comuna Ilia avansează. Este vorba despre cel care vizează alimentarea cu apă a patru sate aparținătoare: Bretea Mureșană, Bacea, Sârbi și Săcămaș. „La finalul lunii august, operatorul regional SC Apa Prod SA Deva va finaliza procedura de achiziție privind lucrările de alimentare cu apă în satele Bretea Mureșană, Bacea, Sârbi și Săcămaș. Pentru această lucrare, care face parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Hunedoara, SC Apa Prod SA a obținut deja autorizația de construire. Acest lucru înseamnă că, în momentul finalizării lucrărilor de licitație, se va putea începe efectiv lucrarea la rețeaua de distribuție. Acesta este un proiect pe care noi, administrația locală a comunei Ilia, am pus mare preț și am sperat foarte mult să se finalizeze. Îl felicit și îi mulțumesc domnului director al SC Apa Prod SA Deva, Dorin Gligor, pentru că, de când a preluat conducerea societății, lucrurile s-au mișcat foarte repede și a dat un mare impuls acestui proiect”, a mai spus primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Sprijin financiar pentru parohiile din comună. 25.000 de lei – sumă alocată în vederea întreținerii cimitirelor
Pe de altă parte, autoritățile locale din Ilia au decis acordarea unui sprijin financiar pentru parohiile din comună. Suma de 25.000 de lei a fost alocată în vederea întreținerii cimitirelor. Mai exact, Consiliul Local al comunei Ilia a aprobat alocarea a câte 5.000 de lei pentru fiecare dintre cele cinci parohii din comună, bani ce vor fi folosiți în vederea întreținerii cimitirelor.
Dotări noi, moderne, pentru liceul din comună
În altă ordine de idei, urmează să fie semnat contractul de finanțare pentru dotarea Liceului Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia. Cele 22 de săli de clasă, atelierele de practică, laboratoarele, sala de sport, și toate celelalte spații ale acestei unități de învățământ vor fi dotate cu mobilier de ultimă generație, materiale didactice și echipamente IT. Mai multe decât atât, administrația publicală locală a depus un alt proiect, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Programul denumit “Școala Verde”, care constă în reabilitarea energetică a celor trei mari corpuri de clădire ale liceului din comuna Ilia, proiect care administrația locală speră că va fi aprobat și finanțat.
Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, este încrezător și spune că își dorește ca rezultatul muncii depuse de către administrația locală să se reflecte în fapte concrete, într-un timp cât mai scurt.
„Oamenii, în general, s-au plictisit să audă că s-au semnat contracte, că s-au încheiat licitații, și așa mai departe. Și eu, la fel ca și concetățenii noștri, îmi doresc să se vadă lucrurile făcute. Îmi doresc să ne mișcăm cât mai repede și, pe această cale, le mulțumesc colegilor din primărie care se implică în implementarea tuturor acestor proiecte. Sunt convins că locuitorii comunei Ilia sunt mulțumiți de faptul că semnăm contracte, că primim finanțări, dar vor să vadă rezultatele acestei munci și sperăm să ne apucăm cât mai repede de aceste noi lucrări. De fapt, rostul nostru, al celor din administrația publică locală, este de a ne face treaba! Pentru acest lucru suntem plătiți. Și eu, la fel ca și cetățenii, îmi doresc să se vadă că se face ceva, căci de semnături și de povești este plină lumea”, a conchis Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.
Actualitate
Alegeri parlamentare. Patru sesizări privind continuarea campaniei electorale și o sancțiune aplicată
Am revenit cu informații despre activitățile desfășurate de structurile MAI în contextul procesului de vot. Până acum, la nivelul județului Hunedoara, nu au fost semnalate evenimente deosebite.
S-au înregistrat 4 sesizări privind posibile incidente electorale referitoare la continuarea campaniei electorale . Trei sesizări sunt în curs de verificare.
A fost aplicată o sancțiune contravențională (avertisment) pentru continuarea propagandei electorale prin intermediul rețelelor de socializare și sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze.
Reamintim că structurile Ministerului Afacerilor Interne asigură măsuri de protecție pentru 524 de secții de votare organizate la nivelul județului Hunedoara.
Peste 1.300 de efective sunt angrenate, în principal, în misiuni de menținere a siguranței publice, de asigurare a protecției secțiilor de vot și de cercetare a sesizărilor privind incidentele electorale.
Actualitate
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00
În județul Hunedoara, prezența la vot pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, la ora 13:00, este de de 21,84%, cu un total de 79.381 de votanți dintr-un număr de 363.470 de alegători înscriși pe listele permanente.
Analiza datelor evidențiază diferențe semnificative între participarea din mediul urban și cel rural, precum și o utilizare redusă a urnei mobile.
Dintre cei prezenți la urne, 58.229 de votanți provin din mediul urban, reprezentând aproximativ 73% din totalul celor care au votat. Acest fapt confirmă o implicare mai mare a alegătorilor din orașe în procesul electoral, comparativ cu mediul rural, unde s-au înregistrat doar 21.152 de votanți.
Doar 761 de voturi înregistrate prin urna mobilă.
Actualitate
Iulius Marian Firczak: “Am votat pentru o Românie prosperă, sigură și unită”
Deputatul U.C.R.R. Iulius Marian Firczak și-a exercitat, duminică, dreptul de vot. Acesta a transmis “La mulți ani!” de „Ziua Națională a României” și a declarat că a votat pentru o Românie prosperă, sigură și unită.
“La 1 decembrie 1918, românii și rutenii au ales calea cea mai bună pentru viitorul lor și al țării lor. Astăzi, este rândul nostru să facem alegerea potrivită! Am votat pentru o Românie prosperă, sigură și unită, care continuă drumul euro-atlantic început în decembrie ‘89! La mulți ani, România!”, a transmis Iulius Marian Firczak.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu o zi in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Razie, noaptea trecută, la Petrila. Peste 150 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite în trafic