Connect with us
Data: 08/07/2024
.

Actualitate

Căpriori la bălăceală în Parcul Național Retezat

Publicat

pe

Parcul Național Retezat este habitatul perfect pentru mamiferele pe care le găzduiește. Parcul este o arie protejată de interes național, desemnată în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă florei spontane și faunei sălbatice, precum și a unor habitate naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate.

Mai mult decât atât, faptul că mamiferele sunt perfect acomodate habitatului o demostrează și doi căpriori jucăuși care au fost surprinși înotând.

”Colega noastră Claudia Dănău, Biolog APNR, a surprins doi adorabili căpriori în timp ce se aventurează în habitatele acvatice din Parcul Național Retezat National Park. Da, ai citit bine – căpriori care înoată! Haideți să împărtășim această bucurie și să ne minunăm împreună de acești înotători neconvenționali! În Parcul Naţional Retezat habitatele acvatice însumează aproximativ 1% din suprafaţa parcului. Parcul Naţional Retezat este supranumit “Tărâmul cu Ochi Albaştri”, datorită celor 80 de lacuri glaciare, dintre care 54 permanente. Lacul Bucura este cel mai întins lac glaciar din România cu o suprafață de 8,9 ha, iar lacul Zănoaga este cel mai adânc lac glaciar din țară, cu o adâncime de 29 m. Tăul Țapului este cel mai pitoresc lac din Retezat, fiind singurul care are o insuliță cu ochi verzi, de jneapăn. Mlaştinile de turbă și râurile alpine din Retezat sunt habitate de importanţă comunitară protejate la nivel european”, arată reprezentanții Parcului Național Retezat.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Actualitate

Zile de foc pentru pompierii hunedoreni

Publicat

pe

Redactat de

Zile de foc pentru pompierii hunedoreni.
În acest weekend, pompierii militari din cadrul I.S.U. Hunedoara au desfășurat 160 de misiuni și intervenții, majoritatea constând în gestionarea optimă a situațiilor de urgență și în acordarea primului ajutor medical calificat.
În această perioadă, echipajele SMURD au răspuns la 142 solicitări, cele mai multe fiind gestionate de către Detașamentele de pompieri din Deva, Orăștie, Hunedoara și Petroșani.
În cele 3 zile, echipajele de pompieri au acționat pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor în cazul a 2 accidente rutiere, fără persoane încarcerate, care s-au produs în localitățile Hunedoara și Câmpul lui Neag.
În zilele de 5 și 6 iulie, pompierii au intervenit, în Deva și, respectiv la Depoul CFR Petroșani, pentru degajarea a 2 copaci căzuți.
Sâmbătă, 6 iulie, pompieri ai Detașamentului Petroșani s-au deplasat în localitatea Vulcan pentru o activitate de recunoaștere în teren și informare preventive șa șapte agenți comerciali din zonă.
În aceste 3 zile, pompierii au participat la 6 acțiuni în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, iar alte 7 misiuni au constat în diferite intervenții realizate în sprijinul comunității.
În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.
Citeste mai mult ...

Actualitate

O singură medie de 10 la Bacalaureat

Publicat

pe

Redactat de

O singură medie de 10 la Bacalaureat.

Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat au fost publicate. La nivelul județului Hunedoara, un singur absolvent de liceu a obținut media 10. Este vorba de un absolvent al Colegiului Național Regina Maria din Deva.

În județul Hunedoara, rata cumulată de promovare înainte de contestații este de 75,21%, o creștere față de anii precedenți:

  • 2023: 73,88%
  • 2022: 71,55%
  • 2021: 64,61%
  • 2020: 59,34%

Din cei 2348 de candidați prezenți, au promovat 1678, toți fiind din promoția curentă. Doar un singur candidat a obținut media 10, provenind de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, comparativ cu anii precedenți:

  • 2023: 2 candidați
  • 2022: 4 candidați
  • 2021: 4 candidați
  • 2020: 9 candidați

Note de 10

  • Limba și literatura română: 1 candidat
  • Proba obligatorie a profilului: 35 candidați (Matematică: 28, Istorie: 7)
  • Proba la alegere a profilului și a specializării: 58 candidați

Contestațiile

Contestațiile pot fi depuse astăzi, 8 iulie, între orele 12:00 și 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații trebuie să completeze și să trimită o declarație-tip, care menționează că sunt conștienți de posibilitatea modificării notei inițiale.

Rezultatele pot fi consultate AICI.

Citeste mai mult ...

Actualitate

O singură ofertă pentru modernizarea ambulatoriului Spitalului de Urgență din Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

O asociere de firme a prezentat recent o ofertă semnificativă pentru licitația organizată de Spitalul de Urgență din Petroșani, vizând modernizarea ambulatoriilor pentru implementarea programelor de screening.

Acest proiect crucial pentru îmbunătățirea serviciilor medicale este finanțat prin Programul Sănătate 2021-2027, cu sprijin european, și are o valoare totală de 9.677.591 lei.

Modernizarea ambulatoriului urmărește să îmbunătățească infrastructura și echipamentele medicale, facilitând implementarea unor programe eficiente de screening esențiale pentru depistarea precoce a diverselor afecțiuni. Aceste programe vor contribui la creșterea calității vieții pacienților și la reducerea costurilor medicale pe termen lung.

Lucrările vor începe imediat după finalizarea procesului de selecție și semnarea contractului, având termene clare și obiective bine definite pentru fiecare etapă. Modernizarea ambulatoriului va aduce beneficii directe pacienților și comunității, contribuind la dezvoltarea unui sistem de sănătate modern și eficient.

Citeste mai mult ...

Actualitate