Actualitate
La final de mandat. Florin Oancea: „Nu am avut mână bună la alegerea colaboratorilor”

În această perioadă se face predarea de ștafetă între administrațiile în funcție și cele alese în luna iunie. Deja unii primari, care au pierdut alegerile și-au încheiat mandatele, iar alții se pregătesc să facă acest lucru.
Și-a felicitat succesorul
În această situație se află și primarul în exercițiu al municipiului Deva, Florin Oancea. Acesta a susținut o conferință de presă, în care l-a felicitat pe succesorul său, Lucian Rus, căruia i-a urat succes în activitate. De asemenea, Oancea a făcut și unele remarci legate despre pierderea alegerilor. „Îl felicit pe Lucian Rus pentru câștigarea alegerilor. Îi doresc mult succes și sper să continue proiectele pe care le-am început. Eram convins că voi câștiga, dar devenii au decis altfel. Le respect opțiunea și le mulțumesc pentru onoarea pe care mi-au făcut-o, încredințându-mi, vreme de aproape șapte ani, demnitatea de primar al Devei. Cu siguranță am greșit că nu am răspuns atacurilor apărute în mediul online. Au fost mai multe minciuni rostogolite acolo, iar acestea, după cum se vede, au prins”, a spus Florin Oancea.
Lasă o primărie fără datorii
Primarul în funcție al reședinței de județ a vorbit, apoi, despre proiectele pe care le-a demarat, dar și despre situația financiară a instituției. „În noiembrie 2017, când am preluat mandatul de primar, la Primăria Deva nu era depus niciun proiect pe POR 2014 – 2020 pentru accesarea de fonduri europene. Am semnat contracte cu finanțare europeană, pe diferite domenii, de 72,3 de milioane de euro, din care valoarea eligibilă a finanțărilor nerambursabile a fost de 51 de milioane de euro. Într-adevăr, nu am reușit să atragem toată suma, pentru că nimeni nu reușește așa ceva. Am atras 60,8 milioane din fonduri europene pentru investiții, ceea ce înseamnă un grad de absorbție de 92%. Apoi, în perioada 2022-2024 am semnat, pe PNRR, contracte de finanțare de 86 de milioane de euro, suma eligibilă fiind de 65,5 milioane de euro. Sumele neeligibile reprezintă o contribuție proprie pentru proiecte, se plătesc odată cu implementarea lor, din resurse financiare aflate la îndemâna administrației, și nu înseamnă că sunt datorii. La fel, nu sunt datorii nici creditele contractate până într-o limită de 30% din buget, așa cum prevede legea. La preluarea mandatului acest gen de credite erau de 15,18 %, iar acum, deși am mai contractat alte trei, gradul de îndatorare este de 8,58%. Las un portofoliu mare de proiecte, care îmi doresc să fie continuate, iar investiții se pot face și din bugetul local, și sper ca viitorul primar să facă acest lucru. Când am preluat funcția erau obligații de plată de peste 2,3 milioane de lei, iar acum predau o primărie fără datorii, care are în conturi câteva zeci de milioane de lei”, a declarat Florin Oancea.
„Primarii sunt aleși de deveni și nu de alte persoane”
Primarul în exercițiu al municipiului Deva a mai spus că se mândrește cu realizările sale și nu îi pare rău că a pierdut alegerile. Acesta a mai precizat și că devenii își aleg primarii, nu alții, iar la capitolul greșeli a admis că nu a făcut cele mai fericite alegeri în ce privește alegerea colaboratorilor.
„Sunt mândru, printre altele, că am reușit să reabilităm aproape toate școlile din oraș. Mai am un proiect de suflet, «Deva nouă», care cuprinde și acel campus școlar, inclusiv cu studii superioare, și sper ca viitorul primar să îl continue. O universitate în Deva ar face ca tinerii din oraș să nu mai plece în alte locuri. Unii au făcut acest lucru mai repede, precum Alba-Iulia, iar rezultatele se văd. Acum și Deva are această șansă, care nu trebuie irosită. De asemenea, știu că și lucrările de reabilitare a drumurilor și trotuarelor, care a însemnat spargerea orașului, practic, a cântărit la pierderea alegerilor, dar nu îmi pare rău. Este o investiție de durată pentru Deva, iar acest lucru se va vedea în viitor. Pe de altă parte, am o mare satisfacție sufletească pentru că nu mi-am bătut joc de funcția de primar și de deveni cu atât mai puțin. Reamintesc că devenii sunt cei care aleg și schimbă primarii, nu diverse persoane, așa cum le place unora să afirme. Pe de altă parte, recunosc că nu am avut mână bună la a-mi alege colaboratorii. Am crezut că, dacă suntem o echipă, tragem toți în aceeași direcție, dar nu a fost așa. Am fost dezamăgit de mulți, dar așa este în viață. Funcțiile trec, dar omenia și caracterul rămân. Să fii primar nu este deloc ușor, fiind nevoit să îți pui familia pe plan secund, dar există viață și după primărie și vreau să o trăiesc cât mai frumos. Respect și mulțumiri devenilor”, a concluzionat Florin Oancea.
Lucian Rus va prelua mandatul pe 28 octombrie
Florin Oancea, membru al PNL, a preluat funcția de primar al municipiului Deva pe 29 noiembrie 2017, având un mandat incomplet ca edil-șef al reședinței de județ. Noul primar al municipiului Deva, Lucian Rus, de la PSD, va fi învestit oficial în funcție pe data de 28 octombrie.
Actualitate
Înfrângere pentru Știința Petroșani

A început o nouă ediție a Diviziei Naționale de Seniori (DNS), cel de-al doilea eșalon valoric al rugbyului autohton, iar debutul celor de la Știința Petroșani nu a fost unul tocmai fericit.
Repartizați în Seria B, petroșănenii au jucat în deplasare, la RC Bârlad, unde au pierdut la o diferență infimă, 13-17. Celălalt meci al primei etape RC Gura Humorului – CSM Suceava se va juca pe 7 iunie, iar Politehnica Iași a stat. În etapa a doua, programată în acest weekend, cei de la Știința vor sta, fiind programate meciurile CSM Suceava – RC Bârlad și Politehnica Iași- RC Gura Humorului. Primul meci al rugbyștilor de la Știința în fața propriilor suporteri va fi pe 12 aprilie, când, în etapa a treia, vor juca cu CSM Suceava. Atunci vor sta cei de la RC Gura Humorului, mai fiind programată întâlnirea Politehnica Iași – RC Bârlad. În tur Știința Petroșani va mai juca în deplasare cu Politehnica Iași și pe teren propriu cu RC Gura Humorului.
Actualitate
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan

Șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au participat la Finala Campionatului National de Karate fudokan, cu rezultate excelente, aceștia cucerind 17 medalii.
Cele mai bune rezultate le-a obținut Maya Suciu, care a devenit triplă campioană națională. Totodată, Robert Andonache a devenit triplu vicecampion național, iar Ianis Sărmășan a cucerit cinci medalii, una de argint și patru de bronz. De asemenea, Luca Mureș a cucerit un argint și un bronz, Robert Andrei a fost de trei ori pe locul al treilea, iar Luca Gălățeanu a urcat, într-un rând, pe ultima treaptă a podiumului de premiere. Prin aceste rezultate toți cei șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au obținut calificarea la Campionatul Mondial de karate fudokan din Polonia.
Practicanții de arte marțiale de la clubul hunedorean sunt pregătiți de Janos Simo, 6 DAN, care este și vicepreședinte al Federației de Karate Fudokan și Discipline Asociate din România.
Actualitate
Ștafetă de bronz

Zilele trecute au avut loc, la București, Campionatele Naționale de atletism în sală pentru juniori U13 și U14.
Printre tinerii atleți prezenți în Capitală s-au numărat și cei legitimați la ACS Triathletic Hunedoara, unde sunt antrenați de profesorul Florin Bucur. Hunedorenii, care au concurat la categoria U13, au avut o evoluție remarcabilă, reușind cucerirea unei medalii de bronz la ștafeta de 4X2 tururi fete, care le-a avut în componență pe Lorena Foca, Sara Beiu, Afrodite Poenar și Antonia Bucur. De asemenea, Aidan Popa a fost pe patru la 60 plat și al cincilea la 200, în vreme ce Antonia Bucur a fost a opta în finala de la 200 de metri.
- Actualitatecu 3 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Sancțiuni aplicate pentru nereguli în gestionarea și comercializarea materialului lemnos în municipiul Brad
- Actualitatecu 3 zile in urma
Surprize în Liga 4