Connect with us
Data: 30/11/2024
.

Actualitate

Paulina Popa sau eternitatea poeziei

Publicat

pe

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în ziua de 15 septembrie 2023, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, un eveniment cultural dedicat poetei Paulina Popa, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață.

Purtând denumirea „Paulina Popa – eternitatea poeziei”, manifestarea a dat prilej unui numeros public, prieteni ai sărbătoritei, pasionați de poezie, iubitori de cultură să fie prezenți și să-și manifeste prietenia față de omul de cultură Paulina Popa.

Prezenți la majoritatea activităților noastre, domnii Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, și Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, de data aceasta nu au putut să fie împreună cu noi. Însă întreaga lor admirație și respectul pentru personalitatea și opera Paulinei Popa le-au exprimat prin cele două frumoase buchete de flori pe care le-au trimis sărbătoritei, o plăcută surpriză care a emoționat-o, cum era și firesc, pe doamna Paulina Popa.

În semn de prețuire și recunoștință, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva i-a acordat doamnei Paulina Popa o Diplomă de Excelență pentru importanta sa contribuție la dezvoltarea și afirmarea literaturii, culturii și vieții spirituale hunedorene.

O mare poetă română, Nina Cassian, ne spune:

Trebuie să ne facem daruri.

Să memorăm cu atenție

data de naștere, a noastră și a celorlalți.

Advertisement

Încă de dimineață,

sărbătoritul să primească de la prietenii lui

o cravată argintie care să-i limpezească mâinile,

o portocală care să-i împrospăteze surâsul,

neapărat, câteva idei

Advertisement

care să-i desăvârșească forma inimii.

La darurile înșirate în poezie noi adăugăm darurile noastre speciale, pornite din inimă. Adăugăm prietenia și respectul pe care le nutrim față de doamna poeziei, Paulina Popa.

Născută pentru a ne aduce bucuria slovei bine ticluite, hărăzită cu talent literar, plină de dăruire față de tot ce înseamnă viață culturală, adevărat om de cultură, Paulina Popa a fost, este și, ne dorim din tot sufletul, să fie și de acum înainte un ferment viu al literaturii hunedorene pe care a slujit-o decenii la rând.

Chiar dacă au trecut ani buni de la primele volume semnate Paulina Popa, tinerețea sufletului ei este mai vie ca oricând, talentul și inspirația ei ne aduc noi și noi volume.

Toate acestea sunt daruri pe care Paulina Popa ni le oferă cu generozitate, cu căldura sufletului, cu prietenia ei sinceră. Îi mulțumim pentru tot ceea ce a făcut pentru afirmarea culturală a județului Hunedoara, îi mulțumim pentru frumusețea poeziilor sale, pentru entuziasmul cu care participă la viața bibliotecii noastre, pentru implicarea ei în atâtea proiecte culturale cărora ne-am străduit să le dăm viață.

De ani buni, biblioteca noastră este, putem spune, a doua casă a Paulinei Popa, o casă primitoare și plină de căldură, o casă care a avut mereu poarta deschisă pentru ea și pentru toți scriitorii hunedoreni pe care îi apreciem, îi sprijinim și de a căror colaborare ne bucurăm.

Advertisement

Astăzi, am fost împreună noi, toți cei care o iubim pe Paulina Popa, ca s-o felicităm la zi aniversară, să-i urăm încă mulți ani în care să ne bucure cu lumina slovei sale pline de har. Să fie mereu la fel de tânără și plină de generozitate, să ne dăruiască frânturi de frumos, de lumină, de prietenie.

Pentru tot ceea ce a dăruit culturii, literaturii, vieții noastre spirituale, i-am cântat, din toată inima, „La mulți ani!”, alături de îndrăgitul interpret de muzică populară Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

La evenimentul organizat de biblioteca județeană a venit un număr mare de prieteni ai Paulinei Popa, scriitori, oameni de cultură, într-un gest firesc de recunoștință, la ceas aniversar, față de întreaga contribuție a Paulinei Popa la dezvoltarea culturii din județul Hunedoara. Au rostit cuvinte emoționante de apreciere la adresa sărbătoritei nume cunoscute ale vieții literare hunedorene, întreaga atmosferă degajând multă emoție și bucurie.

La final a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către poeta Paulina Popa.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Advertisement

Actualitate

Întâlnire pe tema învățământului dual și profesional, la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Sala Albastră a Colegiului Economic „Emanuil Gojdu” din Hunedoara va găzdui miercuri, 4 decembrie 2024, de la ora 13:00, o întâlnire pe tema învățământului dual și profesional. La eveniment sunt așteptați agenți economici din municipiul de pe Cerna și din zonă.

Întâlnirea este organzată de Primăria municipiului Hunedoara și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara. „Pe parcursul acesteia se vor prezenta şi supune discuţiilor atât calendarul etapelor şi acţiunilor pentru stabilirea cifrelor de şcolarizare în învăţământul dual şi profesional pentru anul şcolar 2025 – 2026, cât şi posibilităţi de construire şi consolidare a unui parteneriat de lungă durată între mediul privat, autorităţi locale şi autorităţi judeţene pentru dezvoltarea acestor forme de învăţământ”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Calendarul propus poate fi consultat AICI

Evenimentul se încadrează într-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de peste 20 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR, implementat de Primăria Hunedoara, în parteneriat cu mai multe instituţii publice şi companii private.

Prin acest proiect a fost înfiinţat un consorţiu pentru învăţământul dual – entitate care poate să asigure pregătire tinerilor, de la nivel de şcoală profesională până la nivel de facultate (inclusiv), să le ofere elevilor posibilitatea de a învăţa şi a fi recompensaţi financiar în acelaşi timp dar şi şanse sporite pentru a avea un loc de muncă imediat după terminarea unei etape a studiilor (şcoală profesională, liceu, facultate). De asemenea, prin acest proiect, va fi construit şi un campus pentru învăţământul dual, în Hunedoara, pe strada Furnalelor (în incinta Sitului Industrial).

Advertisement

Informaţii suplimentare despre evenimentul de miercuri, 4 decembrie, puteţi obţine la numărul de telefon 0254.716.322 – interior 235.

 

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Devenii și nu numai sunt invitați la „Ceaiul de Crăciun”, un eveniment caritabil dedicat susținerii inițiativelor de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, în cadrul căruia se vor strânge fonduri pentru sprijinirea copiilor nevoiași și susținerea unor cazuri sociale urgente.

Organizat de AsociațiaSuflet Salvat”, evenimentul va avea loc pe data de 7 decembrie 2024, între orele 18:00 -20:00, la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, din municipiul Deva.

Ceaiul de Crăciun” se află la prima ediție, dar se vrea a fi un eveniment de tradiție, în cadrul acestuia dorindu-se, totodată, promovarea valorilor solidarității și ale sprijinului reciproc în perioada sărbătorilor de iarnă.

Evenimentul reunește participanți din județele Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin și Bihor, într-o atmosferă festivă și plină de generozitate, și își propune să strângă fonduri pentru: sprijinirea copiilor nevoiași și susținerea cazurilor sociale urgente, dezvoltarea proiectelor caritabile ale Asociației „Suflet Salvat”, precum organizarea taberelor gratuite pentru tinerii cu vârste între 16-30 de ani care se confruntă cu dependențe (droguri, alcool, țigări), aceste tabere oferind sprijin pentru eliberarea de dependențe, încurajând dezvoltarea personală și spirituală.

Ceaiul de Crăciun” promite să fie o seară de neuitat, în care participanții vor avea ocazia să se bucure de momente speciale, precum: bufet tematic cu ceaiuri aromate și fursecuri festive, servite într-un decor de sărbătoare; momente de socializare, oportunitatea de a cunoaște oameni noi și de a împărtăși bucuria sărbătorilor; o cauză nobilă: posibilitatea de a face donații și de a sprijini proiectele Asociației.

Advertisement

Sărbătorile de iarnă sunt despre bucurie, speranță și comunitate. Prin „Ceaiul de Crăciun”, dorim să aducem oamenii împreună pentru o cauză care contează cu adevărat: protejarea tinerilor de capcana consumului de droguri. Fiecare gest de sprijin contează și poate face o diferență enormă. Vă așteptăm cu drag să petrecem împreună o seară plină de căldură sufletească și să aducem un zâmbet pe chipurile celor care au nevoie de sprijinul nostru”, a declarat Raluca Trofin, președintele fondator al Asociației „Suflet Salvat”.

Haideți să facem din „Ceaiul de Crăciun” o tradiție care schimbă vieți!

Intrarea la eveniment este liberă, însă pentru detalii suplimentare și confirmarea participării puteți accesa paginile de socializare ale asociației.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 970.000 de români își sărbătoresc onomastica, de Sfântul Andrei

Publicat

pe

Redactat de

Aproximativ 970.000 de persoane care poartă numele de Andrei sau Andreea, şi derivate din acestea, îşi sărbătoresc onomastica, astăzi, de Sfântul Apostol Andrei.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, poartă numele de Andrei 507.220 de bărbaţi. Alţii se numesc Andi – 3.228, Andreeas – 925, Andreiaşi/Andreiasi – 6, Andreiu – 280, Andrew – 710, Andrey – 335, Andriaş/Andrias – 6, Andrieş/Andrieş – 41, Andru – 162, Andruşa/Andrusa – 8, Andruta/Andruţă – 22, Andras/Andras/Andraş – 10.988, Andrea/Andrea – 845, Andreas/Andreas/Andreaş – 10.997, Andu – 146.

Numele de Andreea este întâlnit la 347.210 femei. Mai sunt întâlnite derivatele Andra – 32.062, Andrada – 21.587, Andreia – 7.927, Andriana – 966, Andrusa/Andruşa – 7, Andrusca/Andruşca – 6, Andruta/Andruţa – 366, Andrea – 24.793, Deea – 422, Deia – 34.

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit de români, în fiecare an, pe 30 noiembrie. Acesta este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”. Începând cu anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie, în calendarul bisericesc.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate