Connect with us
Data: 01/12/2024
.

Actualitate

“Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei”. Situația cazurilor înregistrate în județ

Publicat

pe

În fiecare an, la data de 28 iulie, este marcată „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei”. În 2023, aceasta se desfășoară sub sloganul „O singură viață, un singur ficat!”, fiind un prilej de a evidenția necesitatea accelerarii eforturilor de eliminare a hepatitei virale și importanța prevenirii, testării și tratamentului.

În județul Hunedoara, în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) figurau, anul trecut, 959 de persoane cu hepatită cronică. Potrivit datelor statistice, în 2022, au fost depistate 10 cazuri de hepatită acută, dintre care cinci de hepatită de tip A, două de tip C, iar trei cazuri de hepatită de tip E.

Situaţia cazurilor de Hepatită acută în judeţul Hunedoara:

  2022* 2021* 2020* 2019 2018 2017 2016 2015
HEP A 5 0 8 101 54 4 17 198
HEP B 0 0 0 7 9 2 5 8
HEP C 2 0 0 3 2 3 4 3
HEP NON A NON B 0 0 0 5 10 2 1 9
HEP E 3 4 2 1 0 0 0 0
Total 10 4 10 117 75 11 29 218

Situaţia cazurilor de Hepatită cronică în judeţul Hunedoara:

Advertisement
  Cazuri noi 2022* 2021* 2020* 2019 2018 2017 2016 2015 2014
Hepatită cronică 959 178 577 514 702 1.092 1.232 1.357 1.125

*În contextul pandemiei

Sursa: DSP Hunedoara

Ce este hepatita?

Hepatita este o inflamație a ficatului cauzată de o varietate de viruși infecțioși și agenți neinfecțioși care duc la o serie de probleme de sănătate, dintre care unele pot fi fatale. “Deși există multe tipuri diferite de virusuri ale hepatitei (de la A la E), ele diferă în moduri importante, inclusiv modurile de transmitere, severitatea bolii, distribuția geografică și prevenire. Virusul hepatitic D este un virus defectiv care necesită prezența HVB pentru realizarea infecției şi asigurarea replicării. Astfel, poate fi găsit doar la persoanele infectate cu HVB, prin coinfecție sau suprainfecție. Hepatită virală poate manifesta simptome de la ușoare la severe sau niciun simptom. Simptomele hepatitei A, B și C pot include febră, stare de rău, pierderea poftei de mâncare, diaree, greață, disconfort abdominal, urină de culoare închisă și icter (o îngălbenire a pielii și a albului ochilor). În unele cazuri, pot apărea forme fulminante de infecție. În hepatita B și C, virusul poate provoca o infecție cronică a ficatului, care se poate dezvolta ulterior în ciroză (o cicatrice a ficatului) sau cancer hepatic. Acești pacienți sunt expuși riscului de deces. Hepatita D (HDV) se găsește doar la persoanele deja infectate cu hepatita B (VHB); totuși, infecția dublă cu HBV și HDV poate provoca o infecție mai gravă și rezultate mai slabe asupra sănătății, inclusiv progresia accelerată către ciroză. Hepatita E (HEV) debutează cu febră ușoară, apetit redus, greață și vărsături care durează câteva zile. Unele persoane pot avea, de asemenea, dureri abdominale, mâncărime (fără leziuni ale pielii), erupții cutanate sau dureri articulare. Ei pot prezenta, de asemenea, icter, cu urină închisă la culoare și scaune palide și un ficat ușor mărit, sensibil (hepatomegalie) sau ocazional insuficiență hepatică acută”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții DSP Hunedoara.

Hepatita virală încă ucide peste un milion de oameni în fiecare an. În lume se înregistrează un deces prin hepatită la fiecare treizeci de secunde. Peste 8.000 de noi infecții cu hepatita B și C apar în fiecare zi, adică peste cinci infecții în fiecare minut.

În România, Institutul Național de Sănătate Publică este partener în Proiectul LIVE(RO), alături de Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași, proiect care asigură testarea pentru hepatita B, D și C în patru regiuni ale țării: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia. „În perioada iulie 2021 – mai 2023, aproape 300.000 de persoane au beneficiat de activitățile de screening pentru hepatita B, D și C, 81% dintre persoane aparținând unui grup vulnerabil. 3% dintre persoanele testate au avut, la cabinetul medicului de familie, cel puțin un rezultat pozitiv pentru hepatita B sau C la testele rapide. Dintre acestea, circa 70% ajunseseră, până la sfârșitul lunii iunie 2023, la medicul specialist gastroenterolog , pentru diagnostic. Pentru 84% dintre persoane s-a stabilit un diagnostic final, iar ceilalți fiind în curs de evaluare. Cu ciroză hepatică au fost diagnosticați 612 pacienți, iar 16 cu carcinom hepatic. Prin asigurarea unei acoperiri vaccinale optime anti-hepatită B, încă de la naștere, se poate scădea numărul de copii cu hepatită cronică B și se poate îndeplini dezideratul de a elimina hepatita B, conform Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) din domeniul sănătății. Aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030 prin vaccinare, teste de diagnosticare, tratament și campanii de educație pentru sănătate”, se mai arată în comunicatul DSP Hunedoara.

Advertisement

Actualitate

Ministrul Familiei, Natalia Intotero: “Am votat cu inima plină de speranță și cu gândul la un viitor mai bun pentru toți românii”

Publicat

pe

Redactat de

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a votat, duminică, în municipiul Brad. La ieșirea de la urne, a declarat că a votat cu gândul la un viitor mai bun pentru toți românii.

„Astăzi este ziua în care sărbătorim unitatea, curajul și visul celor care au luptat pentru o Românie mare și liberă. E ziua în care ne amintim că fiecare dintre noi contribuie, prin gesturi mici sau mari, la povestea acestei țări. Am votat cu inima plină de speranță și cu gândul la un viitor mai bun pentru toți românii. La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor celor care își poartă rădăcinile cu mândrie, indiferent unde se află în lume! Să fim uniți, să fim puternici, să fim demni!”, a transmis Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Dr. Gheorghe Firczak: „Am votat pentru binele țării, pentru afirmarea rutenilor!”

Publicat

pe

Redactat de

Prof. Dr. Gheorghe Firczak a votat, duminică dimineață, 1 decembrie, la alegerile parlamentare 2024.

Am votat pentru binele țării, pentru afirmarea rutenilor!”, a declarat dr. Gheorghe Firczak, la ieșirea de la urne.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Călin Petru Marian, după ce a votat: ”Să ne dea Dumnezeu înțelepciune”

Publicat

pe

Redactat de

În contextul alegerilor parlamentare, Călin Petru Marian a transmis un mesaj de mobilizare către cetățeni, subliniind importanța implicării la urne.

Călin Petru Marian, cunoscut pentru implicarea sa în proiectele locale, și-a exprimat speranța că votul său și al celorlalți hunedoreni va contribui la un viitor mai bun pentru comunitatea din Valea Jiului și pentru întreaga țară.

”Am votat pentru cetățenii din satul meu, Țebea, cetățenii din comuna Baia de Criș, cetățenii din județul Hunedoara, pentru viitorul cetățenilor din România. Dragii mei, haideți la vot. Să ne dea Dumnezeu înțelepciune”, a transmis Călin Petru Marian. 

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate