Connect with us
Data: 27/02/2025
.

Actualitate

Cum devine apa potabilă

Publicat

pe

Calitatea apei de la robinet a fost întotdeauna o prioritate pentru operatorul de apă și canalizare din Valea Jiului. Astfel în acest sens apa este zilnic monitorizată și se efectuează o serie de analize tocmai pentru ca apa care ajunge la robinet să fie una de calitate.

Cristian Ionică, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului, ne spune care sunt pași și ce analize de laborator se fac pentru a îndepărta microrganismele din apă.

”Din păcate microrganismele care există în apă nu le putem vedea doar în momentul în care facem o primă analiză fizico-chimică după care o analiză microbiologică. Prin toate stațiile de tratare, inclusiv laboratorul central de la Dănuțoni, prima analiză pe care o facem este aceea de a determina substanțele organice. Există o analiză care colorimetric ne indică prezența substanțelor organice. Orice apă, chiar dacă este de suprafață sau de subteran are o anumită cantitate de substanță organică în ea. Aceasta este înlăturată prin dezinfecția apei, iar aceasta se realizează la fiecare stație de tratare de pe toată raza Văii Jiului pentru că este un indicator, acel clor rezidual care rămâne în apă și face ca apa să fie potabilă”, a declarat Cristian Ionică, director general al SC ApaServ Valea Jiului.

Apa, analizată microbiologic

Apa este analizată microbiologic pentru ca aceasta să fie sigură pentru consum.

”Următoarea analiză pe care o facem atât la apa potabilă cât și la apa de rețea o facem în cadrul laboratorului central de la Dănuțoni și analizăm apa din punct de vedere microbiologic. În urma dezinfecției apei cu clor gazos sau cu clor lichid în unele puncte din cadrul ApaServ, noi știm că apa este potabilă. Totuși trebuie să facem și o analiză microbiologică pentru că apa chiar dacă este dezinfectată putem găsi multe alte bacterii care sunt dăunătoare organismului. Una dintre cauze este dezinfecția insuficientă sau există microrganisme care se dezvoltă pe tot traseul, adică traseul de la stația de tratare, rezervor și rețea de distribuție. Este nevoie de această analiză microbiologică pentru a confirma ca la ultimul consumator al nostru să știm că apa este potabilă. Dacă fluxul tehnologic la stație din punct de vedere fizico-chimic se face pe prima treaptă apă brută, apă decantată, apă filtrată și apă rețea, laboratorul central Dănuțoni prin monitorizarea pe care o face, ne ducem începând de la rezervor, rezervoare de înmagazinare și ultimul beneficiar al nostru de pe rețea. Pe tot acest traseu apa trebuie să fie în parametri din punct de vedere microbiologic”, a mai precizat sursa citată.

Advertisement

Analizele sunt făcute zilnic, la 300 de puncte de verificare.

”Această analiză presupune urmărirea apei timp de 48 de ore în cadrul laboratorului de microbiologie din cadrul Stației de la Dănuțoni, dar acest lucru nu înseamnă că așteptăm 48 de ore, pentru că analizele sunt zilnice. Avem aproape 300 de puncte de verificare și pe partea de microbiologie. Aceste puncte sunt în primul rând cele fixe, acolo unde dacă s-ar întâmpla ceva ar fi cel mai periculos pentru populație, adică școli, restaurante spitale. Aleator mai avem și puncte de verificare unde avem reclamații în ceea ce privește creșterea turbidității. Aceste creșteri pot fi din cauza restricțiilor, din cauza rețelelor vechi care nu au funcționat și mergem până la nivel de apartament. Astfel nu analizăm doar acel apartament sau scară, ci facem o analiză a întregului inel de presiune care alimentează zona respectivă ca nu cumva să apară ceva iar noi să nu știm. Această verificare este confirmată și de cei de la DSP atât fizico-chimic, cât și microbiologic. Cum avem noi acele puncte de monitorizare, la fel au și cei de la Direcția de Sănătate Publică astfel încât să fim convinși că pe toată rețeaua din Valea Jiului”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.

Angajații ApaServ de la stațiile de tratare monitorizează constant apa pentru ca rezultatul final, la robinet, să fie unul de cea mai bună calitate.

Actualitate

Recomandările Salvamont Hunedoara pentru siguranța turiștilor pe munte

Publicat

pe

Redactat de

Salvamont Hunedoara vine cu o serie de recomandări esențiale pentru turiștii care aleg să se aventureze pe traseele montane, subliniind importanța pregătirii corespunzătoare și a respectării regulilor de siguranță.

Sfaturi pentru o drumeție fără incidente

Pentru a evita situațiile neplăcute și a reduce riscurile, salvatorii montani recomandă:
Informarea prealabilă despre traseu, dificultatea acestuia și condițiile meteo;
Alegerea unui echipament adecvat și a unor rezerve suficiente de hrană și apă;
Evitarea plecării în drumeții de unul singur și informarea cabanierului sau salvamontiștilor despre traseul ales;

Respectarea marcajelor și evitarea părăsirii potecilor;
În caz de vreme rea sau dificultăți, retragerea la cel mai apropiat refugiu și solicitarea ajutorului, dacă este necesar.

De asemenea, turiștii sunt sfătuiți să nu consume alcool înaintea sau în timpul drumețiilor, să evite zgomotul excesiv în zonele expuse pericolului de avalanșe și să reacționeze prompt în cazul unor accidente sau situații de urgență.

Ce nu trebuie să lipsească dintr-un rucsac

Advertisement

Pregătirea echipamentului este esențială pentru siguranță și confort. Printre obiectele indispensabile se numără:

Bocanci de munte, haine potrivite anotimpului, harta traseului și busolă;
Pelerină de ploaie, mănuși și căciulă pentru vreme rea;
Trusă medicală cu dezinfectant, plasturi, fese și analgezice;
Lanternă cu baterii de rezervă, chibrituri, fluier și briceag;
Telefon mobil, acte și bani pentru eventuale cheltuieli neprevăzute.

Reguli de comportament în zona montană

Pentru a proteja mediul și a respecta comunitatea montană, Salvamont Hunedoara recomandă:

Păstrarea curățeniei și evitarea aruncării deșeurilor în natură;
Evitarea aprinderii focului în locuri nepermise și supravegherea acestuia;
Respectarea faunei și evitarea deranjării animalelor sălbatice;
Respectarea orelor de odihnă în cabane și zonele de campare;
Acordarea primului ajutor în caz de necesitate și respectarea instrucțiunilor salvamontiștilor și rangerilor.

Advertisement

Sfaturi pentru primul ajutor în caz de accident

În situații de urgență, o intervenție corectă poate face diferența. Salvamontiștii recomandă:
Curățarea rănilor cu antiseptic și aplicarea unui pansament steril;
Tratarea contuziilor și entorselor cu comprese reci și fese elastice;
Oprirea hemoragiilor cu pansamente compresive;

În caz de insolație, aplicarea de comprese reci și mutarea persoanei într-un loc umbrit;
În cazul mușcăturilor de viperă, imobilizarea zonei afectate și solicitarea urgentă a ajutorului medical.

Salvamont Hunedoara reamintește că orice turist trebuie să fie pregătit pentru situații neprevăzute și să respecte măsurile de siguranță pentru a se bucura de frumusețea muntelui fără incidente.

FOTO: FACEBOOK SALVAMONT HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Platformă de tip „flyover” pentru convoiul agabaritic, montată la un pod de la ieșire din Zam spre Ilia

Publicat

pe

Redactat de

Transportul agabaritic record, cu destinația Termoncentrala Mintia, a ajuns în județul Hunedoara.

Joi dimineață, echipele lucrau la montarea unei platforme de tip „flyover” la un pod de la ieșire din Zam spre Ilia, pentru trecerea convoiului.

Sursa foto: DRDP Timișoara

Traficul rutier pentru toate categoriile de autovehicule a fost deviat, joi dimineață, de pe DN 7, pe A1, accesul pe DN 7 fiind permis doar pentru riverani.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Valea Jiului: Șansa unei transformări post-industriale prin Programul Tranziție Justă

Publicat

pe

Redactat de

Valea Jiului are oportunitatea de a-și redefini peisajul post-industrial prin Programul Tranziție Justă, care a lansat ghidul final pentru Ecologizarea și Reconversia imobilelor afectate de activități economice în declin sau în transformare. Această inițiativă urmărește remedierea și valorificarea fostelor situri miniere, care sunt considerate operațiuni strategice în cadrul programului.

Prin acest apel de finanțare, se urmăresc două direcții principale:
Remedierea, decontaminarea și reconversia siturilor industriale contaminate, astfel încât acestea să fie reintegrate în circuitul economico-socio-cultural prin proiecte de regenerare urbană, rurală sau infrastructuri verzi.
Reabilitarea clădirilor industriale dezafectate, a imobilelor degradate, abandonate sau neutilizate, pentru a le reda comunității și a sprijini dezvoltarea sustenabilă a regiunii.

Pentru județul Hunedoara, valoarea totală a apelului este de 30 de milioane de euro, dintre care 9 milioane de euro sunt alocate prin ITI Valea Jiului. Beneficiarii eligibili sunt unitățile administrativ-teritoriale, care pot accesa aceste fonduri pentru transformarea zonelor degradate și revitalizarea economică a regiunii.

Acest program reprezintă un pas important în tranziția sustenabilă a Văii Jiului, oferind o șansă reală pentru regenerarea fostelor zone miniere și integrarea lor într-un viitor economic diversificat.

FOTO: FACEBOOK ADTI VALEA JIULUI

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate