Actualitate
Război la Primărie. Consilierii locali acuzați că fac parte din coaliția anti – Simeria ies la rampă
Administrația publică locală din Simeria se scaldă într-o stare de tensiune continuă. Între primarul orașului și o parte dintre consilierii locali s-a produs o ruptură lăsată cu acuzații aruncate, mai ales, în mediul online. Aleșii învinuiți că ar fi format o așa – zisă coaliție anti -Simeria ies la rampă, argumentând motivele care au stat la baza respingerii unor proiecte.
În vreme ce, edilul șef îi acuză că nu votează pentru dezvoltarea orașului și că ar pune bețe în roate realizării unor investiții, respingând propunerile sale, în replică aleșii locali afirmă că acesta propune proiecte nerealiste care nu pot fi susținute financiar de bugetul local și care, în viitor, ar risca să bage primăria în faliment.
Cele mai recente discuții aprinse iscate la Simeria au fost pe tema realizării unui centru pentru persoane vârstnice și a iluminatului nocturn la terenurile de sport de la școli. Primarul îi acuză pe consilieri că au votat împotrivă și că ar fi dat cu piciorul la o investiție pe fonduri europene de peste 1,2 milioane de euro. De cealaltă parte, aleșii atrag atenția că proiectul ar fi încărcat bugetul orașului cu cheltuieli de vreo 2,5 milioane de lei anual, timp de un deceniu, o sumă mult mult prea mare pentru banii pe care localitatea îi are în vistieria proprie. Mai mult, referitor la celălalt proiect privind nocturnele de la terenurile de sport, în opinia aleșilor – deveniți acum „persoane non – grata” în ochii edilului, prioritară este finalizarea lucrările aprobate deja astfel încât copiii din oraș să aibă unde să practice sportul.
Legislativul local acuzat că e Bau – Bau-ul orașului
Lucrurile au luat o turnură negativă în deliberativul local din Simeria, acolo unde, din spusele aleșilor, primarul nici nu mai participă la ședințele de Consiliu Local. În rândul opiniei publice ar fi fost indusă ideea că majoritatea din legislativul local ar fi un Bau – Bau al orașului care se opune dezvoltării acestuia și care ar încerca să-l „sape” pe primar. Realitatea este cu totul alta, spun consilierii acuzați.
„Toată lumea care votează altfel decât gândește primarul este în coaliția anti -Simeria, dușmanul orașului și al alegătorilor. În afară de ultima ședință în care, spune, că ne-am opus proiectului cu terenurile de sport, a mai fost și discuția cu Centrul de Zi pentru care am fost făcuți în fel și chip, eu, cel puțin nazist, criminal, ceea ce mi se pare extrem de grav, mai ales pentru lucruri pe care nu le-am spus, nici măcar nu le-am gândit (…) Tensiunile s-au acutizat ca urmare a câtorva proiecte respinse. Fantasme. Am argumentat, ca de fiecare dată. Suntem și noi simerieni, până la urmă, și vrem ca lucrurile să meargă într-o direcție bună. El înțelege, însă, că dacă nu suntem de acord cu varianta lui nu vrem să meargă lucrurile bine (…) și a picurat în mintea unora dintre cetățeni – picătură cu picătură – suntem o coaliție împotriva orașului. Suntem batjocoriți în toate felurile. (…) La proiectul cu centrul pentru vârstnici, le-a povestit pensionarilor că va fi un centru super modern în care vor face gratuit tratamente și fizioterapie. Corect, așa va fi, dar nu le-a spus și partea a doua că (…) primăria trebuia să asigure în continuare funcționarea lui. După standardele de cost din 2020, aceste cheltuieli se ridicau la 2,5 milioane de lei pe an. Dacă introducem și cei 2,5 milioane de lei peste în câțiva ani primăria ar intra în faliment. Din punct de vedere al protecției sociale, jos pălăria, suntem cu totul de acord, însă în privința sustenabilității proiectului în următorii 10 ani, nu avem cum să ne angajăm la așa ceva”, spune consilierul local Marius Steici.
Mai mult, nici locația aleasă pentru realizarea acestui centru pentru seniori nu ar fi oportună, mai arată consilierii acuzați. „Acuzații peste acuzații, nici nu le mai știm. (…) Legat de acel centru, din start, încărcarea pe buget era foarte mare. Au fost multe discuții în consiliu și cu privire la locație, pe care toți am considerat-o total neoportună – în curtea unor blocuri. Într-adevăr, clădirea respectivă (n.red. fosta baie comunală) este una dărăpănată (…) dar, trecând peste acest aspect, proiectul, la fel ca și multe altele, era cu probleme”, a spus, la rândul său, consilierul local Marius Bucovanu.
„Populația este indusă în eroare. Multe alte proiecte au trecut, în beneficiul cetățenilor. Referitor la terenurile de sport, multe dintre lucrările pe care dorea să le facă din suma de 300.000 de lei erau cuprinse în proiectul inițial. Cu privire la centrul pentru seniori, nu neapărat că sunt împotiva unui astfel de proiect, însă nu era oportun locul, acolo, între blocuri. În plus, suma cu întreținerea e foarte mare”, a completat și consilierul local Robert Talpoș.
„Așa – zisa coaliție anti -Simeria este, de fapt, o coaliție pro – Simeria”
Pavel Hațegan, viceprimar și consilier local la Simeria, afirmă că, „așa – zisa coaliție anti -Simeria este, de fapt, o coaliție pro – Simeria”.
„Nu ne-am opus la niciun proiect de hotărâre mai puțin la care am considerat că cheltuielile de sustenabilitate ar fi peste posibilitatea bugetului local (n.red. cu referire la centrul pentru seniori). Nu este un război contra primarului sau a proiectelor inițiate de către dânsul. Dimpotrivă. Am căutat să susținem majoritatea proiectelor pe care le-am considerat benefice orașului. (…) Aduci un milion și ceva de euro, dar, după aceea, noi trebuia, în timp de 10 ani, să asigurăm sustenabilitatea proiectului. Punând în balanță și comparând cu bugetul local, ni s-a părut că mai bine renunțăm decât să nu mai putem face timp un deceniu nimic în oraș. Nu este vorba despre o coaliție nici anti – primar, nici anti-Simeria, nici anti-nimănui. Este vorba despre un raționament și o gândire, analizând din toate punctele de vedere ceea ce este benefic și oportun orașului. (…) Pe un termen de 10 ani să angajezi aproape două treimi din bugetul local doar pentru întreținerea unui centru, mie, personal, și se pare că și colegii la fel au gândit, mi se pare prea mult pentru bugetul orașului Simeria”.
„De fiecare dată, toate proiectele care au avut un rol benefic pentru orașul Simeria au fost aprobate de către noi, doar cele care au pus semne de întrebare sau care ar fi creat probleme bugetului orașului în anii următori. Acel centru pentru seniori era un proiect asumat pentru 10 ani de către Primăria orașului Simeria, în condițiile în care și așa bugetul local este suprasolicitat (…) Nu consider, sub nicio formă, că ne-am constituit într-o coaliție anti -Simeria. Domnul primar face acuze și bagă bățul în cuibul de viespi tocmai ca să abată atenția cetățenilor de la problemele reale”, a completat și consilierul local Dana Bozdog.
Emil Rîșteiu, fost primar al orașului Simeria, actualmente consilier local, spune că în primărie oamenii sunt într-un stres extraordinar.
„Noi am argumentat și ne-am exprimat în ședințele de Consiliu Local. Cu pivire la acel centru, da, este o investiție pe fonduri europene de 1,2 milioane de euro, dar un angajament de peste trei milioane de euro de susținere pe care orașul nu și-l poate permite, mai ales că, mai există și alte angajamente. Pe de altă parte, noi am alocat, în februarie, cei 300.000 de lei pentru școli, tocmai pentru a se face ce mai au nevoie și aici mă refer la dotările necesare, la garduri, la mobilierul pentru vestiare etc. Se aruncă vina pe noi, consilierii”.
„Fiecare dintre noi, și acum vorbesc în numele meu propriu, îmi doresc binele orașului și al oamenilor. Lucrurile trebuie văzute cu calm, să putem să discutăm și să găsim cea mai bună soluție. Cred că fiecare dintre noi are dreptul de a-și spunea părerea. (…) Ceea ce face domnul primar acum este, de fapt, sută la sută doar pentru orgoliul lui personal și pentru mândria dânsului. Acesta este punctul meu de vedere (…) Minciunile se rostogolesc una după alta și nimeni nu are dreptul să spună, să răspundă la întrebări, ceea este din ce în ce mai grav. Suntem jigniți, umiliți (…) Până la urmă, este vorba despre bugetul viitor al orașului pe termen lung, despre investiții care trebuie făcute și care trebuie să rămână, vorbești despre direcționarea unor bani acolo unde este acum prioritar. (…) Să încercăm să terminăm, prima dată, lucrările la școli. Măcar una dintre cele două săli de sport să fie funcționale, măcar într-un vestiar să aduci mobilier (…) Indiferent cum se votează sau nu, întotdeauna la noi se interpretează. Suntem oameni maturi și fiecare putem să judecăm cu mintea noastră, nu suntem păpuși într-un teatru în care să fim trași de sfori”, a spus Dana Glăvu.
„Referitor la ultimul proiect cu terenurile de sport, iluminatul nocturn, Consiliul Local, chiar din februarie, a dirijat 300.000 de lei către școlile din oraș (…)Această sumă a fost alocată pentru copiii orașului Simeria, astfel încât ei să poată folosi sălile de sport. Acum, domnul primar a vrut să-i redirecționeze în alte părți, în loc să-i folosească pentru terminarea sălilor de sport. În ceea ce privește celălalt proiect, nu spun că ar fi fost o investiție proastă, însă, din păcate, primăria nu putea să-l susțină financiar după finalizarea lui. Oamenii au înțeles greșit. Banii încă nu erau câștigați. Proiectul doar se depunea la București, nu s-a pierdut acel 1,2 milioane de euro la care s-a făcut referire. Proiectul putea să nu fie aprobat”, a afirmat și consilierul local Adrian Mladin.
Consilierii acuzați mai spun că se aruncă cu noroi pe nedrept, iar cetățenii orașului sunt induși în eroare sub „masca preocupării pentru dezvoltare”.
„Sunt numai și numai minciuni spuse pe rețeaua de socializare. Unul dintre proiectele respinse era gândit prost (….) În primul rând, trebui terminate proiectele începute. Sala de sport de la liceu nu este încă funcțională pentru că în vestiare nu există mobilier (…) În cazul centrului pentru seniori, într-adevăr, clădirea arată deplorabil și acolo trebuie făcut ceva, însă problema era că nu mai aveam cu ce să susținem funcționalitatea centrului (…). Riscam să băgăm primăria în faliment”, a arătat și consilierul local Călin Oroianu.
„Servus Hunedoara” a încercat, ieri, să-l contacteze telefonic și pe primarul orașului Simeria, Iulius Bedea, însă acesta nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere.
Actualitate
CCR a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea, pe 8 decembrie
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc duminică, 8 decembrie.
“În ziua de 2 decembrie 2024, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, conferind efectivitate competențelor înscrise în Constituția României, precum și în respectul votului popular exprimat în primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2024, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi:
– respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș;
– confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024;
– organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 8 decembrie 2024, la care participă domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine. Hotărârile sunt definitive și general obligatorii.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.
Actualitate
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
Potrivit ultimelor rezultate, Partidul Național Liberal va avea trei parlamentari în județul Hunedoara: doi deputați – Vetuța Stănescu și Daniel Răducanu, și un senator – Călin Petru Marian.
Aceste date rezultă după centralizarea a 99,99 la sută dintre secții de vot.
Călin Petru Marian, fost prefect al județului Hunedoara în perioada 2020-2024, a deschis lista pentru Senat din partea PNL Hunedoara, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Reamintim că, structura noului Legislativ al țării include nouă parlamentari hunedoreni: șase deputați și trei senatori.
Actualitate
Acțiuni ale AJF Hunedoara
La Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara este activitate intensă. AJF Hunedoara desfășoară acțiuni interesante în zilele următoare.
Campionatul județean de futsal
În ordine cronologică, prima este Campionatul Județean de futsal, la masculin și feminin. La masculin se vor organiza campionate pentru seniori și juniori U17, iar la feminin vor fi două grupe valorice. Data limită de înscriere pentru echipele doritoare este 15 decembrie.
Gala fotbalului hunedorean
Pe 19 decembrie, începând cu ora 17:00, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, AJF va organiza “Gala fotbalului hunedorean”, manifestare ajunsă la cea de-a doua sa ediție. “Gala este dedicată recunoașterii valorilor din fotbalul hunedorean. Vor fi acordate distincții importante, precum Jucătorul anului, Tinere Talente, Antrenorul Anului, Golgeterul sezonului, Fair – play, Solidaritate și ssperanță, dar și premii pentru susținerea comunității și parteneriate de succes. Este mai mult decât o gală – este o celebrare a pasiunii, talentului și dedicării care transformă fotbalul într-un adevărat spectacol și un liant al comunității noastre. Vă așteptăm cu drag să fim împreună martori ai acestor momente de excelență”, au transmis cei de la AJF Hunedoara.
-
Actualitatecu 9 ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 3 ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu o zi in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00