Connect with us
Data: 30/11/2024
.

Comunitate

Profesorii din Sarmizegetusa au dus dinozaurii în Polonia

Publicat

pe

Uniunea Europeană (UE) a alocat, pentru perioada 2021 – 207, un buget de peste 25 de miliarde de euro pentru Progamul Educațional Erasmus+. Scopul general al acestui program este realizarea de schimburi de experiență între elevi și cadre didactice din țări de pe Bătrânul Continent, inclusiv pentru cele care nu sunt membre ale UE.

Pe Erasmus +

Printre unitățile de învățământ care au aplicat pentru acest program se numără și Școala Gimnazială din comuna hunedoreană Sarmizegetusa. O delegație a acestei unități de învățământ , formată din profesorii Simona Crainic, Flavia Nicoară și Alina Taurescu, a participat, recent, la o acțiune în Polonia, prin Erasmus+, în programul “Talking with dinosaurs” (Vorbind cu dinozaurii). “În cadrul proiectului Erasmus + “Talking with dinosaurs”, a avut loc, la școala coordonatoare din Kozieglowy, Polonia, prima mobilitate, la care au luat parte și trei profesori de la Școala Gimnazială Sarmizegetusa. La această întâlnire, pe lângă gazde și cei de la școala noastră, au participat și colegii lor din instituțiile partenere din Turcia și Portugalia. Scopul întâlnirii a fost realizarea unui plan de lucru pentru viitoarele mobilități cu elevi, crearea de activități și materiale pentru lecții STEAM și studierea fosilelor de dinozaur existente în Polonia. Astfel, s-au realizat fișe de lucru, dino cards și jocuri diverse în scopul familiarizării elevilor cu efectele schimbării climatice. Punctul de pornire al workshop-urilor a fost dispariția dinozaurilor și cauzele care au generat acest lucru. Apoi s-au vizitat Cracovia și lagărul de concentrare de la Auschwitz și s-a gătit, alături de elevii din școala coordonatoare, o salată specific poloneză. De asemenea, s-au realizat întâlniri online cu elevii școlilor partenere din acest proiect și s-au prezentat materiale referitoare la geoparkurile existente în aceste regiuni. Pe baza materialelor prezentate au fost realizate chestionare kahoot la care elevii au raspuns online. Elevii din școala coordonatoare, alături de profesorii participanți la această mobilitate au creat postere cu dinozauri, au participat la un workshop pe tema descoperirii de fosile de dinozauri in Polonia și au realizat un jurnal cu insemnări adunate în timpul LTT nr. 1. Totodată, s-a vizitat Bobolice, cu cele două castele vechi din Jura Krakowsko-Czestochowska. Vizita s-a încheiat cu un workshop despre pietre și fosile. De asemenea participanții au avut ocazia de a învăța fabricarea florilor ornamentale la o mică fabrică de prelucrare a lemnului. Următoarea mobilitate va avea loc în perioada 14-19 octombrie 2024. La această activitate vor participa două cadre didactice și patru elevi de la școala noastră”, a declarat Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Au adus Spania în Țara Hațegului

De altfel, în ultima vreme, reprezentanți ai Școlii Gimnaziale din Sarmizegetusa au mai luat parte și la alte acțiuni, iar un elev al acestei unități de învățământ a obținut o performanță remarcabilă la un concurs național. La rândul său, administrația publică locală din comuna Sarmizegetusa derulează un program de modernizare a școlii. “Școala Gimnazială Sarmizegetusa este parteneră în derularea proiectului “Călătorie prin Geoparcuri din Europa”. Recent a avut loc, la Râu de Mori, o acțiune din cadrul acestui proiect, cu șase școli participante, în care elevii noștri, coordonați de profesorii Simona Crainic și Argentina Tonca, au realizat o prezentare a Geoparcului Internațional UNESCO Catalunya Central și au pregătit un stand despre Spania, cu materiale diverse: cărți, steaguri, panouri, mâncare și băutură tradițională. De asemenea, un elev de-al nostru, Gabriel Tonca, a obținut cel mai bun punctaj din județul Hunedoara la Concursul Național de Geografie “Terra – Mica Olimpiadă de geografie”.

Pe de altă parte noi, ca administrație locală, am demarat, pentru unitatea de învățământ, un proiect, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 15 – Educație, pentru dotarea cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare și dotarea cu mobilier a sălilor de clasă”, a spus primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Actualitate

Două noi proiecte ale administrației din Pestișu Mic

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pestişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţăşi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel, trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondateVăii Mureșului.

Selectați pentru finanțare

În comună, care are o suprafață ce depășește 52 de kilometri pătrați, trăiesc peste 1.200 de oameni, populația fiind în creștere, datorită poziționării geografice, dar și al creșterii gradului de confort. Și pe viitor sunt șanse foarte mari ca acest grad de confort al locuitorilor din Pestișu Mic să continue să crească, administrația publică din comună primind, recent, o veste bună în acest sens. A fost primită decizia de selecție spre finanțare pentru proiectul cu titlul „Realizare noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum – Comuna Pestișu, Județul Hunedoara”. Acest proiect este finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice, cu o valoare totală a obiectivului de investiții 672.094,69 lei inclusiv TVA. Prin acest proiect se urmărește eficientizarea costurilor legate de iluminatul public, precum și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, care, de luna trecută a început un nou mandat de edil – șef al acestei așezări.

Specific zonelor rurale

Pentru administrația publică locală din Peștișu Mic, dar și pentru cetățenii comunei a mai venit o veste bună. Este vorba despre un proiect specific pentru localitățile din mediul rural, depus de administrația din Pestișu Mic, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și care a fost inclus pe lista finală a celor selectate de către autoritățile centrale competente. A fost publicată Lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2023/C3/S/I.2.A-B, aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 2 – Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricolecompostabile – Subinvestiția I2.A-B – Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”. Această listă cuprinde și obiectivul de investiție depus de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Comuna Pestișu Mic. Proiectul se intitulează „Sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd – UAT Comuna Pestișu Mic, Județul Hunedoara”, iar valoarea sa este de 3.384.606,94 lei, inclusiv TVA. Obiectivul de investiții este unul complex. Astfel, pe de-o parte, acesta prevede un sistem integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd compus din mai multe elemente, fiind vorba, mai exact, despre o platformă comunală și 7 platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii din comuna Pestișu Mic, respectiv pentru cei care dețin până la 100 Unități Vită Mare (UVM). Totodată, proiectul prevede și achiziționarea de echipamente pentru gestionarea compostului, respectiv încărcător frontal, tractor, remorcă, mașină de împrăștiat gunoiul de grajd și cisternă vidanjă”, a spus primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei

Publicat

pe

Redactat de

Un sistem fotovoltaic de 35,7 kW a fost montat pe acoperișul clădirii sediului Primăriei comunei Ilia, în cadrul unui proiect de eficientizare energetică pentru care administrația publică a reușit să obțină finanțare. Prin realizarea acestei investiții, autoritățile locale își propun să-și asigure independența energetică, dar și reducerea costurilor facturilor la energie electrică.

Investițiile continuă în comuna Ilia, una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Printre numeroasele proiecte, care se derulează în această perioadă, menite să contribuie la dezvoltarea localității și pentru care administrația publică locală s-a străduit și a reușit să obțină finanțare, este și cel care vizează eficientizarea energetică a sediului primăriei, un proiect important din punct de vedere economic.

Prieteni cu mediul, dar și cu bugetul

Un număr de 84 de panouri fotovoltaice microcristaline, care vor genera energie electrică din surse regenerabile, au fost montate pe acoperișul sediului Primăriei comunei Ilia.  Potrivit reprezentanților Primăriei comunei Ilia, proiectul, în valoare de 80.000 de euro, finanțat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale -AFIR, include trei componente: kit fotovoltaic, baterii de stocare și sistem de climatizare.

Contractul de finanțare pentru acest proiect important a fost semnat în vara acestui an, la AFIR Timișoara, de primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, aflat la cel de-al șaselea mandat.

Advertisement

Prin această investiție, administrația publică locală din comuna Ilia își dorește să devină independentă energetic, în același timp, urmărindu-se diminuarea valorii facturilor de curent electric. Dincolo de aspectele financiare, folosirea energiei solare aduce cu sine numeroase alte de beneficii.

Un astfel de sistem fotovoltaic prezintă mai multe avantaje, mai ales în contextul creșterii costurilor pentru enegie. Prin implementarea acestui proiect de instalare a panourilor fotovoltaice, Primăria comunei Ilia reușește, în primul rând, să reducă valoarea cheltuielilor la energia electrică pentru sediul său. Astfel, banii economisiți din facturile de curent electric pot fi redirecționați pentru alte proiecte de dezvoltare a comunității locale. De asemenea, o investiție de acest gen reprezintă producerea/consumarea de energie „verde”, absolută gratuită, ceea ce înseamnă și un mediu mai curat.

Costurile facturilor, mai mici cu circa 40.000 de lei pe an

Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, a explicat că, montarea sistemului fotovoltaic de 35,7 kW pe acoperișul sediului primăriei localității, în cadrul acestui proiect pentru care s-a reușit să se obțină finanțare, va produce 39.000 kwh anual, fapt ce va determina o economie considerabilă la bugetul local.

“Ne bucurăm că am reușit să obținem finanțare și pentru acest proiect important din punct de vedere economic. În primul rând, această investiție diminuează, în mod considerabil, cheltuielile bugetului local, afectate de consumul de energie electrică. Am estimat că reducem factura la energie cu aproximativ 40.000 de lei anual”, a precizat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.

Panourile fotovoltaice, amplasate pe acoperișul sediului Primăriei comunei Ilia, au fost puse în funcțiune și urmează, în viitor, să fie conectate direct la rețeaua națională de alimentare cu energie electrică.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

La Lelese se muncește cu folos

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.

Au depus jurământul

Și la Lelese noii aleși locali au depus jurământul, în comuna din Pădurenime administrația fiind reconfirmată în funcție, în frunte cu Ciprian Gheorghe Achim, care a începutul cel de-al șaptelea său mandat din fruntea acestei așezări rurale. “Au fost mandate în care, cu siguranță, nu am putut realiza tot ceea ce ne-am propus, dar au fost și foarte multe reușite. Ca de obicei, nu mă hazardez în promisiuni, însă, cu siguranță, comuna Lelese se va dezvolta și în continuare. Și, chiar dacă am acumulat multă experiență în funcția de primar, îmi doresc noi provocări. Astfel, îmi propun, pentru următorii patru ani, accesarea de noi fonduri nerambursabile, guvernamentale și europene, pentru finalizarea investițiilor aflate în derulare, modernizări și realizări de noi obiective, la care se adaugă și o promisiune de suflet, cea legată de păstrarea școlii gimnaziale în centrul de comună. Mulțumesc tuturor pentru sprijin și îi asigur pe concetățenii mei că împreună vom construi un viitor mai bun pentru toți, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.

Pregătiri de iarnă

Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol. Multe dintre locuințe, în care trăiesc mai puțin de 400 de oameni, sunt destul de răsfirate, iar în unele zone, în special pe timpul iernii, accesul era destul de dificil. Acum însă, chiar dacă în zonă iarna vine mai repede decât în alte părți, accesul spre gospodării este unul mult nmai bun, datorită reabilitării drumurilor, dar și a utilajelor specifice pe care le are în dotare Primăria comunei Lelese. În cazul în care vor fi ninsori, aceste utilaje vor interveni pe toate drumurile din comună, acestea însumând aproape 100 de kilometri, mai exact 97. Zilele trecute au fost ceva fulgi de nea, dar reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Lelese nu se tem de venirea iernii. „Suntem pregătiți pentru orice, având în stoc atât material antiderapant, cât și sare și nisip. De asemenea, avem în dotare un buldoexcavator pe care îl folosim la încărcat, tractor cu lamă în partea din spate, un multifuncțional specializat în deszăpezire, cu lamă în față și cu accesoriu pentru împrăștiat material, și mai e pe un tractor o sărăriță pentru împrăștiat, pe care o folosim pe ulițele înguste, acolo unde nu putem interveni cu multifunționalul. Aceste utilaje au fost achiziționate pe fonduri europene nerambursabile, iar lucrările de deszăpezire le facem în regie proprie. Datorită acestor dotări nu suntem nevoiți să apelăm la firme specializate în deszăpezire, ceea ce înseamnă o economie extrem de importantă la bugetul local, care este unul destul de redus”, a spus Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.

Un nou proiect

Pe lângă aceste aspecte de sezon, administrația din Lelese continuă și procesul de modernizare a comunei, în acest sens depunând un nou proiect. „Am depus un proiect la Administrația Fondului de Mediu, pe Programul Iluminat Public 2024, care are o valoare de 500.000 de lei. Prin acest proiect ne propunem să modernizăm rețeaua de iluminat public din comună. Tehnologia a avansat și noi dorim să ținem pasul cu ea. Este un sistem modern, cu reglaj individualizat, cel actual fiind pe automat, proiectul prevăzând înlocuirea elementelor actuale, care au un consum riddicat de energie electrică, cu corpuri de iluminat cu surse LED, precum și completarea și extinderea rețelei existente. În plus, acest sistem aduce reduceri majore la costuri, facturile urmând a fi cu 30-40% mai mici”, a precizat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate